Hírek, Tesztek

Lindemann Limetree Phono előerősítő teszt

2019.08.26 13:41

Amennyire bőven van információ a Lindemann cég hálózati lejátszó, DAC- és erősítő termékeiről, annyira szűkszavú a termékbemutató az új Limetree elektronikákkal kapcsolatban. Pedig ez az új fejlesztés a vállalat elnökének, Norbert Lindemann fejlesztő mérnöknek, szíve csücske.

 

Amennyire bőven van információ a Lindemann cég hálózati lejátszó, DAC- és erősítő termékeiről, annyira szűkszavú a termékbemutató az új Limetree elektronikákkal kapcsolatban. Pedig ez az új fejlesztés a vállalat elnökének, Norbert Lindemann fejlesztő mérnöknek, szíve csücske. Az új lemezjátszó-előerősítő modell a Limetree-sorozat első kész terméke, amelyet még több fog követni – tesztelésre is meg fogjuk kapni az újdonságokat, jelenleg a külföldi, piacvezető sajtóorgánumok szakírói ismerkednek velük.
A 2018-ban a 25. születésnapját ünneplő cég egy mini-sorozattal kívánja megünnepelni a jeles évfordulót. Közvetlenül az Axpona 2018 Chicago kiállítás után mi is megkaptuk a teszt-példányt, íme!

Phono fokozat típusa: MM és MC
Tápegység: külső táp
Méretek: 120 x 120 x 38 mm
Tömeg: 0.5 Kg
Ár: 189 990 HUF

Minden elfogultság nélkül megállapítható, hogy ez a kicsiny elektronika nagyon csinos. A Limetree phono-előerősítő lényegi szerkezete egy 120×120 mm alapterületű öntött alumínium házba került beszerelésre, ami felhívja a figyelmet egyedi karakterével egyszerűen összetéveszthetetlen formatervvel. A „dobozka” nem annyira ipari műszerdoboz jellegű, mintsem felülete kellemes tapintású. A designer megpróbált egy kis egyediséget belevinni a küllembe – ergo, ezt a kis „készülékecskét” biztosan nem kell szégyenszemre elrejteni a többi mögé.

 

Kezelőszervei és kijelzői nincsenek többen, mint egy multifunkciós kapcsoló, egy bekapcsolást jelző és a két LED státusz-kijelző az előlapon.

Mint ahogyan azt a mondás tartja: az egyszerű az nagyszerű. Limetree phono előerősítő külön bemenettel rendelkezik mozgó mágneses és mozgótekercses hangszedők használatához. Az erősítést külön erre a két jellegzetességre kalibrált áramkörök végzik. A beállítások vonatkozásában fix (gyári beállítás) impedancia van az MM hangszedőhöz, és változtatható impedancia beállítás az MC-hez. A be- és kimenetek tekintetében csak a legszükségesebb csatlakozók kerültek beszerelésre, a kezelést is egy kapcsológomb beiktatásával intézték el. A Limetree esetében az üzembe helyezés és a kezelés a gyakorlottabbak számára nem igényel még használati utasítást sem. Mindössze annyit kell megtenni, hogy az MC-hangszedőhöz ki kell választani a megfelelő impedanciát és az első bekapcsolás után már élvezhetjük is a muzsikát. Az MM és MC típusú hangszedők bemenetének váltásánál a bekapcsoló gomb emeltyűjét egy kis ideig fent kell tartani, egy relé kapcsolása hallatszik és a jelző-LED mutatja a mindenkori váltást.

 

Az összes áramköri részlet gondos optimalizálása és a legmagasabb minőségi elemek célzott kiválasztása egyedi megoldásokon alapszik. A kiváló kapcsolástechnikán alapuló áramkör nagyon alacsony zajszintű és szinte megmérhetetlen torzítású. Ebben nagy szerepet játszanak a professzionális stúdió-technikában használatos erősítő-alkatrészekből előállított modulok. A kapcsolás egy szimmetrikus konfiguráción alapuló Pure J-FET kialakítás. Mind az MM és MC jelfeldolgozó garantáltan mentes a zavaró külső hatásoktól. A RIAA-kiegyenlítés itt egy passzív háló alapján történik, a gyártó különösen hangsúlyozza ennek pontosságát.

Az MC hangszedőhöz történő illesztés mikrókapcsolói az alsó lapon találhatók, a szükséges beállítás finom mozdulattal a megfelelő (nem mágnesezhető) eszközzel elvégezhető. A beállítási értékek a kapcsolók melletti ábrából egyszerűen kitűnik. Az illesztés 100 és 800 Ohm közötti értékekre állítható, a nyereség 60 dB. A leggyakrabban használt impedanciák közül tetszésünket váltotta ki a 160-as beállítás (nem 100) ami nyilvánvalóan közelít a 200-hoz mégsem annyi. Miért is? Mert tesztünkből kiderült, hogy több hangszedő, amely 100 Ohm impedanciára van kalibrálva jobban teljesít a 160 Ohm érték beállítása esetében. (vagy csak Van den Hul úr hangszedőinél van így?) Az MM hangszedők használatakor szükséges rögzített beállítás, azaz 47 ohm és 200 pF, esetén az erősítési nyereség 40dB.

 

Az alacsony zajszintű külső tápegység ugyan szolid kivitelezésű, de ez semmit nem von le az elektronika saját zajszintjének kiválóra történő minősítéséből.

