Hírek, Tesztek

Audiovector QR Special EDITION széria

A dán Audiovektor frissíti a cég egyik legsikeresebb hangsugárzó sorozatát a QR száriát, mely az elmúlt években igen elismert és kedvelt sorozattá avanzsált és méltán vált a közép kategóriájú hangsugárzó osztály jeles képviselőjévé. Tiszta légies megszólalása, gyorsasága és életteli megszólalását számtalan elégedett hallgatója támasztja alá, de a szakmán belül is tucatszámra halmozta az elismeréseket és díjakat.

 

AudioSolutions FIGARO MK2 hangsugárzó sorozat megjelenése

Az Audio Solutions büszkén mutatja be a második generációs Figarót!

A litván audiophile-highend gyártó Figaro MK1  modellje 2018 februárjában indult hódító útjára. Rövid idő leforgása alatt az árkategóriájában nyújtott teljesítményével azonnal hírnevet szerzett. A 2018-as Münchenben debütált modellek egyike a Figaro XL volt. Ez egy kivételes szimmetrikus hangsugárzó modell volt melyet már a muncheni highend kiállításon azonal a legjobbak közé válogattak. A Figaro XL-nek a mai napig nincs megfelelője, és senki más nem tud ilyen színvonalú, méretű és szimmetrikus ellerendezésű hangsugárzót kínálni ezen az áron és a színvonalon. Most azonban folytatódik a Figaro-t! “saga” az új FIGARO MK2-es szériával.

Accuphase E-5000 sztereó erősítő - a tradicionális gyártó új zászlóshajója!

A japán tradíció és precizitás új zászlóshajója – Accuphase E-5000 highend sztereó erősítő

Az Accuphase fennállása óta a tökéletességre törekszik és rendkívül precíz és kiváló hangú készülékeket készít. Most az 50. évforduló tiszteletére az eddigi tapasztalatuk legjavát felhasználva elkészítették az új integrált erősítő sorozatuk csúcs kategóriáját az E-5000-es modellt. Az AB osztályú beállításban üzemelő erősítő rész rendkívüli tartalékokkal rendelkezik, így csatornánként 8 ohmon 240W, míg 4 ohmon 320W teljesítmény képes hadrendbe állítani, mindezt megingathatatlan módon.

Dynavox VT-90 kezdő sztereó erősítő teszt

Dynavox VT-90 sztereó erősítő teszt – nocsak, ki beszél?

A Dynavox márka kínálatában elsősorban kiegészítők, csatlakozók, kábelek és minden olyan dolog található, ami az audio eszközökhöz szükséges lehet. Meglepő módon azonban néhány erősítő is helyet foglal a gyártó palettáján, ami felett át is siklana a vérbeli hifista, rálegyintve a puritán külsőt és a méreteket szemügyre véve. Mi sem vettük komolyan első látásra a kompakt formával rendelkező erősítőt, azonban azt jobban megvizsgálva, erős baklövés lett volna a szokásos előítéletes véleményformálás.

Skyanalog Audiophile - Highend MC hangszedő teszt

A Skyanalog cég alapítója Jack Leung, szabadidejének minden percét a kézműves technikák elsajátítására összpontosította, majd beiratkozott a Dél-kínai Műszaki Egyetem elektromérnöki szakára. Kimagasló tudása és teljesítménye hozzájárult, hogy megvalósítsa álmát, egy audio-márkát alapított. Hét év távközlési mérnöki munka után elindította a Skyanalog céget. A cég 1999 óta létezik, székhelye a dél-kínai Guangdong tartomány négymilliós Jiangmen nevű városában van, a portfólió legnagyobb részét eleinte a csöves erősítők és CD-lejátszók tették ki. Ezen termék körön belül mindenféle audio-berendezés készült sok ismert márka számára is. Egyes gyártók már saját nevük alatt is feltűnést keltettek, mint pl. a Cayin vagy a Line Magnetic. A Skyanalog hozzáfér a megfelelő anyagokhoz, a munkatársak, a csúcsminőségű hangzás eléréséhez szükséges minden pontossággal, elsajátították a mikroszkopikus generátorok építésének művészetét – és, hogy ne maradjanak diszkréten rejtve, belevágtak.

Advance Acoutic Playstream A7-A5-A1 bemutató teszt

Az Advance Acoustic márka létrejötte 1995-re datálódik, így nem számít különösebben fiatalnak az audio komponenseket gyártó cégek között. Székhelyük Párizstól alig húsz kilométerre található, ahol szinte kizárólag francia szakemberek tervezik, fejlesztik készülékeiket. A kiinduló alap ötlet a mindenki által vágyott „kedvező árú, de hibátlan zenei minőségű” készülék gyártás volt, mely filozófiát a mai napig próbálnak követni. Kezdetekben a cég elsősorban hangsugárzó gyártással foglalkozott, melynek hirtelen nagy sikerén maguk is meglepődtek. 2002-től viszont a vásárlói igényeknek megfelelően már elektronikákat is terveznek, készítenek. A sok sikeres modell mellett valamikor a 2021-es év tavaszán jelentek meg a gyártó Playstream sorozatának egyes modelljei. Ezek, a mai piaci trendeknek megfelelően, a konkurens modellekhez mérten igen jól felszerelt, minőségi műszaki tartalommal rendelkező, úgynevezett hálózatképes sztereó erősítő készülékek.

Quadral Chromium style 35, 85, 105 vs. Style 6, 8 és 2 – a régi és az új sorozat különbségei

A quadral kínálatának felső kategóriája az igen népszerű Chromium Style sorozat, mely 2015 és 2022 eleje között igen szép karriert futottak be a Style 6 és Style 8-as álló hangsugárzók, valamint a Style 2-es állványos hangsugárzók tekintetében. A Style 8-as hangdoboz, német gyártású hangfal lévén még Angliában 2016-ban az év hangfala is lett, ami nagy kitüntetés az angol hifi földön születő márkákkal szemben. Az eltelt 6-7 év alatt rendkívül sok elismerést és díjat bezsebelt sorozat a világ minden pontján óriási népszerűségnek örvendett. Magyarországon is kedvelt választása volt a zenehallgatók körében, hiszen jó tonalitása, univerzális karaktere és az erősítő, valamint a kábelek választásának univerzalitása tekintetében is kiváló partnere volt a minőségi zenehallgatást előtérbe helyező hifisták körében. Mint tudjuk azonban még a legjobb termékek gyártása sem tart örökké, és sok esetben egy-egy új modell nem igazán sikerül olyan jól, mint elődje és nem tudja megugrani annak sikereit.

Revival Audio ATALANTE 3 bemutatkozó teszt

Hallott már a REVIVAL AUDIO-ról? Néhány héttel ezelőttig mi sem igazán. A gombamód szaporodó audio gyártók világában már nem csak az átlag hifista, de a szakmabeli is hajlamos átsiklani egy-egy új márka születésén. Velünk is majdnem ez történt, amikor felkérést kaptunk egy új márka hazai képviseletére. Szinte azonnal fogalmaztam az udvarias elutasító emailt, hiszen jelenleg is több mint 25 márka hazai képviseletét látjuk el, és a bemutatkozó levelet felületesen olvasva nem keltette fel az érdeklődésemet, a „fiatal” brand két új állványos hangfalának kipróbálásának lehetősége. A sors azonban közbeszólhatott, mert miközben a választ megírhattam volna, más munka akasztotta meg a levélírást, így aznap munkaidőben már nem foglalkoztam a dologgal.

Vincent Audio SV-200 erősítő teszt – a kis hibrid királyfi extra meglepetéssel

A Vincent Audio 1995 óta kényezteti a hifi rajongókat készülékeivel, azon belül is a gyártó elsősorban hibrid, félig elektroncsöves, félig félvezetős termékeiről híres. Jellemző a gyártó kínálatában az átgondolt kialakítás, az elsősorban a hangminőségre, mintsem a szolgáltatásokra kihegyezett modellek fejlesztése és bár utóbbiból is csurran cseppen a vásárlóknak, mégis a megszólalás, a vincent -es karakter az, ami leggyakrabban meggyőzi az erősítő vásárlást tervező zenehallgatót a meghallgatások során. A gyártó kínálata igen széles határok között mozog és egy-egy modell jellemzően 3-5 évig is a kínálatban van, így mindenképpen hosszabb távú, jól kidolgozott készülékek kerülnek be a szortimentbe. 

Ricable PRIMUS kábel bemutató - teszt

Sergio Modenesi – RICABLE. Ezt a két nevet érdemes megjegyezni azok számára, akik a hifi világban kedvelik jó minőségű, kedvező ár/értékkel rendelkező, de a maguk kategóriájában messze átlag feletti tartalmat kínáló termékeket. Jelen esetben a hifi világ megosztó termékeiről, a kábeleiről, azon belül is egy remek olasz gyártó egyik sorozatáról lesz szó. A 2009 óta fejlesztő és a piacon nagyon gyorsan jelentős elismeréseket besöprő gyártó kínálatának minden egyes tagja saját tervezés és gyártás, azok mind kézzel készülnek és élettartam garanciával rendelkeznek. A kínálat 4 szériája közül most a Primus sorozat kábeleiből szemezgetünk a táp, hangszóró és interkonnekt kábeleket kötöttük be néhány rendszerbe.

quadral Chromium Style 85 - az új audiophile élmény

Az immáron több mint 40 éves quadral márka mögött óriási tapasztalat és mérnöki tudás áll és mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy bár nem sietnek az új modellek bemutatásával, mivel évente nem rukkolnak elő egy-egy új szériával, most azonban némi kis mocorgás támadt a Hannoveri cég székhelyén, hiszen megjelentek a sikeres quadral Chromium Style sorozat új modelljei, melyek alaposan felkavarják majd az egyébként sem éppen állóvizéről híres márka rajongóinak érdeklődését. Az évek óta kínálatban levő favorit quadral Chormium Style 6-os és 8-as álló hangfalról sok bemutató született és megannyi elégedett ember használja őket, most azonban váltás némiképpen kínálat bővülést is hoz és elöljáróban annyi elmondható, hogy nem csak egy szimpla ráncfelvarrást kapunk. Szinte csak a név maradt, a sorozat elemei teljesen új tervezést, külső-belső megújulást és egy magasabb szintű hangélményt ígérnek. Az álló hangfalak elérhetősége két dobozról háromra bővült, mi most a középső modellt, a Chromium Style 85-ös hangfalat vesézzük ki.

 

BM
BM
2021.02.20 15:48
Hangszedő beállítása otthon

Fontos lépések abban az esetben, ha otthon szerelnéd be a hangszedőt…avagy mivel lehet elkerülni az új hangszedő és a hanglemezek károsítását és hangminőségük drasztikus degradálását:

Elsősorban felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy gyakorlat és tapasztalat, valamint kiegészítők nélkül meg se próbáld beszerelni az újonnan vásárolt hangszedőt. Inkább kérj segítséget a beszerelésben, beállításban jártas szakember, szaküzlet irányából!

Amennyiben mégis saját magad szerelnéd be a megvásárolt hangszedőt, akkor az alábbiakkal mindenképpen tisztában kell lenned:

  Audio Physic Classic 25 teszt - av-online

  Forrás: av-online.hu
  Az Audio Physic német illetőségű, kifejezetten magas kategóriás hangsugárzókat gyártó vállalat. A több, mint 25 éve működő cég filozófiája és egyben szlogenje egyszerű: "Nem veszhet el finom részlet". Tesztünkben alaposan utánajártunk, hogy e kijelentés mennyire helytálló és nem csalódtunk!

  Vincent Audio DAC-7 csöves DAC teszt - av-online

  Forrás: av-online.hu
  A DA konverterek világában viszonylag ritkának mondhatók a csöves kialakítású eszközök, a Vincent DAC-7 azonban pontosan ezt kínálja, ráadásul teljesen szimmetrikus kivitelben. Épp e tulajdonságok miatt nagy várakozásokkal néztünk a készülék tesztje elé, és elmondhatjuk: a maga kategóriájában igen kiemelkedő hangot kaptunk.

