Hírek, Tesztek

Dynavoice Definition DM-6 állványos hangfal teszt

2019.08.26 10:45

Kissé testes, nyugodt karakterű, ámde finom részletező képességgel rendelkező hangfal. Röviden ennyi lenne a belépő kategóriás Dynavoice Definition DM-6. Akik szeretik a jazzt és mérsékelt áron kapható, állványos hangfal választása előtt állnak, feltétlenül olvassák el tesztünket: talán pont ez lesz az!

Kissé testes, nyugodt karakterű, ámde finom részletező képességgel rendelkező hangfal. Röviden ennyi lenne a belépő kategóriás Dynavoice Definition DM-6. Akik szeretik a jazzt és mérsékelt áron kapható, állványos hangfal választása előtt állnak, feltétlenül olvassák el tesztünket: talán pont ez lesz az!

 

Frissen kicsomagolva

Ritkaságnak számít, hogy egy belépőszintű állványos hangfal, darabonként majdnem 10 kilós. Ráadásul a tömeghez tekintélyes méret párosul. A Dynavoice Definition DM-6 (kis túlzással) még padlón álló társaival is megpróbálja felvenni a versenyt. Persze ezt a modellt nem szabad közvetlenül földre rakni: egy jobbfajta hangfalállvány kötelező neki! Lehet, hogy egyesek eleinte furcsállva nézik a hangszórókiosztását, részben, amiért messziről a DM-6 nagyon hasonlít a nála magasabb kategóriájú DALI IKON 2 MK2-re. Tény, hogy a méret és a felépítés hasonló, de minél közelebbről nézzük a DM6-ot, annál alapvetőbb különbségeket fedezhetünk fel.

 

Az manapság kapható állványos kategóriájához mérten nagydarabnak számító DM-6 előlapjára 3 db hangszóró került. A magas frekvenciák keltését két, egymástól eltérően működő típusra bízták: egy ún. ribbon magas sugárzóra és az alatta látható, 3,5 cm-es lágy dómra. Az alumínium kosaras mélyközép hangszóró membránja fonott kevlárból készült. Újabb érdekesség, amivel belépő kategóriában nagyon ritkán találkozni. A 16,5 cm átmérőjű kónuszt a tartósság érdekében impregnálták, ennek köszönheti különös fényét.

 

A megmunkálás csak nagyon kevés ponton kifogásolható. Például a kónusz és a gumiperem találkozása körül, a megszáradt ragasztó becsillan a membrán legszélén. Másik, sokkal szubjektívebb észrevétel, hogy a DM-6 fehér változatán szerintünk nem odaillően mutat a kerekített, szürke grill. Ha pedig levesszük a védőhálót, a szép simára polírozott hófehér előlap látványa azonnal érvényét veszti a fekete hangszórók által, bár ez más gyártónál is rendre ilyen jellegű. De ahogy az imént írtuk, ez nem feltétlenül baj, hiszen vannak, akik pont ezt a kontrasztosságot kedvelik.

 

A masszív bemeneti aljzat fölött, újabb érdekesség fogad minket: a Dynavoice hangfalakon gyakran megtalálható, X-Change nevű rendszer. Ennek használata rendkívül egyszerű: adott három darab aljzat, és ezekből kettőt egybeköthetünk egy hajlított fém kapoccsal. Beállításonként különböző ellenállás hálókon folyik át a beérkező áram. Az X-Change elsődleges előnye, hogy a hangváltó jelszintjeit saját kezűleg megváltoztathatja a felhasználó. Bekötéstől függően -2 és +4 dB között állíthatunk a hangváltón, 2 dB-es fokozatokban. A gyártó szerint ez az opció segít abban, hogy a professzionális hifi hangfal esetleg korrigálja a kedvezőtlen szobaakusztikából eredő hiányosságokat. A mi teszthelyiségünkben a +2 dB beállítás tűnt legjobbnak, a többi fokozaton vagy túl puhán, vagy túl élénken szólt a rendszer.

 

Figyelmet követel

Nem mindegy, milyen hangfalkábelt használunk a DM-6 bekötéséhez. Egy sima, olcsó rézkábellel álmosítóan szólhat, picit drágább zsinórral (pl. Real Cable TDC-300F) pedig máris energikusabbá válik. Eleinte azt is furcsálltuk, hogy az friss, lendületes karakterű NAD C 316BEE erősítővel sem lett izgágább a Dynavoice hangja. Ugyanolyan kimért és nyugodt maradt. Picit nagyobb hangerőn már "engedte" a hangfal, hogy az elektronika érvényesüljön, megjött az izgalom és a szórakozás, tehát referencia erősítőnk ezúttal sem vallott szégyent. Korábban említettük a hangfalállvány szükségét, de az is fontos, hogy a Dynavoice dobozai szögre pontosan felénk nézzenek, és ideális távolságra legyenek egymástól. Csak így kapunk jó hangszínpadot, ellenkező felállásban hajlamos elgyengülni a két oldalt összekötő kapocs.

 

Membránok, mozgásra fel!

