Hírek, Tesztek

Szobaakusztika 2. - AV-Online szakmai cikk

2019.08.26 13:11

Az akusztika hatásaival foglalkozó elmélkedőnk első részéből megtudhattad, hogyan ronthatja el a szoba, illetve annak berendezése a hifi vagy házimozi által nyújtott hangélményt. A második részből megismerheted, hogyan tehetsz ez ellen, vagyis miként javíthatod kisebb-nagyobb munkával és költségráfordítással rendszered hangzását.

Az akusztika hatásaival foglalkozó elmélkedőnk első részéből megtudhattad, hogyan ronthatja el a szoba, illetve annak berendezése a hifi vagy házimozi által nyújtott hangélményt. A második részből megismerheted, hogyan tehetsz ez ellen, vagyis  miként javíthatod kisebb-nagyobb munkával és költségráfordítással rendszered hangzását.

A helyiségek akusztikai tulajdonságai

Háromféle hangvisszaverő felület fordulhat elő:

1. Tükröző felületek - sima csempe, üveg, márvány, gránit - kis veszteséggel verik vissza a hangenergia nagy részét. Ha a szobában ezek dominálnak pl. fürdőszoba, csupa ablakos, gránitpadlós nappali, akkor a hangzás erősen visszhangos, csillapítatlan lesz.

2. Szétszóró hatású, úgynevezett diffúz felületek. Ilyenkor a felület maga nem hangelnyelő tulajdonságú, de nem sík, hanem szabálytalan felület. Ennek előnye, hogy a beeső hangnyalábot a tér nagyobb részében szórja szét. Diffúzor felülettel nem kell egész falakat beburkolni, elég, ha a  stratégiai pontokra  kerülnek. Ezek helyét  akusztikai szakemberek tudják meghatározni.

3. Elnyelő felületek. Az ilyen kialakítású fal, illetve tárgy nem veri vissza a hangot, hanem elnyeli azt. Ezekre lesz a leginkább szükséged. 

Házilagos módszerek

Kezdjük azokkal a módszerekkel, amiket minimális költséggel Te is alkalmazhatsz.

Az egyik szélsőségként, akusztikailag legkedvezőtlenebb tulajdonságai miatt említettük már a fürdőszobát. Nézzük meg mennyiben különbözik ettől egy ma divatos nappali: három fala franciaablak, márvány a padlója, és egyetlen berendezését egy üveglapos dohányzóasztal körül álló bőr ülőgarnitúra jelenti. Egy ilyen szobából csak a jacuzzi hiányzik, akusztikai szempontból minden másban megegyezik egy visszhangos fürdőszobával. Az üveg, a márvány és a fémfelületek mind-mind hangvisszaverő tulajdonságúak. A bőr akusztikailag erősen visszaverő felület, főként a hagyományos kárpitozású bútorokhoz képest. Egy kristályvázákkal és kínai porcelánokkal teli üvegvitrin sem javít sokat a helyiség hangzásán.

Hogyan javíthatod egy ilyen helyiségben a hangzást?

Az akusztikailag semleges szövetekkel borított csillapítólapok egyben díszítő elemként is szolgálhatnak a szobában.

 

Vastag szőnyegekkel, gyapjú falikárpittal, az ablakok elé lógatott nehéz bársony függönyökkel. Sokat segít, ha a bőr ülőgarnitúra helyett egy bársonyszövet bevonatút használsz. Próbálj meg szétszórni minél több díszpárnát, helyezz el aszimmetrikusan magas könyvespolcokat. Ezek a "hangzásjavító" berendezési tárgyak a legtöbb háztartásban amúgy is megtalálhatók, de ha nem, hát a hifi vagy házimozi szobákban mindenképpen a "legjobb vétel" minősítést érdemlik. Tovább hangolhatod a szobád egy megfelelően kivitelezett álmennyezettel, szobanövényekkel, lambériával, amelyek a hangra diffúzorként hatnak.

