Hírek, Tesztek

HiDiamond D1 hangfal, D4 RCA, D2 tápkábel bemutató teszt

2019.08.26 11:59

A gazdasági válság hatása alatt nyögő High-End piacon igazi megváltás a HiDiamond, amely komplett csomagot ajánl ésszerű költségek mellett. Az átgondoltan kidolgozott palettára jellemző, hogy tényleg a hangról szól, a szó legjobb értelmében. 

HiDiamond Diamond 1 2 4 bemutató 

Gyémánt mindenkinek

Írta: Gianfranco Machelli

A gazdasági válság hatása alatt nyögő High-End piacon igazi megváltás a HiDiamond, amely komplett csomagot ajánl ésszerű költségek mellett. Az átgondoltan kidolgozott palettára jellemző, hogy tényleg a hangról szól, a szó legjobb értelmében.

A hazai kábelgyártók közül a HiDiamond a legdinamikusabban, és leglátványosabban fejlődő cég. Személy szerint én úgy érzem, hogy kesztyűs kézzel kell bánni azokkal a véleményekkel, amelyek azt vallják, hogy egy kábelt az audio rendszer meghatározó részeként (és nem kiegészítőként) kell kezelni. Azt természetesen elismerem, hogy rendszer elemek összekötő kábeleinek minősége szoros kapcsolatban van a szonikus bemutatás móddal.

Jelen esetben egy három kábelből álló rendszer (hálózati, hangszóró, és interkonnekt) kerül górcső alá. Személyes tapasztalataim szerint a hálózati kábel bír a legfontosabb jelentőséggel (8-10-szer lényegesebb lehet a másik kettőnél) egy rendszer fejlesztése során. Hogy elkerüljem a tévedés lehetőségét (mindig nagy), a saját felszerelésemet használom, és a jól megszokott környezetben végzem a hallgatási tesztet.

HiDiamond a belépő kategóriás High-End szint

A HiDiamond kábelek elemzését egy általam ideálisnak tartott rendszerrel fogom összehasonlítani, és ehhez képest írom le a tapasztalatokat. Rengeteg kellemetlen tapasztalatot szerezhet az ember a „Made in China” jelzésű kábelekkel, amelyekre akár számtanpéldákban szereplő összegeket is költhet, ha nem vigyáz. Aranyszabály, amelyet a józan ész diktál szerintem az, ha a csatlakozó kábelekre a rendszer összértékének legfeljebb 10 százalékát költi.

A Diamond 4 interkonnekt kábel 255 Euro, a Diamond 1 hangszóró kábel 160 Euro, és a Diamond 2 hálózati kábel 230 Euro vételáron volt vásárolható a teszt megírásakor. Bársony tasakba vannak csomagolva, és teljesen elfogadható a kidolgozásuk, egészen használhatónak tűnnek. Nem hasonlítanak semmi más kábelre.

A megjelenésük a Ciobotaru Design stúdió munkáját dicséri (nem japán, és nem olasz, hanem italo-román), akik amúgy anonim társszerzők a dologban, és ez így van jól.

Mindegyik a 4VRC technológiát alkalmazza XLPE (kereszt szövésű polietilén), és fel van ruházva elektromágneses védelemmel. Hogy többet tudjak meg a dologról chat üzeneteket váltottam a HiDiamond főnökével, Dr. Salvatore Filippelli-vel. 

FDS: Mi a 4VCR technológiája, és mitől különleges?

SF: a 4VRC egy technológiai fejlesztés neve, amelyet a kábel vezető erek gyártásakor alkalmazunk. A rezet négyszer hevítjük fel szemben a többi gyártó által alkalmazott 2VRC technológia kétszeri melegítésével. A négyszeres hevítés technológia sokkal nagyobb tisztaságot biztosít a kétszeresnél, emellett mivel eltérők a hőmérsékletek az anyagon belüli kapillárisok elrendeződése is kedvezőbb annál. Az alapanyag tisztasága döntő jelentőségű. A réz alapanyag 100 méteres 16 mm vastag tekercsekben érkezik. A pontosan kalibrált extrudálási eljárásokat követően 0,10 mm átmérőjű, 10.000 méteres szálat állítunk elő.

