Hírek, Tesztek

Accuphase E-380 High-end sztereó erősítő teszt - hangzasvilag.hu

2020.06.22 10:28
Accuphase E-380 High-end sztereó erősítő teszt - hangzasvilag.hu

Forrás: hangzasvilag.hu
Egy Accuphase erősítő mind gyártási minőség, mind zenei képesség szempontjából kivételes termék. Az E-380 modell különösen ilyen, mert az érettség, a finomság és a nyugodt erő kombinációját kínálja. Az Accuphase E-380 integrált erősítő csodálatos példa arra, hogy a rendkívül pontos mérnöki munka miként képes tisztességes zenei előadást nyújtani. Hatalmas hangzás-teljesítményt biztosít anélkül, hogy bármiféle részletet vagy tisztaságot elveszítene. Az Accuphase E-380 integrált erősítő hangzása nagyon közel áll a valósághoz. Amennyiben az elé kapcsolt hanganyag rosszul rögzített, rosszul kevert, vagy forrás-készülékünk alacsonyabb szintű, akkor a felvétel vagy a forrás-készülék hiányosságai fedezhetők fel. Másrészt, ha jó minőségű forrással párosítjuk, kiemelkedő és élvezetes hallgatási élményt nyújt.


Az Accuphase Laboratory, Inc. évtizedek óta a jelmondatában megfogalmazottak szerint, az általuk kifejlesztett technológiákon keresztül, komoly felépítésű készülékekkel gazdagítja az életet. Az Accuphase egy óvatos és átgondolt működésű társaság, amely kiváló minőségű prémium kategóriás audio-termékeket gyárt és ennek megfelelően vesz részt a piaci versenyben. A termékek, kiváló hangzásuk mellett, rendkívüli megbízhatóságukról is híresek. A modell változások visszafogott ütemben történnek. Ennek fő oka az, hogy az újbóli fejlesztéseket nehéz elérni, abban az esetben, ha a továbbfejlesztésre kerülő termék már kivételesen jó audio-berendezés volt.

Meglepett, amikor megtudtuk, hogy a cég teljes személyzetének körülbelül egynegyede a tervezési osztályon dolgozik. Kevés más, még ennél is nagyobb méretű vállalat foglalkoztat ilyen erős tervezői csapatot. Mindegyik tervező egy új alkatrészen vagy modellen dolgozik, az áramköri út feltérképezésétől a komplex előlap-konturáláson át, a szolgáltatások logikai tervezéséig. A világszínvonalú formatervezés, a szenvedély és a részletekre való figyelem kombinációja gazdag, vonzó élményt eredményez.

Még tavaly, a Tokyo International Audio Show rendezvényén, mutatták be az impozáns kivitelű, új E-380 integrált erősítőt, amely a „régebbi” E-370 modellt váltotta. Az E-380 modellben az Accuphase csak a legmagasabb minőségű anyagokat építette be. Az első szállítmány végre hozzánk is elért, így hallhattuk az egyik legjobb integrált erősítőt, amit eddig ettől a gyártótól kézhez kaptunk.

Teljesítmény: 2 x 120 W (8 Ohm, 20 – 20 000 Hz)
Frekvenciamenet: 3 Hz – 150 kHz +0, –3,0 dB
Teljes harmonikus torzítás : 0,05% (20 Hz – 20 kHz)
Jel/zaj viszony: 124 dB
Csillapítási tényező: 500 (EIA, 8 Ohm, 50 Hz)
Méretek: 465 x 171 x 422 mm
Tömeg: 22.5 kg
Ár: 6 980 EUR


Accuphase E-380 integrált erősítő homlokzata a márkára jellemző színben, eloxált alumíniumból készül. A készülék két nagyméretű deprez-műszerrel és számos beállítási lehetőséggel rendelkezik. A kezelőszervek, amelyek egy részét soha nem használjuk, egy lágyan és hangtalanul nyíló, billenő ajtó-nyílás mögött vannak elrejtve.


A szolgáltatások és funkciók között mindaz szerepel ami a klasszikus, integrált, félvezetős erősítők „nagykönyvében” meg van írva, mindent tartalmaz amit az audio-rajongó zenehallgatók meg is követelnek. Ami ettől több, az E-380 modell arra is fel van készítve és egyedi rendelés alapján hozzáférhető – természetesen erre még kitérünk.

