Hírek, Tesztek

Quadral Chromium style 35, 85, 105 vs. Style 6, 8 és 2 – a régi és az új sorozat különbségei

BM
BM
2022.11.30 10:27
Quadral Chromium style 35, 85, 105 vs. Style 6, 8 és 2 – a régi és az új sorozat különbségei

A quadral kínálatának felső kategóriája az igen népszerű Chromium Style sorozat, mely 2015 és 2022 eleje között igen szép karriert futottak be a Style 6 és Style 8-as álló hangsugárzók, valamint a Style 2-es állványos hangsugárzók tekintetében. A Style 8-as hangdoboz, német gyártású hangfal lévén még Angliában 2016-ban az év hangfala is lett, ami nagy kitüntetés az angol hifi földön születő márkákkal szemben. Az eltelt 6-7 év alatt rendkívül sok elismerést és díjat bezsebelt sorozat a világ minden pontján óriási népszerűségnek örvendett. Magyarországon is kedvelt választása volt a zenehallgatók körében, hiszen jó tonalitása, univerzális karaktere és az erősítő, valamint a kábelek választásának univerzalitása tekintetében is kiváló partnere volt a minőségi zenehallgatást előtérbe helyező hifisták körében. Mint tudjuk azonban még a legjobb termékek gyártása sem tart örökké, és sok esetben egy-egy új modell nem igazán sikerül olyan jól, mint elődje és nem tudja megugrani annak sikereit.

quadral-chromium-style-1

A quadral 2022-ben jelentette be az új Chromium Style sorozatot, amit nagy várakozással fogadtunk, hiszen egyfelől örültünk a vérfrissítésnek, de ugyanakkor kissé féltünk attól, hogy vajon sikerül-e túlszárnyalni a trónbitorló szintjét. A 2022-es év elején kapott sajtó anyag információk bizakodásra adtak okot, hiszen az eddigi két álló hangfal mellé egy harmadik méret is a tervezett sorozatba került, valamint a házimozi rajongók is immáron kétféle center mérettel tervezhették a rendszerüket. Az első darabok valamikor 2022 márciusában érkeztek és nagyon hamar ki is derült, hogy méltó utódok készültek, sőt, nem csak egy ráncfelvarrás eredményei, hanem egy magasabb minőségi szintet nyújtani képes önálló új sorozat született. A méretek kissé változtak, de a doboz forma alapvetően ugyanaz maradt, kecses, ívelt oldalpanelekkel, melyek jótékony hatásúak a dobozon belüli állóhullámokkal szemben. A hangszóró készletek és a hangváltó azonban teljesen más lett. A mélyközép sugárzók a quadral AURUM szériás prémium high-end hangsugárzók fejlesztését, az úgynevezett AL-TI-MA (alumínium-titán-magnézium) membrán anyagú hangszórókat kapták meg, melyek rendkívül brutális méretekkel rendelkeznek. Masszív merev öntvény kosár, óriási, majdnem a hangszóró méretével megegyező mágnes, nagy méretű lengőtekercs, prémium felfüggesztés és rendkívül gyors, ugyanakkor merev és könnyű membránanyag melyből összeáll a hangfalak motorja. Az egy anyagból nyomott membrán egy nagy engedékenységű kompozit butil gumi felfüggesztéssel kerül a kosárba, melyet a harmonika szerű egyedi anyagú pille központosít és csillapít mozgás közben. A nagy mágneskörben a kis légrésű csévetest a legnagyobb kitérések mellett sem hagyja el az ideális mágneses mezőt, ezzel a torzításokat minimalizálva feszes, gyors, jó hangolással készített dobozok pincemély mélyenergiákra képesek.

quadral-altima
Ugyanezen hangszórók teljesítenek közép tartományban is, hiszen frekvencia menetük lehetővé teszi a közép tartomány lineáris lesugárzását. A magas sugárzó a már jól ismert és szintén a quadral saját fejlesztéséből származó második generációs alumínium szalag magas sugárzó, mely az előző generációban is számtalanszor bizonyította, hogy nem kell félni a JÓ ribbonok világától, mert bántó élnek, sziszegésnek nyoma sincs a style vagy AURUM sorozatban helyet foglaló hangfalak esetében. Az új széria magas sugárzói nem csak méretükben, felületükben lettek nagyobbak, hanem még nagyobb varázslatra is képesek előd modelljeiknél. Rendkívül finom, textúrált, holografikus hangot produkálnak, nagyon széles színpadot rajzolnak, melyben a térmélység ábrázolása is nagy szerepet kap. Ez a fajta hang már a régi modelleknél is jelen volt, de most jó két lapáttal sikerült rátenni a quadral fő tervezőjének.

