Hírek, Tesztek

Aurum Altan High-End aktív polc sugárzó

2019.08.26 11:06

A hangfalak korlátai határozzák meg általában az átviteli lánc minőségét. A Quadral Aurum Altan széria kitágítja ezeket a határokat. 

A hangfalak korlátai határozzák meg általában az átviteli lánc minőségét. A Quadral Aurum Altan széria kitágítja ezeket a határokat. A Quadral azon kevés audiofil gyártó közé tartozik, amely aktív hangfal meghajtást alkalmazva megalkotta az Aurum Aktiv szériát. Az állványos Altan a kisebbik tagja a két egységből álló sorozatnak.

Rövid emlékeztető: Az aktív hangfalak az elektronikus keresztváltót a végerősítő elé helyezve optimálisan képesek a driver meghajtására. Több esetben (és ez alól az Aurum sem kivétel) az elektronika a hangfal dobozán belül kap helyet, amely azt jelenti, hogy magát a hangfalat kell a hálózati feszültségre csatlakoztatni. Emellett természetesen szükséges egy vonal szintű bemeneti jelről is gondoskodni, amely lehet egy előerősítő, vagy DAC hangerő szabályzással. Az Altan szimmetrikus XLR, vagy aszimmetrikus RCA bemeneteket kínál. A bemutató során az utóbbit használtuk, mivel a legtöbb általános otthoni berendezés RCA kimenettel rendelkezik

Az aktív hifi hangfalak sok esetben a tesztelők kedvencei, de csak ritkán jutnak hozzájuk. Igazság szerint a tesztelők általában egy termékről, vagy termék csoportról alkotnak véleményt a bemutatóban. A jól ismert rendszerükbe illesztik be a vizsgált előerősítőt, vagy integrált erősítőt, és a hallottak alapján írják le a véleményüket, illetve adnak tanácsot. Az aktív hangfalak esetében jelentősen egyszerűsödik a dolog, hiszen nem befolyásolja az éppen alkalmazott végfok a hangfal hangzásbeli jellegzetességeit, mivel bele van építve, és sokkal pontosabb képet lehet róla festeni a cikkben. Az pedig, hogy egy aktív hangfal nem lehet audiofil egyszerűen nonszensz! A Quadral semmi módon nem kívánja az audio szerelmeseit megtéveszteni, ezért a studiofil megnevezést alkalmazza. Ez a folyamatosan bővülő szegmens nem éri el a high-end árkategóriát, de nagyon jó alternatívája lehet a stúdiók hangzásvilágának. A tradicionális otthoni kategória külön végfokkal hajtja meg a passzív keresztváltót. Ennek pont az ellenkezője a Quadral kétutas aktív bassreflex doboz. A masszív hangfalak magasfényű fekete, és fehér színben választhatók, és nagyon hasonlók a zongora lakk kivitelhez. Nagyon sok közös külső vonást mutat az Altan VIII passzív modellel. Az élek itt is le vannak kerekítve, és a megjelenés hasonló. Amiben eltér az Aktív, az a 200 wattos Class D osztályú kétcsatornás erősítő. Az egyik csatorna a Chromium ribbon magasat, a másik a 170 mm-es Altima mélyközepet hajtja meg. Mindkét driver Quadral saját fejlesztés. A magas egy alumínium fólia csík, amelyet cikk-cakkban megformáztak, és mágnesek közé helyeztek. Ez az elrendezés szükségtelenné teszi a cséve test alkalmazását, hiszen maga a membrán látja el a meghajtó tekercs funkcióját is. A ribbon több Quadral szériában megtalálható, és más gyártók is szívesen alkalmazzák a magasabb kategóriás szériákban.

Az Altima egy különleges fémötvözet membránt jelent. Alumínium, titán, és magnézium ötvözet, amely a membrán rezonancia frekvenciáját teljesen kitolja a frekvencia tartományból, ezért semmi módon nem befolyásolja a tranziens átvitelt, illetve a tonalitást. A két driver egység tökéletes összhangban állítja elő a kétutas hangfal meggyőző sík átvitelét. A Quadral az Aurum Aktiv szériát úgy alkotta meg, hogy messzemenőkig figyelembe vette a felhasználók magas elvárásait. Lehetőség van arra, hogy a szoba hangzás jellegzetességeihez igazítsa a hangfal általános beállításait, ami nagyon rugalmas felhasználást tesz lehetővé. Gyakorlatilag minden szobához hozzá lehet illeszteni. Van benne általános mélytartomány beállítás lehetőség mellett magas linearitás szabályzás is, amely +/- 3 dB korrekciót tesz lehetővé a 3 kHz feletti tartományban. A Bass Adjust, és a Tweeter Gain kezelő elemekkel óvatosan kell bánni, mert parametrikus equalizerként képesek funkcionálni, és 6 dB kiemelést, vagy vágást tudnak végezni a 30-200 Hz-es tartomány kiválasztott részén. Mivel ezek az elektronikus korrekciók még a végerősítő előtt módosítják a bejövő jelet, nem képesek hatalmas mértékű változtatásra, inkább a finomhangolás a szerepük. Nem mérhető össze hatásában ez a beállítás lehetőség egy DSP-vel, vagy egy nagy Helmholtz rezonátorral, amely minden szobában tökéletesen alkalmazható, de nagyon jó általános finomhangolásra képes. Míg az installáció rendkívül gyors, a beállítások elvégzése eléggé időigényes feladat. A hangfalakat 2-3 méternyi távolságra célszerű egymástól elhelyezni. Érdemes minimálisan 1 méter távolságot tartani az oldal, és hátsó faltól. A hallgatási távolság figyelembe vételével több módon is alkalmazható. Jól teljesít, mint near-field monitor, de ekkor más dőlésszöget igényel. Személyes véleményem szerint a near-field beállítás jobb hangzást biztosít.

