Elektroncsöves erősítők

Csöves erősítők az igényes hangzás híveinek

Kezdetben vala az elektroncső. Ez minden elektronika alfája és omegája, ami kijelentés most, a félvezetők korában, viccesen hat, pedig ha mélyebben belegondolunk alapigazság. Az elektroncsövet William Crookes angol fizikus, Johann Wilhelm Hittorf német fizikus és mások közel egy időben, 1869-1875 körül fedezik fel. A csövet kizárólag fizikai kísérletekhez használták, akkoriban a gyakorlati alkalmazás ötlete még nem merült fel. Az elektroncsövek őse az izzólámpa volt. Az magyar technikai irodalomban is először nem csöveknek, hanem lámpáknak nevezték. Erősítésre általában triódát használnak. Több fokozatú erősítők utolsó fokozatában (végfok) már többnyire pentódákat alkalmaznak, mert nagy anódáramok esetén kedvezőbb tulajdonságokkal bír. Aki hamisítatlan analóg hangzásra vágyik, annak elengedhetetlen tartozék az otthoni HiFi-rendszerében egy csöves erősítő. A StreamAudiónál kapható High-End készülékek között félvezetős hibrid, valamint elektroncsöves típusokat is talál. A prémium kategóriát képviselő csöves erősítők egyedi hangja és szemet gyönyörködtető megjelenése garantáltan elvarázsolja. Bemutatótermünkben személyesen is tehet egy próbát a kiszemelt erősítővel, egyeztessen időpontot kollégáinkkal telefonon vagy e-mailben!
elektroncsoves-erosito

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Az előnyök és hátrányok mérelegelésénél tudvalevő, hogy az elektroncső meglehetősen rossz hatásfokú üzem, az sem kérdés, hogy általában ezek a veszteségek az áram számlánk nagyságában mutatkozik meg. Ez a hiba azonban könnyebben orvosolható, mint a félvezetők jó hatásfoka, de a zeneiséget nélkülöző hangzása. Az elektroncsövek nagy tömegűek, és ehhez a nagy tömeghez plusz, még igen magas működési hőmérséklettel is rendelkeznek. De szebben, valósághűbben, érzékletesebben is szólhatnak, főleg akusztikus hangszerek és énekhang esetén - biztosan!  És ki ne akarna jobb hangzást? Érzékelésünk nem engedheti meg a rossz hangzást, a térérzet hiányát, vagy azt a valamit ami a reakció időnket megtoldaná. Van megegy érdekes jelenség: a csöves erősítőket, mivel több információt képesek átvinni, ez által, és a hang érzékelésünk mechanizmusa által, hangosabbnak halljuk! Vagy az evolúció, vagy a teremtés volt ilyen okos, mindenki döntse el!

A jó csöves erősítő titka a legegyszerűbb, szinte már spártai kapcsolástechnika, a lehető legjobb minőségű és a szükséges mennyiségű alaktrésznél egy darabbal se több alkalmazása. Elektoncsöves erősítőt hallgatni olyan, mint whiskyt kortyolni, persze amerikaiasan jéggel de kísérő nélkül. Hiszen az utána kortyolt hideg tiszta víz csak az ír vagy skót whisky kellemes füstjét erősíti meg az utóízben.