Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond 8-as hangfal kábel teszt

2019.08.26 11:27

Ez a rövid csoportteszt a 2000 Euro árkategóriában kapható kábelek összehasonlításáról szól, és remélem, hogy sokat fog segíteni a választásban. A tesztben szereplő kábeltípusok: az amerikai Audience Au24 E, az olasz HiDiamond Diamond 8 és a dán Siltech LS-88 MK2 Classic. 

Csoportteszt 2000 Euro hangszóró kábelek Diamond 8 

Írta/fényképezte: Marko Pecotic 2013 november - Audiopuls.HR

Ez a rövid csoportteszt a 2000 Euro árkategóriában kapható kábelek összehasonlításáról szól, és remélem, hogy sokat fog segíteni a választásban. A tesztben szereplő kábeltípusok: az amerikai Audience Au24 E, az olasz HiDiamond Diamond 8 és a dán Siltech LS-88 MK2 Classic. Bár egyszerűbb lenne, ha egyszerre tesztelhetném gyártónként a kábeleket úgy, hogy például egy Audience interkonnekt, és hangszóró kábel kombinációt hasonlíthatnék össze például a Diamond 8 interkonnekt és hangszóró kábel kombinációval egy rendszerben. Ennek az a magyarázata, hogy a kábel gyártók gyakran hangolják a termékeiket. Például lehet egy interkonnekt, vagy egy hangszóró kábelt úgy készíteni, hogy a hangja meleg legyen, emiatt esetleg hangsúlyosabban lehetne hallani az eredményt, amit a gyártó el szeretett volna érni.

 

Sajnos ezek az álom kombinációk nem álltak rendelkezésemre azonnal, több független helyről kellett begyűjtenek őket. Például az Audience, és a Siltech hangszóró kábelt a barátaimtól sikerült szereznem, míg a HiDiamond kábel a gyártótól érkezett.

A kábel bejáratása fontos része a történetnek. A kábeleket kb. 250 órán át járattam. Mi sem jelzi jobban a bejáratás fontosságát, mint az, hogy az Au24E kábelt meghallgattam bejáratás előtt, és a hang határozatlan, meggyőződés-, és mély nélküli volt. Bejáratás után komolyat változott a hangzás.

Két hifi rendszeren, többféle variáció opcióval végeztem a meghallgatást. Az elsődleges szempont az volt, azonos árkategóriába tartozó kábeleket hasonlítsak össze. Az AU24E interkonnekt ára 1700 Euro (2x2m), és a hangszóró kábele 1870 Euro (2x2,4 m). A HiDiamondnak nincs helyi képviselője, de a szomszédos országban 1700 Euro ért árulják a 2x2 méteres interkonnekt, és 2050 Euroért a 2x3 méteres hangszóró kábelt. A Siltech-nek sincs helyi képviselője jelenleg, de az LS-88MKII Classic régebbi kiskereskedelmi ára 1950 Euro volt (2x2m).

A kábelek rövid bemutatása

Audience Au24E:

 

Az Audience Au24E az elődmodell AU24 továbbfejlesztett változata. Két személyes ismerősöm véleménye szerint az AU24E számottevően jobb, és más mint az elődmodell. Mivel én nem hallottam az AU24-et, ezt el kell fogadjam, mint felhasználói véleményt. Külső megjelenésre az Au24, és az Au24E tökéletesen megegyeznek. Egyforma elemi szál mennyiséget tartalmaznak, és a felhasznált anyagok is egyformák. A gyártó tájékoztatása szerint az Au24E „egy meg nem nevezett igen munkaigényes munkafolyamat beiktatásával jobb eredményekre képes”, amivel a csatlakozás módján javítottak. Emellett, a vezető képesség is javul. Az Au24 kábel tulajdonosoknak lehetősége van arra, hogy a gyártóhoz visszaküldjék fejlesztésre a kábelüket, és Au24E verziót kapnak vissza. Az Au24E egykristály réz vezető szálai (ohno continuous cast single crystal copper) polipropilén szigetelésben, és keresztszövésű polietilén külső burkolattal van építve. A tesztben szereplő kábel Cardas csatlakozással volt szerelve a hangfal oldalon, és banán csatlakozóval az erősítő oldalon.

HiDiamond Diamond 8:

 

A réz elemi szálak a szabadalmaztatott 4VRC technológiával készültek. Az eljárás során a rezet négyszer havítik fel különböző hőmérsékletekre, hogy fokozzák a vezető képességét, és csökkentsék a kapacitását, valamint az induktivitását. Minden kábelben 12 elemi szál található, amelyek névleges ellenállása 7,98 ohm/km, a kapacitása pedig 55 pF/m. A szigetelő anyag XLPE (egyfajta polietilén), amely a gyártó tájékoztatása szerint jobb, mint a teflon. A teszten szereplő kábel Rhodium banán csatlakozókkal volt szerelve.

