Hírek, Tesztek

PMC MB2 Se állványos hangfal teszt - hangzasvilag.hu

2020.09.13 10:28
PMC MB2 Se állványos hangfal teszt - hangzasvilag.hu

Forrás: hangzasvilag.hu
A PMC hangsugárzói világszerte a stúdiókban használatosak, emellett a legnagyobb zenészek és hangmérnökök tulajdonában vannak hiszen a hangmesterek és a művészek otthon is hallgatnak zenét. Egy PMC modell a mérnöki rátermettség, a képességek és az élethosszig tartó zenei szenvedély kombinációja. Igazán jót tervezni nehéz, de a két cégalapító – Peter Thomas a BBC munkatársa és Adrian Loader aki az FWO Bauch Company* társaságnál szerezte tapasztalatait – tudja feladatát és a fejlődés útját is végigjárta. Az 1991-ben alapított cég első termékének sikere az aktív stúdió-monitorok sorozatgyártását eredményezte. A PMC monitor továbbra is a világ referenciája, megtalálhatók a neves klasszikus lemezkiadók, például a Decca, az Abbey Road Studios és a Harmonia Mundi hangmérnökeinél, napi használatban vannak. A PMC azon kevés gyártó cég egyike, akik Emmy® díjat nyertek a kiváló zenei produkciók létrejöttének segítéséért.

 

 


A PMC hangsugárzói világszerte a stúdiókban használatosak, emellett a legnagyobb zenészek és hangmérnökök tulajdonában vannak hiszen a hangmesterek és a művészek otthon is hallgatnak zenét. Egy PMC modell a mérnöki rátermettség, a képességek és az élethosszig tartó zenei szenvedély kombinációja. Igazán jót tervezni nehéz, de a két cégalapító – Peter Thomas a BBC munkatársa és Adrian Loader aki az FWO Bauch Company* társaságnál szerezte tapasztalatait – tudja feladatát és a fejlődés útját is végigjárta. Az 1991-ben alapított cég első termékének sikere az aktív stúdió-monitorok sorozatgyártását eredményezte. A PMC monitor továbbra is a világ referenciája, megtalálhatók a neves klasszikus lemezkiadók, például a Decca, az Abbey Road Studios és a Harmonia Mundi hangmérnökeinél, napi használatban vannak. A PMC azon kevés gyártó cég egyike, akik Emmy® díjat nyertek a kiváló zenei produkciók létrejöttének segítéséért.

A gyártási sorban megtalálhatjuk a kicsi, a közép és a nagyméretű monitorokat, a hozzájuk tervezett állványokkal együtt. Persze az relatív mit nevezünk kicsinek vagy nagynak, van helység ahol a közepes méretű is nagynak bizonyul.

…”Úgy gondoljuk, hogy egy jó hangsugárzó képes kell legyen a művész legtisztább szándékainak hiteles közlésére, ideális megoldás mind a stúdió, mind az otthonunk számára”… – nyilatkozta Peter Thomas a cég alapítója, vezető mérnöke. (egyetértünk – a szerk.)

Teljesítmény: 150/200 Watt
Frekvencia átvitel: 20 Hz – 25 000 Hz
Impedancia: 8 Ohm
Érzékenység: 90 dB/1 Watt/1 m
Keresztezési frekvencia: 380 Hz, 3 800 Hz
Méretek: 870 x 380 x 535 mm
állvány: 377 x 374 x 502
Tömeg: 58kg (állvány: 17kg)
Ár: 9 500 000 HUF


Az MB2SE egyesíti a PMC monitorok előállításánál alkalmazott kabinet gyártás, az élvonalbeli akusztikai kutatás és fejlesztés hagyományait. A formatervezés tekintetbe veszi az új gyártási technológiák szabta követelményeket, de mindenek felett alá van rendelve a hangzás tökéletességének. A megfelelő hangszekrény létrehozásához a legmodernebb, számítógépes vezérlésű megmunkálásból, valamint a tradicionális kézművesség fogásaiból és az anyagok intim ismeretéből sok minden fel van használva. A kabinetek kézi munkával készülnek, a technológia szabadalmaztatott megoldásokat tartalmaz.

