Hírek, Tesztek

Quadral Platinum M50 Audiophile hangsugárzó - év hangfala 2013 Anglia

2019.08.26 10:42

Quadral a német hangfal specialista megújította a népszerű Platinum szériáját. Jon Myles szerint a hangjuk jobb mint valaha. A Quadral név ismerősen csenghet a Hi-Fi World rendszeres olvasói számára. 

A Quadral a német hangfal specialista megújította a népszerű Platinum szériáját. Jon Myles szerint a hangjuk jobb mint valaha. A Quadral név ismerősen csenghet a Hi-Fi World rendszeres olvasói számára. A német cég igényes Aurum hangfal sorozatának tesztelése lelkesedést váltott ki bennünk – különösen a saját fejlesztésű ribbon magas sugárzójuk. Ám a Quadral kínálata tartalmaz más szériákat is. Ha a zsebe, vagy az igényei, esetleg a szoba mérete miatt nem szeretne 6600 Eurot költeni például az Aurum Vulkan VII-re, a cég javasolja, hogy vegye fontolóra a Platinum sorozatot. Ezek közül is a Platinum M50 prémium álló hangfalat, amely tesztjét ebben a cikkben olvashatja.

 

Ez a modell a Platinum széria csúcsa, és a jól ismert M5-ös modellt váltotta fel. Jelentős fejlesztéseket tartalmaz, amelyek célja az átfogó minőség javítás volt. Új mély, és magas hangszórók kerültek bele, és a keresztváltót is áttervezték. A Berlinben székelő tervező, Sascha Reckert úgy fogalmazott, hogy a legfőbb fejlesztési eredmény a kivételesen tiszta, és pontos hang létrehozása volt úgy, hogy közben sikerült megőrizni a dinamizmust, amely a kiváló fém kónuszos driver természetes velejárója. „A legfőbb különbség az új hangfalban a mély és magas sugárzó kivitele.” A woofer új motorja, és membránja jobb frekvencia átvitelre képesek. Az M5 egy kicsit hamvas volt 100 Hz környékén, de az új M50-et úgy hangolták, hogy lágyabb, tisztább, de mélyebb hangzásra legyen képes. A RiCom-M magas, amit az M5-ben alkalmaztak felújításon esett át. Az új sugárzó a RiCom-V, amelyben a dóm gyűrűt kicserélve jobb diszperziós hatást értek el, emellett mélyebbre is megy, így jobban illeszkedik a középsugárzóhoz (lásd a mérési adatokat)

Sascha úgy magyarázza, hogy „ A magas radiátor gyűrű a titánium bevonatával stabil, és tiszta megjelenítésre képes akár az 50 kHz körüli frekvenciákon is. Akusztikusan számunkra ez volt a legjobb választás, mivel a hangzás karakterisztikája nagyon hasonlít a ribbonhoz.” A Platinum M50 álló, 113 cm magas, teljes három-utas, 5 hangszórós, reflex kivitelű hangdoboz. A magas a két 135 mm-es középsugárzó között helyezkedik el, D’Appolito stílusban. A lenti nyomó kamrában egy pár 180 mm-es mély van kicsit besüllyesztve, és előttük hét fém védő rúd található.

 

A két közép, és a két mély – mindegyik saját fejlesztésű - nagyon merev alumínium- magnézium-titán ötvözetű membrán. A doboz front panel élek szögben le vannak vágva, amely segíti a hang terjedését. A rácsok mágneses rögzítésűek, és minden hangszórót lefednek. A hátlap panelen egy nagyobb reflex cső nyílás, és két pár csatlakozó bemenet található. A Quadral két darab kellemes tapintású Real Cable átkötéssel szállítja a hangfalat, ha Single-Wire meghajtást szeretne alkalmazni. A hangfal fehér, vagy fekete magasfényű kivitelben rendelhető. A csomagolás igényes, és kétségtelenül illeszkedik az árkategóriához. A driverek fém részének felső részébe bele van sajtolva a Quadral logo, emellett a front panel felső részén is látható egy logo.

