Hírek, Tesztek

HiDiamond Digital DGT+ digitális koax kábel teszt

2019.08.26 11:54

Ebben a tesztben a belépő kategóriás (65 Euro bruttó árú) digitális RCA kábellel foglalkozunk. A kábel 75 ohmos impedanciára van kialakítva, hogy alkalmas legyen a feladatra. 

HiDiamond Digital DGT + MKII FDS

Írta: Valerio Maria Bonavia

Jó digitális kábel a jó kezdéshez

 A HiDiamond egy olasz cég, amely Rómában működik, és már egy tucat éve az audio és video kábelek gyártásának szenteli magát. Folyamatosan bővítették a katalógusukat, és mára már széles palettán kínálják a termékeiket a belépő kategóriától egészen a különleges kidolgozású drága és nagy teljesítményű verziókig.

Ebben a tesztben a belépő kategóriás (70 Euro bruttó árú) digitális RCA kábellel foglalkozunk. A kábel 75 ohmos impedanciára van kialakítva, hogy alkalmas legyen a feladatra. Mivel a kábel csak a digitális egy, és nulla kódolású jelek átvitelére készült és nem az analóg zenei anyagokra, a rangos 4VRC technológia helyett a kétszeresen hőkezelt 2VRC elemi szálakat alkalmazza. Attól függetlenül, hogy az audiofil hallgatóságot a számok átvitele nem hozza lázba, tisztáznunk kell, hogy ezek a kábelek nélkülözhetetlenek a CD mechanikától a DAC egységig történő adatfolyam átvitelhez, ahol majd a szinuszos formátum kialakul. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy általános CD lejátszó berendezés kétféle funkciót lát el például az autóban. A digitális formátumról analóg jeleket állít elő.

Manapság viszont egyre inkább elterjed a külön dekóder egység alkalmazása, amely a CD lejátszóról, vagy a számítógépről, esetleg az internet hálózaton keresztül érkező jeleket dolgozza fel. Ezek a dekóder egységek, amelyekről az audiofil közönség álmodozik nélkülözhetetlenné teszik a digitális csatlakozó kábelek alkalmazását. Sokszor a DGT + MKII-nél jelentősen drágább kábeleket használnak a kapcsolat megteremtésére.

Azért meg kell említenünk azt is, hogy aki a dekóderek híve, azok nagy pénzt költenek a dekóder ára mellett az előerősítőre is, mivel csak így lesz tisztességes a rendszerük. Ha a rendszer belépő kategóriás, akkor érdemes a szintén belépő kategóriás DGT + MKII kábelen elgondolkodni. A tesztre kapott kábel egy méteres hossza klasszikus, jól alkalmazható.

Annak ellenére, hogy a kábel nem irány érzékeny, nagyon helyesen a két vég eltérő színjelölést kapott, így mindig egy irányba lehet beszerelni.

A csatlakozások tényleg jó minőségűek, amely szokatlan ebben az árkategóriában (és őszintén szólva a magasabb árkategóriában is hasonlókat lehet látni)

Hogy bizonyíthassa rátermettségét, a rendszeremben digitális forrásként alkalmazott Electrocompaniet EMC-1, és egy UCB Power DAC MSB egység közé illesztettem be. Alternatívaként időnként a pirítóként melegedő Pierre Lurné Mephisto is munkába állt. Az előerősítő Convergent Ultimate LTV MB125, a hangfalak az Aveter Avalon, a jel és hálózati kábelek a M.I.T.-től származnak.

Digitális kábelként rendszerint egy White Gold Sublimis Pi II van beszerelve. Hogy az összehasonlítás megállhassa a helyét, egy szupermarketben vásárolt hétköznapi digitális kábellel fogom az összehasonlítást végezni. Úgy érzem, hogy megtaláltam a helyes középutat, mert tízszer alacsonyabb a HiDiamond ára a referenciánál, és tizenötször olcsóbb a szupermarketben vásárolt kábel szintén a referenciával összehasonlítva. Ezeknek a költségeknek a tudatában a teszt összehasonlítása fair lehet.