  VPI Prime Scout lemezjátszó teszt - hangzasvilag.hu

  Forrás: hangzasvilag.hu
  Miután hasábjainkon bemutattuk a VPI amerikai lemezjátszó gyártó „műveket”, elérkezett a várva várt pillanat, hogy kézhez kapjuk az első modellt. Pillanat(?) nem, egy egész hét, amit együtt tölthettünk. Így teljesüljön minden vágyunk ebben a pandémiás időben!

  Kutakodásunk során kiderült, hogy az első HW-19 óta több, mint 40 különböző lemezjátszó modellt alkottak. A cég történelméhez hozzátartozik, hogy a mindenkori Scout modell volt a VPI legtöbbet vizsgált lemezjátszója. A teszteket a piacvezető magazinok leghíresebb szakírói készítették. Az első az Aries Scout volt 2001-ben. Ettől kezdve az a készülék, amelynek nevében a „Scout” szó benne volt, minden idők legkeresettebb VPI modellje lett, a legutóbbi egy 2015-ben gyártott típus volt.

  VPI analóg high-end lemezjátszók a kínálatban

  Nagy örömmel és büszkeséggel jelentjük be, hogy az amerikai székhelyű és amerikai gyártású, legendás VPI Industries analóg lemezjátszókat gyártó céggel kötött szerződésünk értelmében Magyarországon mi képviselhetjük a gyártó példás és egyben kiváló hangú készülékeit. A gyártóról és annak munkásságáról az interneten számos cikk, videó található és számtalan termékbemutató, teszt is olvasható, nézhető, mely egyértelműen a legjobbak közé sorolja a márka lemezjátszóit. Jöjjön egy kis összefoglaló a VPI Industries családi vállakozásról hazai nyelven...majd késöbb a készülékekkel is találkozhatunk tesztek, bemutatók formájában! 

   

  Matrix Audio Element I hálózati zenelejátszó teszt - Gedeon

  Forrás: Gedeon
  Matrix Audio Element I hálózatos zenelejátszó teszt - bemutató Gedeon perspektívájából. 

  PMC MB2 Se állványos hangfal teszt - hangzasvilag.hu

  Forrás: hangzasvilag.hu
  A PMC hangsugárzói világszerte a stúdiókban használatosak, emellett a legnagyobb zenészek és hangmérnökök tulajdonában vannak hiszen a hangmesterek és a művészek otthon is hallgatnak zenét. Egy PMC modell a mérnöki rátermettség, a képességek és az élethosszig tartó zenei szenvedély kombinációja. Igazán jót tervezni nehéz, de a két cégalapító – Peter Thomas a BBC munkatársa és Adrian Loader aki az FWO Bauch Company* társaságnál szerezte tapasztalatait – tudja feladatát és a fejlődés útját is végigjárta. Az 1991-ben alapított cég első termékének sikere az aktív stúdió-monitorok sorozatgyártását eredményezte. A PMC monitor továbbra is a világ referenciája, megtalálhatók a neves klasszikus lemezkiadók, például a Decca, az Abbey Road Studios és a Harmonia Mundi hangmérnökeinél, napi használatban vannak. A PMC azon kevés gyártó cég egyike, akik Emmy® díjat nyertek a kiváló zenei produkciók létrejöttének segítéséért.

   

  Octave Audio V40 elektroncsöves erősítő teszt - av-online

  Forrás: av-online.hu
  Az Octave német gyártó közel 30 éve képviselteti magát a high end audio termékek nemzetközi piacán. Ennek ellenére Magyarországon nem mondható ismertnek, pedig termékeik minősége okán mindenképpen nagyobb népszerűség lenne indokolt. Éppen ezért viszont minden előzetes elvárás vagy prekoncepció nélkül próbáltuk ki a gyártó V 40 SE névre hallgató csöves, integrált erősítőjét. Magasabb kategóriás integrált sztereó erősítők területén szinte már jártasnak mondhatjuk magunkat, hiszen több komoly gyártó - Accuphase, Naim, Krell, McIntosh, Norma, Lyngdorf, hogy csak néhányat említsünk - terméke megfordult kezeink között az évek során. Ugyanakkor egy nagyobb teljesítményű csöves integrált modell még nekünk is ínyencfalatnak számít, különösen, ha valóban magas kategóriát képvisel. Az OCTAVE V 40 SE pedig mindezen ismérveknek megfelel, így izgalommal tekintettünk jelen tesztünk elé.

   

  Quadral Ascent 20LE videó teszt - Gedeon

  Forrás: Gedeon
  Rendhagyó jellegű videó teszt a Quadral Ascent 20LE állványos hangfalról, Vincent Audio SV227MK és Matrix Audio Element I társaságában. 

  Vincent Audio SV-227MK videó teszt - Gedeon

  Forrás: Gedeon
  Rendhagyó jellegű videó teszt a Vincent Audio SV-227MK hibrid sztereó erősítőről, Audio Solutions Figaro B hangsugárzó valamint Matrix és Bluesound streamer segítségével került meghallgatásra a népszerű és tanulságos hifi bemutatókat készítő tesztelő, Gedeon tolmácsolásában. 

  Thorens TD402DD analóg lemezjátszó teszt - hifipiac

  Forrás: hifipiac.hu
  A svájci-német Thorens lemezjátszógyártótól, illetve egy-egy termékéről már többször is írtunk a HFP oldalain, ami miatt azonban a mostani tesztünk unikális, az egy olyan technikai paraméter, amelyről egészen bizonyosan nem a Thorens név ugrik be az olvasónak. A lemezjátszó-irodalomban külön fejezetet, mit fejezetet, egész regényt lehetne szentelni annak megvitatására, hogy melyik tányér meghajtás a legideálisabb, urambocsá! legjobb a hang szempontjából. Sokféle megoldás létezik a lemeztányér meghajtására, az egyetlen biztos pont egy komolynak vehető lemezjátszón az a tény, hogy a tányér forog.

  Thorens TD206 analóg lemezjátszó teszt - av-online

  Forrás: av-online.hu
  A Thorens név minden bizonnyal ismerősen cseng minden LP barát számára: az immár 140 éves múltra visszatekintő svájci cég méltán érdemelte ki mai presztízsét. Az eredetileg fonográfok gyártásával kezdő, majd 1954-től kizárólag lemezjátszókat gyártó svájci székhelyű vállalat német műhelyében készíti termékei nagy részét, így nem véletlenül piacvezető világszerte az audiofil és annál magasabb kategóriákban. Örömmel próbáltuk ki egyik modelljüket, a TD 206-ot.

   

  Lindeman Audio Limetree Network videó teszt - Gedeon

  Forrás: Gedeon
  Rendhagyó jellegű videó teszt a Lindemann Audio Limetree NETWORK hálózati lejátszóról, mely színvonalas környezetben, Audia Flight Three S erősítő, Audio Solutions Figaro B hangsugárzó valamint Thorens TD-206 források és HiDiamond kábelezés segítségével került meghallgatásra a népszerű és tanulságos hifi bemutatókat készítő tesztelő, Gedeon tolmácsolásában. 

  quadral Chromium Style 8 hangfal teszt - av-online

  Forrás: av-online.hu
  Öt év telt el azóta, hogy az akkor megújult quadral CHROMIUM STYLE sorozat kisebbik álló hangdobozát házimozi szettben teszteltük. A gyártó azóta nem változtatott semmit ezeken a hangsugárzókon, mi viszont adósak vagyunk még legalább egy teszttel a szériából, hiszen nem véletlenül nem nyúlt hozzá ennyi idő alatt a gyártó. Jöjjön hát a legnagyobb, a CHROMIUM STYLE 8! A quadral CHROMIUM STYLE 8 kizárólag fekete és fehér kivitelben készül, ráadásul olyan kivitelezésben, ami bizony példaértékű. Nem spóroltak a fényes zongoralakkal, ami elrejti az illesztéseket, így egy nagyon kifinomult és stílusos külsőt kapunk. Az előlapi, mágnesesen rögzíthető védőszövet is idomul a modell színéhez, ami szintén jó fogás, ahogyan az is, hogy nem takarja a cégjelzést a tetején található kivágásban. Quadralos megoldás ez, találkoztunk már korábban is vele, de továbbra sem bánjuk, hogy ragaszkodnak a szokásaikhoz.

   

  Accuphase E-380 High-end sztereó erősítő teszt - hangzasvilag.hu

  Forrás: hangzasvilag.hu
  Egy Accuphase erősítő mind gyártási minőség, mind zenei képesség szempontjából kivételes termék. Az E-380 modell különösen ilyen, mert az érettség, a finomság és a nyugodt erő kombinációját kínálja. Az Accuphase E-380 integrált erősítő csodálatos példa arra, hogy a rendkívül pontos mérnöki munka miként képes tisztességes zenei előadást nyújtani. Hatalmas hangzás-teljesítményt biztosít anélkül, hogy bármiféle részletet vagy tisztaságot elveszítene. Az Accuphase E-380 integrált erősítő hangzása nagyon közel áll a valósághoz. Amennyiben az elé kapcsolt hanganyag rosszul rögzített, rosszul kevert, vagy forrás-készülékünk alacsonyabb szintű, akkor a felvétel vagy a forrás-készülék hiányosságai fedezhetők fel. Másrészt, ha jó minőségű forrással párosítjuk, kiemelkedő és élvezetes hallgatási élményt nyújt.

  Thorens TD206 analóg lemezjátszó - Goldring 2300 hangszedő videó teszt - Gedeon

  Forrás: Gedeon
  Rendhagyó jellegű videó teszt a Thorens TD206-os analóg lemezjátszóról és a Goldring 2300-as hangszedőről, mely színvonalas környezetben, Audia Flight Three S erősítő, Audio Solutions Figaro B hangsugárzó valamint Lindemann Audio Limetree NETWORK források és HiDiamond kábelezés segítségével került meghallgatásra a népszerű és tanulságos hifi bemutatókat készítő tesztelő, Gedeon tolmácsolásában. 

  Lindemann Limetree NETWORK hálózati zenelejátszó teszt - av-online.hu

  Forrás: av-online.hu
  A Lindemann Limetree sorozatból először a phono egységet ismertük meg, a napokban egy digitális apróságot próbáltunk ki. A NETWORK névre hallgató, kisméretű hálózati lejátszó és DAC kimagasló hangminőséget ígér fejlett, szinte minden mai igényt kielégítő szolgáltatások mellett, mindezt egy kicsi, könnyű fémházba rejtve. Ahogy már a phono egység tesztelésekor is megállapíthattuk, a Lindemann Limetree sorozat egyik meghatározó karaktere a méret: 10x10 cm-es oldalhosszúságú és mindössze néhány centiméter magas alumíniumház tenyerünkben is elfér, mégis audiofil megszólalást ígér. 

  Matrix Audio Element i - Erős belépő teszt - Hifipiac.hu

  Forrás: hifipiac.hu
  A Matrix Audio középkategóriás hálózati lejátszója, az Element M nagy sikert aratott nálam és bebizonyította, hogy sutba lehet dobni a sztereotípiáinkat, amik, valljuk be, akadtak és sajnos akadnak szép számban. Ilyen többek között a „kínai gyártás”, „a Sabre DAC-ok technicista megszólalása”, a „koncepció hiánya”. AZ Element M ezekre az ostobaságokra mind-mind rácáfolt, nagyon örültem hát, hogy pont én kaptam kézhez az ázsiai cég „belépő” szintű hálózati lejátszóját (ami nem mellesleg kiváló DAC is), az I betűvel jelölt Elementet.

  Lindemann Audio Limetree PHONO előerősítő teszt - AV-online.hu

  Forrás: av-online.hu
  A Lindemann több mint 20 évre visszatekintő múltja során leginkább a csúcskategóriás DAC és hálózati lejátszók terén alkotott kimagasló minőségű és megszólalású modelleket. A német manufaktúra új sorozata a Limetree viszont inkább az audiofil kategóriában versenyeznek: amellett, hogy méretük és súlyuk is megdöbbentően kicsi, kidolgozásuk és megszólalásuk is olyan jól sikerült, hogy szinte bármilyen rendszerben megállják a helyüket. Elsőként A gyártó MM/MC phono egységét, a Limetree PHONO-t próbáluk ki.

