Hírek, Tesztek

Ricable PRIMUS kábel bemutató - teszt

BM
BM
2022.05.16 21:15
Ricable PRIMUS kábel bemutató - teszt

Sergio Modenesi – RICABLE. Ezt a két nevet érdemes megjegyezni azok számára, akik a hifi világban kedvelik jó minőségű, kedvező ár/értékkel rendelkező, de a maguk kategóriájában messze átlag feletti tartalmat kínáló termékeket. Jelen esetben a hifi világ megosztó termékeiről, a kábeleiről, azon belül is egy remek olasz gyártó egyik sorozatáról lesz szó. A 2009 óta fejlesztő és a piacon nagyon gyorsan jelentős elismeréseket besöprő gyártó kínálatának minden egyes tagja saját tervezés és gyártás, azok mind kézzel készülnek és élettartam garanciával rendelkeznek. A kínálat 4 szériája közül most a Primus sorozat kábeleiből szemezgetünk a táp, hangszóró és interkonnekt kábeleket kötöttük be néhány rendszerbe.

Ricable Primus kábelek

A Ricable termékeiben közös a hifi szenvedély szent Grálja, a hangminőség tökéletesítésére való törekvés és bár egy kábel a lánc egészében pluszt hozzátenni nem tud a kapott végeredményhez, elvenni viszont igen, így a törekvés mindig az, hogy a lehető legkevesebbet rontson a készülékek közötti kapcsolaton. Fontos, hogy a lánc egyes ki és bemeneteinek impedancia, kapacitás, induktivitás és más illesztés különbségei között ideális kapcsolatot létesítsen, ne változtasson jelentősen az kapcsolat paraméterein és persze a jelalakot se befolyásolja jelentős mértékben, sem jelszint, sem más tényezők alapján. Nyilván tökéletes kábel nincs és pláne nincs mindennél jobb és mindenhez legjobb kábel. Mindig az adott lánc egyes elemei határozzák meg az igényeket és ebben további erős szubjektivitást szül majd az egyéni ízlés is. A Ricable sorozatainak kábelei próbálnak jó alternatívákat kínálni az alap-közép kategóriás hifi láncok összeköttetéseire, olyan anyagok, szigetelők és vezetők, valamint más innovatív megoldások kapcsán, amivel valóban a lehető legkisebb beavatkozás várható a készülékek kapcsolatai között. A már említett négy sorozat közül a Ricable PRIMUS az első alternatíva.

Ricable primus hangfal kábel


Nevezhetnénk belépő kategóriának is, azonban ennek a kijelentésnek mindig van egy negatív éle, és sokan, ha ezt meghallják, akkor máris fészkelődve „rosszul” érzik magukat, hiszen egóból sem akarnak „belépő” dolgokat vásárolni. Nem egy jó megközelítés ez, hiszen gondoljunk bele abba, hogy egy 30-50e Ft-os interkonnekt kábel az 500.-Ft-os RCA-hoz képest felső prémium szint, de egy néhány milliós összekötő kábelhez képest mégiscsak „erős belépő” kategória. Mindig almát almával hasonlítsunk és mivel valahol el is kell kezdeni, így maradjunk annyiban, hogy a PRIMUS sorozat a gyártó kínálatának belépő, de minőségi sorozata, viszont a piac hasonló márkáinak azonos kategóriájú kábeleihez képest mindenképpen figyelemre méltó és sok esetben jobb ár/értékű képviselője. Nem tartalmazza a gyártó minden technológiai tudását, de nem is köt kompromisszumot a maga szintjén!

