Hírek, Tesztek

Primare I22 és CD22 teszt - hifichoice

2019.08.26 11:31

A Primare nem naponta dobálja piacra az új termékeit, ezért nagy izgalommal vártuk az új jövevények kipróbálásának lehetőségét. A CD21, és I21 voltak a Gyártó korábbi belépő kategóriája, bár ez relatív fogalom.

The beauty and the beat

 

Primare I22 integrált erősítő és a CD22 CD lejátszó bemutató

Ki mondta, hogy a hifi nem lehet szép és kedvező árú? Richard Black bemutatója a Primare I22, és CD22 integrált erősítő, és CD lejátszó szettről.

A Primare nem naponta dobálja piacra az új termékeit, ezért nagy izgalommal vártuk az új jövevények kipróbálásának lehetőségét. A CD21, és I21 voltak a Gyártó korábbi belépő kategóriája, bár ez relatív fogalom. Az 1250 Fontos ár megtartása nagy erény, és nem valószínű, hogy ilyen meggyőző megjelenésű másik berendezés található a piacon. Természetesen a hang a legfontosabb, de sajnos ebben a kategóriában a megjelenés ritkán ennyire dekoratív.

Ez részben annak tudható be, hogy az okos tervezéssel a hardver elemeken több készülék osztozik. Az egyik legfőbb Primare jellegzetesség például az, hogy vastag acél hordozóra van felépítve – ha ezt elhagynák, sokan valószínűleg leszoknának róluk. Az előlap selyemfényű alumínium, jó vastag persze, és emiatt nagyon mutatós a belemaratott logo. A gombok, és a hangerő érintése stabilitást, szilárdságot sugall.

Az előlap kialakítása vizuálisan kellemes, de egy kis szemrehányást pusztán szeretetből szeretnénk tenni; nagyon kevés funkció érhető el az előlap gombokkal. Emellett azt is el kell ismernünk, hogy a legtöbb felhasználó a távvezérlővel kezeli a készüléket, mégis jobban szeretne látni egy vonzóbb hardver megjelenést a puritán helyett. A távvezérlő természetesen teljes funkciós, sőt, egy egész Primare rendszer vezérlésére is képes, bár a megjelenése olcsó, és bohókás. Panaszkodásnak vége, nem akarhatunk mindent!

A CD22 egy hagyományőrző vadállat, mert a fedlap alatt egy audio CD transport egység lapul – szerencsére nem CD-ROM, mert azok lassú, és zajos tákolmányok, de nagyon sok készülékben előfordulnak.  Látható még benne egy vezérlő panel, egy lineáris tápegység, és egy R-magos audio alkalmazásokhoz fejlesztett trafó. A DA egység és a kimeneti fokozatok külön panelen kaptak helyet. Ezek az utoljára említett egységek kritikusak, mivel ezek végzik az ASRC aszinkronizált mintavételezés felskálázást.

Rugalmas felskálázás

Az egyáltalán nem szokatlan dolog, hogy a CD lejátszóban ASRC egység van beépítve, mivel sokan használják a jitter csökkentésére, és a digitális szűrés elvégzésére. A Primare itt vitte bele a csavart a készülékbe. Többféle felskálázás opció közül lehet választani; 48 kHz, 96 kHz, 192 kHz, és a none. Ha a none opciót választja, attól még a DAC alkalmazza a digitális szűrést a maga precíz módján, de karakterisztikájában jelentősen eltér az ASRC módtól.

A legszokatlanabb felskálázás beállítás mód a 48 kHz, amelyet gyakorlatilag nem alkalmaznak a gyártók. Nincs nyilvánvaló oka, hogy miért nem. A 96 kHz, és a 192 kHz felskálázás mindenki számára ismerős, a hangminőség jelentős javulása várható tőlük.

Ami a többit illeti, a szabványos funkciók. A lejátszó WMA, és MP3 fájlok olvasására épes, és támogatja ezek lejátszását a front panel USB-A, és a hátlap USB csatlakozásán keresztül is. Van három digitális kimenete, amelyek optikai, és koaxiális csatlakozók. A kijelző fényerősség módosítható. Minden tökéletesen van összerakva, de semmi szokatlan.

A kapcsolóüzem

Az I22 kevésbé szokványos felépítésű, mert D osztályú erősítőt tartalmaz. Sőt, a Primare addig ment a dologgal, hogy saját fejlesztésű D osztályú erősítőt tervezett, amit kevés hifi szakember művelt volna, ám ez nagyon kulturáltan néz ki.

A Primare Ultra Fast Power Device számos kozmetikán átesett már, és a hangsúly az ultra gyorsaságon van. Az ideális azonnali áramkör felfutás időtartam gyakorlatilag nem megvalósítható, hiába ismeri el mindenki, hogy erre lenne szükség. A Primare hatalmas mennyiségű munkát fektetett abba, hogy az áramkör a lehető leggyorsabb legyen, és közelítse az ideálist.