  Új 2020-as Denon házimozi erősítők - AVR-X2700, AVR-X3700, AVR-X4700, AVR-X6700

  Denon AVR-X2700, AVR-X3700, AVR-X4700, AVR-X6700 - A Denon nemcsak bemutatja az első 8K-Ready receivereit, hanem a cég egyben az audio világában eltöltött 110. évfordulóját is ünnepli. A Denon egész létezése során a technológiai fejlesztések élvonalában volt, és a 8K bevezetése a cég történetének egy következő izgalmas
  állomása. A 8K egy izgalmas frissítés, és az új X-sorozatú AVR-ek számos új funkcióval gazdagítják a házimozi rajongóit, a zene szerelmeseit és a virtuális játékok kedvelőit.

  Audio Solutions Figaro B állványos hangfal teszt - Gedeon

  Forrás: Gedeon
  Rendhagyó jellegű videó teszt az Audio Solutions Figaro B állványos hangfalról, mely színvonalas környezetben, Audia Flight Three S erősítő, Thorens TD206 lemezjátszó és Goldring 2300-as hangszedő valamint Lindemann Audio Limetree NETWORK források és HiDiamond kábelezés segítségével került meghallgatásra a népszerű és tanulságos hifi bemutatókat készítő tesztelő, Gedeon tolmácsolásában. 

  Accuphase E-270 High-end sztereó erősítő teszt - AV-Online

  Forrás: av-online.hu
  Accuphase termékeket eddig nem nyílt lehetőségünk tesztelni, így külön öröm volt számunkra, amikor a forgalmazó Stream Audio jóvoltából sikerült egy példányt láncunkban meghallgatni. A gyártó E-270 típusú integrált sztereó erősítője tesztünk alanya, ami az Accuphase-nél a belépő szintet képviseli - a maga 5000 euró körüli árával - megszólalásában viszont egy kategóriával magasabban árazott konkurenseket idéz

  PMC – DB1 GOLD ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ teszt - Hifipiac

  Forrás: hifipiac.hu
  A PMC hangsugárzókkal való újbóli megismerkedést (valamikor a távoli múltban már volt szerencsénk találkozni velük) mindjárt egy igazi csemegével, a gyártó fennállásának 25. évfordulójára készült DB1 Gold monitorral kezdjük, ami ugyan a márka jelenlegi legolcsóbb modellje, ez azonban semmit sem von le az esemény értékéből.
  Aki a gyártó történetéről írt korábbi cikkünket olvasta, az már tudja, hogy a Professional Monitor Company a nevéhez hűen a hangstúdiók világából érkezett a home audióba, így a hangsugárzói egyfajta háziasított stúdióhangszóróknak számítanak, amelyeket hallgatva a tulajdonos, ha akarja, egy kicsit talán még hangmérnöknek is érezheti magát. A jubileumi DB1 Gold kiindulópontjának a korábbi DB1+ modell tekinthető, technológiailag pedig GB1 gyakorolta rá a legnagyobb hatást, ami már önmagában kedvező ajánlólevélnek számít, mivel a különleges apróságnak így bőven volt honnan különböző pozitívumokat örökölnie.

  PMC Twenty 5.22i High-end állványos hangfal teszt

  Forrás: av-online.hu
  A PMC twenty5i sorozata a bemutatását követően számos elismerésben részesült. Ez igazi meglepetést nem is okozhatott a most harminc éves cégnek, amely tulajdonképpen a kezdetek óta sikertörténetet könyvelhet el. A nagy szó az, hogy a tervezők nem ülnek a babérjaikon, pár év elteltével, számos kísérletezés és fejlesztés után szembesültek azzal, hogy hiába a rengeteg díj, az akkor remeknek tűnő produkciót bizony lehet még tökéletesíteni, és ez így is van rendjén. A twenty5i sorozatból a twenty5.22i került szerkesztőségünkbe, ami első ránézésre, legalábbis méretét és felépítését elnézve mutatja a rokoni szálakat, azonban a felhasznált anyagok és megoldások egy még kiforrottabb konstrukciót sejtetnek.

  Thorens TD1601 high-end analóg lemezjátszó teszt

  Forrás: hangzasvilag.hu
  A cég életében az elmúlt két évben lezajlott változások több újdonságot is jelentettek. A Thorens márka Gunter Kürtel általi beszerzése és az eredetileg svájci vállalat Németországba, Bergisch Gladbach városába történő áttelepítése után, új modellek születtek. Az új fejlesztések eredményeit a müncheni High-End Show alkalmával szokták bemutatni, ami idén sajnos, az ismert okok miatt elmaradt. Szerencsére a hazai forgalmazó rendelkezik az új készülékekkel, amelyek közül most a TD 1601 modellt választottuk, mint a 70-es évek egyik legendájának folytatóját.

  PMC – DB1 GOLD ÁLLVÁNYOS HANGSUGÁRZÓ teszt

  Forrás: hangzasvilag.hu
  Mivel ma már nem sok olyan termék létezik amely előzmény nélküli, egy harminc éves múltra visszatekintő gyártónál ez kiváltképpen így van. A PMC új modellje a régi DB1+ típus jegyeit és az ötcsillagos GB1 tulajdonságait hordozza magával. A PMC termékcsalád termék-nómenklatúrája szerinti első kisdoboz az LB1 volt, majd ezt egy átlagos méretű hangdoboz az AB1 követet, amit továbbfejlesztettek az AB2-re. Egy nagyobb, közepes méretű, háromutas leszármazottja a BB5, amit aztán MB1-nek hívtak (most már MB2-re frissítették) majd egy apró doboz következett a TB1, korszerűsítve a TB2-re. Ugye minden világos, eddig mindenki tudta követni?

  KECES AUDIO BP-1200 SZIMMETRIKUS HÁLÓZATI LEVÁLASZTÓ EGYSÉG teszt

  Már több cikkünkben kielemeztük, hogy a jó hangzás eléréséhez elengedhetetlen a tiszta, zajoktól és zavaroktól mentes tápellátás. Olvasóink visszajelzéseiből már régóta tudjuk, hogy nagyon sokan élvezik a hangrendszerek elé beiktatott különféle hálózati jelkondicionálók hangzásra gyakorolt jótékony hatását. A különböző aktív hálózati szűrőkkel és az „áram-újjáépítőkkel” már többször találkoztunk, a hálózati leválasztó-transzformátorok körüli kérdéskörrel még nem foglalkoztunk. A Keces Audio szimmetrikus hálózati leválasztó egysége – szándékosan nem írunk trafót, mert nemcsak az van benne – az első ilyen ami a kezünkbe került, most részletes ismertetésére kerül sor.

  Matrix Audio HPA-2 Classic és HPA-3+ fejhallgató erősítő tesztek

  A Matrix Audio választékában a hálózati lejátszók és egyéb „kütyük” mellett kettő fejhallgató erősítő/USB DAC is található, melyek a gyártó többi készülékéhez hasonlóan szintén igényes megjelenéssel és műszaki kivitellel rendelkeznek.
  A kettő külsőleg nagyon hasonló, egyaránt keskeny és hosszúkás formájú modell közül a kisebb HPA-2 Classic a korábbi HPA-2 továbbfejlesztett változata optimalizált áramköri felépítéssel, megújult stílusú megjelenéssel és az előzőknél is fejlettebb technológiák alkalmazásával. A készülék a fejhallgató erősítő műfajban kifejezetten nagynak, és a maga 1,22 kg tömegével súlyosnak is számít a hozzá képest jórészt miniatűr méretű szereplőkből álló mezőnyben, ami bizonyos szempontból még komolyabbá teszi. Ha belegondolunk, vannak olyan hasonló áru vetélytársak, amelyek mindössze USB stick méretűek, és az „óriási” HPA-2 Classic mellett igazi semmiségnek tűnnek. Ebből is látható, hogy a készülék tervezése során érezhetően nem az volt a cél, hogy egy az egér mögé eldugható eszközt alkossanak, hanem egy minden ízében alaposan átgondolt és igényesen megépített klasszikus hifi készüléket, amelynél így nem kellett kényszerű kompromisszumokat kötni, az íróasztal meg úgyis megbírja, nem igaz? A másik oldalról viszont a HPA-2 Classic egy számítógép/laptop műsorforrással működtetett audio rendszerbe is beilleszthető, mivel sztereó line RCA kimenete révén erősítőhöz is hozzáköthető a fejhallgató erősítő funkciója mellett.

  Thorens TD1601 analóg lemezjátszó hír

  A tavalyi év végén mutatkozott be a Thorens TD1600 típusát leváltó új TD1601 analóg lemezjátszó, amely a gyártó hagyományos értékeinek megőrzése mellett egy igazán innovatív és újszerű megoldásokat alkalmazó típus lett.
  Az ízléses fakáva révén a TD1601, főleg diószínben, első pillantásra a klasszikus típusok látványvilágát idézi, alaposabban megnézve azonban inkább már egy klasszikus köntösbe bújtatott high-tech szerkezetnek tűnik, amelynek a legtöbb részegysége önmagában is megér egy misét. Gondolom, ez alapján már egyértelműen látszik, hogy az lemezjátszó nem elődjének itt-ott módosított vagy ráncfelvarrott újabb változata, hanem egy teljesen új tervezés eredménye, néhol a korábbiaktól gyökeresen eltérő megoldásokat alkalmazva.

  Thorens TD402DD analóg lemezjátszó teszt

  Mivel a Thorens már 137 éves tervezési és gyártási tradíciója töretlen, mérnökeinek könnyű visszanyúlni a klasszikus formákhoz és a már bevált „gépészeti” megoldásokhoz. A TD402DD jellemző Thorens megjelenést mutat. Ez a valódi fakeret és MDF alváz kombinációjából valamint egy szál-csiszolt alumínium felső lemezből álló modell négy elasztomer alapú lábon támaszkodik. A lakkozott dió elegáns, légies, mégis határozott megjelenést kölcsönöz, felidézve a 60-as és 70-es évek feledhetetlen kivitelét. A készülék a márka további klasszikus elemeit, az alumínium lemez tányért és a lejátszás leállításához/elindításához és a forgási sebesség kapcsolásához használatos nagy kapcsolókat is magával hordozza. Egy biztos, bármilyen enteriőrben megállja helyét.

  2020.03.23 11:50
  Matrix Audio Element M teszt

  Matrix Audio is egy a számtalan kínai vállalkozás közül, akik akár saját márkanév alatt, akár bérgyártásban készítenek hifi termékeket. Nincs olyan része a szegmensnek, ahol ne lennének jelen saját tervezésű és gyártású részegységgel, a kábelektől kezdve a hangsugárzókig. Nyilván ezek nagy többsége tucatárú, de nem úgy a 2009-ben alapított Matrix Audio, amely, mint a későbbiekben látni fogjuk, ad a megjelenésre és ad a minőségre is. A Stream Audio kínálatába nemrég kerültek be a gyártó termékei, jelen pillanatban kerek tízféle eszköz közül válogathatunk. A cég leginkább a hálózati lejátszókra koncentrál, de akad USB kábel, és DAC is a hazai kínálatban. Az Element sorozatba jelenleg 5 készülék található, amelyek egy betűből álló nevet kaptak. Az ötből négy asztali készülék, konkrétan hálózati lejátszó (streamer), amelyek mindegyikébe USB DAC modul is került, így audió pc-hez (vagy bármilyen számítógéphez, amelyen Windows, Mac OSX vagy Linux fut) csatlakoztatva is lehet és érdemes is használni, főleg, ha DSD anyagokat is szeretnénk meghallgatni konvertálás nélkül. 

  Dynavox X7000 tápszűrő teszt

  A Dynavox gazdag, főként különféle hifis kiegészítőkből álló választékában különösen kedvező áru tápszűrős elosztó is található, ráadásul az elegánsabb és mindenképpen komolyabb hatású készülék formátumú kivitelben.