Ricable primus RCA kábel

A Ricable PRIMUS fantázia név alatt tápkábelt, interkonnekt kábelt, hangfal kábelt, digitális koax kábelt és aktív mélysugárzóhoz készült jelkábelt kínál a gyártó. A vásárolható méret választék nagyon tág határok között változik és a tápkábelek, valamint a hangfalkábelek esetében különböző csatlakozó kialakítás is rendelhető. A cég akár egyedi méreteket is elkészít rendelésre, azonban itt vannak határok, amiket a gyártó javaslata alapján el kell fogadni, ergó nem mindent lehet minden hosszban kérni mert egy bizonyos méret felett vagy éppen alatta a kábel specifikáció már nem tartható ideális szinten. Ebben a bemutatóban a PRIMUS sorozat táp, hangfal és összekötő kábeleit próbáltuk ki néhány konfigurációban. Ez a fajta teszt, mint ahogy minden más kábel teszt sem nyújt teljes, átfogó véleményt vagy tényeket, de a karakter, az irány jól látszik, hogy a gyártó mit is szeretett volna megalkotni. A meghallgatást Audia Flight Three S és Vincent Audio SV-228-as erősítő, Audio Solutions Figaro B és Audiovector QR1-es hangfal, valamint Lindemann Limetree Network II hálózati lejátszó mátrixával végeztük, melyek önállóan is más karaktereket képviselnek.

Ricable primus tápkábel

RICABLE PRIMUS TÁPKÁBEL
A kábelek közül a tápkábelt kézbe véve az első, ami szembe tűnik, a masszív felépítés mellett a rendkívüli rugalmas, lágy anyagú esztétikus törtfehér színű harisnyába húzott vezető hajlékonysága. A kivitelezés, ahogy a csomagolás is, kiváló, sorját, éleket, szerelési hibákat sehol nem látni. Már a kábel kézbevétele is elégedettséggel tölti el az embert. A csatlakozók anyaga áttetsző házú műanyag. A szokásos 10A-es IEC csatlakozó mellett van lehetőség a 20A-es C19-es csatlakozóval is kérni a kábelt. A csatlakozó felületek szorosak, jól illeszkednek és aranyozott bevonattal segítik az elektronok áramlását. A kábelek harmadik anyag mentesen (forrasztás nélkül) szereltek így a szorító sínek érintkezése ideálisabb. A kábelben 3x3,1mm2-es vezetők találhatók, melyek 7N (99.99999%) tisztaságú MARC (Többmagos hőkezelt Ricable réz) anyagból készültek. A vezető szálanként 270 darab 0,15mm-es réz szálat tartalmazó kábel PE szigetelést kapott. A csavart geometriájú kábel szerkezetre egy ónozott réz harisnya árnyékolás is került a külső EMI, RFI zajok csökkentése érdekében.

Ricable primus dugó

RICABLE PRIMUS HANGFAL KÁBEL
A hangfalkábel doboza a 2x3 méteres verzióban darabos csomag. Van tömege és ez jót sejtet. Kihámozva a kábelt a csomagolásból, a szériára jellemző szín összeállítás, a szürke-fehér kígyóbőr anyag és a Z típusú banándugók látványa fogad. A letisztult, egyszerű de esztétikus megjelenésen túl itt is minőségi a kivitelezés. A kábel végeinél a márkanév mellett a kábel iránya is jelölésre került. A kábel vezető anyaga ugyanaz a 7N tisztaságú MARC réz kábel, itt is 3.1mm2-es méret mellett, de itt már 0.10mm-es szálakból, szálanként 400 darab vezetőből áll össze a keresztmetszet. A szigetelés itt is polyethylene, de a külső árnyékoló háló most mylar és alumínium keveréke. A BFA típusú banándugók aranyozott kivitelűek és rendkívül feszesen illeszkednek az aljzatokba, így a kontaktus egész biztos a lehető legjobb. A nagy keresztmetszet miatt a kábel ellenállása rendkívül kicsi, méterenként mindösszesen 0,0038 ohm. A gyártó egy további érdekes adatot is mellékel, ami nem jellemző a kábel gyártóknál, mégpedig megadja a maximális javasolt teljesítményértéket, mely az adott kábelnek még nem jelent problémát. A PRIMUS hangfalkábel esetében ezt csatornánkként 350W RMS teljesítményhatárban maximalizálja. Ahogy a többi sorozatnál is, egyedi rendelés esetén lehetőség van saru-saru, vagy saru-banándugó kivitelű kábel kérésére a standard banán-banán mellett. A rendelhető méretválaszték igen széles, 2x2-2x3-2x4-2x5 méter lehet, de egyedi rendelések is megoldhatók csak hosszú, 1-2 hónapos átfutási idővel kell számolni.