 

Hangminőség:

A Quadral szerint az M50 hangja lágy, természetes, amely tényleg igaz. Ha úgy gondolná, hogy ez csak marketing, vagy udvarias szépítése a valóságnak, akkor meg kell nyugtassam, mert nemerről van szó. A Quadral a zenét magabiztosan, erőlködés nélkül, de bőséges dinamikával prezentálja anélkül, hogy nagyon ráerőltetné a saját karakterét. Párhuzamos elhelyezésben, két Quad QMP monoblokkal meghajtva az M50 gazdag hangzással, a részletekre is kiterjedő bemutatót tartott. A texturák, és az érintések finoman karcoltak a Radiohead Kid A hallgatása közben. A középsugárzók csodálatra méltó pontossággal lendültek akcióba, amikor a zene megkívánta. El kell ismerni, a RiCom-V dóm magas jól megtervezett egység. Kellemes tulajdonsága, hogy lejjebb megy a hagyományos magasaknál, a jó keresztváltó beállítás miatt lágyabban illeszkedik a viszonylag gyors közép sugárzókhoz. És azok a közepek tudnak ám sebességet szállítani, amikor a zene beindul. Az Acoustic Ladyland Last Chanse Disco válogatás bizonyos részein mikor a szaxofon, a dobok, a basszusgitár és a billentyűs is belehúz, a Quadral egyetlen ütemet sem hagyott ki. Egyetlen szereplő sem hiányzott a kavalkádból, pedig ez gyakori a gyengébb hangfalak esetében. A mély átvitele is meggyőző. Bach Passaglia C-dur kezdő tételében valódi erőt mutat a Quadral, pedig a záró orgona futam igazi szubszonikus letaglózó teljesítményt igényel.

Lehetséges, hogy egy kicsit szárazabb az alsó tartományokban, mint néhány más hangfal. A basszus futamok különösebb lecsengés nélkül érnek véget, bár mikor a Quadokat átcseréltem a Naim SuperNaitra, az kicsit tudott javítani ezen a jelenségen. Mikor néhány Eleanor McEvoy dalt hallgattam rajta, a Hölgy hangja szikrázóan tiszta, és precíz volt. Minden driver sajátos jellemzőkkel rendelkezik, és ezek nagyon jól kontrolláltak, a közép tartomány nem szólja le a többit, nagyon civilizáltan viselkedik.Mivel nincs középtartomány kiemelés a vokál mesterséges előre hozására, a képalkotás tökéletesen természetes, és élethű. A jól kevert akusztikus hanganyagokon nem csak azt hallhatja, hogy hol vannak a zenészek, hanem azt is, hogy miként játszanak a hangszereiken. Mikor William Parker szólózik a Gayle/Parker/Ali gyűjtemény Touchin’ On Trane számában szinte érezni lehet az ujjainak mozgását a dupla mélyeken mielőtt Charles Gayle szaxofon játéka megkezdődik. Úgy érződik, mintha a partnere előtt és felett játszana. OK, ez egy szonikus illúzió, de jól mutatja azt, hogy milyen jó is lehet egy hangfal. És a Platinum M50 valóban egy nagyon jó hangfal. Néha sóvárogva várnék egy kicsivel több precizitást, vagy úgynevezett spirituszt a hangjából, amely jobban megvolt a Quadral ribbon magasakkal szerelt szériájában. Az M50 majdnem eléri azt a szintet, bár a ribbon erre még rá tud tenni egy lapáttal ezt el kell ismerni.

