Hírek, Tesztek

Vincent Audio SV-227 - audiophile sztereó erősítő teszt

2019.08.26 13:30

Vincent Audio 20 éve hozza a formát. Az eredeti elképzeléshez híven, hangzásminőséget adni nem csillagászati árért, kihívásokkal teli feladat. Ehhez már a kezdetekkor tervezői zsenialitás és kiforrott technológia kellett. 

Vincent Audio 20 éve hozza a formát. Az eredeti elképzeléshez híven, hangzásminőséget adni nem csillagászati árért, kihívásokkal teli feladat. Ehhez már a kezdetekkor tervezői zsenialitás és kiforrott technológia kellett. A 227-es kiválóan feldolgozott alapanyagokból okosan épített hibrid erősítő és egy USB-DAC házassága, de nem kizárólag a legújabb gyűjtőszenvedély, a fájl-alapú zenelejátszás kiszolgálásának érdekében lett kifejlesztve. Ráadásul a Vincent Audio SV-227-es egy olyan integrált erősítő, amelyben nem is alapszinten megtapasztalhatjuk mindkét erősítési világot, az elektroncsöves hang eleganciáját és a tranzisztoros erősítés előnyeit. Beavatottabbak emlékeznek még az igencsak kifinomult elődre az SV-226 MkII modellre, nos az élet folytatódik, íme az aktuális utód.

Teljesítmény: 2x 100W (RMS/8 Ohm), 2x 200W (RMS/4 Ohm)
Frekvenciamenet: 5 Hz – 50 kHz +/- 1dB
Torzítás: <0,1% (1 kHz, 1 Watt)
Jel/zaj viszony: > 90 dB
Méretek: 430 x 150 x 435 mm
Tömeg: 20 Kg
Ár: 459 990 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

Rendkívül stabil és robusztus megjelenéssel sugározza az erőt. A kivitel a Vincent Audio megszokott külső jegyeit hordozza, egy pillanat alatt rá lehet ismerni, világmárkákkal bármennyire sűrűn rakott üzleti polcon. Alumínium frontlap, jellegzetes kezelőszervek, apró led-kijelzők alkotják a könnyen áttekinthető kezelő felületi képet.

Sok versenytárssal ellentétben a Vincent SV-227 használja a hifi-ben eddig is bevált és népszerű szabályozási lehetőségeket a magas- és mély hangszínszabályzókat és a fiziológiai hangerőszabályzást a Loudness üzemmódot. Ördögtől való? Talán nem, hiszen ma annyi mindent csinálunk amit az ortodox hifi-rajongók nem engednek be az utcájukba – internet rádiók mp3 sugárzása – tehát, jól jön egy kis szabályozás, csak módjával. Mindezek a szabályozási lehetőségek kikapcsolhatók, sok alkatrész kimarad a jelútból, ezáltal rövidül, ergo tisztább jelátvitel mehet végbe.

A formába öntött anyag, nevezetesen az alumínium, régóta egyszerű, sík felületekkel jelentkezik a Vincent készülékeinek frontlapján. Ez a stabilitás jelképe is lehet, hiszen van szerepe a rezonanciamentesítésben. A jól bevált húzott acéllemez ház és a merevítésekkel szeparált részegységek nagyban hozzájárulnak az eredmény eléréséhez. A Vincent SV-227 integrált erősítő szabvány mérete ellenére igen nagy tömegű, nehéz berendezés. Köszönhető ez több szerkezeti elem méretezésének, amit az elmúlt két évtizedben a hifi-rajongók szinte kiköveteltek maguknak szerte a világon.

A hibrid, A/B-osztályban működő rendszer együttes előnyeinek megtapasztalása érdekében lenyűgöző áramellátó rendszert találunk. A tápegységnek hatalmas toroid transzformátor és az összesen 40 000 mikrofarad értékű simító-szűrő kondenzátorok képezik alapját.

Az elektroncsöves és tranzisztoros erősítés két szakaszban történik. Az előerősítő-szakasz 12AX7 kettős triódákból épül, ebből három is van, az alacsony szintű zajok és nemlineáris torzulások kiküszöbölésének érdekében.

Ezután a jel a nagy-teljesítményű végfokozatba kerül, ahol SANKEN (2SA1695 / 2SC4468) erősáramú tranzisztorok végzik az akár 2 X 200W (4 ohm) teljesítmény „legyártását”.

A rendelkezésre álló bemenetek kimerítik az analóg-jelek erősítésének választékát, abban az értelemben, hogy öt készülékünk lehet abból a világból. Beoszthatjuk a bemeneteket tuner, CD-lejátszó analóg kimenetre, phono-egység kimenetre, magnetofon részére, hiszen ezek csak számozottak.

A kimenetek két célt szolgálnak, amiből az egyik állandó szintű kimenet felvevő készülékek, valamint egy változtatható kimeneti szintű kijárat végerősítő-fokozatok részére. Ez utóbbi feltételezi, hogy igen komoly hangminőségű az SV-227 előerősítő része.(!) Köztudomású, hogy a jó előerősítő csinál valamit, amit az egyéb, „öszvér” készülékek (CD-játszó analóg részegysége, hálózati-játszó kimenete) előerősítőnek mondott fokozatai hangzásban nem tudnak. Ugyanez vonatkozik a fejhallgató-erősítő funkcióra, ami a teljes előerősítő-fokozatot használja és nem egy IC-ből álló, kézlegyintéssel elintézett alkatrész.