Mint már említettük a vállalat az új készülékeket, egy USB-DAC DSD-képességgel, egy fejhallgató-erősítő ROON-képes streaming platformot és még sok más funkciót (például Spotify) magába foglaló elektronikákat várhatóan most, a nyár közepére jelenteti meg. A tervek szerint, a jubileumi készülékek mind egységáron kerülnek a piacra, de minden bizonnyal hozzáadnak még valami meglepetést is.

MEGHALLGATÁS

A hangzás jellegzetességei már egy hanglemez lejátszásakor kiderülnek, szó szerint, mert derűs, energikus a megszólalás. Köszönhető ez a középtartomány hiánytalan meglétének és egyenletességének. A szimfonikus nagyzenekar és a szólóhangszer közötti dinamikai különbség és a hangszer által keltett hangnyomás/energia jó példája Dvořák B-mol Cselló Koncertje, Lynn Harrell és a Philharmonia Orchestra előadásában, Vladimir Ashkenazy vezényletével (Decca SXDL7608).
A lemez szinte az elsők közül való, amin digitális módszerrel rögzített műsort préseltek analóg lemezre. 1983-ban ez nagy szenzációnak számított, ma már kevésbé értékeljük előnyeit, de itt a hangmérnökök és a stáb több tagja mindent elkövetett a minőség érdekében. A legjobban érzékelhető tulajdonság, hogy a Limetree elektronika saját zaja szinte a nullával egyenlő. Ez kihoz a felvételből egy bizonyos nyugodt magabiztosságot, ami szinte kapaszkodó a jó hangzásélmény eléréséhez. Innentől már észre vehetjük a felhangok felbontásának ezer színűségét is.

Jazz-muzsikára áttérve egy nagy klasszikus, Ella Fitzgerald – The Duke Ellington Songbook duplája a Verve kiadó gondozásában még 1957-ből (VE2-2535/Verve). Garantáltan analóg felvételek, mindenféle művi beavatkozás nélkül, de restaurálva. A régi felvételek varázsa és hangulata ismét előtérbe kerül, belemerülve a lemez-hallgatásba érzelmileg megérinti az embert, ébren tartja az emlékeket. A remek ének mellett a big band háttere és a mindvégig követhető nagybőgő játéka elképesztően jó ritmikával és kellő hangszer-energiával kápráztat el. Limetree phono-előerősítőnk nem azért játszik energikusan, mert nagykimenetű hangszedőt kapcsoltunk rá, a lüketető ritmust és a basszus energiáit biztosítani tudja belépő szintű MC hangszedők használata esetén is. Erősítőnk a testesség terén igencsak jól áll, de ezek a mono felvételek rámutatnak arra is, hogy a csatornák egyensúlya is a helyén van.

Rock zene hallatán feltűnik a Limetree phono-előerősítő alapvető zenei korrektsége, és az, hogy a bonyolultabb ritmikai rétegeket mindig összetetten tolmácsolja. A színpadi helyek és a köztük lévő kapcsolatok is rendezettek, nincsenek összemosások vagy torzulások, így könnyebben meghatározható a dallam. A spektrális frekvencia-választ a magas- közép- és mély sávokban is kiegyensúlyozottan és koherensen lehet jellemezni, az alsó/közép- és a középsáv enyhe kiemelésével. Tekintve, hogy a középhangok reprodukciója minőségi, tiszta, kellemesen nyitott, nem annyira technikai, de megfelelően ütős durva keménység nélkül. Például az elektromos zongora harmonikus összetettségének bősége imponáló. Képalkotó képességeiben az összpontosítás azt mutatta, ha nem is látványosan, de képes bejátszani a hangszínpadot. Előnyben részesíti a szólóhangszerek körül kialakuló „front-of-hall” perspektívát, ez jól jön szinte minden pop és rockzenei felvételnél. A hangszínpad képei együtt állóak, stabilak, hangzásterei lényegében szilárd és jól elkülönülő hangzásképeket mutat. Úgy ítélem meg, hogy ezek nem kis dolgok!

KONKLÚZIÓ

A friss Limetree Phono a megfizethető csúcstechnológia ígérete. Ennek igazságtartalma könnyűszerrel megtapasztalható. Röviden: az új Lindemann Limetree Phono-t különlegesen egyszerű, de kifogástalan fono-előerősítőnek tudom bemutatni. Ezt úgy kell érteni, hogy kisméretű, könnyen kezelhető, beállítási lehetőségei a használathoz elégségesek, kifogástalan szerelési minőségű, így az új phono-előerősítő olyan, ami ebben a kategóriában kell.
Hangzása a cégtől megszokott „lindemanntypisch”, nagy-felbontású, kellő mértékű transzparenciával rendelkező, dinamikus, részletes, ezeken kívül meg van a szükséges basszusa is. Az általános teljesítmény nem azt sugallja, hogy csak kétszázezer forintot ér.
Ezek után a képlet egyszerű: megbeszélés, meghallgatás, vásárlás! Nosza!

Pro
+ finom kivitelű küllem
+ egyszerű installálás, kezelés
+ kiváló kapcsolás-technikán alapuló áramkör
+ derűs, energikus megszólalás

Kontra
 csekély súly, nehezebb is lehetne

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: www.streamaudio.hu
Telefon: +36-30/211-5253, +36-30/530-6192