Hírek, Tesztek

Quadral PLATINUM M30 Audiophile hangsugárzó bemutató teszt - hifipiac.hu

2019.08.26 11:03

Az 1972-ben Hannoverben alapított Quadral cég hangsugárzói a kilencvenes évek elején a kereskedelem liberalizációjakor egyből megjelentek hazánkban, úgyhogy mára már nálunk is szép hosszú múlttal büszkélkedhetnek. 

Az 1972-ben Hannoverben alapított Quadral cég hangsugárzói a kilencvenes évek elején a kereskedelem liberalizációjakor egyből megjelentek hazánkban, úgyhogy mára már nálunk is szép hosszú múlttal büszkélkedhetnek. A múlt és a jelen közti folytonosságot ráadásul a hosszú évek óta stabil márka imázs is biztosítja, aminek része a design valamint a termékek különféle prospektusokban, újságokban és hirdetésekben való megjelenésének stílusa is. Ennek köszönhetően, ha ma ránézek egy Quadral csoportképre vagy imídzs hirdetésre, egyből beugrik a Hi-Fi Magazinban bő húsz éve látott hirdetés, amitől a márka még inkább patinásabbnak és valóban időtállónak tűnik.

A túlnyomó részben különböző fémekről és nemesfémekről elnevezett hangsugárzó családok között a hangsugárzó technológia tökéletes harmóniájaként aposztrofált Platinum sorozat közvetlenül a zászlóshajó Aurum alatt helyezkedik el (pedig a platina érékesebb, mint az arany), a benne található modellek ennek ellenére megfizethető árakon teszik elérhetővé a gyártó csúcs közeli technológiáit. A Platinum típusok közös jellemzői a stabil, rezonanciáknak kiválóan ellenálló kabinetek, a jókora mágnesek, az alumíniumból készült könnyű és merev membránok és a különösen finom felbontást ígérő vadonatúj RiCom V csipogók.

Az M30-as modell sorozat három igényesen kidolgozott álló hangfala közül a legkisebb, és ha úgy tetszik, az egyetlen hagyományos megjelenésű közülük, ugyanis az M40 és M50 típusok vele szemben már az Aurumokra jellemző kabinetbe süllyesztett mélysugárzókkal rendelkeznek. A 3-utas, rear bassz-reflex kialakítású M30-as előlapján konvencionális rendben sorakozik a RiCom-V tweeter, valamint az alumínium membrános 170 mm-es közép és mélysugárzó. A tweeter a kicsi és nagyon könnyű titánium membrán és a kör alakú neodímium mágnes kombinációja 50 kHz-ig terjedő frekvencia átvitellel, ami révén az SACD és az DVD-Audio formátumokhoz, valamint a magas felbontású streamelt anyagok hallgatásához is kifejezetten ideális. Az elegáns fényes fekete mellett a mostanság egyre inkább divatba jövő és mellesleg sokkal kevésbé kényesebb fényes fehér színben kapható hangsugárzó hátulján a külön kamrás megépítettséget jelző felső és az alsó reflex nyílások társaságában a kettős kábelezésre/erősítésre felkészített igényes aranyozott csatlakozó terminál található.

A tesztprogramot az elmaradhatatlan Pawnshop klubbos jazz est indítja izgatottan nyüzsgő közönséggel, melyben szinte fizikailag tapintható a várakozás. A muzsika feszes, izmos és testes dobokkal indul, a hangkép telt és izgalmas, valósággal vonzza a figyelmet. A hangszerek mindegyike határozott és karakteres, különösen a klarinét, melynek szólója egyértelműen meghatározza a Limehouse Blues hangulatát és stílusát. Karakterét tekintve a megszólalás abszolút racionális jellegű, de nem a hidegfejű, hanem a pontos és realista fajtából. A magasak egyértelműen a high-end felsőbb szintjeinek minőségét nyújtják, könnyedek, eszköztelenek és levegősek; ilyet ennyiért ritkán szoktak hangsugárzók produkálni. Hangulatilag a vibrafon visszafogottabb és bensőségesebb, mint a klarinét, a hangzása kellemes és nagyon finom, sok felharmonikussal és hosszú, valóságos hatású lecsengésekkel. 
Emlékezzünk meg még egyszer a basszusról is, mert bőven megér egy misét! Ereje, teltsége és dinamizmusa bőven meghaladja azt, amit egy ekkora doboztól elvárnánk, kvalitásait felhangosítva is megőrzi, és mindvégig tudja hol a helye, vagyis egyáltalán nem akar beleszólni a többi sáv életébe.