Ha nem egyedül élsz, amúgy is érdemes hangszigetelni a hifi vagy házimozizásra szánt helyiséget. Ezzel megkíméled a szomszédokat vagy a családtagokat attól, hogy kedvenc filmjeid térhangzását újra meg újra át kelljen élniük Veled, akkor is ha nem is nézik azt.

Ha a szobád belső felében alakítod ki a hangszigetelést, erre a célra falemez vagy gipszkarton mögé felfogatott kőzetgyapot a legmegfelelőbb (erról lésőbb még lesz szó).

 

Hangfalak elhelyezése

A hangfalak elhelyezése a lakószobádban szintén lényeges hatással van a hangélményre. A leglényegesebb a hangdobozok falaktól, illetve a padlótól való távolsága. Ha a hangfal közvetlen a padlón áll, kb. másfélszeres (pontosan: 3 decibeles - 1,41-szeres) kiemelés jön létre a mélyhangok tartományában. Ha még egy fal mellé is tolod, akkor a mélykiemelés kétszeresére (6 decibellel) nő. Végül, ha a hangdobozt a sarokba állítod, ahol 3 oldal fogja körül - két fal, padló -, úgy a mélyhangok ereje négyszeresére (12 decibellel) emelkedik.

Felmerülhet benned a kérdés: miért kell megakadályozni a mélyhangok erősödését, ha közben szubbasszus sugárzót veszel a rendszeredhez. A cikk első részében erre már válaszoltam, de most ismét térjünk vissza erre. A mélyek csillapítása két dolog miatt fontos.

1. A szobában fellépő mélyhang-rezonanciák a rövid, de erős hangimpulzusokat - ágyúlövés, lábdob, meteorit becsapódás, karambolok hangja stb. - elmossák. Hosszan lecsengő zaj lép fel, ami a hang tisztaságát rontja. Nem érzékeled a tárgyak térbeli helyzetét, az apró részleteket kevésbé tudod megkülönböztetni egymástól.

2. A mélyek csillapítása azért is fontos, mert a rendszered a mély- és magashangokat önmagában viszonylag egyenletesen adja vissza. Ha szubládád is van, jó az esélye, hogy a rendszered hangja 20-30 Hz-től 20 kHz-ig egyenletes. Ha a hangfalat a sarokba állítod, ugyan létrejön egy kiemelés 100 Hz környékén, és ettől a mélyeket erősebbnek érzed, de csak becsapod magad, és nem azokat a 20-50 Hz-es mélyeket hallod, amit egy jó szubbasszus sugárzó ad vissza. Az egyenletes hangvisszaadás tehát  leromlik, nem azt adja vissza, amit a rendező és a hangmérnök megálmodott.

Összefoglalva: kerüld a hangdobozok szobasarokban való elhelyezését! Ha építészeti, vagy más okokból nem tudod a hangdobozokat elhúzni a falaktól, tegyél a falakra valamilyen hangelnyelő anyagot, például faliszőnyeget. Ügyelj, hogy a hangdobozok közelében ne legyenek ablakok, bútorok, vázák stb. sem. Ezek nem csak visszaverik a hangot, de berezeghetnek, vagy csörgő visszhangot eredményezhetnek.

Ügyelj arra, hogy a gipszkartonból készült falak eleve hangelnyelő lapként viselkednek, és jelentősen képesek csökkenteni a mélyebb frekvenciákat. Így az ilyen helyiségekben kimondottan előnyös a szubbasszus láda használata. (Legalábbis a helyiségben lévőknek. A szomszédoknak már kevésbé).

A házilagos tákolmánynak, vagy egy őrült építész városrendezési tervének látszó lap a valóságban igen hatásos diffúzorként működik.

 

Profi akusztikai megoldások

Ha nem elégszel meg a lakberendezési tárgyak és a hangdobozok tologatása által nyújtott hangolási lehetőségekkel, és van pénzed, akkor jöhetnek a kimondottan erre a célra szánt speciális burkolatok, akusztikai elemek.