A teljesítmény-kijelző az Accuphase egyedi megjelenésének egyik legfontosabb eleme, háttér-világítása sejtelmes fényt bocsát ki, nyugodtabbá teszi az összképet. Lehetséges a fények kikapcsolása, ezzel párhuzamosan a műszer mutatójának leállítása.

A belső, áramköri változások az eddigi portfólióban megjelentekhez képest jelentősek. Az E-380 integrált erősítő névleges kimeneti teljesítménye az előd-modellhez képest 20%-al nagyobb. Köszönhető ez a remekbe szabott, nagyméretű, energia-löketekre képes tápegységnek.

A táp-árammal történő ellátás első lépcsője a hatalmas méretű, nagy-hatékonyságú transzformátor, második tényezője a nagy szűrő-kondenzátorok. A transzformátor és a szűrőkondenzátorok 10%-al nagyobb kapacitással (33 000 µF) stabil és magas színvonalú áram ellátást biztosítanak!

Az E-380 által kínált egyik legfontosabb technológia a teljesen új, saját szabadalmú Accuphase Analogue Vari-Amp (AAVA) hangerőszabályzó. Ez a koncepció eltér az általánosan használt változó ellenállású megoldásoktól, kizárja az ellenállás téves változását és garantálja az optimális teljesítményt. Mivel a zenei jelnek nem kell áthaladnia egyetlen kapcsolt ellenálláson sem, a hangzásminőséget az impedancia változásai nem befolyásolják negatív módon. Az AAVA 16 a súlyozott hallgatási hangerőt 16 áramkapcsoló vezérletével, egy VI-átalakító-erősítővel állítja be. A konverter-erősítők kombinációjával beállított lehetséges hangerő-lépések száma 65,536. Ez az erősítő már az előerősítő fokozatban biztosítja a kiemelkedő jel/zaj viszonyt és a műszerrel szinte mérhetetlen torzítási tényezőt. Mivel a két csatornát teljesen külön kezeli, az áthallás nem jelent problémát, gyakorlatilag nincs többé különbség a bal/jobb oldali hangerőszabályozás átfogási intervallumán belül – még alacsony hangerőn sem.

Az AAVA egyszerű áramköri konfiguráció, egyesíti az erősítési és a hangerő-szabályozó funkciókat. Az AAVA áramkör feszültségről áramra alakítja át a jelet, a folyamatot analóg tartományban hajtja végre. A hangerőszabályzó gomb helyzetét egy dedikált CPU érzékeli, amely kiválasztja az AAVA működéshez szükséges kapcsolókat. Működtetése pontosan ugyanaz, mint a hagyományos vezérlésnél és távvezérlő használatával is lehetséges. A bal- és jobb-oldali egyensúly tartását is az AAVA áramkör végzi, kiküszöbölve a további áramköri szakaszok szükségességét.

Az Accuphase E-380 kialakítás szempontjából egy „A/B”-osztályú, analóg vonali, félvezetős erősítő. Öt vonali (RCA) bemenet és két szimmetrikus (XLR) bemenet áll rendelkezésre analóg jelforrások részére. A bemeneteket logikai vezérlő-relék indítják, az erősítés a lehető legrövidebb jel-utakon végbemegy. Egyedi, állítható fázis pozíció áll rendelkezésre minden bemenetre. Hasznosnak ígérkező szint csökkentő áramkör került beszerelésre, ami jó hatással van pl.: az analóg hanglemezjátszók jelének illesztésére. A jel-áram visszavezetési technológia (visszacsatolás) magas frekvenciatartományban is kiváló fázis jellemzőket garantál. Lineáris bemeneti és kimeneti csatlakozók találhatók különböző analóg felvevő-készülékek számára.

 

A kimeneti fokozat bipoláris teljesítmény-tranzisztorokat használ kettős, párhuzamos, push-pull elrendezésben, visszacsatolásos erősítő topológia az energia szakaszban. A kimeneti áramkörben a relék helyett MOS-FET kapcsolókat használnak, hogy kiküszöböljék a mechanikus érintkezők esetleges hibáinak jelentkezését. A kettő, szimmetrikus felépítésű (iker-mono) teljesítményerősítő egység, közvetlenül a nagy hűtőbordákra szerelt. A csillapítási tényező értéke 500, biztosítva ezzel, hogy a végfokozatra rákapcsolt bármilyen hangszóró potenciálját a lehető legnagyobb mértékben ki lehessen használni. Ez az erősítő megbízhatóan vezérli a hektikus impedancia menettel „megáldott” hangsugárzókat is, „kezeli” az impedancia-görbe drasztikus ingadozásait.

