AUDIOVECTOR

Az AUDIOVECTOR családi tulajdonú vállakozás, független és szabad, székhelye Dánia, a fővárosban, Koppenhágában található. Az Audiovector immáron több, mint 40 éve tervezi és fejleszti valamint kézműves munkával készíti a minden igényt kielégítő hangsugárzóit.
Ole Klifoth 1979-ben azzal a vággyal alapította meg az Audiovector céget, hogy tökéletes hangsugárzókat készítsen a globális audiofil és High-End audió-piac számára. A vállalat elképzelése ma is az, hogy kiváló minőségű és természetes hangzású hangsugárzókat állítson elő a zene szerelmeseinek és az audiofileknek szerte a világon. Az alapító fia Mads Klifoth vezérigazgató és tulajdonos nagyon vágyik arra, hogy tiszteletben tartsa ezt az egyedülálló DNS-t és hagyományt. Az audiovector termékeket a legfinomabb anyagokból készítik, és kézzel, nagyon részletesen és gondosan állítják össze. Minden hangsugárzót házon belül terveznek, fejlesztenek és gyártanak, kivételes színvonalon.
…”Nem találtam álmaim hangsugárzóját, ezért úgy döntöttem, hogy megépítem magamnak. 14 éves koromban építettem az első hangsugárzót, majd 19 évesen megszereztem az első igazi Hi-End erősítőmet, egy Sugden „A”-osztályú erősítőt. Hathavonta leégettem(!), de nagyon jól szólt az általam épített tölcséres hangszórókkal. Diplomát szereztem irodalomból, de az irodalom tanulmányozása közben egy kis hifi-társaságban dolgoztam, amelyben hamarosan a cég hangszórójának tervezéséért lettem felelős”… - szokta mesélni Ole Klifoth.
A cégalapító lineáris dinamikáról, lineáris fázisról és alacsony torzításról alkotott elképzelései valóra váltak. Ma is ezek az ismérvek alkotják az Audiovector tervezési filozófiájának gerincét. Ole, több mint 70 évesen is nagyon aktív szerepet játszik az Audiovector termékeinek kialakításánál, mint a tervezés vezetője.
Az Audiovector cég kicsi és speciális. Jelenleg körülbelül 4000 pár hangsugárzót épít évente. Minden külső tervezési munkát a legjobb dán ipari és bútortervezőkkel együtt, minden fejlesztést házon belül végeznek. Minden beszerelésre kerülő hangszórót egyedileg terveznek annak érdekében, hogy hangzásban pontosan azt nyújtsa, amire szükség van, legfontosabb partnerük a Scan-Speak, valószínűleg a világ legrangosabb gyártója. A keresztváltókat ugyanaz az üzem készíti, mint 37 évvel ezelőtt. Mindennek oka a rendkívül szigorú mérési tűréshatárok és a mindig tökéletes minőség.

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Egy hangsugárzónak „nagy mutatványosnak” kell lenni. Mindenképpen illúzionista, hiszen semmi köze a hangszerekhez, nem is azokból az anyagokból készül, és a működési elve sem közelít a hangszerekéhez, mégis hangszerhangokat kell sugároznia. Egy hangsugárzóról már ránézésre kiderül, hogy egy fuvolához képest túl nagy, az orgonához képest túl kicsi. Emellett a követelmények óriásiak: gyors reakciókészség, a hangok apró rezonanciájának részletezése és a mindenkor elvárt széles dinamikatartomány bemutatása. Tökéletes hangsugárzókat gyártani a zene szerelmeseinek és az audiofilek részére ama fejsze nagy fába való belevágását jelenti. Egy biztos, a hangsugárzók fejlesztésbe beleölt több mint 40 év munkája meghozza gyümölcsét.

Ole Klifoth cégalapító tulajdonost mindig a cél elérése vezérelte miközben rájött, hogy számára a tervezés folyamata a legizgalmasabb. Egy idő múlva a dinamikáról, a lineáris fázisról és az alacsony torzításról alkotott elképzelései valóra váltak. Ma is ezek az ismérvek alkotják az Audiovector tervezési filozófiájának gerincét. Az Audiovector egy családi vállalkozás, a cég kicsi és speciális, független és szabad. Minden termékük Dániában készül. Minden kivitelezéssel kapcsolatos tervezési munkát a legjobb dán ipari és bútortervezőkkel együtt végeznek. Az Audiovector hangsugárzóit a legkiválóbb alapanyagokból, kézműves munkával, aprólékosan kivitelezve gondosan állítják össze. A beszerelésre kerülő hangszórók egyediek, hangzásban azt nyújtják, amire szükség van. Rendkívül szigorú tűréshatárok között végzik az összeszerelés utáni végső méréseket.
Az Audiovector cég sok szabadalommal rendelkezik.  A szabadalmak a hangszórók szinte minden porcikáját érintik, tehát egy Audiovector hangsugárzó, legyen az állványos vagy padlón álló, más mint a többi. Egy Audiovector hangszóró könnyű és merev membránokkal, hatékony hőelvezetéssel és titán tekercs-technológiával rendelkezik. Az Audiovector egy specialitása a magassugárzók membránjának hátrafelé sugárzását használja ki, hogy a kompressziót szinte nullára csökkentve, tágasabb hangszínpadot hozzon létre. A rézhuzalokat, kapcsokat, keresztváltó alkatrészeket, a természetes kristályszerkezet kialakítása érdekében -238 Celsius-fokon kezelik, ezért az érintett anyagok kisebb ellenállással és harmonikusabb anyagszerkezettel bírnak. A Nanopore csillapítás egy hatékonyabb módja a hangdoboz belső csillapításának. Mindezeket végig gondolva úgy ülhetünk le hangsugárzóink elé, hogy értjük és élvezzük a zenét.