Végerősítők

HI-FI, AUDIOPHILE, HIGH-END SZTEREÓ VÉGERŐSÍTŐK

Jelszó: a teljesítmény! Mert a végfokról a jel a hangszórókra jut. Az egy csatornát erősítő végfokot nevezzük monoblokknak, viszont a kettőt erősítőt nem nevezzük sztereóblokknak. (miért?) A végfokok általában nagyteljesítményű „erőgépek”, tipikusan nem találunk rajtuk más kezelőszervet, mint egy bekapcsoló gombot, és két hangerőszabályzót, néhány esetben még az utóbbit sem. A végerősítőket nagy teljesítményű, magas hangzáshűségű audio-rendszerekben használják. Az erősítés szétválasztása elő- és végerősítőkre a külön tápellátással és a jobb árnyékolással javít a hangminőségen. Egy végerősítőben található DC, rövidzár, túlfeszültség védelem biztonságos, kármentes(!) működést jelent. Belső szerkezetüket tekintve az alkatrészminőség területén, az utóbbi húsz évben, nagyon nagy változások következtek be, ugrásszerűen megnőtt a pontosság és az anyagtisztaság. Legtöbbjük referencia készülék.
audiophile vegerositok

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A végfok elvileg teljesen lineárisan erősít, azaz nem módosítja az előfok által előállított hang minőségét. Az előfokkal rendszerbe állított végerősítő olykor szikár és fürge hangzása, felharmónikusokban gazdag és vérbő előadással ajándékoz meg. Első hallásra lehet, hogy olykor lomhábbnak, komótosabbnak tűnnek, de egy kis odafigyeléssel a hangzásban olyan, eleddig nem feltűnő jellegzetességekre bukkanunk, amelyek most tűntek elő igazán. Ami eddig csak egy kis nüansz volt, az előadás szerves részévé lép elő. A pénzért nem csupán egy készüléket, de magát a zenét vehetjük meg. Azokhoz az információkhoz juthatunk közelebb, amely az adott műről való tudásunkat kiteljesítheti, gazdagíthatja.
Az elektroncsövesek a maximális teljesítményük környékén a színuszos jelek csúcsait úgy vágják le, hogy azok gömbölyűek maradnak, így a kimeneti jel hullámformájában lecsökken a magas hangok mértéke a többi hang arányához képest. A tranzisztorok és egyéb félvezetőkből készült erősítők jellegük szerint a torzítás határán élesen vágják le a kimenő jel tetejét, mintha egy kardcsapással lefejezték volna a jelet. A magas hangok aránya ilyenkor megnövekszik. Mivel a elektroncsöves erősítők a torzítás határán is élvezhető, sőt jól élvezhető hangot adnak, ezért a High-End erősítőket legtöbbször elektroncsövekből építik. Az ilyen végfokoknak a hangzása eleve dinamikusabb, simább, és nincsenek bennük a kellemetlen torzítások.