 

És itt van a modern világ csatlakoztatási lehetősége egy USB felület, ami számítógépünk csenevész produkciójú hangkártyáját váltja ki egy komoly minőségű DAC személyében. Az USB-bemeneten keresztül akár 24 bit/192 kHz mintavételezésű digitális jelek is küldhetők a készülékbe épített Burr-Brown PCM2705 (Texas Instruments) alapú DA konverterre.
A Vincent SV-227 model esetében tisztában kell lennünk azzal, hogy egy „szörnyeteg” kerül a gépházba, mert a kétszer kétszáz Watt teljesítmény (4 Ohm) valós – nemcsak rá van írva – pontosan kimért és mindenkor kinyerhető teljesítményt jelent. A hangerővel csínyán kell bánni, a specifikáció óvatosságra int.
A Vincent készülékeit mindig is kényelmesen lehetett vezérelni a funkcionálisan kicsoportosított kezelőgombokkal rendelkező távirányítókkal. A cég most egy alumíniumból készülttel lepi meg az erősítő tulajdonosát, amelynek kapcsológombjai finom érintésre reagálnak és egyszer sem hagynak cserbe.

 

MEGHALLGATÁS

A bekapcsolás (az einschaltdruckknopf benyomása) után jó 20 másodperc a készenléti állapot elérési ideje. Ez éppen elég a csövek megfelelő felfűtésére és a védelmi elektronika ellenőrzésének elvégzésére. Mit hallgassunk? Szinte mindegy, csak ütős, pezsgő ritmusú, nagy dallamívű muzsika legyen! Ezek lehetnek a korai rock és heavy-metal albumok, de a jazz-rock mára etalonná vált opuszai is.
Először is, a hangzásban egyensúly van a különféle hangfekvések között. Egyik szólam sem takarja el a másikat. Ennek eredménye a nagymértékű természetesség. A mély-, a közép-, és a magas-tartomány részletes, viszont tudja, hogy hol a határ energiákban, nem túloz el semmit sem. A legmélyebb hangok megközelítése igen jó, csillapítása kézben tartja a basszus játékosságát/elszárnyalását. Nem torzít, nem szenved – erősít, zenét játszik.
Dinah Washington örökbecsűét – What a Difference a Day Makes c. számot hallgatva akár Ő, akár Rod Stewart vagy Ingram Washinton énekli rájövünk, hogy ez az erősítő szinte tökéletesen kidolgozott hangokkal operál. A hangterjedelem és a dinamika játékossága könnyen szerez ötöst. Finom struktúrákkal dolgozza ki a tiszta és fülbemászó hangokat, az éneket és a hegedűk kórusát, a referencia osztályba tartozó hangfelvételekkel tisztelettudó. A Vincent SV-227 leképezi a színpadi eseményeket és elég tágas térbeli benyomást kelt, amely a legtöbb hangsugárzó esetén nagy hangerő esetén sem esik szét és nem válik gyengévé.
A nagy-felbontású fájlokon tárolt zeneanyagok (csak ilyeneket érdemes gyűjteni!) meghallgatásakor a Vincent SV-227 erősítőt az átlagtól megkülönbözteti az egyedi könnyedség, mindez teljes egészében bármilyen hangerőn előcsalható. Az USB-kapcsolat biztosítja a kellemes, dallamos hangzású, kerek élekkel rendelkező és dinamikus hangzást. A hangzástér valóban érezhető és felfedezhető a tonális elegancia. Nemcsak a gitárokkal vagy a kamara-jazz remekeivel birkózik meg, hanem az összetett hangzatokkal teli sokszereplős zenekari művekkel is. Csak éppen, ha gyenge a felvétel, akkor brutálisan őszinte. Ez esetben a hangszínszabályzók kezelése ajánlott minden olyan alkalommal, amikor nem elég meggyőző a hangzás melegsége. A basszus alap nem túlszárnyalt, mindig egyensúlyban marad. Akár a szelíd pizzicató, akár a vad hüvelykujj-játékú basszusok mennyisége és tömörsége megvan, a hangosságra sem lehet panasz.

KONKLÚZIÓ

A Vincent Audio SV-227 integrált erősítő egy igazi mindenes. Készen áll minden elképzelhető zenei helyzet megvalósítására, érezhető a magabiztos házimozi erősítő ereje, akármi történik a muzsika folyamában azzal megbirkózik. Viszonylag szűk pénzügyi keretek között is lehetővé teszi, hogy betekintést kapjunk a magas hangzásminőségű tartományba, amit akár audiofilnek vagy High-End-nek is nevezhetünk.
Megtapasztalhatjuk mindkét – az elektroncsöves és félvezetős – világ hangeleganciáját. A tény az, hogy a Vincent muzikális, teljes és erőteljes hangzással bír. Nem nyers mégis képes drámai megjelenítésre.
A Vincent Audio SV-227 USB DAC-al kombinált integrált erősítőjének konstrukcióját úgy értékeljük, hogy sikerült a cégnek ebben az árkategóriában egy összehasonlítási alapot teremteni.

ÉRTÉKELÉS

Pro
+ logikusan, okosan megépített erősítő
+ hatalmas toroid transzformátor a tápegységben
+ erősáramú tranzisztorok a végfokban
+ USB-bemeneten 24 bit/192 kHz mintavételezésű
+ fejhallgató-erősítő, ami lényegében az előfok

Kontra
 a DAC csak USB bemeneten dolgozik
 nincsenek műszeres teljesítmény-kijelzők

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/530-61-92