Végkövetkeztetés:

Néhány hangfal jó magasakkal, nagy erejű mélyekkel, kiváló közepekkel, vagy a dobozról leváló hanggal rendelkezik. Csak különleges esetekben sikerül mindezt egyesíteni egy elegáns, nagyon jól élvezhető hangfalba. A Platinum M50 pontosan ilyen. A Quadral mérnökeinek sikerült az öt drivert olyan egységbe építeniük, amely a hangokat tisztán, és muzikálisan szólaltatja meg az alsó tartományoktól a magasakig túlzó kiemelés nélkül. Más hangfalak hangja szubjektív megítélés szerint rövid távon, vagy más környezetben tud jobb lenni, de az M50 tesztelésekor kiderült, hogy hosszabb hallgatás alatt sokkal többre képes, mint amit első pillanatban mutat. 

 

Mérési eredmények:

A frekvencia átvitel grafikon azonnal elárulja, hogy a Quadral új Platinum M50 ring dóm konstrukció, mivel annyira sík. Az új magas egy gyűrűt tartalmaz a perifériához közel, amely lágy átvitelt biztosít. Mentes az általánosságban használt magasak csúcsaitól, és éles szonikus karakterétől.

A Quadral saját fejlesztésű RiCom-V drivere neodymium gyűrűs mágnest, és selyem diafragmát tartalmaz egy rövid tölcsérben, amely a hang eloszlást segíti. Egyetlen kis kiemelés mérhető a 2300 Hz régióban. A mérések megmutatták, hogy a RiCom-V alacsonyabbra megy mint a dómok általában, ami csökkenti a keresztezési frekvencián a tranzienseket a nagyobb hullámhossz miatt. A mérésünk világosan mutatja azt, hogy lágy, sík átvitele van 20 fokos beállításban. Tengelyirányban egy kicsi magas emelése van, kb +1 dB, de ez divat a felvidéken.

Tehát az M50 a legpontosabb hangot akkor fogja prezentálni, ha párhozamos beállításban üzemel a szoba hosszirányába. Természetesen azok, akik ezt túl neutrálisnak találják, befelé forgatással növelhetik a magas tartomány bemutatóját. A keresztezési frekvenciánál nincs tetőesés, ezért nem lágyul el a hang. A rendkívül fontos középtartomány szintén lágy, és egészen enyhén színezett, korrekt tonális balansszal. A cikkben nem került bemutatásra a grafikon, amely a spektrumot analizálja, arról le is lehetne olvasni. A Quadral nem emel mélyeket, ezért az M50 hangja száraz lehet más hangfalakkal összehasonlítva. Viszont a nagy kicsatoló nyílás miatt a hangfal nagyon alacsonyra megy le. A grafikonon piros szín jelzi a mélytartományt, amelynek alsó határértéke 25 Hz. Ez a hangfal tehát képes a szubszonikus tartomány előállítására, egy olyan szobában, amely elég nagy neki.

Az impedancia grafikon tökéletesen mutatja a kicsatoló cső csillapítását, aminek következtében az impedancia szinte egyenletes 100 Hz alatt. Ez nagyon jó teljesítmény átadást jelent akár elektronikus, akár akusztikus szempontból nézzük a mélyeket. A 20 Hz alatti impedancia növekedést az okozza, hogy nagy értékű szűrőkondenzátort alkalmaztak, tehát az M50 nem direkt csatolású. A Platinum 50 egy jól megtervezett hangfal, amely többféle környezetben is jót mutat. Hangkaraktere széles sugárzási szögben pontos és neutrális, sokáig biztosíthatja a zenehallgatás élményét.

 

Értékelés:

Quadral Platinum M50 álló hangfal 3.150 Font

Kiemelkedő – egyszerűen a legjobb

Értékelés:

Remekbe szabott tervezésű hangfal, amely a mélytartomány erejét, a közép tartomány részletezését és tisztaságát, valamint a magas tartomány levegősségét egyesíti magában. Nagyon javasolt.

 Mellette szól:

- lágy, és pontos

- erőteljes mélyek

- részletező középtartomány

 Ellene szól:

- kicsit drága

Forrás: Hifiworld