  A számos szennyezésnek és zavarnak kitett hálózati táp szűréséről már rendkívül sokat értekeztünk, úgyhogy, a szűrés fontosságáról és jelentőségéről azt hiszem, már nem kell beszélnünk. A Dynavox X7000 egy újabb érdekes színfolt lehet a tápszűrős elosztók világában, amely ráadásként az összes eddig általunk tesztelt típusnál kedvezőbb áron vásárolható meg, így még több zenebarát számára elérhető.

  Hidiamond HDX3 hálózati táp kondicionáló és szűrő teszt

  A müncheni High-End Show alkalmával mutatta be a HiDiamond cég forradalmian új HDX3 hálózati áram szűrő és energia elosztó készülékét. Eddig a hír, a következőkben a bemutatás és a teszt következik. Nem győzzünk foglalkozni a témával, mert még mindig sokak előtt bizonygatni kell, hogy az audio-készülékeknek tiszta áramra van szükségük.

  A német High-End audio „kovácsa” a Lindemann Audiotechnik GmbH jó ideje egy nagyon fontos audio szegmensre összpontosít. A modern digitális lejátszási és on-line stream technikák minél szélesebb vásárlói rétegekhez történő eljuttatásra törekszik. Az évek óta digitális irányba történő fejlesztések továbbgondolásáról született a Limetree sorozat legújabb tagja a Network mini-készülék. Első meglátásunk szerint ennyi minden, amit a készülék ígér és tud, el sem fér egy ilyen kicsi műszerdobozban. De mégis! Sőt, jelenleg nincs is még egy ehhez fogható, tudású és ennyi szolgáltatást nyújtó készülék a piacon.

  Amennyire bőven van információ a Lindemann cég hálózati lejátszó, DAC- és erősítő termékeiről, annyira szűkszavú a termékbemutató az új Limetree elektronikákkal kapcsolatban. Pedig ez az új fejlesztés a vállalat elnökének, Norbert Lindemann fejlesztő mérnöknek, szíve csücske.

  Még kevés információ áll rendelkezésre az AudioSolutions cégről, mivel nem régen, évtizedünk elején alakult. A vállalatot Gediminas Gaidelis alapította 2011 őszén.

  A litván gyártó modelljeivel való közelebbi ismerkedést a Figaro sorozat „B” jelű állványos hangsugárzóval kezdtük el, amely lényegében a gyártó összes egyedi jellegzeteségéből hatásos ízelítőt nyújtott, hűen megmutatva, mit is gondol Gediminas Gaidelis és csapata a minőségi hangzásról.

  Quadral ebben a gyártmányában egy jelentős és különleges technikai koncepciót valósít meg. A konstrukció fejlesztője Sascha Reckert egy speciális megoldás határait feszegeti. Az akusztika tudományán kívül az új Quadral Platinum+ Seven hangsugárzóban választ kapunk még néhány kérdésre. 

  A Tube Amp Company-t – népszerűvé vált három betűjén a T.A.C. márkát – az 1990-es években a Sintron Vertriebs GmbH. részeként elektroncsöves erősítők tervezésére és gyártására alapították.

  A dán Copland cég 1984-es alapítása óta kiváló minőségű csöves erősítőivel és CD játszóival vált ismertté.

  Az elegánsan szögletes Classic 5 teljesen új hangszórókészlete tökéletesen jelzi, hogy a német specialistánál a típusváltás nem a marketingesek által vezérelt, mindössze különböző formai és kiviteli elemek módosításában kimerülő folyamat, hanem valódi értékteremtés és megújhodás.

  Magam is meglepődtem, de éppen két éve már annak, hogy nálam járt az utolsó Thorens lemezjátszó. Persze az utolsót nem „úgy” kell érteni.

  A gyártó 1022GX típusjelű hangszedőjét az igényes zenehallgató számára ajánlja. A Goldring 1000 modellek sorozata a mai, modern, fejlett, mozgó-mágneses hangszedő-technológiát képviselik. 

  A német Lindemann Audio manufaktúrát több mint 20 évvel ezelőtt alapították családi vállalkozásként. Ez a forma a mai napig megvan, garantálva, hogy csak kiváló minőségű termékek hagyhatják el a kis gyár kapuit.

  2019.08.26 13:35

  Copland cég vezetője egyben a termékek tervezője is. Ole Møller több, mint 30 éve szerény szakmai alázattal dolgozik az audio iparban. A maga tervező-mérnöki módján az iparágat már több területen szolgálta. 

  Néhány évnyi szünet után a Stream Audio jóvoltából újból megjelennek a dán Copland high-end készülékei a hazai piacon, újabb alternatívákat kínálva a kifinomult csöves elektronikák és a letisztult skandináv audio világ rajongói számára.

  Az aprócska méretéhez képest meglehetősen súlyos, a drágább Audio Physictípusokhoz hasonlóan szintén szendvicsszerkezetű kabinettel rendelkező Classic Compact egy vérbeli szuper mini modell.

  Az elsősorban hangsugárzó gyártóként ismert és jegyzett Quadral a felső kategóriás Aurum modellcsaládja mellé évek óta kínál azonos márkanéven nívós elektronikákat is, amelyeknél éppen most volt típusváltás, másik újdonságként pedig az A8 integrált erősítőt immár nálunk is meg lehet vásárolni, így mi is megismerkedhettünk vele. 

  Goldring cég történetének elmúlt 100 éve tele van „bogarakkal és gyöngyszemekkel”, sok tekintetben kiváló hangszedőkkel. A Goldring egy olyan cég, amely tevékenyen hozzájárul a zene nagyszerű élményének otthoni megvalósításában.

  A digitális elektronikai tervezés kontra zeneiség ellentétpár feloldására a Lindemann Audio egy teljesen új megközelítést talált. Céljuk, hogy a hangminőség egyben életminőséget is jelentsen és feledtesse az alkalmazott technológiát. 

  Quadral Aurum sorozat kilencedik változatában a nagyobbik állványos sugárzó után egy jókora árugrással (nagyjából dupla áron) léphetünk be az álló modellek világába, amely az elődjénél karcsúbb, elegánsabb és így még inkább lakás és háziasszony barát Rodan típussal kezdődik.

  Hívjanak nyugodtam Pavlov kutyájának, de napjainkban, amikor végre egy nem Kínában készült elfogadható árú elektroncsöves erősítő kerül a kezeim közé, hát összefut a nyál a számban.

  A német cég olasz nevű (Előre) hangsugárzója valóságos legendának számít még a többi kitűnő dobozuk között is, ezért a gyártó fennállásának 30. évfordulójára felfrissülve és teljesen megújulva tért vissza a porondra, hogy az új generáció tagjaival vállvetve folytassa hódító útját. 

  Vincent Audio 20 éve hozza a formát. Az eredeti elképzeléshez híven, hangzásminőséget adni nem csillagászati árért, kihívásokkal teli feladat. Ehhez már a kezdetekkor tervezői zsenialitás és kiforrott technológia kellett. 

  Az Audio Physic hangfalai duplán döbbentettek meg minket az új Classic 10, és Classic 20 álló hangfalaival. A két modell közös tulajdonsága, hogy üveg panellel is rendelhető, emellett az, hogy mindkettő hangminősége túlmutat, ár kategóriáján.

  A német gyártó terjedelmes választékában afféle külön márkanévként létező felsőkategóriás Aurum sorozat immáron a kilencedik változatában kínálja magát az igényes vásárlóknak. A család kettő állványos hangsugárzója közül ezúttal a legkisebb Galan 9 került hozzánk, ami, mint azt rövidesen látni fogjuk, csupán vizuálisan kisméretű, minden másban a nála jóval nagyobb típusokkal vetekszik.

  20. Anniversary Edition hirdeti büszkén a homlokfalon lévő felirat. Valóban elszállt az idő, ami a Vincent márkával való megismerkedéstől a népszerűvé váláson át, néhány rendkívül sikeres modell megismerésével telt el. 

  A zene mosolyt varázsol az arcunkra, felkelti a figyelmünket, sőt, vélemény nyilvánítására sarkall, de csak abban az esetben, ha az előadó művész jól játszik a hangszerén, és minden részlet a helyén van. Ezt a hatást csak úgy lehet elérni, ha a legapróbb részletek is hallhatók, és a teljes rendszer egy zenekarként muzsikál.

  Második Hifi és Házimozi találkozó néven újra nyílt napot szervez november közepén a többek között a AccuphaseThorensQuadralThiel és Audia Flight márkákat forgalmazó Stream Audio, amelyen a kedvezményes vásárlás és a hifi illetve házimozi bemutatók mellett kötetlen beszélgetésre is lehetőség nyílik.

  Azoknak, akik készülékeik kellően jó minőségű táppal való ellátását valóban komolyan gondolják, a HiDiamond a hálózati kábelek mellett a HDX2 high-end tápkondicionálót/hálózati elosztót ajánlja, ami auditív hasznossága mellett túláram védelemmel is rendelkezik és olyan ízléses és elegáns kinézetű, hogy biztosan nem a rendszerek szürke eminenciása lesz belőle.

  A japán tradicionális High-end úttörője az Accuphase márka két újdonságnak számító készüléket mutattak be. A DP-950-es típusszámú SA-CD transzport egy egészen masszív CD mechanika alapjaira építkezik. 

  A horvát nemzetiségű Sonitus Acoustics egy közel 10 éves akusztikai kiegészítőket gyártó vállalkozás, melynek kínálata jól átgondolt termékeket tartalmaz.   

  Az idei év elején, nem sokkal megjelenése után egyszer már belekóstolhattunk a Quadral friss Argentum sorozatába, akkor a középső padlón álló modell volt a vendégünk. Termetét, hangjának testességét panasz nem érhette, ám ez korántsem lehet ok, hogy visszautasítsuk a még hozzá képest is óriásnak tűnő csúcsmodell hangpróbáját.

  Egyik márka sem írt ekkora vinyl-történelmet és nem befolyásolja úgy a jelent, mint a Dual.

  A jókora választékkal rendelkező olasz HiDiamond kábelei közül a kétféle kategóriájú összekötő illetve hangsugárzó kábelek után most a nem kevésbé fontos hálózati kábeleik világába teszünk egy kis kirándulást, amelyekből az audio vezetékekhez hasonlóan szintén többféle minőségi szint áll rendelkezésre.

  A bécsi székhelyű Vincent Audio portfóliójában több mint 25 erősítő mellett CD lejátszókDAC-ok, tunerek, végerősítők, kábelek és hálózati szűrők is találhatók. Most az általuk készített legfrissebb hibrid erősítőt, az SV-500-as modellt vettük górcső alá. 

  20 éves lett a Vincent Audio, mely e jeles alkalom méltó megünneplésére és emlékezetessé tételére SP-20 néven egy jubileumi kiadású, minden szempontból impozáns tulajdonságokkal bíró limitált szériás végerősítőt készített.

  Mindig öröm látni egy új tervezésű vinyl lemezjátszót. Íme a Thorens újdonsága, amely a vinyl szerelmeseinek jókedvét hivatott fokozni igencsak elfogadható árával. 

  Vajon melyik márka lehetne legjellemzőbb reprezentánsa a lemezjátszás új reneszánszának? Melyik márkának szavaznánk újra és újra bizalmat, mint a többszörös újrakezdőnek? Talán kézenfekvő, hogy a mára már legendává vált DUAL márkának adjuk bizalmunkat. 

  JVC 2016 szeptemberében, a berlini IFA kiállításon mutatja be új natív 4K HDR felbontású D-ILA rendszerű lézer vetítőjét. 

  Gyakran szembesülünk azzal a dilemmával az ügyfelek irányából, hogy milyen kivitelű és típusú mélysugárzót vásároljon az adott igényeihez mérten. 

  A hifi / házimozi termékek egyik alap eszköze az erősítő. Mindegy, hogy az egy kis jelszintű (phonoelőerősítő, stb.) vagy esetleg egy közepes, nagy jelszínű típus (integrált, fejhallgató, végerősítő), a lényeg a bemenő jelszint bizonyos mértékű erősítése lehetőség szerint jelalak, fázismenet és sok egyéb villamos paraméter torzulása nélkül. 

  10 végzetes baklövés Hifi / Házimozi vásárlás során!