Csak hogy tisztázzuk, miért kell legalább a DGT + árát elkölteni egy összekötő kábelre, azonnal nyilvánvalóvá vált számomra. A szupermarketben vásárolt kábel felett már az első menetben látványos, technikai kiütéses győzelmet aratott a HiDiamond.

Nem tudom elhinni, hogy hajlandó lehet bárki 50 Eurot spórolni csak azért, hogy a szupermarketben vegyen kábelt. Azt javaslom, hogy ha kell, apránként gyűjtögesse össze egy legalább HiDiamond szintű kábel árát. Szánalmasan lealázta anyagában, kidolgozásában, dinamikában, harmóniában, és hangszínben. Egyszerűen nem említhetők egy lapon.

Hogy a felfelé való összehasonlítás minél pontosabb lehessen, néhány zenekedvelő barátomat is megkértem, hogy segítsen. A HiDiamond hallgatásakor ők is hozzám hasonló eredményeket szűrtek le, ezért ezek bizonyosságként leírhatók. Amikor a HiDiamond helyére beszereltem a Sublimist, a barátaim is azonnal érzékelték a különbséget. Minden paraméterében jobb, mint a HiDiamond, de ugyanakkor azt is elismerték, hogy a DGT + előadás módja is egészen tisztességes volt.

Szóval mikor is használhat egy audiofil szupermarketben vásárolt kábelt a HiDiamond helyett? A válasz: SOHA, és pont. Egyszerűen nem érezné jól magát. Természetesen tudni kell, hogy van jobb kábel ennél a HiDiamond típusnál (még a saját katalógusukban is van több magasabb kategóriás modell), ám ha figyelembe vesszük az ártényező korlátokat, akkor akár ezt is elégedetten tudja majd használni.

 

Mi a különbség egy jó, de megfizethető (vagy ha úgy tetszik belépő kategóriás) DGT + MKII, és egy referencia kategóriás többször drágább kábel hangja között? Könnyű megmondani.

Jelen esetben a drágább kábel természetesebb hangzást, és komfortosabb zenehallgatást biztosított. A harmónia nagyobb mennyiségben van jelen, a hangszín kisebb mértékben változik (például az akusztikus gitár hangja kicsit sötétebb volt a reprodukció során. A hang elnyújtottabb, és több a visszhang. A gitárt egészen pontosan helyezte el a környezetben, de a drágább kábel jobban kihozta az argentin jelleg részleteit. A belépők gyorsabbak, hitelesebbek, és dinamikusabbak. Kevésbé volt kásás a reprodukció.

OK, azt az összehasonlítás nem vette figyelembe, hogy a referencia kábel ára százakkal, ha nem ezerrel drágább (Euroban). Természetes volt tehát, hogy a referencia megverte, de ezzel együtt hangsúlyozom, hogy a DGT + MKII rendkívül előnyös ár/érték arányt kínál, és adott esetben, ha nem akar rengeteget költeni a kábelre, érdemes komolyan figyelembe venni. Ez egy egészen jó hangú belépő kategóriás digitális kábel rendkívül elfogadható áron.

Összefoglalás:

A belépő kategóriás kábel alacsony ára több mint elfogadható, emellett a teljesítménye nagyon is jó (az árát figyelembe véve nagyon-nagyon jó). Az építés minősége és kidolgozása is nagyon jó. A HiDiamond DGT + MKII megbízható, őszinte teljesítményét olyanok figyelmébe ajánlom, akik nem tudnak nábobként vásárolni.

Magán véleményem szerint akár a fiatalabb DAC generáció, de az audiofil közönség figyelmére is méltó, ha azok nem képesek egy tökéletes digitális kapcsolat embertelen árát megfizetni.

Mivel egy magasabb minőségű kábel a HiDiamond kínálatában a tesztben szereplőhöz mérve kb. háromszoros, esetleg érdemes lehet még azt is kipróbálnia, ha belefér.