Minél nagyobb az anyag tisztasága, annál egyszerűbb elérni a rövid szakaszokon az állandó homogén eloszlást, tehát annál könnyebben lehet a kábelt pontos értékre kalibrálni. Különösen fontos lehet ez a teljesítményt szállító kábelek esetében, ahol a lecsökkent kapilláris átmérő csökkenti az u.n. skin hatást (bőrhatás). Rövidebb jelkábelek esetében a kapilláris méretének pontos beállításával jó kompromisszum található a dielektrikummal úgy, hogy grafitot keverünk az anyaghoz. A közepes, és magas kategóriás kábelek esetében ezt a gyártási eljárást alkalmazzuk. A 2VRC technológiával készült kábelekhez képest a 4VRC alacsonyabb induktivitású, kapacitású, és ellenállású elemi szálak gyártását teszi lehetővé.

FDS: A Ciobotaru stúdió miben érdekelt?

SF: A Ciobotaru stúdió tervezte az elektromos alkalmazásokat. Partnerkapcsolatban vagyunk velük, és részt vesznek az összeszerelés fázisban

Ezek után lássuk a HiDiamond kábelek rövid bemutatóját:

Diamond 4: Interkonnekt kábel, amely egy korábbi nagyon jó kábel továbbfejlesztett verziója. A csatlakozások rhodium bevonattal, a kábel a 4VRC technológiával, a szigetelés pedig XLPE technológiával készült.

Diamond 1: hangszóró kábel, amely a fenti technológiák alkalmazása mellett két vezető eret tartalmaz

Diamond 2: új termék, amelynek elektromos érintkezései ezüstözöttek, a szigetelése PVC, és KF85% tisztaságú duplán szőtt árnyékolást alkalmaz

A meghallgatás:

A Diamond 4-et illesztettem elsőként többféle műsorforrás, és erősítő kombináció közé. A következő tapasztalatokról számolhatok be, szinte az első pillanattól (a kábel akusztikus jellemzői nem módosultak számottevően néhány hónapon belül). Igazi karakteres kábel jó színpad bemutatás móddal, amely a közepekhez mintha hozzáadott volna egy keveset, de ez szinte alig észrevehető, mivel a perspektívát nem módosítja. Egy másik jelentős elem az élénk mikro kontraszt, amely szépen kiemeli a ritmust, és adrenalin löketet ad az érzelmeknek is. A basszus a referenciával összehasonlítva könnyebb, és kevésbé erőteljes frekvenciában, de jól modulált, és még mindig elég jól érthető. Az énekhang szilárdan áll a fókuszpontban, bár egy kicsit elvékonyodik a tonális szélesség. Összességében az osztályában jó teljesítményt nyújtott, de talán egy kicsit túlságosan kontrollált, amely betudható a termék fiatalságának.

A Diamond 1-et illesztettem következő elemként a rendszerembe. A beszerelést követően úgy tapasztaltam, hogy a Rega Mira 3 integrált erősítő hangján nagyon keveset változtatott, bár ez nem jelentett újdonságot. A hangzás karakterisztika minden egyéb jellemzője elfogadható keretek között van, tehát ez egy igen jól megépített kábel. (a csatlakozás típusától függően alaposan győződjön meg arról, hogy a kábelvégek jól oda legyenek rögzítve a hangfal bemeneteihez, ellenkező esetben Ön is sokat fogja keresgélni a probléma forrását, hozzám hasonlóan. Más típusú erősítőn nem valószínű, hogy hasonló problémába szalad bele, de nekem sikerült..). A Diamond 1 hangja a teljes tartományban megfelelő volt, nagyon jó részletekkel, komplexitással, és áttekinthetőséggel. Talán egy kicsit könnyebb a nagy erejű beütéseken, de ez nem számottevő. 

A Diamond 2 tápkábel rendszerbe illesztése volt az igazi mágikus érintés, amivel a felvételek kiegyensúlyozottá, és megfelelően meleggé váltak. Legfeljebb a mélytartományra lehet mondani, hogy kicsit félelmetessé vált, ám ez kevésbé lesz intenzív, ha álló frontokat használ. A Diamond 2 szonikusan gyakorlatilag észrevehetetlen, tiszta, dinamikusan kontrollált kontraszt a hatása. Együtt lélegzik a rendszerre, harmonikus egységet alkotva azzal. Az anorexiás tonális csökkenések egy csapásra elmúlnak, a forrás fókuszáltsága jelentősen javul, teljesen megszűnik a nyúlósság a mély beütéseknél.

 

Összefoglalás:

Jól összeválogatott kábel szett, ez már első hallásra nyilvánvaló. Kifinomult, és hosszútávra választható hasznos társak lehetnek. Az ár érték arány ésszerű, és kedvező. Azok számára javaslom, akik négy és hatezer Euro közötti rendszerük hangját szeretnék jó kábelekkel megtámogatni.