Audiophile világ fogalma

Az audiophile kifejezéssel gyakran találkozhatunk napjainkban, ám hogy pontosan mit is jelent ez a kifejezés, az sokak számára rejtély. Nos, az audiophile nem egy műszaki termékeket gyártó cég neve és nem is egy szórakoztatóelektronikai márkáról vagy termékcsaládról van szó. Ha röviden akarjuk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy az audiophile szó túlmutat a technikai paramétereken: egyszerre életérzés és a minőségre való törekvés.

Egy kis történelem

A II. Világháború után a jól képzett híradósok és távírászok a civil életben kerestek boldogulási lehetőséget. Sokuk továbbfejlesztette elektronikai tudását, míg mások rádióállomásokon és lemezgyárakban helyezkedtek el. Az újonnan megszerzett tudás, a kibővülő lehetőségek, valamint a felélénkülő fogyasztói kultúra megnyitotta a kaput az innovációk előtt. Az első, már audiophile-nek nevezhető terméket a 40-es évek végén vehette kezébe az értő közönség, az ’50-es években pedig az esztétikailag és műszakilag egyaránt egyedülálló készülékek is megjelentek a piacon.

Dizájn és csúcstechnológia ötvözete

Az audiophile termékek, például házimozi erősítők, hifi hangfalak, lemezjátszók és csöves erősítők közös vonása, hogy a kimagasló mérnöki megoldások mellett a stílusos külsőre is nagy hangsúlyt fektetnek. A nagy műszaki áruházláncok tömegtermékeivel szemben ezek a készülékek dizájnelemként is megállják a helyüket otthonunkban, a kifinomult technológia és egyedi megoldások pedig az igazán igényes felhasználok elképzeléseit is kielégítik.

Az angol nyelvű Wikipédia így foglalja össze az audiophile életérzést: „Az audiofil értékek a zenei reprodukció minden fázisában megjelennek, a hang rögzítésétől a hanghordozó gyártásán át egészen az otthoni zenehallgatásig. Az audiophile közönség célja az, hogy otthoni körülmények között is átélhessék az élő zene varázsát”. Ehhez értelemszerűen csúcstechnológiás fali vagy álló hangfalakra, CD-lejátszókra (vagy lemezjátszókra) és kábelekre van szükség.

Audiophile kultúra a digitális világban

A XXI. század új kihívások elé állította az audiophile követőit. A digitális technika mellett az analóg készülékek újra reneszánszukat élik.  Visszatért a hagyományos „bakelit lemez – Vinyl” és a szalagos magnó is, de a digitális technológia is folyton fejlődik. Az audiophile high-end világba megjelentek az olyan veszteségmentes formátumok, mint a FLAC vagy az ALAC, a DSD és az olyan hálózati streaming lehetőségek, mint a Tidal, a Qubuz új utakat nyitottak az igényes zenehallgatás terén, míg a Blu-ray lejátszók és a 4K felbontást kínáló házimozi rendszerek az otthoni filmezés terén hoztak minőségbeli forradalmat.

Audiophile készülékek a StreamAudiónál

20 éve működő cégünkkel - online áruházunkkal és szaküzletünkkel - a hazai audiophile közönség számára szeretnénk elérhetővé tenni a márkás, prémium készülékeket. A termékpalettán olyan nemzetközileg is elismert gyártók High-End darabjai szerepelnek, mint az Accuphase, az Audio Phisyc, az Audia Flight, a Thorens, a Quadral vagy éppen a Vincent Audio.  Hiszünk abban, hogy zenerajongóként az ember nem érheti be színvonalon aluli termékekkel; egy Wagner-opera, egy Pink Floyd-dal vagy egy Keith Jarrett-előadás csakis a legjobb hangrendszeren adja vissza azt az élményt, amit az alkotók megálmodtak.

audiophile

Fedezze fel Ön is az audiophile életérzést minőségi termékeink segítségével - Kérjen időpontot és látogasson el budapesti szaküzletünkbe!