Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond Phono 0 phono kábel teszt

2019.08.26 11:56

Újra és újra terítékre kerül egy kábel, éppen mikor-milyen aktualitása van a „hasznos jel” veszteség mentes szállításának. Az új HiDiamond PHONO 0 jelű kábele az előző tesztidőszakban a Thorens lemezjátszó kipróbálása kapcsán került szerkesztőségünkbe. 

Tündöklő hangok

Újra és újra terítékre kerül egy kábel, éppen mikor-milyen aktualitása van a „hasznos jel” veszteség mentes szállításának. Az új HiDiamond PHONO 0 jelű kábele az előző tesztidőszakban a Thorens lemezjátszó kipróbálása kapcsán került szerkesztőségünkbe. Mivel ez a kábel a komolyabb szerkezetű, nagy-teljesítményű, analóg lemezjátszókhoz készült, amelyekben szinte biztosra vehető, hogy egy ezoterikus márka csúcshoz közeli hangszedője tapogatja le a barázdákat meg kellett hallgatni az általa közvetített jeleket más lemezjátszókkal is. A HiDiamond kábelgyártó céget már bemutattuk, róluk olvasható ITT. Kábelük, a Phono 0, a legjobb hagyományaikon alapszik, úgy anyagfelhasználásban mint a megmunkálás tekintetében.

Vezető: grafit és réz keveréke (4VRC)
Kapacitás: 120 NF/km
Vezető ellenállása: 9,0 Ohm/100 m
Árnyékolás ellenállása: 3,0 Ohm/100 m
Külső köpeny mérete: 7 mm
Ár: 94 900 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

A szűkszavú műszaki paraméterek fényében mégis ígéretesnek tűnő kábel teljesíti az ide vonatkozó két elvárást. Mert az tudva lévő, hogy a lemezjátszóba szerelt hangszedők kicsiny áramát nem egyszerű szállítani, szükség van az alacsony ellenállásra és a csekély mértékű kapacitásra. Igen háklis a vezetett jel a különböző külső zavarokra, ezért gondosan kell kivitelezni és árnyékolni. Ennek a két paraméternek ismerete még nem fedi száz százalékban a „kábel által okozott hangminőséget”, de betartásuk tanácsos. Más kapacitás és ellenállás értékekkel rendelkeznek a nagy-szintű analóg összeköttetésre való és a digitális jelet szállító koax-kábelek, amik nem alkalmazhatók rendeltetésszerűen az analóg lemezjátszáshoz.

 

Jó jelvezető minőség csak akkor jöhet létre ha kábelünket tiszta alapanyagú vezetőből és beavatkozásra nem hajlamos szigetelőből gyártják. Ez a kifejezetten analóg lemezjátszók illesztéséhez gyártott kábel is a HiDiamond cég szabadalmazott 4VRC technológiájának reprezentánsa. Réz alapanyaga négy alkalommal megy át hőkezelésen annak érdekében, hogy csökkentsék az induktivitás, a kapacitás és az ellenállás értékeit, valamint javítsanak a kábel mechanikai tulajdonságain.

 

Kisebb hőmérsékleten végzett hőkezelés következtében a szövetszerkezetben változások indulnak meg, szubkristály-szerkezetet hoznak létre. Ez a félkemény állapot. További hőkezelés következtében megindul az újrakristályosodás, ami lényegében a kedvező helyzetű szubkristály szemcsék növekedését jelenti, s a keménység tovább csökken, ezt nevezzük negyed kemény állapotnak. A hőkezelés végén kialakul a teljesen újrakristályosodott lágy állapot. A nemesítő hőkezelés a szilárdság és a keménység növelése érdekében történik. A homogenizáló izzítást követően az ötvözetet nagyon gyorsan (pl. vízben vagy egyéb edzőközegben való hűtéssel) szobahőmérsékletre hűtik. A nemesítés következő lépése az öregítés, ami nem más, mint egy újabb keményítés.

A rézhez grafitot keverve érik el, hogy jelhez képest csökkenjen a zaj. A szigetelő agyaga, az XLPE, gyártója szerint 100-szor jobb, mint a szokásos teflon, biztosítva a nagyobb linearitást és a zenei természetességet. A minőségi, szorítós csatlakozók lehetővé teszik a veszteség nélküli jelátvitel biztonságát. Mindezen újítások magukkal hozzák az izgalmas precíz és jól meghatározható hangzást és a rekorddöntő dinamikát.