A precíziósan megmunkált panelek, nagy pontosságú megmunkálással HDF anyagból készülnek, amelyek vastagsága eléri a 40 mm-t. Az illesztések pontossága a modern kötőanyagokkal együtt egy homogén, hibátlan szerkezetet hoz létre, amely ideális, inert platformként szolgál. A világ három, prémium minőségű fákat termelő erdejéből származó furnérok mindegyike kézzel válogatott, így minden kabinet előlapja tökéletes tükörképként jelenik meg. Ezenkívül ki kell emelni az egyedi tervezésű állványok fontosságát, amelyek kiegészítik az esztétikát és szilárd, rezonancia-levezető alapot nyújtanak a hangszórók számára az optimális teljesítmény eléréséhez.

PMC MB" Se állványos hangfal

A belső szerkezet lényegi része a cég saját fejlesztésű ATL™ = Advanced Transmission Line, azaz a továbbfejlesztett, „tört-csatornás” hangkamra. Ezzel a kamrával kialakított hangdoboz a hangszórók által generált energiát sokkal intelligensebb és hatékonyabb módon használja fel, mint a reflex vagy zárt rendszerek. Az ATL™ alapú hangszekrény egyedi tervezésű akusztikus anyaggal van bélelve, amelyek a legalacsonyabb frekvenciákat kivéve minden abszorpciót/vibrációt elnyelnek. A három méter hosszú kamra nem csupán a basszus kiterjesztésének hatékonyságát idézi elő. Az energia az előlapi nyíláson keresztül lép ki.

A PMC MB2SE hangsugárzó esetében a Transmission Line kialakításhoz kifejezetten az adott hangdobozhoz megszabott hangszórók szükségesek, mert kölcsönhatásuk egyértelmű. Az MB2SE a gyártási sorozatban egy közepes méretű modell, amely a következők hangszórókat szerepelteti.

A magas hangszóró egy 27 mm-es SONOLEX™, kupola-alakú, lágy felületű membránnal ellátott típus, ferrofluid hűtéssel, ami egy nagy presztízsű (SEAS/PMC) fejlesztés. Több konstrukciós megoldás segíti a magas hangzás hűséget. A speciális bevonattal rendelkező szövet felület könnyű és kiváló stabilitással rendelkezik a levegő páratartalmának változásaival szemben. A lengőtekercs esetében a ferrofluid anyagot folyékony hűtőközegként használják, ami növeli az energiakezelés lehetőségét és csökkenti a nagy teljesítménynél fellépő kompressziót. A merev és stabil hátsó kamra optimális akusztikus csillapítással lehetővé teszi a magas-sugárzó használatát mérsékelt keresztezési frekvenciákkal. A váz precíziós üvegszállal erősített műanyagból öntési eljárással kerül kiképzésre, a frontlap kialakítása optimális sugárzási körülményeket kínál. Mérhető műszaki paramétereiben is kiváló, lineáris frekvencia átvitel 30 000 Hz-ig, maximális terhelhetősége 200 Watt.

A közép hangszóró igen széles spektrum lesugárzására képes PMC75 SE, 75 mm átmérőjű, szintén lágy dóm-sugárzó. A kellően széles spektrumú középtartomány lesugárzását egy, a hangszóró mögött elhelyezett, alumínium tömbből kimart diszperziós kamra segíti.

A mély-hangszóró a maga nemében különleges, PMC 12”, egy 310 mm átmérőjű Radial™ hűtéssel ellátott egység. A Radial™ mély-hangszóró hatalmas exo-kosárja (spider) kiváló fizikai és hőstabilitást kínál, a „csápok” hűtőbordaként működnek, a lengőtekercset állandóan hűtik. A membrán tökéletesen merev, a szokottnál hosszabb pályán mozog.

A Radial™ Technology alapvetően egy olyan hűtési koncepció, amely egy egyedi kosár és váz-kialakításon alapul. A hagyományos hangszórók hasonló specifikációban előírt végteljesítménye és hatásfoka romlik, mivel rövid idő után a lengőtekercs túlmelegszik. A Radial Technology által kínált „hűvösebb” működés kivételes teljesítménykezelést és megbízhatóságot tesz lehetővé. A radiális hangszóró egységek az erősítő által szolgáltatott teljesítmény felével is beérik, szemben az ugyanazt a munkát végző hagyományos hangszórókkal. A hűvösebb működés javítja a mély hangátvitelt, magasabb teljesítmény kinyerésekor fenntartja a középsáv érthetőségét, megőrzi a hangsugárzó-rendszer hangzási egyensúlyát.