  Házimozi / Hifi vásárlás előtt állsz? Érdemes az alábbiakat szem előtt tartani, mielőtt a vásárlás több pénzedbe kerül, mint amire szükség lenne!

  A háromtagú Onset line sorozatot gazdagító karcsú SV-400 a Vincent integrált erősítő választék külsejében is egyedi legkisebb tagja, izmos MOS-FET végfokkal, nívós alkatelemekkel, alacsony zajú elektronikus hangerőszabályzással, USB bemenettel és a leírások szerint a gyártó többi típusához hasonlóan dinamikus és energikus hangzással.

  A már 1977 óta működő, nálunk viszont egyelőre méltatlanul kevéssé ismert svéd Dynavoice izgalmas választékából a közel 30 kilós Thunder T-12 aktív szub-woofer után következzen a nála jóval kisebb, ám ugyanúgy zárt kivitelű Challenger SUB 10 EX, ami a nagy Vihar után kisebb terekbe kínál, mondjuk minimum egy égzengést.

  Naponta számtalan érdeklődő fordul hozzánk hangsugárzó vásárlással kapcsolatos kérdéseivel, érdeklődésével. Gyakran merül fel az az igény, hogy telefonon keresztül ajánljunk bizonyos preferenciák alapján konkrét hangsugárzókat, azonban szinte minden alkalommal ki kell ábrándítanunk a kérdéseivel felénk forduló ügyfeleinket. 

  Ez a kocka formájú doboz egy kész energiabomba, bár ezt messziről talán nem mindenki látja rajta. Ugyanis megpróbálták olyan megjelenésűvé varázsolni, amely a legtöbb nappaliban jól mutat, beilleszkedik a környezetébe.

  Cikkünk első részében érintőlegesen átfutottuk a hangsugárzó vásárlás buktatóit. Most folytatjuk a dolgot és további gyakorlati tanácsokkal próbáljuk a leendő vásárlót segíteni.

  Az 1000 Euróról „békebeli” árfolyamon forintra konvertált áru SV-500 fejlesztési koncepciója egyértelműen a sikeres SV-227-esén alapult, külsőleg és belsőleg egyaránt a drágább típust idéző, ugyancsak hibrid felépítésű „kicsi” erősítőt.

  A korábban megismert quadral hangfalak precíz és legtöbbször igencsak mutatós kivitele mindannyiunk tetszését elnyerte, ugyanez a vélemény fogalmazódott meg bennünk a QUBE 12 láttán. 

  A vadonatúj Rhodium sorozat a Quadral választékában az Argentum és az Ascent LE családok között helyezkedik el és az elegáns dobozok a komolyabb Ascent LE modellek hangszórókészletéből építkeznek.

  Az utóbbi időben, a vásárlásoknál több esetben a legmeghatározóbb kritérium az ár volt. Se szeri, se száma az akciós ajánlatoknak, még a megjelent újdonságok is fellelhetők, egy kis idő múlva, olcsóbban.

  Az akusztika hatásaival foglalkozó elmélkedőnk első részéből megtudhattad, hogyan ronthatja el a szoba, illetve annak berendezése a hifi vagy házimozi által nyújtott hangélményt. A második részből megismerheted, hogyan tehetsz ez ellen, vagyis miként javíthatod kisebb-nagyobb munkával és költségráfordítással rendszered hangzását.

  Az egyik ilyen cég a német illetőségű Vincent Audio is, ahol 20 éve az audiofil készülékek fejlesztése, az elektroncsövek és félvezetők kombinálása a napi szintű feladat.  

  Két vagy három évvel ezelőtt jelentek meg az első hírek, hogy drasztikusan emelkedtek a hanglemez eladások világszerte. A trend az óta is töretlen, és bár a vinyl aranykorának számító hetvenes évek eladásai még messze vannak (és valószínűleg be sem hozhatók), egyre több zene érhető el fekete korongon, új és újranyomott kiadásban. 

  Mikor hifit vagy házimozit szeretnél vásárolni a helyiség akusztikája olyan fontos, hogy egyes esetekben jobban befolyásolja a hangzást, mint az egész rendszer. Szerencsére te is tudsz ezen javítani - akár olcsó vagy ingyenes eszközökkel. Hogyan? Megtudod a cikkünkből.

  Nagy múltú hangdobozgyártó a Thiel Audio, a világ legnevesebbjeinek egyike, termékeiket évtizedek óta jutalmazzák különféle "év terméke" és egyéb díjakkal, első helyen szerepelnek a hifisták kívánságlistáin. 

  quadral nagyon helyesen úgy döntött, hogy nem változtatja meg a már bejáratott, sikeres széria nevét, de a frissített termékeknek új, egyjegyű típusszámot osztott ki. 

  A kicsomagolt kis Quadralok nagyon igényes, magas fényű fehér lakkozást kaptak a gyárban, a hátsó felén szép kis táblácska hirdeti a műszaki adatokat: frekvencia átvitele 48 – 55.000 Hz, a keresztváltó 3400 Hz-en vág.  

  Vajon melyik hifista szívét ne dobogtatnák meg a klasszikus formájú, pezsgőarany előlapos és jókora Deprez műszerekkel rendelkező Accuphase készülékek, amelyek vérbeli japán elektronikaként abszolút precíz és az arra fogékony szemeknek külön gyönyörűséget jelentő, végletekig kifinomult belvilággal rendelkeznek?

  Ez volt az első alkalom, hogy nyugodt körülmények között ismerkedhettem meg egy Vincent elektronikával, amely ráadásul a gyártó egyik komolyabb darabja. 

  Az analóg lemezjátszók sokadik reneszánszának természetszerű velejárója a hallgatnivalók örvendetes szaporodása is, amelyből érthető módon a nívós kiadók is kiveszik a részüket.

  A föld forog, a nap keleten kel és nyugaton nyugszik, az Accuphase készülékek pedig pezsgőarany színűek és külsőleg lényegében ugyanolyanok, mint évtizedekkel ezelőtt voltak.

  Bár az Accuphase márkanév több évtizedes múltra tekinthet vissza, számomra relatív új. A DP400, a DP410, és a DC37 után ez még csak a negyedik Accuphase készülék, azok közül is az első erősítő, amely a lehallgató szobámban megfordult. 

  Hogy megértsük miben más az E-600, tudnunk kell, hogy mit rejtegetett a két elődmodell a fedele alatt. Mikor az E-560 fedlapját leszereltem, szembeötlő volt az ésszerű elrendezés. 

  A bombabiztos építésűnek tűnő, magas és nehéz SV-700-as vaskos alumínium előlapjának közepén lévő kör alakú ablakon át beleshetünk az erősítő belsejébe és kiszűrődik az előfokban lévő 12AX7-es és 12AU7-es elektroncsövek hangulatos aranysárgás fénye, látványos designelemmel kiegészítve ezzel a minden ízében igényes készüléket. 

  quadral PLATINUM M sorozata egy modellfrissítési folyamat közepén tart, az eddigi kerek 10-esre végződő típusszámozás mellett, az elmúlt év során megjelentek az 5-ös végű modellek. Tesztalanyunk, az M35 az M30-ast váltotta le. 

  Pár éve a hazai kínálatban is megtalálhatóak Audiakészülékek a Stream Audio jóvoltából, természetesen hozzánk is tőlük érkezett a Three Serősítő és kíséretében egy CD One M CD-játszó, amit kitörő örömmel fogadtunk, mert a PC alapú zenehallgatással szemben, még mindig előnyben részesítjük a gyári ezüstkorongokat.

  Megérkeztek a JVC DLA-X9000, DLA-X7000 és DLA-X5000 típusjelű új házi-mozi projektorai, melyek elődjeikhez képest többek között nagyobb fényerővel, 4500 óra élettartamú lámpákkal és tiszta 2160p képeket produkáló 4K e-shift technológiával kényeztetik az otthoni mozi élményre vágyókat.

  THIEL 3rd Avenue Collection családjának TT1 nevű tagja egy szépséges állódoboz, nagyobb testvére a bevezetőben említett és általunk nemrég hosszasan méltatott állványos hangsugárzónak, a TM3-nak. 

  Hat éve járt nálunk a gyártó akkoriban legnépszerűbbnek számító CHT sorozatának 10”-os mélysugárzóval készülő középső típusa, abból az alkalomból, hogy a sorozat is megkapta az előtte csak a drágább darabok kiváltságának számító EQ funkciót. A CHT modellek aktuális utód sorozatát most EQ-Maxnak hívják, s közülük a méretes EQ-Max 12 a család legnagyobb szub-woofere.

  A nemrégiben teljesen megújult Argentum sorozatban három álló hangsugárzó található, közülük az Argentum 570 a középső modell, ami a gyártótól megszokott basszus/teljesítmény kvalitásokat, a méretét és a kettő 180 mm-es woofert tekintve bizonyára nagyobb terekben installált hifi illetve házi-mozi rendszerekben is kényelmesen megállja a helyét.

  A szokásos bombabiztos kinézetű, stabil és rezonanciamentes kialakítású, fekete vagy ezüstszínben készülő alumínium előlapos készülékházban teljesen szimmetrikus felépítésű kifinomult erősítő áramkörök találhatók, a drágább SA-93Plus modellhez hasonlóan saját fejlesztésű FET-es bemeneti fokozattal és a hibrid modellekből ismerős izmos MOS FET végfokokkal.

  Noha az EQ beállítási lehetőség immár a gyártó olcsóbb modelljeibe is beköltözött, az SPL típusoknak azért még van jó pár minőségi ütőkártya a tarsolyukban, emellett kompakt méretük nagyon ízlésessé és könnyen elhelyezhetővé teszi őket, zárt mivoltuknak köszönhetően pedig még pontosabban hozzá lehet őket illeszteni a fő hangsugárzók hangjához.

  Bár méretében viszonylag kicsi, a Rhodium 400 mégis meglepett, hogy mekkora a hangja. Egy lágyabb hangú Creek 100A integrált erősítővel összekötve probléma nélkül feltöltötte hanggal a relatív nagyméretű hallgató szobát. 

  Az Accuphase vállalat utóbbi néhány évben végzett fejlődését elnézve rájöttem, hogy bizony csúnyán alábecsültem hosszú éveken át. Az audio berendezések fejlesztéséhez való hozzáállásuk olyan, amely tökéletes ellentétben van a korábbi elképzeléseimtől. 

  A klasszikus és modern enteriőrökbe egyaránt ízlésesen beilleszthető hangsugárzó mindenféle virtuóz megoldást nélkülözve hasáb alakú kabinettel rendelkezik és 2-utas rear bassz-reflex kivitelben készül. 

  A Quadral új Chromium Style 8 álló hangfalában a német mérnöki zsenialitást, és az elbűvölő hangzást házasították, mindössze 1750 Fontért. (Itthon 640 000.-Ft/pár) Jon Myles szerint igazi alkalmi vétel a HiFi piacon. 

  A gyártó felsőkategóriás Aurum szériájának állódobozai sorában a Wotan a legkisebb és egyben leginkább kisszoba barát modell, típusszámában a „VIII”-as pedig az Altan monitorhoz hasonlóan a Quadral legjobb magas sugárzójának számító, levegős és tiszta megszólalást biztosító ribbonok nyolcadik generációjára utal.

  Az amerikai székhelyű, mára már legendássá vált mélysugárzó specialista Velodyne, 30 éve fanatikusan csak a mélyhangok legjobb reprodukálásának lehetőségét kutatja. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben fejhallgatókat és szub-erősítőket is kínálnak. 

  A TD 903, TD 905 és TD 907 jelű típusokból álló új széria a legendás TD 150-es és 160-as modelleket idézi fel, természetesen korszerű formában.

  Az Audia Flight FL Three megbízását három egyszerű indok miatt fogadtam el. Szeretem az integrált erősítőket, a márkanév ismeretlen volt számomra, és végül mert olasz. Kicsit megmagyarázom, különösen az utolsó pontot. 

  Belépett életünkbe a magyar piacon cseppet sem ismeretlen AUDIA Flight itáliai márka képviselője a „One” típusmegjelölésű integrált erősítő. Ez a „One” – az egyes, a számmisztikai rangsorban betöltött szerepétől függetlenül – a legnagyobb produktumot jelöli. 