Bármely elhelyezés módot választja, érdemes hosszabb időt szánni az elektronikus beállításokra. Az Altan Aktiv hangja alapvetően sík, de ez könnyedén felülbírálható a kezelő elemekkel. Tökéletesen összehangolható a szoba hangzás paramétereivel. A beállításokat legjobb az u.n. 1/3 oktávos szoba mérés móddal elvégezni. Igaz, hogy ez lassabb, és nagy odafigyelést igényel, de a teljesen sík beállítás megérhet ennyit. A lassú amúgy is relatív dolog, mert rendkívül élvezetes a beállítás folyamata. Mivel az ördög a részletekben rejtőzik, erre semmiképpen ne sajnálja az időt, és a végén győztesen kerül ki majd a küzdelemből. Viszonylag nehéz behatárolni a Quadral hangzásbeli jellemzőit, mivel az Altan Aktiv figyelemre méltó pontosságról tett tanúbizonyságot. A hangzás megítélését komolyan befolyásolják a beállítások, de szerencsére a minőséggel semmi probléma nem lehet. Kis méretű szobában kiváló mélyeket produkál, viszont nagyobb méretű helyiségben már kevés lehet. A ribbon magas beállításához komolyan kell venni a fülmagasságot, és az irányszöget, mert túl sok, vagy túl kevés lehet a tartomány attól függően, hogy mennyire pontos a tengelyirány. Ez a jellegzetesség viszont minden ribbonra igaz. Ha jól sikerül a beállítás, az garantálható, hogy soha többé nem akar majd dóm sugárzót hallgatni. Érdekes paradoxon, hogy az audiofil felvételek keverés módjai miatt nem minden esetben hallhatók meg egyértelműen a ribbon magas előnyei. Ha a keverés nem megfelelő, gyakorlatilag minimálisra csökkenhet a különbség, pedig a ribbon tényleg sokkal többre képes. Talán a Danish Noseflute Jazz Orschestra felvétele az, amelyen nagyon jól meghallható a különbség. Az Image Dragons Night Visions (Interscope) tavaly megjelent egészen jól kevert lemezén például a Radioactive című számban a magasak túlvezéreltek, és torzak, amelyet a ribbon nagyon jól megmutat. Az Altan Aktiv tehát tud rettenetes rosszul is szólni, ha a forrás nem megfelelő, mivel ez a hangfal sajnos nem palástol el semmit.

Egy jó ribbon hatalmas előnye a hihetetlen gyorsaság, és a is Quadral pont ilyen. A legjobb teszthang erre, ha az ecset végű ütővel simogatja a zenész a pergődobot. Ekkor a dob hangja mellé mint valamiféle modulált fehérzaj hallhatóvá válik az ecset hangja. Ez nagy tömegű mélyközepeken gyakorlatilag élvezhetetlen, de a Quadral rendkívül pontosan jelenítette meg. A legnagyobb dicséret mégis azért jár neki, mert a rendkívül fontos sebességet a teljes tartományban fenntartja. Nem lehet megunni. A részletek pontos bemutatása elengedhetetlen, amikor Pachelbel, Prokofjev, vagy Primus szerzeményeket hallgat. Az erőteljes részletek hangos bemutatása mellett nem sikkadnak el a nagyon halk futamok sem. Nagyon jól kezelte ezeket a zenei anyagokat. A balansz egy kicsit fényes, ezért a Quadral Altan Aktiv nem javasolt azok számára, akik extrém audio anyagokat vizsgálnak behatóan, mint például a banshee rikoltása (ír háziszellem, ami sikoltással jelzi, ha családtag halt meg) ukulele kísérettel. Olyanoknak sem való, aki éveket töltött a hallásának tökéletesítésével. Melegen javasolt viszont mindazoknak a zenekedvelőknek, akik keresik a kidolgozott hangzást, és a hang egészséges egyensúlyát a részletekben. Hosszú éveken át élvezhető a hangja, és a rendelkezésre álló beállításokkal széles határok között biztosítja a korrekció lehetőségét, ezért nem lehet megunni.

Műszaki adatok:

Típus: 2-utas, két hangszórós, állványos, reflex rendszerű aktív hangfal

Driverek: Egy Quadral Chromium ribbon magas alumínium fólia transducerrel, és egy Quadral Altima 170 mm-es mélyközép alumínium, titán, és magnézium ötvözet membránnal.

Bemenetek: 1xXLR, 1x RCA vonalbemenet hangfalanként

Beépített erősítő modulok: 2x200 watt, Class-D

Frekvencia átvitel: 38 Hz – 65 kHz

Magas kiemelés/vágás: +/- 3 dB

Mély kiemelés/vágás: +/- 6 dB

Equalizer frekvencia tartomány: 30 – 200 Hz

Méretek: 405x222x346 mm

Súly: 14,7 kg/darab

Kivitel: Fehér, vagy fekete magasfényű 

Írta: Alan Sircom