DUAL

Egyik márka sem írt ekkora vinyl-történelmet és nem befolyásolja úgy a jelent, mint a Dual.
A Christian Steidinger 1900-ban, ST. Georgen-ben alapított családi vállalkozás első megnevezése „Gebrüder Steidinger” társaság. Steidinger úr érdeklődési körébe tartozott minden finommechanikai részegység gyártása, például előszeretettel gyártott órákhoz alkatrészeket.
Arról, hogy esetleg Ő vagy bátyja Josef Steidinger megszállott zenerajongó lett volna nem szól a fáma, nincsenek adatok. Mindenesetre a báty, Josef kezdett el foglalkozni önálló cégében „Perpetuum Schwarzwälder Federmotoren und Automatenwerke” finommechanikai meghajtó-motorok gyártásával. Josef korai halála után fiaira és lányára szált a „motorgyár”, akik folytatták a termelést.
Mindenesetre első lemezjátszással kapcsolatos gyártmányuk egy motor gramofonok hajtására. A termék sikere és a kereslet növekedése azt eredményezte, hogy húsz év alatt a gyártás felfejlődött napi több, mint 1500 darabos mennyiségre.
Az elektromosság elterjedésével és a gazdagabb/polgári otthonokban lévő tölcséres gramofonok elterjedésével új koncepciót dolgoztak ki a meghajtó motorok szerkezetében.
Egy kombinált megoldással elektromos és mechanikus (rugós) szerkezetet fejlesztettek ki „dual-motor” megnevezéssel. Ez annyira sikeres és keresett lett, hogy a cég nevét is megváltoztatták, így lett DUAL. 1937-ben már havonta 1 000 darab a termelési mutató, a Dual koncepciójú új motor teljes-körű bevezetése és a Párizsi Világkiállításon elnyert díj új lendületet adott a fejlesztéseknek. Már ekkor olyasmit produkáltak, amit addig senki más, megbízható mechanikát.
A II. világháború után a termelés újrakezdése lassan kezdődik. Akkori új termékük az első dupla-lemezes váltó bemutatása, ez volt a modell “1000”. 1950-ben körülbelül 200 000 darab készült a DUAL üzemében egy évben. 1952-ben megszületett az első, piezoelektromosság elvén működő, kristály-hangszedő. A gyártás egyre nagyobb lendülettel fejlődött, népszerű termék lett a bőrönd alakú lemezjátszó és a hozzá tartozó szintén bőröndben elhelyezett erősítő.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A DUAL szinte elsőként vezette be az akkori sztereó elvet és komplett gyártási programot is készített rá. Új fejlesztések következtek, mint az egyre népszerűbb magnetofon, erősítők, hangszórók és kompakt rendszerek. Különösen népszerű volt a lemezváltó automatikával is felruházott, de még dörzskerék-meghajtású, DUAL 1019 típus. A lemezjátszókon kívül magnót, majd erősítőket és tuner-t, hangsugárzókat is gyártott, tehát teljes hangláncot kínált.