quadral-chromium-style-belso-magassugarzo

Említésre méltó még a hangváltók alkatrészei, valamint a belső kábelezés minősége is, hiszen a quadral-nál megszoktuk, hogy erre is nagyobb figyelmet fordítanak, sok más gyártóval szemben. Csoda alkatrészekről nem beszélhetünk, neves Mundorf és hasonló hangzatos kondenzátorok, alkatrészek itt sem kerültek beépítésre, de tisztességes, kis tűrési százalékkal rendelkező, ELKO-k nélküli kapacitások, a kritikus helyeken légmagos tekercsek és kerámia ellenállások végzik a dolgukat. Külön említésre méltó a belső kábelezés vastagsága és színvonala, hiszen itt nem 0,75mm2-es „piros-fekete madzagok” találhatók, hanem saját márkájú 2,5-3mm2-es minőségi kábelezés kerül minden Style sorozat belsejébe. A doboz merevségét több, kritikus ponton elhelyezett bordákkal merevítik és az üregek csillapítása is példásan igényes. A dobozok alján egyfajta elcsatolt lábazat található, mely csillapítást ad a padló és az aktív doboz között, így csökkentve azok kölcsönhatásaiból származó problémákat. A talp alján menetes hüvely is kialakítása került a további tüske vagy egyéb csillapító rendszer számára. A csatlakozó felület is igényes kivitelezés, mely természetesen villás vagy banándugós kábeleket is fogad. A két nagyobb álló doboz esetében pedig lehetőség van a Bi-wire vagy Bi-amp meghajtásra.

quadral-chromium-style-hangvalto-csatlakozo

A sorozatban a legkisebb álló hangfal a quadral Chromium Style 65. Konszolidált mérete ellenére igen meglepő és „nagyfiús” előadásra képes. Hangszóró készlete két darab 155mm-es ALTIMA mélyközép sugárzóból és egy második generációs, 50x20mm-es Al szalag magassugárzóból áll. 92cm-es magasságával és kecses formájával nem uralkodik a szobán, rendkívül feleség barát méretekkel rendelkezik, ugyanakkor könnyedén, akár 30-35m2-es szobaméretig is képes kiszolgálni az átlagos zenehallgató hangerő igényeit, energikus és testes mélytartománnyal és fürge gyors közép előadásmóddal. Az 55Khz-is lineáris átvitelű szalag magas a hallható tartományban óriási teret rajzol és nagyon finom előadásmódja még az ínyencek számára sem lehet kritikus. Könnyed, levegős, de nem tolakszik. A dóm sugárzók selymességével és a ribbonok súlytalanságával nagyon élvezhető előadást nyújt. A teljes képet nézve mind erőben, mind előadásmódban meglepő és meghökkentő az, amit a style 65-ös hangsugárzó mutat. Kijelenhető, hogy hozza a nálánál nagyobb, régi style 8-as sorozat volumenét, és hangminőségét, akár némi plusz erőnléttel fűszerezve. Érzékenysége 87dB, ezért optimálisan 70-100w-os teljesítményű erősítőkkel érzi magát jól, de kisebb hangerő igények mellett 50-70W-al is beéri.

quadral-chromium-style-65


Ha a Stlye 65 ilyen, akkor mit tud a középső testvér, a Chromium Style 85-ös modell? Első ránézésre ez az a doboz méret, ami a régi style 8-as modellel egyenértékű. Klasszikus 3 utas kivitel, melyben három 155mm-es ALTIMA hangszóró található. Kettő a 600Hz alatti hangokért felel, míg egy a 600-3200Hz közötti közép tartományban, külön kamrába zárva, a mélyektől szeparálva végzi dolgát. A doboz kialakítása, formavilága ugyanaz, mint eddig, de a két kamra miatt két reflexcső is található a doboz hátsó felületén. Itt a dupla csatlakozó már lehetőséget kínál az említett biwire vagy biamp meghajtásra vagy a gyári átkötést (mely nem csak egy réz lap!) cserélve egy komolyabb jumperre érhetünk el még jobb hangminőséget. Az egy méteresre nőtt doboz szemből kecses, 20cm szelességgel bír hiszen a hangszóró méretek nem indokolják a nagy felületet, ugyanakkor mélységben közel 40 centimétert kér a Style 85-ös hangdoboz. Anyagban nincs hiány, a darabonként 24kg-os nettó súly már kellő stabilitással áll a földön. A mélyközép sugárzók a style 65-nél is ismertetett típusok, a magas sugárzó azonban nagyobb méretű, jelen esetben 65x20mm. Bár, ahogy említettük, a chromium style 85 méretében, konstrukciójában a style 8-as utód modellje lenne, a meghallgatás során rögtön kiderül, hogy mindenben túlszárnyalja annak képességeit. A 25-50m2-es szobákban is ideális hangsugárzó az átlagos méretű hangszórókészlete ellenére csodás és extrém mély frekvenciákat képes megjeleníteni kellő testesség és hangnyomás mellett. Nincs olyan mély tónusú hangszer, ami kifogna rajta, mindezt úgy, hogy nem válik mélyorientálttá az előadás. A közép-magas tartomány jól követi a mély szekció ritmikáját és kellő mennyiséggel van jelen az egységes tonalitás megtartásához. A három utas kivitel előnye, hogy a közép tartomány szofisztikáltabb, több információt kap a hallgató, ami itt is érezhető a 2 utas style 65-höz képest. Komoly hiányérzet ott sincs de az itt kapott többlet jól jön, ha sok vokál orientált zene kerül bele a zenei repertoárba. A style 85 előadásmódja rendkívül energikus, lehengerlő, ugyanakkor kellően finom, amikor a zenemű azt kívánja. Rugalmas, műfajban nem válogat, de a jó felvételek mellett tud igazán brillírozni. Érzékenysége lévén, mely 89dB, nem igényli a nagy teljesítményt, de a minőségi kiszolgálással tud igazán kibontakozni. Úgy gondoljuk, hogy a Style 65 mellett az átlagos lakószoba méretekbe továbbra is ez a modell lesz a legsikeresebb és legkeresettebb audiophile hangsugárzó.