Az Accuphase termékek megbízhatóságának és tartósságának hírére való tekintettel az E-380 számos fejlett védelmi rendszerrel rendelkezik. Hőmérséklet-érzékelőkkel ellátott védő áramköre mellett – amely a torzítás csökkentése érdekében a hangszóróktól és a zenei jelektől függően optimalizálja a feszültségek viselkedését – MOS-FET tranzisztorokkal épített összekapcsoló áramkört használ. A végfokozat rövid-zár érzékelővel ellátott hangszóró-védő áramkör tartalmaz.

Az összes RCA, XLR bemenet és a hangszóró-rögzítő oszlopok a bevált, praktikus használati logika szerint elhelyezettek, megkönnyítik a kábelek csatlakoztatását. Az Accuphase E-380 típus elő- és teljesítményerősítő fokozata egymástól függetlenül használható. Az előerősítő kimenet lehetővé teszi akár kettő végerősítő vezérlését is. A teljesítményerősítő dedikált bemenetei független felhasználást tesznek lehetővé. Összességében, az épített minőség robusztus, ám megvan a maga nagyon is kifinomult eleganciája.

 

Az E-380 konstrukciójában hordozza a bővíthetőség perspektíváját. Elektronikailag részben modul-rendszerű, annak érdekében, hogy alkalmazkodni lehessen mind a jelenlegi, mind a jövőbeli jelforrásokhoz. A modell hátulján két hangkártya-nyílás található. Ide helyezhető be a lemezjátszó tulajdonosok örömére készített AD-50 típusjelű phono-kártya, amely segítségével fogadhatók az MM és MC hangszedő jelei. Egy másik fiókba behelyezhető a DAC-50 kártya, amely a max. 32 bit/384 kHz PCM és 11,2 MHz DSD jeleket feldolgozni képes konvertert tartalmazza. Így a csatlakozások sora digitális bemenetekkel (koaxiális, optikai és USB-audio) bővül. Az E-380 akár mindkét opcionális kártyával is felszerelhető. A DAC bemeneti választó gomb a digitális bemeneti kártyához van rendelve, a digitális jel mintavételi frekvenciájának numerikus megjelenítése a középső kis kijelzőn jól láthatóvá válik.

 

A cég mérnökei ehhez a típushoz egyedi, külön áramköri megoldással rendelkező fejhallgató-erősítőt konstruáltak. Az elérhető legjobb hangminőség érdekében ez nem egy IC, vagy nem csupán az előerősítő fokozat felhasználása, ez egy, ebbe a modellbe dedikált fejhallgató-erősítő.

MEGHALLGATÁS

Az E-380 típus sok „egzotikus” márkával ellentétben a zenét a felvétel eredeti hangulatához társítja, természetesen tükrözi a technológiai fejlődés felső szintjét, de figyelemre méltóan muzikális. A hangzás első eleme, amelyet meg akartam tapasztalni, az a gazdag és vonzó felhang-tartomány, de még mielőtt az első meghallgatott zenei részlet a végére ért volna, meglepett a muzsika nyugodt megszólalása.

Gustav Holst – Planet c. művéből a Jupiter tétel esetében a lassú lecsengést adó dob ugyanolyan szépen hallható, mint a fúvósok csillogó hangja. A hangzás levegős, teres, a színpadot tökéletesen ábrázolja. A hangszerek pozíciója pontos, még a London Symphony Orchestra nagy létszámú zenekara esetén is. Az Accuphase E-380 integrált erősítő lélekkel töltötte fel a hangszereket, ami komolyan hiányzik napjaink félvezetős erősítőiből. Az erősítés folyamán minden hang tiszta maradt, a dinamikai csúcsok leképezése megelégedettséggel töltött el. A monumentális, de nem izgága hanghatás és a szellős megjelenítés egymásutánja bizonyította ennek az erősítőnek kvalitásait. A hangszerek tónusai és a méretükre, működésükre, hangzásukra jellemző aurájuk az átlagosnál sokkal jobban ábrázolt. Erre a legtöbb erősítő még ebben az árkategóriában sem képes. Emellett ez egy gyors erősítő, mert képes követni a különböző hangszerek által keltett sebesség változásait.

