Hírek, Tesztek

Quadral Chromium Style 8 bemutató - HiFi world

2019.08.26 12:39

A Quadral új Chromium Style 8 álló hangfalában a német mérnöki zsenialitást, és az elbűvölő hangzást házasították, mindössze 1750 Fontért. (Itthon 640 000.-Ft/pár) Jon Myles szerint igazi alkalmi vétel a HiFi piacon. 

Quadral Chromium Style 8 bemutató HiFi World

Írta: Jon Myles

2016 március

A Quadral új Chromium Style 8 álló hangfalában a német mérnöki zsenialitást, és az elbűvölő hangzást házasították, mindössze 1750 Fontért. (Itthon 640 000.-Ft/pár) Jon Myles szerint igazi alkalmi vétel a HiFi piacon.

A német Quadral népszerűsége az Egyesült Királyságban nem mérhető össze a Tannoy, a KEF, és a Wharfedale nevekkel, de Közép Európában a kivételes tervezésű, tiszta hangú álló hangfalak vezető szerepet töltenek be az árkategóriájukban.

A miheztartás végett érdemes a Hi-Fi World 2015 decemberi számában megjelent Rhodium 400 bemutatómat elolvasni. A kompakt álló hangfal 895 Fontért figyelemre méltó szonikus képességeket mutatott fel. A hasonló árú riválisoknak mesterségesen kiemelt mélyei és magasai voltak, amelyekkel éles ellentétben állt a Rhodium különlegesen lágy hangja, amely mindegyiket verte. A hangfal 135x828x232 mm-es méretű front firing kicsatoló csővel ideálisan alkalmazható volt a kis és közepes méretű szobákba, ahol a front falhoz közeli elhelyezés elkerülhetetlen.

A Quadral katalógusban több fokozattal magasabban helyezkedik el a nagyobb méretű Chromium. Nagyobb hangfal ház, nagyobb méretű hangszórók, és mint a bemutatóban szereplő Chromium Style 8 esetében ribbon magas sugárzó a főbb jellemzők.

 

Az 1006x208x343 mm-es valódi három-utas hangfal egy pár 180 mm átmérőjű titán bevonatú driverrel gondoskodik a mélytartományról. A 155 mm-es középsugárzó hasonló felépítésű, és az alumínium ribbonról azt mondják, hogy elmegy egészen 55 kHz-ig.

 

A hangsugárzó fekete, és fehér színekben rendelhető. A lágyan ívelő oldalfalaknak köszönhetően a belső állóhullám arány minimális. A Quadral logo a hangfal felső részén található. A hátlapon egy bemeneti csatlakozó pár található (nem lehetséges a kettős erősítés), amely a hátsó kicsatoló cső felett helyezkedik el.

A kabinet integrált alaplapon nyugszik, és merev felfüggesztésű távtartókkal csatlakozik ahhoz. Mindent egybe vetve a meggyőző megjelenésű csomag érzésem szerint meg fogja szolgálni az 1750 Fontos árát. (itthon 640 000.-Ft/pár)

 

Hangminőség:

A Chromium 8 meggyőzött a koherenciájával, és a szépen felépített színpad ábrázolásával. Ezek nem azok a hangfalak, amelyek a hallgatót a felpumpált mélyekkel, vagy a borotvára élesített magasakkal akarják ámulatba ejteni. Sokkal inkább a természetes, erőlködéstől mentes zeneiséget hangsúlyozzák.

A Buena Vista Social Club Ibrahim Ferrer felvételével indítottam, amelyet egy Creek Evolution 100A integrált erősítőn keresztül, és TelluriumQ nyílt hangú Silver Diamond kábelekkel csatlakoztattam a hangfalakhoz. A kubai mester énekhangja gazdag, és szépen zengő, mellette és mögötte jól hallhatók a hangszerek. A ribbon magas különösen meggyőző, pontszerűen ábrázolja a legapróbb részleteket is, de soha nem harsánykodik. Akik szeretik a free jazz stílust, azok számára Raised Ali Interstellar Space számában a cintányér hangja unikum lehet, amelyet John Coltrate tenor szaxofonjának valódi fémes hangja koronáz. Az alsó mélytartományban a hangok feszesek, és gyorsak, igazi beütéseket lehet hallani. Ha a mélyek valódi természetére kíváncsi, tegye be James Blake Limit To Your Love szerzeményét, és részesülni fog belőle. Nem vert mellbe, mint egy 12 inches mélysugárzó, de a Chromium 8 határozottan éreztette, hogy van ott valami a mélységben.

Hallottam már nagyobb méretű álló hangfalaktól jobban kezelt dinamikát, ám az olcsóbb kategóriában inkább a petyhüdt, rosszul definiált az általános. A Quadral ezzel szemben elég mélyet adott, még éppen megfelelő súllyal ahhoz, hogy feljebb soroljam a skálán. Blake énekhangja, és a zongora játéka különleges élményt jelentett. Szinte a zsigereimbe hatolt.

A Quadral a teljes sávban jól teljesített. Természetes, kiemelésektől mentes tonális balansz jellemzi az egész átviteli tartományon. Ezt a jellemzőjét kihasználva feltárható a különbség a csatlakoztatott készülékek hangzás világa között. A Creek előerősítőként való használata mellett egy Naim NAP 200 végfokkal való meghajtáskor azonnal fokozódott a tempó, míg a Quad kiváló QMP monoblokkjához kötve kidolgozott, lágyabb lett a hangja.