A frekvencia átvitel az egyes hangszórók között úgy van szakaszolva, hogy a teljes egyenletesség mellett képes legyen reprodukálni akár a 20 Hz-es ultra-alacsony tartományt és a 25 000 Hz-es ultra-magas tartományi határt. A névleges impedancia 8 ohm, a hatásfok 90dB. Az adatok egyértelműen jelzik, hogy az elektronikai konstrukció az otthoni hangrendszerekhez való jobb illesztést szolgálja. A keresztváltó megtervezésénél először a kondenzátorokat válogatják, majd a legjobb hangzású példányok kerülnek beszerelésre. Az azonos specifikációjú kondenzátor párok használatának nagy jelentőséget tulajdonítanak. Az alkatrészeket kézzel rögzítik a katonai minőségű áramköri lapra. A keresztváltót csak akkor szerelik be a hangsugárzóba, ha annak teljesítményjellemzőit, mind a kritikus hallgatási tesztek, mind a számítógépes mérések elvégzésével jóváhagyták.

Bemeneti csatlakozókból három pár áll rendelkezésre. A 4 mm-es aljzatok háromvezetékes vagy háromszoros erősítésű kapcsolatot tesznek lehetővé. Az aljzatok közötti áthidaló cserélhető.

Figyelembe véve a fogyasztói piac igényeit és a használat egyszerűségének biztosítását, az MB2SE egy pár gyönyörű dedikált állvánnyal rendelkezik, ami hozzájárul a kiváló hangminőség eléréséhez. A hangsugárzó alapterületével megegyező méretű hangszóró állvány felső felületének négy sarkához parafa gyűrű van rögzítve, ezek érintkeznek a hangsugárzó-kabinet alsó felületével. Az állvány színe és felületkezelése megegyezik a hangsugárzóéval. A levezető könnyűfém ötvözet kúpok állítható magasságot biztosítanak.

A PMC hangsugárzók minden egyes elemére egyazon szigorúságú vizsgálati eljárás vonatkozik. A gyártási koncepció, ahol az összes tervezési elem azonos jelentőséggel bír, a kiválóság jele. Ez garantálja a legmagasabb szintű teljesítményt és az ultra-alacsony torzítást, amely tényezők nagy szerepet játszanak a hangzásban. Az MB2 hangszórók alapvetően stúdió hangszórók, jól megépített állvánnyal és kabinettel. Kérdéses, hogy hogyan hangolódnak az otthoni környezethez, mert a profi felszerelés általában nem teljesen alkalmas az otthoni használatra. Egy profi hangrendszert nem a hallgatók elbűvölésére szokás tervezni, még akkor sem, ha ez hangszer pontosságot jelent!

MEGHALLGATÁS

Az MB2SE véleményezésének most óvatosnak kell lenni, figyelnünk kell az objektív megítélésre, mivel a Hangzásvilág Magazin szerkesztői a PMC hangszórók nagy rajongói. Bár a pulzusszám fokozott, megkülönböztetett szimpátiánkat most félre kell tenni! Tényközlések következnek.

A PMC MB2SE monitor üzembe állításával nem kellett különösebben bajlódni, 100%-ban megfelelt az eddig megszokott tesztkörnyezet, természetesen betartva az installálás írott és íratlan szabályait. Az első három hang elhangzásakor már tudni lehet, hogy egyszerűen lenyűgöző élményben lesz részünk. A produkció maga a zene egésze, pontos hangzás képpel. Jellemző az egységes és mégis réteges prezentáció. Minden szereplő hangszer és énekhang hihetetlenül részletes és kiegyensúlyozott és kifinomult. A rendkívül nehéz ének- és kórus hangok, egyensúlyérzékkel, mind a felső, mind az alsó oktávokban meglepően húsos megjelenítésűek. Az MB2SE egyfelől nagyon pontos, rendkívüli mértékben nyitott és részletes hangzású. Másfelől, ami a legfontosabb számunkra, hogy emellett egyértelműen természetszerű zenei hangzást produkál. Csak úgy vonzza a felvételek egymás utáni meghallgatását és segít elvinni zenehallgatás közben képződő gondolataink világába.

