Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond HDX2 high-end hálózati tápkondicionáló, elosztó teszt

2019.08.26 13:25

Azoknak, akik készülékeik kellően jó minőségű táppal való ellátását valóban komolyan gondolják, a HiDiamond a hálózati kábelek mellett a HDX2 high-end tápkondicionálót/hálózati elosztót ajánlja, ami auditív hasznossága mellett túláram védelemmel is rendelkezik és olyan ízléses és elegáns kinézetű, hogy biztosan nem a rendszerek szürke eminenciása lesz belőle.

Azoknak, akik készülékeik kellően jó minőségű táppal való ellátását valóban komolyan gondolják, a HiDiamond a hálózati kábelek mellett a HDX2 high-end tápkondicionálót/hálózati elosztót ajánlja, ami auditív hasznossága mellett túláram védelemmel is rendelkezik és olyan ízléses és elegáns kinézetű, hogy biztosan nem a rendszerek szürke eminenciása lesz belőle.

A HDX2 tápkondicionáló minden bizonnyal komoly esélyekkel pályázhatna dobogós helyre a tápelosztók képzeletbeli szépségversenyén, és ennek a ténynek, valamint annak, hogy lényegében sokkal inkább készülék, mintsem hagyományos elosztó formája van, köszönhetően minden bizonnyal senki sem fogja az audio készülék háta mögé száműzni. A valójában tükörsima, de a fénytörés miatt rafináltan hullámosnak tűnő sötét ezüstszínű előlapon az összképet kissé lerontó fekete, műszeripari főkapcsoló, valamint egy világoskék hátteres LCD kijelző található, amely a hálózat aktuális feszültség értékét és az áramerősséget mutatja. A készülék nálunk használatos EU változatán a betáp és az öt készüléket kiszolgáló aljzat a feketére eloxált fémház hátlapján található szépen sorba rendezve.

A 4VRC rézvezetékekkel bekábelezett belvilágban többféle egység veszi kezelésbe a készülékbe érkező tápot. A különféle zavarok kiszűréséről a kétszeresen árnyékolt 230V/ 60A-es szűrőegység gondoskodik rendkívül hatékony zajelnyomással és az ígéretek szerint anélkül, hogy a hangminőségbe bármilyen egyéb nemkívánatos módon beavatkozna. A készülékeinkre kifejezetten káros túlfeszültség ellen Siemens gyártmányú védelem veszi fel a harcot. A készülék maximálisan 2300 W teljesítmény továbbítására képes, így akkor sem kell aggódnunk a teherbírása miatt, ha esetleg nagyobb teljesítményű végerősítők is találhatók a rendszerünkben.A HDX2 közbeiktatásával táplált rendszer hangja összességében finomabb és kulturáltabb, némileg részletezőbb és levegősebb, valamint érdekes módon egyszerre kellemesebb és valóságosabb. A dinamika szintje megmarad, a dobütések azonban a pontosságuk mellett kissé puhábbá és analógosabbá válnak, amitől egy-egy pillanatban olyan érzetem támadt, mintha az erősítőm időközben csövessé, vagy legalábbis hibriddé változott volna. Az előzőekben tapasztalható apró élek és finom sorják eltűnnek és a hang simább lesz, ami minden esetben a torzítások csökkenésére utal. A klarinétos technikailag jó nagyot fejlődik néhány perc alatt, játéka érettebb, kidolgozottabb, ráadásként a hangszere is szebben szól, hangjában több a szín és az árnyalat, felszabadultsága jól illik a ritmusszekcióhoz. A vibrafon kvalitásai és tónusa az analóg világ szépségét idézi, kevésbé csilingel, mint az előbb, inkább testesen, kellemesen, szép hosszú lecsengésekkel és gazdag felharmonikusokkal szólal meg. 
A következő felvételt indító kézi dobok oldottabb hangulatban és ritmusosabban szólalnak meg, a meztelen tenyerek és a dob bőrének találkozása valóságosabb és hihetőbb. A kissé túllőtt, hifi hangfalat próbáló basszus ereje változatlan, azonban a jobb táppal „etetett” rendszer sokkal jobban kordában tudja tartani az energiákat, így a mélyek pontosabbak és minimális szintű a rezonanciák szintje. Shirley Horn némileg átszellemültebb, békésebb hangulatban és kellemesebb, lágyabb tónusban énekel, a hangja levegősebb, „könnyebb”, de nem súlytalanabb. A kissé nagyobb méretű, pontosan felépített színpadon tágasabb tér áll az énekesnő rendelkezésére, aki ettől még inkább központi szereplővé válik. A felvétel háttérkörnyezete gazdagabb és hangsúlyosabb lesz, és ezzel együtt természetesen a felbontás és a részletezettség szintje is megnő. A határozott lágysággal hullámzó latinos ritmusszekció új elemekkel bővül, és a dinamikai hasonlóság dacára mégis sodróbbnak tűnik.
Vivaldi muzsikája az olcsó elosztó típust használva is nagyon kellemesen és élvezetesen szól, a HDX2 belépése után elsősorban az audiofil paraméternek számító érzelmi vonal erősödik jelentősen, amitől a zene élvezeti szintje jóval komolyabb lesz, és a hosszú távú hallgathatóság is sokat fejlődik. A hegedűk hangja simább, összetettebb, jó értelemben véve színesebb, gazdagabb és kellemesebb, a zene pedig még inkább a technika elé kerül. A hangulati elemeknek és a valóságosságnak köszönhetően az „ott vagy” érzet sokat javul, így a zene sokkal inkább bevon a történésbe. 
Műfajtól függetlenül a zenék egységesebbé válnak a HDX2 közreműködésével, a hangzást pedig minden esetben komolyabbnak és nagyvonalúbbnak érzem, ami azt az érzetet kelti bennem, mintha az elektronikákat időközben jóval komolyabbra cserélték volna.

Hasonlóan a drága hálózati kábelekhez, a HDX2 is a hangkép komplex javulását eredményezi, különös tekintettel az ún. audiofil paraméterekre, amelyek hatására a zene élvezeti szintje olyan növekedésen esik át, mintha a rendszerünket egy komolyabbra cseréltük volna. Öt aljzatának köszönhetően a készülék egy komplett hifi vagy házimozi rendszer ellátására/feljavítására elegendő, (a hasonló eszközök a tapasztalatok szerint a különféle képmegjelenítőkön is jól szoktak működni), ráadásként pedig még meg is védi a hozzá csatlakoztatott berendezéseket, amely funkciója révén akár egyetlen pillanat alatt behozhatja az egész árát vagy annak akár a többszörösét is.


HiDiamond Diamond HDX2 
Méretek: 340×180×80 mm
Tömeg: 3,1 kg 
Ár: 459.990,- Ft


Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/