quadral-chromium-style-85

A sorozatba új méretként bekerülő quadral chromium style 105-ös modell egy igazi nagyágyú, mely méreteinél fogva is elsősorban a nagyobb nappalik (35-70m2) vagy a dedikált, akusztikailag is kezelt zenehallgató vagy moziszobák igényes hangfala lehet. Majd 115cm-es magasságával, közel 40cm-es mélységével és 29kg-os darabonkénti súlyával amolyan közép-nagy vad. hangszóró készlete szintén ALTIMA sorozatú mélyközepekből áll össze, 2 darab 170mm-es mélysugárzó, 1db 170mm-es közép hangszóró és egy 65x20mm-es ribbon magassugárzó foglal helyet a doboz előlapján. A szintén jó érzékenységű style 105 igen hamar képes bődületes energiát szabadítani a hallgatójára, de mindezt képes disztingvált úriember módjára is megtenni. Aki arra gondol, hogy az olcsó dobozokra jellemző loudness-es, csak ordítani képes hangot kapja, az nagyon téved. Ugyanaz a finom karakter jellemző a legnagyobb dobozra is, mint a már ismertetett style 65 vagy Style 85 esetében, csak a style 105 a nagyobb légköbméterű szobákban is képes fenntartani erőlködés nélkül azt a tonalitást, ami elvárható tőle. Erősítő teljesítmény igénye neki sem különösebben nagy, bár a nagy tartalékok jól jönnek, ha forszírozott hangerő mellett nagy méretű helységben szeretnék használni.

quadral-chromium-style-105

Az állványos doboz méretből, ahogy korábban is, most is csak 1 pár hangsugárzó elérhető, igaz a régi style 2 és a jelenlegi style 35 nem összevethető egymással. A Chromium style 35 egy átlagos állványos hangfal méret. 30cm-es magassága, 18cm-es szélessége és 28cm mélysége könnyen elhelyezhető bárhol, bár hangminőség szempontjából állványon célszerű hallgatni. A szintén ALTIMA mélyközép sugárzó 155mm átmérőjű és itt is a 50x20mm-es második generációs szalag magas került beépítésre. A kis literszámú doboz kompromisszumokat szülhet, gondoljuk ezt általában ezekről a dobozokról, de a quadral mérnökei nem tegnap kezdték a szakmát. A papíron 42Hz-től induló kisdoboz itt már valós, dögös mélytartománnyal szórakoztatja hallgatóját, abszolút nincs hiányérzet a mély tónusú hangszerek kapcsán. Persze nem éri el az álló dobozok mély mennyiségét, de túlmutat a polcsugárzók átlagosan vérszegény alsó regiszterein. Érzékenysége nem nagy, mindösszesen 85dB, így néhány tízen wattos erősítővel nem képes megmutatni tudását. A javasolt erősítő teljesítmény legalább 70-100W optimális esetben.

Mindent összegezve egy igazán ütős, versenyképes új sorozat jött létre az új quadral chromium style hangsugárók tekintetében. A megújulás jelentős előnyöket és minőségi színvonalbeli ugrást hozott, nem csak amolyan csinosított verziót kapunk a pénzünkért. Ugyan az árak változtak, ahogy a sorozat osztályba sorolása is ugrott egy lépcsőt felfelé, de még így is a jelenlegi márka kínálatok között igazán nagyszerű ár/érték arányú hangsugárzókat vásárolhatunk. Főleg, ha vesszük a fáradságot és meg is hallgatjuk őket, így megismerve a quadral márka potenciálisan komoly felső kategóriáját!