Az E-380 erősítő még a nagybőgős titán, Charles Mingus – Ah Um című, sötét jellegű nagybőgő-orientált felvételére is ablakot nyitott. A nyilvánvalóan hangmérnöki és előadói indíttatásból hangsúlyozott mély-hangok csak viszonylagosan voltak erőteljesek, inkább árnyaltabban hatottak. Ez az a lemez, amin keresztül be lehet mutatni a tehetség lenyűgöző összegzését, valószínűleg a legjobb referenciapont a hangzás megítélésében és a meghallgatási gyakorlat megszerzésében. A kompozíciós elrendezés rendkívül koncentrált, az egyéni spontaneitás meghatározott hangulata konzisztens. A zenekarban szereplők éles előadásukkal összekapcsolják Mingus legnagyobb, érzelmileg legváltozatosabb kompozíció készletét, de mindvégig jelen vannak az éles kontrasztok. A gyors ütős stílus bemutatásával gyönyörű nyitott dob-hangzást hallhatunk, feszes kontrollal és tökéletes időzítéssel. A lábdob hangjában a pedál is egy valóságos dolog, (természetesen ha ez a hang rajta van a felvételen) nem egy meghatározhatatlan puffanás, ahogy azt sok más esetben tapasztalni. A nyitottság érzete a magas hangokon keresztül tetten érhető, ropogós és kristály tiszta. A hangja nem fényes, hanem ragyogóan tiszta. Határozottan állítom, hogy ez az erősítő ezt tudja a legjobban.

Kiváló a jazz és az ének/dalszerző műfajú muzsikák megszólaltatásának terén. Egyik „kapaszkodóm” Norah Jones – Come Away With Me albuma a SACD-n. A felvétel segítségével több tekintetben demonstrálható ennek az erősítőnek hangzás-teljesítménye. Egy vonzó hangzáskép kialakulásának lehetünk tanúi. Az alacsony és magas-frekvenciájú spektrumokban elmélyült és kiterjedt művészi hatást produkál. A hangzás „nagy kaliberű” és pontosan fókuszált, míg a basszus menetek teljes kiterjesztéssel hallatszottak. Az ének szívből jövő érzelmeket adott át, sugárzott a művészi elkötelezettség.

Ez a készülék egy tökéletes példa arra, hogy a hangrendszerben egy erősítő megváltoztatása mennyire más képzetet adhat. Igaz ez főleg abban az esetben, ha ezt a jelenséget egy „jól képzett” hangsugárzó be tudja mutatni. Tehát, legfontosabb tulajdonsága, bemutatni, hogy mire képesek a hozzá csatolt hangsugárzók. Az összes fent említett zeneszám fejhallgató-kimeneten történő meghallgatása szintén élménynek bizonyult. Általában elektroncsöves, dedikált fejhallgató-erősítőt használok, de az E-380 itt jelentkező tudásszintje lenyűgöző – megőrizte számomra a muzsika részleteit és tisztaságát, átviszi, éreztetni tudja a zenei gondolatot.

KONKLÚZIÓ

Az 1972-es év a cég életében erős kezdetnek bizonyult, szerencsére az elmúlt 40 évben a nívó csak tovább növekedett. A legfigyelemreméltóbb az a tény, hogy az első termékek szelleme továbbra is megjelenik a jelenlegi Accuphase portfóliójában. A japánok, más kultúráknál is tovább mennek a kézműves-éthosz gyakorlásában. Komoly munkát képviselnek, az eredmény egy csapat erőfeszítése, ami tükrözi mindenki ugyanabba az irányba ható igyekezetét. Semmi sem hamis, semmi sem túlzó, semmi sem fellengzős. A végtermék nagyon is lenyűgöző.

 

Az Accuphase vállalati filozófiája az életre szóló vásárlás. Különösen fontos ez egy olyan korban, ahol minden eldobható, és semmi nem ér semmit – jó tudni, hogy van olyan társaság, mint az Accuphase. Ha figyelembe vesszük az Accuphase termékek szinte örök jellegét, a márka legendás megbízhatóságát, teljesítmény szintjét és viszonteladói értékét, akkor azt mondjuk, hogy az E-380 erősítő alku nélkülinek tekinthető.

Pro
+ nagyon átgondolt tervezés és precíz gyártás
+ minden más márkától megkülönböztethető kiviteli jegyek
+ rengeteg hasznos szolgáltatás
+ tiszta, dinamikus hangzás

Kontra
 legalább az „analóg kártya” szériatartozék lehetne

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253