  Mi a közös a díva Cecilia Bartoli és az Audia Flight FL3-as integrált erősítőben? Mindketten fantasztikus zenei hangú, büszke olasz jelenségek, melyekre még ránézni is szemet gyönyörködtető!

  Ez a hifi-komponens szép. Gondosan megválogatott anyagokból, prémium szintű megmunkálással a Vincent SV-232 még a leginkább megrögzött sznobok lelkében is pozitív érzelmeket rajzol. A gyár mérnökei annak ellenére, hogy hatalmas árazási nyomás alatt áll saját technológiájuk, tudnak igazán kedvünkre valót alkotni. 

  Néhány napja, az európaiaknál jóval kedvezőbb, bevezető áron kaphatóak a holland STS Digital CD-k és LP-k, utóbbiak 180 grammos változatban. Nem filléres termékekről van szó, a CD-k 5990 forintért, a köznyelvben bakelitként emlegetett lemezek 11990 Ft-ért vásárolhatóak meg.

  Egész szépen kibővült a kezdetben csak egy készülékből álló Lumin paletta. Jelenleg négy lejátszó közül válogathatunk: a csúcs S1-et követi a már nálunk járt A1, az alatt a T1, a sort pedig a D1 zárja. 

  A Baden bázisú Sintron GmbH a Vincent márkanév tulajdonosa híres analóg specialistákat alkalmazva tervezteti az áramköreit. Válogatott alkatrészek, és hatalmas erőtartalékok jellemzik a berendezéseit.

  A svéd gyártó bőséges választékából, amiből eddig még csak aktív mélysugárzókkal találkoztunk, természetesen komplett házi-mozi csomagok is összeállíthatók, közülük a nevében foglaltakhoz hűen igazán dinamikus megszólalású Dynamite 5.0-és szett most ráadásként akciós áron kapható.

  Az SV-238 egy túlméretezett félvezetős erősítő amelynek gyönyörű a formatervezése. Látszik rajta, hogy az audiofil igényeket messze meghaladó klasszikus. A feleség által még elfogadható faktoron belül van mind a mérete, és a súlya. 

  A kivétel minket is megerősít, mondom ezt azért, mert még nem teszteltünk ezeken az oldalakon házimozi erősítőt. Nem mintha idegen lenne az A/V receiver-ek csoportja, hiszen több mint tizenöt éves a Sztereó Magazin szerkesztőségénél eltöltött pályafutásom alatt jó néhányhoz volt szerencsém.

  2019.08.26 12:27

  A fehér és fekete színekben kapható IPSO modellek installálása a falon vagy a mellékelt tartójuk segítségével asztalon illetve polcon is lehetséges. A két-utas modellekben a 25 mm-es dóm tweeterek mellett dinamikus hangzást biztosító Level Strong nevű hosszúlöketű mély/középsugárzók találhatók, típustól függően 135, 155 és 180 mm-es méretben.

  Az új sorozat megtartotta a már megszokott CA-s megjelenést, de minden részletében egy kicsit finomabb, igényesebb, drágább érzetet kelt. A logó egyszerűbb és egyben szebb lett, a festett ’Cambridge Audio’ helyett már csak egyszerűen ’Cambridge’, de – diszkréten – csillogó króm felülettel. 

  Az Audia Flight Three S erősítőt elnézve, ez egy igazi mesterdarabja az olasz manufaktúrának. A vastag front panel, a hangerő szabályzó, és a távvezérlő is tömör alumínium. A tesztre érkezett példány ezüst színű front paneles verzió, de rendelhető feketében is. 

  2019.08.26 12:25

  Az új modellek között integrált sztereó erősítők és végfokok is találhatóak. Utóbbiak közül talán a legkülönlegesebb az SP-T700 típusú csöves monó végerősítő, mely viszonylag kompakt méretével és a benne található, három elektroncsővel (1 db 6S3P-EV; 1 db 6SCH9P; 1 db 6Z4) az igazi, klasszikus high end hifi rendszerépítők ékszere lehet – ne feledjük, hogy a tizenhat kilós ládikából, kettő szükséges a sztereó hanghoz!

  Egy kifinomult hifi rendszer építése során nem csak a készülékek kinézetéről és az elköltött összegről kell döntést hoznunk, hanem a komponensek számáról is. Bár egy kétcsatornás hangrendszer összeállítása nem nehéz feladat, ennek ellenére lehet, hogy sokaknak fejtörést okoz majd, mikor ezzel szembesülnek: integráltat vagy különállót vegyek inkább? 

  Az SV-500 névre hallgató új modell nemcsak kinézetében, hanem áramköri felépítésében is a nagyobb testvért idézi, a felhasznált elektroncsövek azonban nem ugyanazok benne.

  Az Audia Flight márkanévvel való első találkozásom Califonia-ban Pacifica városban a Blue Moon Audio boltjában történt. Len Kinsey megmutatta nekem az 5195 Dolláros FL Two integrált erősítőt. 

  Kicsomagoláskor, a készülékkel való találkozás első pillanataiban rögtön érezhető, hogy szó szerint egy nehézsúlyú versenyzőről van szó. Ha nem számítana szentségtörésnek egy több mint egymillió Ft-os készülékre ilyet mondani, mintha nem is egy kifinomult univerzális lejátszót, hanem egy masszív páncélkazettát vennénk ki a dobozból.

  Az Audia Flight N4 néhány műszaki adata. Teljesen szimmetrikus felépítés, és áramkör design, szigorú előírások szerint válogatott alkatrészek, 48 teljesítmény elem, a tápegység extra alacsony impedanciás kondenzátorokat alkalmaz 320.000 uF összértékkel, csak a fő tápegység részben.

  Az akciós szett gerincét a felső-középkategóriás SIGNO AVANTGARDE sorozatba tartozó két 70-es álló hangfal, és egy 10 BASE centersugárzó alkotja, ezek egészülnek ki kétPHASE 15 háttérsugárzóval. Az összeállítás már első pillantásra elegáns látványt nyújt, a hófehér, karcsú frontoknak köszönhetően.

  Ha Klipsch, akkor tölcséres konstrukció és magas hatásfok, vágja rá egyből minden hifi és házimozi rajongó, akkor is, ha néhány napja merült is el e két hobbi rejtelmeiben.

  A stabil és rezonanciamentes kialakítású, fekete vagy ezüstszínben készülő kasztniban AB osztályban működő hibrid erősítő áramkörök találhatók, 3 db elektroncsővel kivitelezett csöves előfokkal és izmos MOSFET végfokokkal.

  Dynavoice termékekre jellemző, hogy adott árkategórián belül igyekeznek a lehető legtöbbet nyújtani. Ezt láthattuk az eddig tesztelt készleteken is, és ezt látjuk most, hatványozott formában, a Challenger sorozatban. A frontként használt Challenger M-65már a mérete és hangszórókészlete miatt is érdekes. 

  A haditengerészetből származó megnevezés (zászlóshajó) alkalmazásához, kivételesen némi magyarázatot kell fűznünk. Több másik gyártóhoz hasonlóan, a Denon kínálatában is szinte folyamatosan található valódi, rádiótunereket és más sallangokat nem tartalmazó erősítő, sőt, processzor és végerősítő páros is, amelyek jelenleg éppen kifutóban vannak, várjuk az utódokat.

  Thorens cég alkalmazva a legújabb hifi-technológiákat igyekszik a legtöbbet kihozni a lemezeken rögzített értékes zenei felvételekből. A lemezjátszózás elengedhetetlen eszköze a phono-előerősítő és most egy „nagyon finom” Thorens készülék került a kezünkbe. Mivel a legtöbb mai erősítő nem rendelkezik lemezjátszó fogadására alkalmas bemenettel (nem tartalmaz előerősítő fokozatot) egy dedikált készüléket kell a hangláncba iktatni.

  2019.08.26 12:04

  Néhány évvel ezelőtt a Vincent Audio készülékeit szép sikerrel forgalmazták hazánkban, aztán az ízléses és sok illetve jó anyag/ár arányú termékek bizonyára sokak bánatára, egyszer csak eltűntek az itthoni kínálatból. 

  Az AURUM család, régebben a quadral felső kategóriáját képviselte, azonban pár éve elkülönítve, önálló márkaként kezelik azokat. Az AURUM Phonologue széria második tagja az ALTAN, mint állványos hangfal. A kétutas, hátsó reflexes doboz, ahogy a bevezetőben is írtuk, ribbon magas sugárzóval rendelkezik, a reflexnyílást 52 Hz-re hangolták.

  A német gyártó legújabb, tavasszal érkező Rhodium sorozata a termékpalettán az Argentum és az Ascent LE családok között foglal majd helyet, s mivel dobozok a komolyabb Ascent LE modellek hangszórókészletéből építkeznek, valószínűleg kategóriájuk szintjét meghaladó audiofil jellegű hangzásra számíthatunk tőlük.

  Előfordul, hogy egy márkajelzés alapján próbálják meg egy termék piaci árait megsaccolni. Nos, Salvatore Filippelli (HiDimond tulajdonos), és Giuliano Pompili (gyártás műszaki felelős) cége a klasszikus kivétel, amely erősíti ezt a szabályt.

  A szekrény nagyságú hangfal már nem divat, manapság többnyire a kompakt és formás doboz a menő. A Boston Acoustics A 26 is megkísérelt egyfajta bútorszerű megjelenéssel fellépni, ami részben sikerült neki. 

  A készülékház a Cambridge Audio Azur házimozi erősítők küllemét örökölte, viszont egyeseknek hátrányt jelenthet, hogy csak fekete színben kapható, bár a szálcsiszolt alumínium előlap így is diszkréten elegáns érzést kelt.

  A full HD-hoz képest négyszer nagyobb képfelbontást, és az audiofilia tartalékainak legvégső kihasználását ígéri, a karácsonyi szezonra megjelent svéd szenzáció, a Primare BD32MkII. 

  A gazdasági válság hatása alatt nyögő High-End piacon igazi megváltás a HiDiamond, amely komplett csomagot ajánl ésszerű költségek mellett. Az átgondoltan kidolgozott palettára jellemző, hogy tényleg a hangról szól, a szó legjobb értelmében. 

  Az olaszok mindig is úgy gondolták, hogy a termékeiket esztétikusan, technológiailag pedig magas szinten kell megtervezni. Mióta az ESB és az RCF beszűntették a hangszóró gyártást, nem akadt olyan márkanév, amely ilyen szinten űzte a design, az innováció, és a beruházás sikeres ötvözését. 

  Az Audia Flight Three integrált erősítőre eddig sem volt jellemző a takarékosság, hiszen a masszív vastag alumínium előlap és az erős, rezonanciamentes fém ház alatt két túlméretezett tápegység foglalt helyet, mely a szeparált elő-végerősítőt és egyéb kiegészítő áramköröket látta el az éltető energiával.

  Újra és újra terítékre kerül egy kábel, éppen mikor-milyen aktualitása van a „hasznos jel” veszteség mentes szállításának. Az új HiDiamond PHONO 0 jelű kábele az előző tesztidőszakban a Thorens lemezjátszó kipróbálása kapcsán került szerkesztőségünkbe. 

  Tavaly ősz óta újara van hivatalos, hazai Thorens márkaképviselet. A patinás svájci-német gyártó minden analóg barát szívét megdobogtatja, mégpedig azért, mert sokan közülük egészen biztosan birtokoltak, vagy birtokolnak most is Thorens lemezjátszót.

  Kivitelezésében extravagáns, talán a kortárs képzőművészethez áll közel, mindenesetre a mai ipari formatervezés egyik jó példája az új Thorens TD 309 analóg lemezjátszó. 

  A sebesség tranziensek kiválók úgy a beütések, mint a lecsengések tekintetében. Személyes bolondériám a belépők értékelése. Jelen esetben tökéletes, finom, és következetes, széles tonális részletekkel mutatja be a művész érzelmeit.