Nagyon jó további funkció az, hogy a kimeneti szűrőt egybe integrálták, ahelyett, hogy külön modulon kapott volna helyet. Igazság az, hogy a jelenleg futó megvalósítás módok nem mindegyike csapja agyon a hangzást. A korai fejlesztésű D osztályú erősítők kimeneti szűrő áramkörei köztudomásúlag kutyaütők voltak, mára már ez is jelentősen megváltozott és egy minőségi házimozi erősítőt kapunk. Ráadásul a Primare egy trükkös visszacsatolás módot alkalmaz, amely a hagyományos konstans visszacsatolás mellett a teljes sávon egyenletes átvitelt biztosít.

A kapcsolóüzemű megoldást alkalmazza a végerősítő a tápegységben is. Korábban ezt a megoldást is sokan bírálták a zajossága miatt. Ez természetesen nem minden esetben igaz, emellett tudnia kell, hogy a hagyományos transzformátoros tápegységek is képesek zajt visszatermelni a hálózatba. Az i22 hálózati fázisjavítót is tartalmaz, amely a zajt enyhíti, emellett az erősítő nem sokkolja a hálózatot hirtelen fogyasztás csúcsokkal.

Az I22 bemenet kínálata szerény, alapállapotban mindössze négy darab analóg aszimmetrikus bemenete van. Egy opcionális modul megrendelésével három digitális bemenettel (egy optikai, egy koaxiális, és egy USB) turbózható fel az egység. Az USB bemenet jól alkalmazható az u.n. isochronous, más szóval az erősítő fogja megmondani a számítógépnek, hogy milyen ritmusban küldje az adatokat. Ezzel a módszerrel a jitter problémák legnagyobb részét azonnal ki is küszöbölték a streaming anyagok hallgatásakor. 96 kHz mintavételezés frekvenciát támogat 24 bites szó hosszúságokkal, így ez egy igazi audiofil upgrade lehet.

Az I22, és a CD22 is jól megépített, szépen szerelt készülék. Jó minőségű,és nem butik alkatrészekből vannak építve. Az összhatás tisztességes, de semmi kiemelkedő.

Tökéletességre való törekvés

Nyilvánvaló, hogy a két egységet a közös üzemre tervezték, és semmi okunk nincsen megbánni ezt. Nagyon jól illenek egymáshoz szinte minden tekintetben. A hangzásuk egy csipetnyit mindenből tartalmazott, amit a referencia rendszer mutatott. Más szóval feltételezhető, hogy a stílusuk közös, egyik sem akar kitörni belőle.

A párosítás hangját hallgatva az első benyomás a jó energia. Az életszerű nem az utolsó, ami eszembe jut, de mégsem ezt szeretném alkalmazni. Olyan dolog ez, mintha túl sok lenne az energia egy őszinte hangzás reprodukcióhoz  (mindenki a rendszer határait próbálja meghallani, ha eléggé mániákus) a Primare jóval azelőtt megállt, hogy határt sértett volna, ezt azért tisztázni kell. Amit ténylegesen kap, az egy élénk előadás, amelyben világosan meghatározott a ritmus minden eleme, de nem érzi azt, hogy a zene elrohanna maga mellett.

A balansz kérdése

Ugyanakkor a hang legtöbb finom részletét jól mutatta be, a képalkotás kimagasló. Valóban, nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy a ritkán hallott energia, és a részletezés képességének helyes arányát megfizethető árú készülékben egyesítsük

Tökéletesen tudatában voltunk annak, hogy van egy ügyes balansz trükk egy mostanában vásárolt lemezen. Marc André Hamelin kanadai zongora virtuóz saját kompozícióiról van szó. Nagyon sok futamot játszik másodpercenként, ezért ha megpróbálja megjegyezni ezeket a hallgató, hogy miként reprodukálja a hifi rendszer, azonnal elveszti a zene általános formáját. Jelen esetben azonban nagy pontossággal hallgathattuk nem csak a futamokat, hanem a zongora hangját is.

Hasonló volt a jelenség néhány rock felvételen. Szokatlanul világosak voltak mind a dob, mind a kíséret, mind az énekhang tekintetében. A dalokban minden csodálatosan hallatszik, az irányok, a struktúra felépítése, és az elhelyezkedés.

A sok dicséret mellett van azért hátrány is? Nos, bár mindkét egység példaértékű középtartománnyal rendelkezik, van egy csipetnyi szárazság a magas szoprán esetében, bár ez csak kismértékben csökkenti az édességet egy jól kevert felvételen. Emellett (elsősorban az I22 esetében) a basszus nem csengett le elég hosszan. Mindannyian jól emlékszünk az I32 szeizmikus mélytartományára, ehhez képest az I22 egy kicsit félénkebb. Erre visszavezethető az, hogy a mélység érzet lehetne jobb is. Ám azzal is tisztában kell lenni, hogy az ár alacsonyabb, így megtévesztő lehet az összehasonlítás. Az árkategóriában kiválót mutatnak, ezért a véleményünkért kiállunk, de tényleg!

Szerettük benne: Energia, nem veszíti el a pontosságát, és környezetvédelmi szempontból vonzó

Nem szerettük benne: a basszus tartomány lehetne gazdagabb, hogy a színpad mélyebb lehessen

Véleményünk: Vonzó egységek, több mint egy csipetnyi igazi high-end tartalommal

írta: Richard Black