Ricable RCA kábel    
RICABLE PRIMUS INTERKONNEKT KÁBEL
A Ricable Primus jelkábelek közül az analóg interkonnekt kábel is ugyanazon design elemeivel büszkélkedik és a vezető anyaga is megint csak a már említett 7N tisztaságú MARC OFC réz anyag. A 0,34mm2-es vezető szálat PE, Mylar és Alu szigetelés védi a mechanikai és elektromos zavaroktól. Az árnyékoló külső vezető ónozott OFC réz harisnya. A 0,07 ohm/méter ellenállású kábel csatlakozói hat körmös RCA dugók, melyek 24k arany bevonatot, teflon szigetelést, fém házat kaptak. Rendkívül szorosan fogják az aljzatok köpenyeit így itt is a lehető legjobb kontaktus jön létre, hogy a jelalak ne sérüljön egy esetleges kontakt hiba miatt.

RICABLE PRIMUS DIGITÁLIS KOAXIÁLIS KÁBEL
Jelen tesztünkben ugyan nem tettük próbára őket, de említést érdemelnek még a sorozatban található digitális koax és analóg mélysugárzó kábelek. A kivitel itt érdekes módon színben kicsit eltér, a fehér alapon kék mintás harisnya igen mutatós, de, valószínű, hogy szimplán csak a kábelek közötti megkülönböztetés az ok. A digitális koax kábel ugyanazt a dugót kapta, mint analóg társa, de a vezető és a szigetelők összetétele, anyaga más. Itt 0,8mm2 a vezető szál 6N tisztaságú réz anyagból készül, mely a digitális technikában szabvány 75 ohmos impedanciával rendelkezik. A kézzel forrasztott csatlakozó SN/Ag/Cu forrasz anyagot kapott és itt is PE hab, ónozott réz harisnya és Alumínium fólia a szigetelő. A standard méretek 0,5-1-2-3-5 méterben vásárolhatók.

Ricable Primus logo 
RICABLE PRIMUS AKTÍV MÉLYSUGÁRZÓ KÁBEL
A sub kábel külső megjelenése a fehér alapon bordó beütésű. Itt sincs nagy újdonság, a vezető és szigetelő anyagok között, csupán a plusz kiegészített nylon harisnya szigetelő a többlet a még időtállóbb mechanikai sérülések elkerülése céljából. A 6N tisztaságú 0.8mm-es vezető ugyanazt a csatlakozót, szigetelőt kapta, mint koax testvére csak itt a kábel impedanciája nem 75 ohmos értékre lett beállítva.

A kábelek kipróbálása vegyes, de jól ismert zenei műfajok képviselőinek egy-egy számrészletével, valamint hosszabb idejű meghallgatásával telt. Több különböző időben is ráhallgattunk ugyanazon rendszerre, így fokozva az aktuális érzelmi állapot szubjektivitásának csökkentését. A kábelek a meghallgatások előtt nagyjából 70-100 üzemórát már dolgoztak, így objektívebb vélemény születhetett. A kábelek cserélgetése több körben történt…a gyári táp és nagyon alap RCA és hangfalkábel (Dynavox Perfect sound RCA – 6000.-Ft/m és sima alap 2,5mm-es hangfal kábel) helyett kerültek bekötésre a teszt során.