Szegény ember vízzel főz: amatőr rockbandák próbatermének csillapítására leggyakrabban a tojástartót alkalmazzák. Ezekkel te is kitapétázhatod a falakat. Az akusztikai hatás kiváló, az esztétikai már nem annyira. Ha a látvány is számít, akkor a megoldást kimondottan erre a célra készült falburkoló elemek vásárlása jelenti. Vannak olyan cégek, akik egyszerre diffúzor és hangelnyelő hatású elemeket forgalmaznak, tetszetős kivitelben. Ezeket azonban nem érdemes vaktában alkalmazni. Ha rászánod magad erre, adj megbízást egy ilyen akusztikai cégnek, akik kimérik a szobádat, és meghatározzák, hogy milyen frekvenciákat, milyen mértékben, és mivel érdemes csillapítani.

Ha a magashangokat kell csillapítani, erre porózus felületeket - textíliát, kőzetgyapotot, üveggyapotot, bútorkárpitot, nyílt buborékos szivacsanyagokat stb. - alkalmazhatnak. Az elnyelés alapja az, hogy a porózus felület elnyeli a hangenergiát és hőenergiává alakítja át.

A magashangok csillapítása egyszerűbb, a mélyek kézben tartása komolyabb feladat. Egy meghatározott frekvencia elnyelésére hangelnyelő lapokat használnak. A hangelnyelő lap egy távtartókkal falra szerelt falemezből áll. A falemez és a légpárna vastagságát persze szakember tudja kiszámolni. Egy ilyen hangelnyelő lap rezonanciafrekvenciáját úgy állítják be, hogy az pontosan kioltsa a szoba sajáthangját, amely általában 40-450 Hz között található (hogy miért, erről a cikk első felében írtam).

Klasszikus diffúzorlap - javítja a magas frekvenciák terülését, így nagymértékben nő a sztereó tér visszaadása.

Ha egy pontosan meghatározott frekvenciát kellene a szobádban kioltani, erre a leghatásosabb módszert a falon elhelyezett úgynevezett Helmholtz-rezonátorok biztosítják. Ez egy a fal elé szerelt kilyuggatott lemezből áll. Működése hasonló  a basszreflex hangsugárzókéhoz, de ott az egyes frekvenciák erősítése, itt a csökkentés a cél. A kilyuggatott lap, és a fal közötti teret gyakran kitöltik kő- vagy üveggyapottal, a rendszer csillapításának növelése érdekében.

Helmholtz rezonátor elven működő csillapító elemek - az alul lévő lap a klasszikus lyuggatott, hátulról porózusabb anyaggal borított elem, a felsőkön hosszanti bemarások mögött hátulról fúrt lyukak nyelik el a nem kívánt frekvenciákat.

Ezekkel a módszerekkel a szobád, akusztikai szempontból, gyakorlatilag ideálissá tehető. Az is nyilvánvaló, hogy e módszerek alkalmazása a helyiség előzetes műszeres bemérését igényli. A mérések során fel kell térképezni a szoba rezonanciáit, lecsengési idejét, frekvencia- karakterisztikáját, majd megtervezni a helyiségben elhelyezendő diffúzor és hangelnyelő felületeket. Ez komoly hozzáértést igényel. A teljes tervezés és kivitelezés néhány százezer forintos nagyságrendű, de utána a szoba akusztikája - szakszerű kialakítás esetén - gyakorlatilag megegyezhet egy hangstúdióéval.

Vannak olyan megoldások is, amelyek az akusztikai problémákat magával a hangrendszerrel próbálják semlegesíteni. Ilyenkor a rendszerbe egy processzor kerül, amely egy mikrofonnal kiméri a szoba tulajdonságait. A mérés alapján a műsorforrásból érkező digitális jelet úgy módosítja, hogy a hangsugárzón megjelenő hang ellensúlyozza a helyiség zavaró hatását. Egy hangprocesszor azonban nem a probléma okát szünteti meg, csak megpróbálja elkendőzni azt. Jobb, ha a rendelkezésre álló keretek között a szobád akusztikáját teszed inkább rendbe.

forrás: AV-Online.hu