Hangszedők

ANALÓG LEMEZJÁTSZÓ HANGSZEDŐK

A kiváló minőségű, élethű analóg zenei hangzáshoz elengedhetetlen egy minőségi hangszedő. Kínálatunk termékei tradicionális gyártók legjobb, bevált darabjai, rendkívül finom megszólalással. Egy hangszedő fő részei a következők: tű, tűszár, az elektromágneses átalakító és a test. Ebből az összeállításból egyedül a tű érintkezik a hanglemezzel, ami általában miniatűr méretű, csiszolt gyémántból vagy más ipari drágakőből készül. A tűszár magábafoglalja a tűt és továbbítja a rezgéseket a tekercs/mágnes egység felé. A tűszár jellemzően alumíniumból, a drágábbak bórból vagy berilliumból készülnek, de akadnak egyes gyártók, amelyek egzotikus drágakő tűszárakkal készítik a modelleket. A hangszedők mozgó-mágneses és mozgó tekercses felépítésűek lehetnek. A hangkarhoz kapcsolva a hangszedőtest feladata, hogy a mozgó részeknek egy fix platformot adjon, így azok pontosan követhetik a barázdát. Az áttekintésből látható, hogy egy hangszedő részben a fizika világában, részben pedig az elektromosság világában él. Egy hangszedő a miniatürizálás diadala, olyan mozgásokkal foglalkozik, amelyek csak százezrelék hüvelykben mérhetők, és olyan elektromos jelekkel, amelyek mértéke mindössze néhány ezrelék Volt. Ezeket egyszerre kell tudni hibátlanul kezelni! A munka legnehezebb része a mechanikus, és úgy összességében meg kell felelnie a zenének! Nem kis mutatvány. Tekintse meg választékunk, és kérdéseivel forduljon munkatársainkhoz!
audiophile-hangszedok

Nézet:
Sorrend:
Raktárkészlet:
5 db
Goldring cseretűk több modellhez
 
Nézet:
Sorrend:

Mivel a tű mindössze egy/két grammos nyomással követi a barázdát, helyes beállításával élettartama meghosszabbítható. Egy tű, nyomásával a barázda oldalain lévő két ponton, a lemez barázdáiban fog „lovagolni”. (innen a lemezlovas kifejezés) Ahogy a tű kopik, ezen a két ponton „lapos” lesz. A kopott tű ezért nem tudja jól letapogatni a barázda magasfrekvenciás jeleit. Ami még rosszabb, tönkreteszi a lemezt. Mivel a kopás miatt él képződik azon a ponton, ahol a tű hegye laposodni kezd, és ez az él kivájja a lemez barázdáit. A  folyamat visszafordíthatalan, a kár felbecsülhetetlen is lehet. Lehet egy vadonatúj, díszes lemezjátszónk, egy kiváló erősítővel és egy pár fenséges hangsugárzóval, de egy nagyszerű hangszedő nélkül rögtön felmerül, hogy miért nem a lehető legjobb hangzást kapjuk.
...”Amennyiben sok pénzt fektetettünk egy lemezjátszóba, hangja a hangszedő pontosságától függ. Ne feledjük, amikor egy hangszedőt vásárolunk, nem csak egy tűhegyet veszünk, hanem egy komplett rendszert!”... (Részletek egy 1958-as kiadású könyvből)