 

Fontos jellemző, hogy a Chromiun Style 8 könnyen meghajtható. Úgy a Naim, mint a Creek képes volt extrém hangerőig tolni probléma nélkül. Akár egy 20 wattos elektroncsöves erősítő is jó párosítás lehet hozzá.

A kiváló, pontos természetessége miatt érdemes a Quadralt választani. Ez azért van így, mert a hangfal nem próbálja meg a saját egyéniségét ráerőltetni a muzsikára, egyszerűen engedi áramolni azt. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy szinte mindent jól tolmácsol a Deep Purple Smoke On The Water című számától Mahler nagyzenekari crescendo-ig.

Összefoglaló:

A Quadral Chromium Style 8 szemrevaló álló hangfal, amely megéri az árát. Csalhatatlanul természetes kiegyensúlyozott hangja van megfelelően részletező mély és gazdag magas tartománnyal. Hallottam már dupla árban hangfalat kevésbé jól szólni. A Quadral igazi alkalmi vételnek minősül.

Noel megjegyzése:

A Style 8 nagyon meggyőző volt. Martin Pipe volt az, aki a korábban tesztelésre használt Quadral Votan VIII-at megörökölte. Imádtuk a ribbon magasai csodálatos hangját, és a pontos bemutatóját.

A tesztben szereplő Style 8 hasonló kvalitásokkal bír. Különlegesen természetes hangja jellegzetes Quadral stílusú. Ha kis mértékben visszavesz a magasakból, szinte lehetetlen felismerni. A Style 8-at hónapokig hallgattam, sokféle végfokkal, és mindig lenyűgözött a borotva éles magas definiálás, amire a ribbonja képes. A cintányér gyönyörű tisztasága, de az ecset, és az ütő érintésének pillanata is katonai pontossággal hallható. Ez egy nagyon jó ribbon.

A hangfal tervezők fejében azonnal felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet az integrációval? A ribbonok ugyanis nem képesek nagyon mélyre menni, ezért körültekintően kell a hangot beágyazni a közép tartományba. A Quadral titán bevonatú közepe csaknem olyan magasra megy, mint egy magas. Az impedancia görbéje 3 kHz környékén jelentős esést mutat, amely azonban nem potenciális probléma. Végeredményben a hangfalat hallgatva a válaszom az, hogy jól integrált a maga tartomány.

Mérnökként nem merül ki a kérdések sora. A közép tartomány szűrő hiánya ellenére a Style 8 jól részletez, és megtartja a magas tartomány szintet. Más hangfalakkal összehasonlítva sem számít túl lágynak a magasa. Következetességet és kifinomultságot sugall, soha nem éreztem rajta azt, hogy a spektrum valamely részét előnyben részesíti. Nem hallottam reszelősnek a hangját, megfelelően csillapított, természetes hangzású hangfal.

A Style 8 nagyon alacsonyra megy le. A szubszonikus tartománya 20 Hz-ig terjed. Nincs neki 15 inches duál koncentrikus mélye, mint a hatalmas Tannoy Westminster GR-nek, de be fogja tölteni a nappaliját. 

Elmondható róla, hogy szembeötlő a balansz és a kifinomultság a hangjában, amely kiváló képalkotással, és széles színpadképpel párosul. Imádtam a hangját. Azt javaslom, hogy mindenképen hallgassa meg.

Mérési eredmények:

A Chromium Style 8 lágy, egyenletes frekvencia átvitellel rendelkezik, amelyet a mérési eredmény is megerősít. A magas, és mély letörések a membránok helyi rezonanciájának tudhatók be, de ezek csak csekély mértékben színezik el a hangot. A ribbon integrálása tökéletes, főleg annak fényében, hogy a mérnökök igyekezni szoktak egy kicsit kihangsúlyozni. A Quadral viszont nem erre törekedett, a Style 8 magasai különleges pontossággal szólalnak meg

Frekvencia átvitel:

  

Zöld: hangszórók

Amint azt a diagramon megfigyelheti, nincs mély kiemelés. A drivereken mérve az átvitel 45 Hz-ig megy le, a tartomány többi részét a kicsatoló cső teszi hozzá (piros) egészen 20 Hz-ig. A hangnyomás a porton, és a hangszórókon mérve is hasonló 80 Hz-en, ezért a port nem csinál különösebben kiemelkedő SPL értéket. Mindent figyelembe véve a Style 8 szép mélyeket és szubszonikus tartalmat állít elő a szobában, amely sehol nincs túldimenzionálva.

Az érzékenysége nagyon magas, 89 dB értéket ért el 1W/2,83V-on, azaz még egy kisebb teljesítményű, mondjuk 60 wattos erősítővel is bőven meghajtható. Még 20 watt is elegendő lehet.

Impedancia:

 

Az impedancia átlag értékét 5,5 ohmnak mértem. A minimális impedancia érték 3 ohm. Egészen egyenletesnek mondható a görbe, de az impedancia változásokat az aranyfülűek esetleg meghallhatják.

A Chromium Style 8 mérési eredményeit tekintve egy lágy, de pontos hangfal. Szerettem a kiegyensúlyozott hangját, amelyet a mérési eredmények is alátámasztanak.

Értékelés:

Kiváló – szinte a legjobb

Ár/Érték arány:

- Nagyon versenyképes ár

Ítélet:

Kifinomult hangzás, jól átgondolt termék. Nagyszerű.

Mellette szól:

- Természetes, kiegyenlített hang

- Mély tiszta mélyhang tartomány

- Magas tartomány

Ellene szól:

- Semmi, ebben az árkategóriában