A doboz a klasszikus műfajokba hasonló vehemenciával veti bele magát, Anne Sofie Von Otter például olyan lelkes, mintha a koncert előtt egy kis adrenalin löketet is kapott volna. Éneke és az őt kísérő zenekar megszólalása sokszínű és izgalmas, a színpad minden irányban jókora méretű, különös tekintettel a mélységre. A dobozok szép nagy bázistávolságot elbírnak, aki szereti a teret és a sok levegőt közöttük, azt most tobzódhat ebben az élményben. A hangkép nyílt, extrovertált, semmit sem takargató fajta, a Vivaldi mű hegedűit és brácsáit is teljes valójukban elém tárja, nem elfeledkezve az akusztikus zenékkel óhatatlanul együtt járó kísérő hangokról sem, mint kottalapozás, szuszogás, stb, amikért a hifisták egy csoportja valósággal él-hal, és komoly minőség fokmérőnek is tekinti őket. A zenéjére nem lehet nem odafigyelni, ha tényleg csak háttér zenélni akarunk vele, bizony jól le kell halkítani.

Részletező képességéhez jó adalék a Los Calchakis zenekar Gabriel Garcia Marquez, az éppen kórházban lévő (remélhetőleg semmi komoly) világhírű kolumbiai író munkásságát megéneklő dalában lévő akusztikus gitárok hangja, amelyben annyi húrzizegés, felharmonikus és mellékzönge van, amit régen hallottam, és akkor is inkább csak drágább dobozoktól. Rock és pop muzsikán mindene megvan ahhoz, hogy learassa a babérokat; testes basszus, sok szín, nyíltság és tisztaság, valamint olyan levegős és könnyed vokál, mint például Barta Zsófié a Holdviolában, ami teljesen lenyűgözött.

Tegnap este, amikor már elegem volt a választóköri adatokból, megnéztem a Thor: Sötét világ című filmet, ami összességben egy irtó nagy hülyeségnek bizonyult, de nagyon jó hangokkal és effektekkel, amik bebizonyították, hogy az M30 magában vagy surround csapatban átkozottul jó választás lehet egy minőségi házi-mozihoz. A basszusa egészen fenomenális volt, például amikor a kő troll szerű lény menetelt Thor felé, aki pár pillanattal később egyetlen laza kalapácslendítéssel egy nagy halom sittet csinált belőle, valósággal rengett a föld, mintha valami mázsás kolonc esett volna rá a szobám padlójára. Még egy szubtól is jó teljesítmény lett volna, ráadásul mindenféle zavaró effektus nélkül, tisztán és pontosan.

A Platinum sorozat legkisebb állódoboza egy kompakt méretű hangsugárzó óriásokat idéző basszussal, tiszta, nyílt és eszköztelen hangzással. Racionalitás tekintetében pozitív értelemben talán illik rá a „németes” jelző, ám a zeneisége a maga által kijelölt irányvonalon haladva elvitathatatlan. Megszólalásának a kitűnő basszus mellett a RiCom tweeter produkciója a másik kulcseleme, amiben jóval komolyabb hangsugárzóknak is méltó vetélytársa lehet. Hozzávéve mindehhez az elegáns, lakkozott kivitelét az M30 megfelelő, párosításban valóban nagyon jó ajánlatnak tűnik, ami most a Quadral promóció keretében ráadásul még kedvezőbb áron hazavihető.


Quadral Platinum M30
Frekvencia átvitel: 30 Hz – 50 kHz (-3dB)
Teljesítmény: 140/200 W (nom/zenei)
Érzékenység: 89 dB
Impedancia: 4-8 Ohm
Váltási frekvenciák: 400/1800 Hz
Méretek: 955×210×297,5 mm
Tömeg: 17,7 kg
Ár: 439.990,- Ft
Promóciós ár: 374.990,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/

forrás: www.hifipiac.hu