 

Az alapos kivitelezés minden külső jegyét magán viselő kábel irányjelölt, a szorítós csatlakozói aranyozottak és úgy integrálták az elmaradhatatlan földelő vezetéket, hogy kellő távolságra legyenek a végpontjai az esetleges készülékcsatolókhoz alkalmazkodva. Középszerű integrált erősítőhöz az ember ilyen „drága kábelt” nem vesz (pedig meghálálná a rendszer), de ha belegondolunk nem is drága, mert egy audiofil phono-előerősítő ettől ötször többe kerül és jó kábel nélkül annak sem hallhatjuk a hangzásminőségét. Ismerve a Linn lemezjátszók konstruktőrének Ivor Tiefenbrun-nak atyai tanítását „minden a jelforrásnál kezdődik” számítsunk a jel többszörös torzulására a rendszer további elemeinek összeválogatásakor. Vajon mi marad a jelből a hanglánc végére?

A meghallgatás során először az új Thorens 309 lemezjátszót kötöttem be a Primare R32 phono elektronika bemenetére. A lemezjátszó saját hangszedőjével kapott hangzást le is írtam az erről szóló tesztben. ITT. Második alkalommal a lemezjátszó-veteránnak számító, az évek hosszú sora óta megszokott Kenwood KD–850-es átalakított kimeneti csatlakozóira csatoltam, amelybe Benz Micro ACE L hangszedő van. Itt az első benyomás olyan érzetet keltett, mintha más készüléket és hangszedőt hallgatnék mint az eddig megszokottat. De nem, csak ez a kábel annyira kiterjesztette a magas és középmagas hangok hangsúlyát és egyensúlyát és bravúrját, hogy meglepődtem. Én tudok bánni a hangszínszabályzókkal és nem félek használni az equaliser-eket sem, többször van úgy, hogy egy picit beavatkozom az ortodox hifi-rajongók szentnek hitt lineáris beállításába. Most nem kellett, még a gyengébb minőségű felvételek esetén sem.

Egyébként a módszer ajánlott: nem a legkifinomultabb, legkihegyezettebb hangmérnöki munkákkal végezni a kábel változtatási kísérleteket, hanem a valamennyivel gyengébbekkel és ekkor felfedezni azokat a hangokat amiket még nem hallottunk – pedig rajta vannak a lemezen. Nagyon figyelemre méltó eredményre juthatunk. Utána természetesen jöhetnek a demo-lemezek.
A teszteléskor felhasznált zeneanyag magáért beszél. Led Zeppelin „összes művei” mind a kilenc sorlemez eredeti, a kiadással szinte megegyező időpontban (no az sem ma volt) vásárolt példányai, valamint rock eposzok a King Crimson, Emerson, Lake & Palmer, Jethro Tull és Yes együttesektől. Az együtt-hatásról, a magas-, közép- és mély-hangok szimmetriájáról és a dinamizmusról egy óráig tudnék mesélni. Az elementáris basszusrobajokról, de az elpendülő első gitárhangok tisztaságáról úgyszintén. Rajzolható a hangzástér és a hangszerek aurája a rájuk jellemző mikro- és makroenergiákkal együtt – tessék kipróbálni!

Konklúzió

Nem a gyenge minőségű one euro-s alapmodelleket kell lecserélni a HiDiamond PHONO 0 összekötő kábelére, hanem a gondosan kiválasztott 10-20 000 forintba kerülő mindenféle hangzásjavítási ígéretekkel rendelkező, de a hangzásnak csak egy bizonyos paraméterében jót nyújtó, többnyire a rendszer hangzását „elhúzó” kábeleket, mert ennek a kábelnek több erénye van, mint azt várnánk. Véleményem szerint ez az egyik legjobb ár/érték/teljesítmény aránnyal rendelkező phono-kábel ma a piacon.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 80%
Dinamika: 90%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 88%

 

Pro
+ nagyon jó alapanyagok a vezetékben
+ nyolc ponton szorító, aranyozott csatlakozók
+ földkábel

Kontra
- a gyártó kevés műszaki paramétert ad meg
- nem kapható méterben

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : +36-30/211-52-53, +36-30/530-61-92

 

forrás: hangzasvilag.hu