Ricable Primus Vincent Audio SV228


MEGHALLGATÁS
Nem is fokoznánk a feszültséget, az elején ellőjük a puskaport, a legnagyobb érzékelhető változást a tápkábel cseréje okozta a rendszerekben. A gyári, erősítőkhöz csomagolt „dróthoz” képest a Ricable Primus tápkábele az addig vérszegény, fakó előadásról azonnal lerántotta a leplet. Az erősítők rögtön kezdték hozni a tudásuk javát, megérkezett a dinamika, az energia és a mélység-szélesség arány is drámai mértékben változott. Megnövekedett a fókuszáltság és kezdett mindennek éle lenni, nem csak egy óriásra fújt léggömböt lehetett hallani a két hangfal között.

Ricable Primus Audia Flight Three S

A hangszerek és az előadók a csoportos foglalkozásból végre elkezdtek a helyükre andalogni. A Primus tápkábel a Vincent audio SV228-es erősítő húsosabb mélyeit is rögtön megfogta, pontosabbá tette…talán csak az Audia flight Three S kívánt volna még többet, ott a még komolyabb kábel további képességeket képes kihozni az erősítőből, de a gyári verzióhoz képest már ez is nagy megváltás volt. Bekötve aztán a PRIMUS hangfalkábelt, nem csak az Audio Vector QR1 de a Solutions Figaro is végre kezdte megmutatni, hogy milyen az, amikor jó láncban a kábelek is szinergiába kerülnek. Megnőtt a levegő, a felbontás, a sávszélek…és most még pontosabb volt minden hangszer és előadó sziluettje. A szélesség már nem számottevően, de a mélység újra nagyot változott. Most már mindenki onnan játszott, ahol az neki elő van írva, nem volt csellengés, elmaradt a szoros, páros előadás. A mélyenergia alja is megérkezett és az állványos hangfalaknál sokszor kritizált mennyiségre sem volt semmilyen panasz.

Ricable Primus Audios Solutions Figaro B

A Figaro B-ben persze volt még tartalék, és talán a QR1 is többet tud egy még komolyabb kábel segítségével, de fanyalgásra már nem volt ok, ez így ahogy volt szerethető és hosszasan hallgatható, nyugis, de nyílt és jól szeparált előadást nyújtott. Bekötve végül a PRIMUS összekötő RCA kábelt, elsősorban csak finomodott a kapott hang. A neszezések, a levegő vétel, a félre fogott gitárhúr hangja, a női és férfi ének tonalitása valóságszerűbbé és kontrasztossá vált. Egyértelmű volt a változás és a kábel árát figyelembe véve nem is kétséges, hogy előrelépést jelentett a csere, de a hangfal kábel és tápkábel már rendkívüli módon megnyitotta a lánc korlátait, hogy abszolút élvezhető és bántó hibák nélküli produkciót élvezhettünk.


Ricable Primus kábelek

Összegezve a hallottakat kijelenthető, hogy a Ricable Primus kábelei nem is annyira belépők, mint ahogy azt az árai és a kategóriája sugallja. Finom, analóg színezésmentes hangot kínálnak és képesek az olcsóbb, de a drágább rendszerek erényeit is jelentősen megmutatni az alap kábelekkel szemben. A Primus széria nem is akar több lenni, nem akar a high-end világban lubickolni, arra ott van a gyártó felső kategóriája, viszont amit kínál, azt rendkívül jól teszi. Kiváló kidolgozással, minőségi anyagokkal, a kategóriájában briliáns képességekkel és rendkívül kedvező árával lassan, de biztosan hódítja meg a hifi világ fogyasztóit. Ahogy azt a bevezetőben is említettük…érdemes számításba venni és megjegyezni a márkát, hiszen sok potenciál van még benne!       

KONKLÚZIÓ

+ áteresztő hang

+ kiváló mikró és makró dinamika

+ nagyon kedvező ár/érték tudás arány

+ minőségi megépítés

+ prémium agyag használat

Forgalmazó: Stream Audio Kft. www.streamaudio.hu