A bejáratáshoz sok türelemre lesz szükség. A DM-6 frissen kicsomagolva ellentétben sokhangfallal nem nyers, hanem pont ellenkezőleg, kifejezetten fátyolos. A magas frekvenciák és basszusok néhány napig meglehetősen szerények. Aztán a DM-6 idővel megtáltosodik, már a maga módján. Kissé lassú, puha mélyhangjait jóindulattal sem nevezhetjük agresszívnek. Szerencsére végtelen higgadtsága nem megy a legfontosabb részletek rovására. A cinek zörgése, a fémhúr pendülései, az énekhangok sziszegései is kellemesek, finomak, ami egy ribbon magas sugárzótól elismerésre méltó. A kevlár és a kettős magas sugárzók kombinációja rendkívül könnyeddé kovácsolja a DM-6 előadásmódját. Szellős, laza, indulatoktól és váratlan kitörésektől mentes még egy hevesebb Chick Corea lemez is. Ha kellően felnyomjuk a hangerőt, és rezonál alattunk a kanapé, akkor sem érezzük fárasztónak a hangfalakat, és fájdalmasnak legkevésbé sem. A Thievery Corporation-nel megérkeznek az ütős basszusok, ekkorra a DM-6 már kellően intenzív mélyeket produkál. A laza, feszes jellegű mélyeket még lelkesen, hangulatfokozóan visszaadja, de a zúzós anyagokra, diszkóra vagy dubstepre (és metálzenére) kicsit bizonytalanul, unottan reagál.

 

Herbie Hancock több mint 40 éve kiadott Head Hunters lemezét örömmel szólaltatták meg a Dynavoice dobozai. Maga az album is kicsit olyan hangzással bír, mint amilyennel tesztalanyunk rendelkezik, így aztán remek élményben volt részünk. Nem kell feltétlenül a régi zenékhez fordulni, hiszen az új Sting album is ugyanúgy jól szólt. A kombinált magas sugárzók több, akár nagyon gyengén kevert elektronikus zenét is elfogadhatóvá varázsolnak, emiatt ritkán, de pont a "karcoló" részleteket hiányoltuk. Végül is, így még mindig jobb, minthogy megállás nélkül visítson a magas sugárzó - az ugyanis nagyon idegesítő tud lenni. Apropó, aDM-6 énekhangok reprodukálásában remekül helytáll. Leginkább hangszeres zenékre, vagy könnyen emészthető elektronikusokra ajánljuk. Nem utolsó sorban filmnézésre is kiváló társ lehet, főleg, hogy nagy hangerőn sem idegesíti a hallgatót.

Végszó

Kellemes csalódás a Dynavoice Definition DM-6, arculata alapján valami Videoton hangfalakat idéző puhaságot vártunk, akusztikai képességei azonban versenyképesek. Aki költséghatékony sztereó vagy házimozi rendszer vásárlása előtt áll, és szereti a jazzt is, annak ajánlott ez az állványos hangfal.

 

Dynavoice Definition DM-6 állványos hangfal

Impedancia-jelleggörbe:

 

Reflexdoboz, 50 Hz-es rezonanciaponttal, 6 ohmos névleges és 4 ohmos minimum-impedanciával. A váltási frekvencia ránézésre 3 kHz körül van.

 

Frekvencia-torzítás diagram:

 

Nagyon alacsony teljes harmonikus értékek, sok behemót csak szeretne ilyent! Külön kiemelnénk, hogy nem kivételeztünk a kis dobozzal, ugyanúgy megkergettük, mint a nagyobbakat.

 

Szobában mért frekvencia átvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja:

 

100 Hz-től felfelé (16 kHz-ig) igen szép, +/- 3 dB-es ingadozású görbe, enyhe magas-túlerővel. Lejjebb már nem ennyire szép a leányzó fekvése, de 63 Hz-en még fickós, és tulajdonképpen a 31 Hz is a papíron van...

 

A két hangszóró külön-külön felvett mérési diagramja:

 

 

Gyorsan elhalkuló mély, lassan emelkedő magas, nem azonos a váltási meredekség. A magasak szintje itt is magasabb a lineárisnál.

 

A magas sugárzó szintszabályzójának hatása:

 

A hátlapra írt számok stimmelnek, a +4 dB-es állás annyit emel a szinten, amennyit ígért.

A méréseket együttműködő partnerünk, a Totel Szerviz Kft. végezte

Műszaki adatok

Kivitel: basszreflex
Frekvenciatartomány: 35 Hz-32 kHz
Keresztváltási frekvencia: 2800 Hz/9600 Hz
Érzékenyésg: 91 dB
Névleges impedancia: 6 Ohm
Terhelhetőség: 90/180 W
Magassugárzók:

1 db ribbon

1 db 3,5 cm-es lágy dóm

Mély/középsugárzó: 165 mm-es fonott kevlár kónusz
Méretek: 200x420x330 mm
Színek: fekete, tölgy, fehér
Ár: 110 000 Ft/pár
AKCIÓS ár: 89 990 Ft/pár
Forgalmazó:

Stream Audio Kft.

+36-30-530-6192

+36-30-211-5253

1142 Budapest, Szatmár u. 54/b

https://streamaudio.hu/

 

Mérleg

Hosszú távon is kellemes, alapvetően nyugodt és semlegesnek tűnő karakter

Variálható hangzás az X-Change-nek köszönhetően

Kedvezőtlen akusztikájú szobában, sok esetben tényleg segítséget jelent a mellékelt, reflexnyílást tömítő szivacs

Klasszikus, hagyománytisztelő imázs, állványos kivitele ellenére tekintélyt parancsol

Közepes vagy halk hangerőn az indulatosabb zenék és a váratlan dinamikájú hangeffektek (pl. lábdob) gyakran túlfinomkodva, bizonytalanul jelennek meg

Ha nem helyezzük el a hangfalakat tökéletesen sztereó felállásba, a hangszínpad nehezen felismerhető

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 4 csillag 
Kivitel: 4 csillag 
Dizájn: 3,5 csillag 
Ár/érték arány: 4,5 csillag 


  

forrás: av-online.hu