Hírek, Tesztek

HiDiamond D2 XLR kábel teszt

2019.08.26 11:30

A High Fidelity ezer arcú szenvedélyének hajszolása közben a végsőkig elmegyünk a legjobb CD/DVD/BluRay lejátszó, a zenefolyam lejátszó, vagy az erősítés (van aki elektroncsöveset, megint mások félvezetőst, vagy hibridet akarnak), majd a hangfalak kiválasztásában. 

HiDiamond D2 XLR HiFi per tutti 

A High Fidelity ezer arcú szenvedélyének hajszolása közben a végsőkig elmegyünk a legjobb CD/DVD/BluRay lejátszó, a zenefolyam lejátszó, vagy az erősítés (van aki elektroncsöveset, megint mások félvezetőst, vagy hibridet akarnak), majd a legjobb hifi hangfalak kiválasztásában. Nagy figyelmet szentelünk a hálózati kondicionálóknak, és kiegészítőknek, amely körül a szenvedélyünk forog. Elkerüli a figyelmünket az, hogy a berendezéseinket összekötő kábelek ugyanolyan fontos részei a hifi láncnak, mint a többi.

Mikor a kábelekről beszélünk, leggyakrabban a tengeren túli termékekről publikált bemutatók olvashatók, amelyek gyakran nagyítanak fel érdemeket. Az utóbbi években a mi piacunkon is megjelentek a hazai érdekességek, amelyek kiváló minőségű alapanyagokból épülnek fel, emellett a szonikus képességeik is kimagaslók.

Mindezeket figyelembe véve egyszerűen ki kellett próbálnunk a HiDiamond kábeleket. A dinamikus olasz gyártó minden kategóriában tervez és gyárt kábeleket a hálózati kábelektől a videó és jelkábeleken át a hangszóró kábelekig. A HiDiamond már évek óta jelen van a hazai (olasz), és a nemzetközi HiFi piacon. Egyes vélemények szerint ezek a legjobb rendelkezésre álló audiofil kábelek közé tartoznak.

Tesztünk alanya a Diamond D2, amely a három modellből álló szimmetrikus jelkábel sorozat középső tagja

Úgy döntöttem, hogy kipróbálom a D2 XLR kábelüket egy kétéves tesztsorozaton, és beillesztettem a dán elektronikámba.

Már a csomagolás azt sugallja, hogy a benne rejtőző termék kiváló minőség. A kábel különös gonddal készülő kivitele, a Neutrik csatlakozások, és a hajlékonyság bármely rendszerben alkalmazhatóvá teszi.

A Diamond 2 XLR kábelt a Gryphon CD lejátszóm, és a hozzá illő integrált erősítőm (ugyanez a típus) közé csatlakoztattam. Ez a kis változtatás már az első beütés meghallgatásakor sok javulást okozott!

A múltbéli tesztek szkeptikussá tettek egy kicsit a kábelekkel kapcsolatban, mivel nem találtam meg a jelentős anyagi ráfordítás különbség értelmét a különböző gyártók kábelei között.

A HiDiamond kábel 980 Euros lista ára első pillantásra nem tűnik olcsónak, ám összehasonlítva nála sokkal drágább kategóriával is csúfot űz azokból a kiváló egyensúlyával, és folytonosságával.

A teszt második hetében úgy ítéltem meg, hogy a D2 XLR lesz az új összehasonlítási alapom, mivel még mindig jobbat mutatott, mint az és korábbi referenciám. Erős ár/érték aránya, és a bemutatás módja miatt átvette a koronát.

A hangszín egyensúlya minden használat mód mellett garantált, bár úgy hiszem, hogy a HiDiamondnak nem csak ez az egyetlen erénye.

A kábel gyártásához alkalmazott szabadalmaztatott technológia neve 4VRC, amely a réz vezető eret négyszeres hevítésnek teszi ki. Ez garantálja a lehető legnagyobb anyagtisztaságot, és a 0,1 mm-es elemi szál vastagságot.

A gyártási folyamat végén a nagy tisztaságú anyag kiváló képességekkel rendelkezik. A kapacitása lecsökken max. 50 pF/m-re, csökken az ellenállása, emellett a grafit ötvözés csökkenti a kábel saját zaját. Ez a technológia tökéletesen zajmentes jelátvitelt garantál az értékes információk számára.

A szigeteléshez használt XLPE is jó választásnak bizonyult, mert a tranziens átvitel tüskéinél sem csökkenti le az impulzus szélességet, amely nagyobb linearitást, és kevesebb szinuszos amplitúdó csökkenést okoz. Megőrzi a zenei hangok természetességét.

Ahhoz, hogy igazán megértse mit hallgattam az elmúlt hetekben javaslom, hogy szerezze be az általam használt lemezeket. Számomra teljesen üdítő élmény volt, hogy újra átélhettem bennük a felfedezést, amire a korábbi kábelemmel nem volt lehetőség. Ezeknek a zenei anyagoknak köszönhetően döntöttem úgy, hogy végül is megvásárolom a HiDiamond kábelt. A különbségeket Ön is többé-kevésbé meg fogja majd hallani.

Missa Flamenca hallgatása közben tökéletes a tér. Jól elkülönülve hallgathatja meg a különböző hangszereket, ha képes rájuk egyesével odafigyelni. A kórus visszaverődött hangjai olyan reális élményt adnak, amely más kábeleken alig érzékelhető. A ritmus érzése és az időzítés pontos, egyáltalán nem módosult. A gitár felharmonikus tartalma kiváló, a vokál dinamikája csodálatos. A belépések, és a futamok vége elég gyors, kiválóan hallható a felvétel minden apró részlete.

Az intim játékmód benyomását amit eddig mutatott, most elsöprő többséggel meg is erősítette.

A hang teste felsőfokú, az alacsony frekvenciás tartományokban sincs kiemelés, ezért a kontrol több mint kiváló. Renaud Garcia-Fons nagybőgőjének rezgő húrjait szinte magam előtt látom. Nagyon jó tesztanyag a beállítások ellenőrzéséhez. A HiDiamond D2 XLR részletező képessége, és sebessége kiváló. A női énekhangot is hűségesen tolmácsolja. A lemez vége felé a Dead Can Dance című számban Lisa Gerrard suttogása egy kicsit mélyebbnek tűnik a valóságosnál.

A szimfónikus zenét is valósághűen mutatja be. Kiváló a hangzáskép mélysége, és a térképzés. Minden hangszer könnyen felismerhető, és megkülönböztethető, megfelelő méretű, és elrendezésű. A nagyzenekar hangja még a nagy dinamikájú részeken is megfelelően folytonos, nem érzékelhető kiemelés. Az Another Happy Day zongora bemutatás módja csodálatos, a futamok részlet gazdagok, és folyamatosak, nagyon természetes harmonikus módon.

Összefoglalás:

A HiDiamond kábele minden előnyét kombinálja az ezüst nagyszerű balanszának, a fényességének és sebességének, valamint a réz zeneiségnek, és a feszességnek egy réz elemi szálas kábelben 

A teszt során nagyon nehezen tudtam belekötni a D2 XLR-be, mivel elsősorban a zene hallgatása kötött le. Tegyen Ön is így, a legfontosabb a zene hallgatása legyen, a műszaki részletekbe ne merüljön bele.

Az időm lejárt, a munka befejeződött, át is térek a második felvonásra, amelyben nem marad más feladatom, mint a tiszta zene élvezete.