  Ebben a tesztben a belépő kategóriás (65 Euro bruttó árú) digitális RCA kábellel foglalkozunk. A kábel 75 ohmos impedanciára van kialakítva, hogy alkalmas legyen a feladatra. 

  A Diamond 9 belső részében négy réz-grafit elemi szál található, amelyeket a szabadalmaztatott 4VRC technológiával gyártanak.

  HiDiamond kábelek már több tesztünkben szerepeltek, és magas minőségükkel, kedvező árukkal igazi best sellernek bizonyultak. Az olasz gyártó a katalógusában, és a web oldalán igazi tűzijátékot rendez a kábelekből. 

  A 851N azoknak a zenerajongóknak jelent tökéletes választást, akik nem akarnak kompromisszumot kötni a hangminőség és a rugalmas felhasználás között. Minden népszerű formátumot képes lejátszani 24 bit 192 kHz-ig.

  A Cambridge Audio CX szériás High-End készülékeit a digitális korunkban a szórakoztatásra tervezték. Egyesíti magában a tradicionális hifi kiválóságát, és a több mint 40 év digitális fejlesztéseit. Mit jelent ez?

  A Marantz,  mint a fejlett audio technológiák világszerte vezető cége bejelentette az új NA6005 Network Audio Player-t, amely kiegészíti a már régebben  bemutatott  PM6005 és CD6005  erősítő / CD lejátszó párost. 

   

  Régen nagy divatja volt a mikro méretű hifi komponenseknek, a japán cégek különösen termékenyek voltak e kategóriában. Ezúttal a Marantz nem kazettás decket, se nem végfokot kínál ilyen pöttöm méretben, hanem fejhallgató erősítőt.

  A múltkori, remélhetőleg nem túl hosszúra sikeredett eszmefuttatás konklúziójaként a HiDiamond összekötő és hangszórókábeleket végül egy rendszernek tekintve hallgattam meg, s nem tettem másként a mostani alkalommal sem.

  Nagyon sok kábel gyártó kínálja a termékeit napjainkban, és a felhasználó könnyedén elveszhet a rengeteg lehetőség között a keresgélés során. 

  Idén lesz két évtizede, hogy a londoni bázisú Audio Partnership beszállt a Cambridge Audio márkanévbe. Az eltelt húsz év alatt a kezdetben belépő kategóriás erősítő kínálatát a két tulajdonos széles körű termék portfólióvá fejlesztette.

  Annak ellenére, hogy a HiDiamond 4 szimpla bekötéssel került be a rendszerembe, kiváló bemutatót tartott. Kontrollált magas tartománya olyan volt, hogy szinte tapintható módon jelenítette meg a zene témáját. 

  A leginkább a megfizethető árkategóriába tartozó készülékeivel hírnevet szerző Cambridge Audio nagyjából hat élve jelentette meg a felsőbb osztályba tartozó 840C/840A CD/integrált erősítő duót, mellyel mind a versenytársaknak, mind a vásárlóknak megmutatta, hogy bizony tud ő komolyabbat is, ha akar.

  A Thorens a vinyil lemezekkel most ismerkedők részére új kínálattal állt elő. A TD 203 egy magas minőségű, de megfizethető megoldást ajánl az “out of the box” koncepcióban. Csomagold ki a lemezjátszót, csatlakoztasd és élvezd a vinyl lemezeket.

  A Primare nem naponta dobálja piacra az új termékeit, ezért nagy izgalommal vártuk az új jövevények kipróbálásának lehetőségét. A CD21, és I21 voltak a Gyártó korábbi belépő kategóriája, bár ez relatív fogalom.

  Kellemes emlékeket ébresztett a tesztelőkben a legújabb Primare SP33 surround előerősítő és a hozzávaló A30.7 végfok kicsomagolása. Egy biztos, hogy a „Svédacél” fekete egységei az eloxált szálcsiszolt előlapokkal igazi minőség érzetét keltik már az első érintésre.

  A High Fidelity ezer arcú szenvedélyének hajszolása közben a végsőkig elmegyünk a legjobb CD/DVD/BluRay lejátszó, a zenefolyam lejátszó, vagy az erősítés (van aki elektroncsöveset, megint mások félvezetőst, vagy hibridet akarnak), majd a hangfalak kiválasztásában. 

  A már régen várt, következő tesztünk szereplője egy nagy-hírű cég, az Audio-Technica két hangszedő reprezentánsa. Ha gondosan elolvassuk a gyártmány-katalógust, hamar rájövünk, hogy sok nagyon jó hangszedőt találunk az Audio-Technica választékában.

  Tesztalanyunk az ARGENTUM 470 egy klasszikus, háromutas, három hangszórós basszreflex állódoboz. A mély és középsugárzók egyformák, kosaruk masszív öntvény, 180 mm átmérőjű membránjuk alumínium bevonatú polipropilén, porsapkájuk homorú, és ami nagyon fontos, mindkettő számára külön kamrát alakítottak ki a doboz belsejében. 

  A kábelekről írni mindig rizikós. Biztos vagyok abban, hogy nem tudom majd minden kapcsolatos véleményemet, és érzésemet pontosan megfogalmazni, de meg fogom próbálni, hogy megérthessék. 

  A beszédes nevű Rumble (dörgés, morajlás) mélysugárzó sorozat, mely a korábbi népszerű Blackbird családot váltotta fel, három modellből áll, melyek közül az R-12 a legnagyobb és legkomolyabb típus.

  Ez a rövid csoportteszt a 2000 Euro árkategóriában kapható kábelek összehasonlításáról szól, és remélem, hogy sokat fog segíteni a választásban. A tesztben szereplő kábeltípusok: az amerikai Audience Au24 E, az olasz HiDiamond Diamond 8 és a dán Siltech LS-88 MK2 Classic. 

  Thorens a hagyományos vynil (bakelit) lemezjátszók gyártónak egyik oszlopos tagja, sokan az örök klasszikusként, avagy etalonként tartják számon az egyébiránt svájci székhelyű, 140 éve létező céget.

  Néhány órás bejáratás után elsőként a Telarc Label Overture 1812 szólalt meg. A HiDiamond 3 gyorsan meggyőzött minket arról, hogy a teljes spektrumon nagyon jó bemutatóra képes. A közép tartományon különösen jól teljesített. 

  Thiel Audio-t 1977-ben alapította Jim és Tom Thiel, valamint Kathy GornikJim fizikusi tudására és Tom famegmunkálás terén szerzett tapasztalataira alapozva készültek el az első hangdobozok, amiket Kathy értékesített. 

  Leteszteltük a Dynavoice Magic családjának jelenlegi legfrissebb, V3 szériás házimozi hangfal szettjét. Az említett csomag azok számára nyújthat megoldást, akik kis alapterületű helyiségbe szeretnének klasszikus megjelenésű, európai hangzású dobozokat, remek ár/érték aránnyal. 

  A HiDiamond kábelek manufakturális jelleggel készülnek, vezetőik anyaga elsősorban réz, melyet a saját szabadalomnak számító 4VRC technológiának köszönhetően nem kétszer, (mint azt a legtöbb kábelgyártó teszi), hanem négyszer égetnek ki, emiatt sokkal tisztább és homogénebb alapanyagot tudnak előállítani. 

  2014 Október 25-26.-án került megrendezésre a Marriot Hotel termeiben az idei Hifi és High-End kiállítás. Cégünk természetesen mint minden évben, idén is képviselte magát a Margit B teremben. 

  Egy új olasz cég indult még 2000 novemberében értékesíteni hifi komponenseit és kábeleit világszerte. Ma már alapvető üzleti tevékenységét a kiváló minőségű hifi-kábelek és hálózati szűrő-elektronikák gyártása és forgalmazása teszi ki. 

  Alig múlt fél éve, hogy szerepelt lapunk hasábjain az olasz high-end gyártó Audia legkomolyabb integrált erősítője, a Flight One II.

  Egy különleges kábelgyártó céget üdvözölhetünk hazánkban, melynek neve HiDiamond. A felsőkategóriás kábelekre szakosodott manufaktúra, Olaszországban készíti csöppet sem hétköznapi termékeit. 

  A mozi-ipar számára kidolgozott új Auro-3D hangformátum magassági hangsugárzókkal valódi 3D hangteret hoz létre, amelyhez a Lucasfilm Red Tails című II. világháborús repülős filmje nyújt majd először 11.1 csatornás hangot. 

  A már klasszikusnak számító, 15. alkalommal megrendezésre kerülő AV-Trend és Hifishow 2014-ben is megnyitja majd kapuit és a már tavaly is népszerű Marriot Hotelben ad teret a Hi-Fi, High-End és Házimozi készülékek és az ehhez kapcsolódó kiegészítők számára.

  Idén ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját a Stream Audio, melynek kellemes családi házas környezetben található, mindenféle földi jóval teletömött bemutatótermében beszélgettünk Barna Miklóssal, a cég egyik tulajdonosával az indulásról, szakmai fejlődésről és úgy általában a hazai hifi kereskedelem elmúlt évtizedéről, ami minden szempontból teljesen más volt, mint az azt megelőző.

  Dolby nemrégiben jelentette be új Atmos audió platformját, ami az eddiginél sokkal természetesebb és valóságosabb hangteret ígér a mozikban. A Dolby Atmos ezt elsősorban a meghajtható maximálisan lehetséges 64 hangsugárzóval éri el. 

  Újra lehet kapni Magyarországon Thiel hangsugárzókat. Az amerikai céget 1977-ben alapították, tehát régi motoros a szakmában és a mai napig őrzi kvázi manufakturális jellegét. 

  Az olasz Audia Classic szériájában található Flight Two integrált erősítőt (aminek természetesen szintén van CD játszó párja) úgymond körbelőttük már a korábbiakban, ugyanis bemutattuk a Classic sorozat csúcsát jelentő One modellt és a belépő Three készüléket.

  A Quadral Platinum M szériás hangsugárzói egyedülállóan jelenítik meg készítésük technológiájának harmóniára törekvését. Az M25 nem csak arra alkalmas, hogy könyvespolc hangsugárzó legyen vagy háttérsugárzó surround környezetben. 

  Cégünk idén, rendhagyó módon részt vesz a Budapesti Music Expo, Nemzetközi Audiovizuális kiállítás és vásár, régebben Hangfoglalás elnevezésű rendezvényen. A kiállításon több, cégünk által képviselt márka egyes termékei, újdonságai lesznek megtekeinthetőek, nem csak zenész, studiótechnikával foglalkozó érdeklődők számára, így mindenképpen érdemes majd eljönni, az egyébként ingyenesen látogatható 3 napos rendezvényre!  

  Felesleges lenne bizonygatni, mennyivel hatásosabban szól még egy magas minőségű komponensekből összerakott házimozi rendszer is, ha az aktív mélysugárzó sem hiányzik belőle, véleményesebb viszont a létjogosultsága sztereó környezetben. 

  A gyártó felsőkategóriás Aurum szériájának kettő monitor tagja közül - Megan VIII, Altan VIII – az utóbbi a nagyobb méretű, a modellek típusszámában a „VIII” a Quadral által különösen favorizált, levegős és tiszta megszólalást biztosító ribbon magas sugárzók immáron nyolcadik generációjára utal.

  Az Aurum Montan VIII hangsugárzó egy teljes méretű és gyakorlatilag teljes értékű 3-utas, 3-hangszórós, nyomókamrás plusz basszus reflex elven működő 40 kg-os „csodaláda.”. 

  Három út, három hangszóró, három az igazság, mint a mesében – ha nem hiszi „háromszor veri azt kenden Lúdas Matyi vissza!” Ha ez ilyen egyszerű lenne! 

  A német quadral márka kínálatában igen előkelő helyen, gyakorlatilag a felső kategóriában helyet foglaló PLATINUM sorozat egyes darabjai lassan ismét megújulnak. Első fecske lesz majd a talán legsikeresebb PLATINUM M30-as modellt leváltó, M35-ös sorozatszámot viselő hangsugárzó

  A hazánkban is egyre ismertebbé és népszerűbbé váló olasz audio iparos belépő Three szériájába tartozó CD játszó és erősítő a Classic modellekhez hasonló, csak náluk karcsúbb külsővel rendelkezik.