Siltech LS-88MKII

 

Az elemi szál anyaga arannyal, és ezüsttel van ötvözve. A 24 karátos arany ezüsthöz való hozzáadásával feltöltődnek az ezüst kristályok közötti részek, amely a gyártó szavaival élve fokozza a „mikro-vezetőképességet”. A geometriai elrendezés tekintetében a Siltech a 90 fokos vezető ér formátumra esküszik, amely véleményük szerint kioltja a szórt mágneses teret. Ezt a vezető erek igen szoros egymáshoz közeli elrendezésével érik el, amely közelíti a 90 fokot. A tesztre érkezett kábel villával volt szerelve.

Néhány szó a kábelek vizuális megjelenéséről:

A HiDiamond Diamond 8 a szépségverseny győztese a 27 mm-es vastagságával. A Siltech a második a 16 mm-es méretével. Hozzájuk képest az Audience anorexiás 4 mm-es vastagsága szembetűnő különbség. Viszont a teszt nem egy szépségverseny, hanem a műszaki tartalom által biztosított hangzás összehasonlítása, a megjelenés másodlagos. Csak a hang számít.

A Siltech szépen beilleszkedett a rendszerbe, és a hangja neutrális, vagy fényesnek nevezhető. Az Audience, és a HiDiamond kábelek tonálisan neutrálisak, és természetes hangúak. A mélytartomány, és a dinamika tekintetében a Siltech világosan megmutatta, hogy mi történik a színpadon, de az Audience, és a HiDiamond ezt jobban csinálta.

A Siltech kábel a frekvencia tartomány mélyeire koncentrált elsősorban, az Audience, és a HiDiamond a teljes tartományt jól vitte át. A Siltech hangszereinek teljes teste volt, de egy kicsit túldefiniált, és kevésbé tiszta. A közép, és magas tartomány kevésbé levegős, kevésbé részlet gazdag. Az Audience, és a HiDiamond olyan érzést keltettek, mintha kitárták volna az ablakot. Mindkettő rengeteg részletet, és sok levegősséget ad. Az apró részletek élesen elkülönülnek a színpadon. Általánosságban kimondható, hogy a Siltech lágyabb, nyugodtabb bemutatót tartott, míg a HiDiamond, és az Audience sokkal brutálisabb volt – a szó legjobb értelmében. A Siltech lassabb az időzítés tekintetében, mint az Audience, és a HiDiamond.

A Siltech vokálja elsősorban a férfi énekhang tekintetében nagy, és teljes, de gyengébb, mint a másik kettő. Nehéz megfogalmazni a dolgot, de a Siltech is bemutat részleteket, ám teljesen más módon, mint az Audience, vagy a HiDiamond. Az ő részletei egy kicsit rejtettebbek, és más színűek – ha csak vokált hallgattam. A Siltech nagyon jó dinamikával rendelkezik, de hiányzik belőle a szikra, míg az Audience, és a HiDiamond áttekinthető, nagy, friss, és részletező (nem irritálóan, csak éppen a felvétel fényességét adják vissza), nagyon gazdag, és igazi koncert élményt biztosít.

Az Audience, és a HiDiamond összehasonlításakor, én úgy éreztem, hogy a HiDiamond az, amely a gazdagabb hangzást, teltebb színpadot adta. A Siltech kábellel a pergődob hangja nagyon jó, a dobnak szép teste van, de ezzel együtt kevésbé részletező, nem lélegzik annyira, és hiányzik a mikro dinamika. Az Audience, és a HiDiamond csodálatos vokált, tapintható hangszereket mutatott. A Diamond 8 általánosságban jobban szerepelt.

Az Audience, és a HiDiamond mélytartománya feszes, tonálisan pontos, megfelelő hangerejű, és jól definiált, ám a HiDiamond mélyebbre ment egy „körömpiszoknyival”.

Az Audience, és a Diamond 8 kábelekben a vokál nagyobb és teljesebb, több az érzelem, a mélyátvitel jobb. A dob teste nagyobb, a dinamika részletei gazdagabbak, a hangzás energikusabb. A gitár húrjai is jobban hallhatók.

Összefoglaló, és rangsor:

 A kábelek egyike sem nevezhető rossznak, mindegyiknek volt erőssége, és gyengébb pontja. A hangjuk között könnyű különbséget tenni.

 

A rangsor:

Első helyezett: HiDiamond, Diamond 8 9/10 ponttal

Második helyezett: Audience Au24E 8/10 ponttal

Harmadik helyezett Siltech LS-88 Classic MKII 7/10 ponttal