Hálózati jelkondícionálók

Hálózati légkondicionálás, zavarszűrők, aktív és passzív elosztók, túlfeszültség védelem

Mi a különbség az elosztó és a tápszűrő között?

A kínálatunkban található termékek egy része (szűrés nélküli) csak jó minőségű elosztóként funkcionál. Az alumínium házas, minőségi alkatrészekből álló hálózati tápelosztók elsősorban a környezetből származó elektromágneses interferencia és rádiófrekvenciás zavarok csillapítását végzik el. Egy minőségi elosztó tehát legtöbbször csak enyhe akusztikai előrelépést eredményez, de speciális anyagokkal és vibráció csökkentő eljárásokkal (és ennek megfelelően magasabb árcédulával) a passzív elven működő elosztók is okozhatnak meglepő hangminőség javulást.

Ezzel szemben a tápszűrő szerepet betöltő (aktív, szűrőként működő) eszközök kiegészítő elektronikát, tartalmaznak, amely nemcsak a környezeti zavarokat csillapítja, hanem a falból érkező áram hibáit is csökkenti vagy akár teljesen meg is szűnteti. A jó minőségű tápszűrők úgy viselkednek, mint egy biztonsági őr, aki beengedi a vendégeket (áram), de elveszi tőlük a partiba nem való cuccokat (zavarok, ill. zavaró tényezők). Minél jobb minőségű tápszűrő kerül egy hifi / házimozi rendszerbe, annál kevesebb akusztikai zaj szennyezi a hangfalakon megszólaló zenét vagy mozifilm hangsávot. Egy topkategóriás audió tápszűrő olyan kifinomult technológiákat alkalmaz, amelyek minimálisra csökkentik a hálózatban előforduló hibákat

Milyen készülékekhez érdemes tápszűrőt használni?

A félvezetőket tartalmazó digitális forráseszközök (pl. DA konverter, CD-lejátszó stb.) általában a legérzékenyebbek a rossz minőségű áramra. Tehát e készülékek „hálálják meg” leginkább a tisztított áramot. A minőségi, szűrésre is képes elosztókon általában elhelyeznek egy vagy több szűrés nélküli aljzatot is, kifejezetten magas áramigényű eszközök (pl. erősítő) csatlakoztatásához.

Nézet:
Sorrend:
Raktárkészlet:
12 db
Bemutatótermünkben megnézhető és / vagy meghallgatható!
KECES Audio P8 Ultra alacsony zajú lineáris tápegység
KECES Audio P8 Ultra alacsony zajú lineáris tápegység
Nézet:
Sorrend:

Tiszta energiát a vezetékbe! A hálózati áramból táplált készülékeken keresztül, megannyi átalakítás után, a hangszóróból jelenik meg a zene és ezzel együtt maga az élmény. A hálózati feszültség elvileg zajmentes és torzítatlan. Sajnos az elmélettel szemben a gyakorlatban a hálózati áram nagyon zajos és torzított, amelyre még néha egyenáramú feszültségek is rárakódnak. Egy profán gondolat juthat eszünkbe (nem mindegy, hogy mit eszünk!) Természetesen a készülékeknél is ugyan ez a helyzet. Nagyon fontos tehát a készülékeket tápláló hálózati áram megfelelő „kezelése”. Az audio-rendszerekben, a zene minél életszerűbb megszólaltatása érdekében, a zaj, illetve az áram tiszta színusza nagy fontossággal bírnak. Egy tápszűrő és jelkondicionáló kiszűri a működtető áramból a zajokat, egyenáramú „rárakodásokat”. Az egyenáramú komponensek kiszűrésére szolgáló áramköri megoldást világszabadalom védi. Az úgynevezett DC offset-feszültség megzavarja az erősítőkban lévő hálózati transzformátorokat (búgás lép fel), így újabb problémák lépnek fel, amelyek a reprodukált hangban elszíneződések, torzulásokat okoznak.
Zenehallgatáskor valamiféle fedettségget, fátyolszerű hatást hallva a zenehallgatón úrrá lesz egyfajta fárasztó érzés, ami megzavarja a zene kötetlen élvezetét. A vizsgálatok más eredményt mutatnak napközben, hajnalban és este. A napközbeni zenei élménynél nagyságrenddel többet kapunk éjszaka, mint nappal. Vajon mi ennek az oka? A magyarázat egyszerű, nappal a hálózat sokkal zajosabb, mint este. A sok zavart a háztartási gépek, villamos járművek, liftek, digitális mobil eszközök, meg minden más gépezet és készülék okozza, tejesen beszennyezve a villamos hálózatot. Éjszaka meg szinte minden nyugalomban van.