  A hangfalak korlátai határozzák meg általában az átviteli lánc minőségét. A Quadral Aurum Altan széria kitágítja ezeket a határokat. 

  A Platinum és Ascent állódobozok után jöjjön végre egy monitorsugárzó is az állványos dobozok kedvelőinek vagy azoknak, akik kis helyre keresnek valami megfelelő méretű és kedvező áru hangsugárzót. 

  A Quadral terjedelmes kategórialistáján hiába keressük az Ascent nevet, ugyanis a három földön álló modellből, egy monitor sugárzóból és egy centersugárzóból álló Ascent család tagjait valamilyen okból a Special Edition sorozatban helyezték el.

  Az idősebbeknek bizonyosan a Simon és Garfunkel duó – Bookends (Könyvtámaszok) című, kiváló albuma jut eszükbe, benne a híres Mrs. Robinson c. dallal. Mivel két ilyen tehetség nem születik még egyszer, de hangdobozok újabbnál újabbak jelennek meg, mindig aktuális egy teszt „ekkora méretű” szereplőkkel is.

  Az 1972-ben Hannoverben alapított Quadral cég hangsugárzói a kilencvenes évek elején a kereskedelem liberalizációjakor egyből megjelentek hazánkban, úgyhogy mára már nálunk is szép hosszú múlttal büszkélkedhetnek. 

  Várva várt találkozásom a Thiel hangsugárzókkal felettébb jól sikerült. Be kell vallanom, ennek előtte még nem hallottam sem kiállításon, sem hifi-barátoknál ettől a gyártótól semmit sem.

  A Quadral legjobb hifi sorozatának egyik figyelemre méltó tagja a Platinum M40. Az M-sorozat közvetlenül a Hi-End Aurum-ok alatt található, a legelső benyomások között magával ragad a kivitelezés, majd utána a hangzás.

  Ismét olaszországi kirándulásra invitáljuk olvasóinkat – persze csak képzeletben –, ám most kissé délebbre utazunk a megszokottnál. 

  A belépő kategóriás hangfalakat vizsgálva, sok hibával találkozunk, melyeket a kedvező ár miatt meg lehet bocsátani. A quadral PLATINUM M 25 viszont már messze nem a belépőszint, sokkal inkább audiofil, ezért szigorúbban viszonyultunk hozzá. Hogy mit hallottunk, azt megtudhatják mai tesztünkből.

  Ma a világ a digitális hangállományok lejátszása körül forog, aki nem ebbe gondolkodik az lemarad a bizniszről, ezért az Audia is megcsinálta a maga verzióját a számítógépes zenehallgatók egyre növekvő igényeire. 

  Jim Thiel a CS3.7 kísérő dokumentumában bemutatja az építés és a hangfal design újdonságait, kezdve a különlegesen magas szintű jel koherenciától a torzítás csökkentéséig. 

  A Thiel Audio új csodája már régóta csábít minket. Most végre bemutathatjuk…

  Elsőként 2013 márciusában volt alkalmam a Quadral Aurum szériás hangfalakkal találkozni a montreali Salon Son & Image Show kiállításon.

  Most, hogy végre ismét van hazai képviselete a quadralnak, tesztre fogtuk az új FERRUM sorozat sztereó készletét, a 700-ast, a „Könnyűzene Nehézfegyverzetét”. 

  A Thiel CS2.7 egy figyelemre méltó hangfal, ha az árát, és az ahhoz tartozó kimagasló értéket is számításba vesszük, a 8000 EUR kategóriában. 

  2019.08.26 10:56

  Aki abszolút high-end sztereót keres, annak érdemes elő- és végerősítőben gondolkoznia, sőt, utóbbit a jobb hangért ketté is választhatja, két monoblokk formájában.

  Az új CS1.7 utódmodell azokat a design koncepciókat folytatja, amiket a cég határozott meg az 1970-es évek végén – a fázis koherenciára helyezi a legnagyobb hangsúlyt.

  A legvitatottabb téma egy rendszer kábelezése körül forog. Talán itt a legnehezebb megfogalmazni a különbségeket – bár vannak kábelek amik bekötése esetén már az első hangoknál felderül a hallgató arca.

  A német Quadral márkanevet néhány évvel ezelőtt kezdték árulni az Egyesült Királyságban. Mára a kínálatuk olyan innovatív hangfalakat tartalmaz, amelyek akár a multicsatornás, akár a sztereó rendszerekben megállják a helyüket.

  Nagyon kevés hangfal készítőt (szándékosan ezt a kifejezést használom, mert a gyártót nem tartottam helyénvalónak) övez akkora tisztelet és megbecsülés, mint a Thiel Audio-t.  

  Megszolgálhat-e egy 24.000 Euro-ba kerülő házimozi rendszer minden egyes befektetett Eurot? Igen, ha egy Quadralról beszélünk. 

  Skandinávia közismerten erős hangsugárzó gyártásban. Legismertebbek és egyben piacvezetők a dán cégek, tőlük számos modellt mutattuk már be. A svédországi márkák, mint a Dynavoice és a Proson erősen szorongatják a versenyben vetélytársaikat akár a házimozi-, vagy a sztereó felhasználást vesszük alapul.

  A  az élet más területéről talán a BMW M3-as szériájával lehetne összehasonlítani. Viszonylag megfizethető áron 100 százalék teljesítmény. A Thielnek is volt nagyobb szériája mint a 3-as, és természetesen olcsóbb is, de az igazi ikon a 3-as sorozat. 

  Nehézsúlyú, és nagyágyú? Mikor megláttam a vaskos Titan logot a hangfal alsó részén, kicsit úgy festett számomra, mint a horgony tetoválás egy tengerész dudorodó bicepszén. 

  Itthon nemrég új márkaként üdvözölhettük a high-end hangfalgyártásban jeleskedő THIEL-t, akiknek kínálata ezúttal egy újabb taggal bővült, a TM3 állványos modell személyében.

  Az Audia Flight központja Civitavecchia, ami Rómától nem messze található Olaszország közepén. A céget Massimiliano Marzi és Andrea Nardini alapította 1996.-ban. Mindkét férfi nagy gyakorlattal rendelkezik a professzionális elektronikában. 

  Volare Italia. Ferrari, Lamborghini, Bugatti, Maserati, Prada, Versace, Giorgio Armani...ezek az elismert márkanevek, amelyek birtoklása a világ minden részén büszkeséggel tölti el a tulajdonost. Az a közös bennük, hogy mindegyik a latin országból származik.

  A hannoveri székhelyű Quadral márka hangfalgyártó cége nemrég bemutatta az új Signo Avantgarde sorozatát. A felső kategóriás sorozat sztereó, vagy több csatornás konfigurációban is egyformán jól alkalmazható. Az AV Magazin munkatársai górcső alá vették ezeket a csinos dobozokat.

  Kissé testes, nyugodt karakterű, ámde finom részletező képességgel rendelkező hangfal. Röviden ennyi lenne a belépő kategóriás Dynavoice Definition DM-6. Akik szeretik a jazzt és mérsékelt áron kapható, állványos hangfal választása előtt állnak, feltétlenül olvassák el tesztünket: talán pont ez lesz az!

  A Vintage Hi-Fi Review tesztelő szobájában vagyunk a Sophos Hi-Endnél, és az új Thiel hangfalat teszteljük, amely most érkezett Olaszországba. A CS 2.7 modell a korábbi CS 2.4 utódja.

  Régi idők stílusában köszönt minket a quadral ARGENTUM 430, mely átmenetet képez a kompakt állványos és a méteres magasságú, padlón álló hangfalak közt. Alapos próbák után sikerült számos tulajdonságát megismernünk, íme, a teszt!

  A kereskedelmi szakmai nyelvezet szerint a háztartási gépeket „fehéráru” gyűjtőnévvel illetik. Az új Quadral Chromium Style 102 hangsugárzó zongoralakk fehér ruhája és a benne rejlő „bestia” egyáltalán nem háztartási alkalmazott, bár ott kellene lenni minden jól kondicionált házi szórakoztató hanglánc végén. Ajánlom, figyelj és meg fogsz lepődni!

  Ismét kitűnő hangsugárzó-márka tűnt fel a hazai kínálatban. A Quadral impozáns megjelenésével, igényes kivitelével és nem utolsó sorban élvezetes, megnyerő hangjával vált népszerűvé a hazai „audiófülek” körében.

  Quadral a német hangfal specialista megújította a népszerű Platinum szériáját. Jon Myles szerint a hangjuk jobb mint valaha. A Quadral név ismerősen csenghet a Hi-Fi World rendszeres olvasói számára. 

  Stream Audio kínálata ismét - pár hónapon belül már a harmadik - nagy névvel, világmárkával gyarapodott. Az Audia és a quadral után a THIEL került fel a palettára és a tőlük elindított első high-end hangfal szállítmány, napokon belül megérkezik a zuglói bemutatóterembe.

  Tegnap este, a Hard Rock Cafe Münchenben - Sascha Reckert a quadral vezető tervező mérnöke büszkén mutatja be a quadral hangsugárzó legújabb begyűjtött díjait...

  Volt szerencsénk kipróbálni a Dynavoice topkategóriás hangfalkábelét, a Silverstar modellt, mely kizárólag 2,5 méteres hosszban kapható, moduláris csatlakozókkal.

  Alig telt el egy kis idő a hifi és házimozi kiállítások óta, melyeken cégünk új termékcsaládja az AUDIA márka High-End készülékei nagy sikerrel debütáltak, máris egy új márkát van szerencsénk bemutatni a kínálatunkban.

  Immáron a hátunk mögött tudhatjuk a 2013-as Audio és Vision Show-t is, melyen, az előzetes tervekhez képest nem egy, hanem két szobával, két különböző rendszer összeállítással mutattuk be a kiállításra látogatóknak a cégünknél még frissnek számító Audia Flight High-End komponenseket.

  Sikeresen lezajlott a 14. AV-Trend és Hifi Show, mely új helyszínen, de a régi fényében, sok érdeklődő részvételével és több kisebb-nagyobb kiállító erőfeszítéseivel próbált élményben gazdag hétvégét teremteni a látogatók számára. 

  2019.08.26 09:01

  Egy integrált erősítő zsurnalisztikailag nem szokott túl érdekes lenni. Nagyjából ugyanazok a szolgáltatások jellemzik, némi felfogásbeli különbséggel, de ezek nem igazán jelentősek, habár a NAD készülékei kissé eltérnek a hasonló kategóriájú terméktől.

  Ha finoman szeretnénk fogalmazni, akkor az átlag hazai vásárlóközönség, mellesleg érthető okok miatt erős ár érzékenységben szenved.

  2019.08.26 08:56

  Nemrég történt, hogy meghívást kaptunk a Dali magyarországi importőrén keresztül, a dán székhelyű márka gyárába, egy kis látogatásra.

  A német High-End audio „kovácsa” a Lindemann Audiotechnik GmbH jó ideje egy nagyon fontos audio szegmensre összpontosít. A modern digitális lejátszási és on-line stream technikák minél szélesebb vásárlói rétegekhez történő eljuttatásra törekszik. Az évek óta digitális irányba történő fejlesztések továbbgondolásáról született a Limetree sorozat legújabb tagja a Network mini-készülék. Első meglátásunk szerint ennyi minden, amit a készülék ígér és tud, el sem fér egy ilyen kicsi műszerdobozban. De mégis! Sőt, jelenleg nincs is még egy ehhez fogható, tudású és ennyi szolgáltatást nyújtó készülék a piacon.

  25 éves jubileumát ünnepeli idén a német Lindemann Audio, és bár ő az ünnepelt, nem pihenéssel, hanem komoly munkával töltötte az idei esztendőt. Nem ült a babérjain, hanem megalkotta a Limetree modellcsaládot, aminek öt készüléke már el is érhető: egy phono fokozat, egy hálózati futómű Roon kompatibilitással, egy fejhallgató erősítő, egy USB-s DAC és mai tesztünk alanya, a Network hálózati lejátszó. Annyit elárulhatok, hogy ez a citrom nem lesz savanyú!