A részletezettség szintje hihetetlenül magas. A magas-tartomány éleslátását akkor sem veszíti el, ha a csengés-bongás tele van szikrázással, anélkül, hogy könyörtelen vagy kemény lenne. A középső hangsáv átmenet nélküli, hosszú, annyira jó, mint ahogyan azt elképzeltük. A közép-tartomány tele van a hangszerek harmónia képzésének temérdek, finom árnyalatával. A PMC MB2SE hangsugárzó felső és középső tartománya nagyon árulkodó, „rámutat” a nem megfelelő erősítők gyenge pontjaira.

Levegősség a hangok körül, nagyobb hangszínpad-kép, fantasztikus hang a hallgatási pozícióból. A mély hangtartománya telt, kontrollált, de semmiképpen sem lötyögős, nem brummogós. A teljes testtel megrajzolt mély hangok varázsa nagyobb teljesítményen is élvezetes. A mély frekvenciákon kifejezetten harmonikus, energikus és pontos, torzításmentes, szinte korlátlan teljesítményt szolgáltat, olyan, még soha nem tapasztalt, egészen mikroszkopikus részletekkel, amelyek mellett eddig elsiklottam.

A PMC MB2SE olyan hangsugárzó, amely képes létrehozni és kifejezni mindazt a pontosságot, amelyet a stúdió mérnöke megkövetel. Lehet egyes hallgatók nem tudják helyén kezelni a realizmus ennyi részletét, minden mozzanat, lélegzetvétel fontosságát. Számukra az ennyire élő hang és előadás kissé nyugtalanító lehet. A pontosság és a zenész – mikrofon – helyszíni realizmus tökéletes együtt-hatásához meghallgatási gyakorlatban fel kell nőni, viszont ez a hangsugárzó megkönnyíti az egyes hangok textúrájának, irányának és távolságának megértését. A hallgatás közben elképzeltem, hogy én vagyok a hangmérnök és ezzel az eszközzel most teljesen tökéletes felvételt alkotok.

Összességében: az egyes hangszerek hangfekvése és egyedi hangszíne, a színpad egyértelmű körvonalai és egyensúly-felosztása tankönyvszerűen megoldott. A stúdióban létrejövő hangérzetem óta nem hallottam ilyen magas szintű betekintést a lejátszott zenébe.

KONLKÚZIÓ

Az érzékelt hangminőség elkerülhetetlenül kapcsolódik az alkalmazott anyagok és technológiák jellegéhez. A PMC hangsugárzónak nincsen legfontosabb eleme. Nem az elképzelt hangdoboz vagy az egzotikus hangszóró, vagy akár a komplex keresztváltó, nem a basszus-hang mechanikai/akusztikus potenciálja, hanem mindez együttesen, egyenlő fontossággal határozza meg a hangzást. Az MB2 az SE modellsorozatban méreteit tekintve középen áll, úgy is mondhatnánk van még ettől feljebb. A frekvenciák és ezáltal a hangok megjelenítése mellett olyan érzelem-átvitelre és tisztaságra képes, ami megdöbbentő. Zenehallgatás közben könnyen kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy nehezen tudjuk palástolni a belőlünk kiváltott érzelmeket. Egy templomi koncertet vagy operát hallgatva a könnyünk is kicsordulhat.

A PMC azzal a hittel végzi munkáját, hogy a tömegtermelés mellőzésével jobb termékek készíthetők, azon audio-rajongók számára, akik inkább saját maguk kívánják kialakítani hangrendszerüket. A PMC MB2SE hangsugárzó a kompromisszumok nélküli minőség lehetőségét kínálja.

…”Nagy örömünkre szolgál, hogy hangsugárzóink az egész világon fantasztikus sikert aratnak, stúdiós örökségünkre alapozva pontos zenei reprodukciót biztosítanak az otthoni zenehallgatás szerelmeseinek. Az SE modellválasztékot, továbbfejlesztve javítottuk a modellek teljesítményét, hogy az audiofilek figyelmét felhívjuk az apró részletekre, és úgy hallják a muzsikát, ahogyan az a stúdióban elhangzik”… – Peter Thomas, a PMC fő tervezője és alapítója.


Pro

+ az alapelemek nagy-pontosságú megmunkálással készülnek
+ ATL™ tört-csatornás hangkamra
+ Radial™ Technology hűtési koncepció
+ a felvételek technikájába is beavató hangzás


Kontra

– nagyon kötött stílusú kivitel


Disztribútori információk:

Forgalmazó: Streamaudio Kft
Internet: https:/streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-6192, +36-30/211-5253