Hírek, Tesztek

HiDiamond HDMI 1.4 és Digital Fiber kábel teszt

2019.08.26 12:02

Előfordul, hogy egy márkajelzés alapján próbálják meg egy termék piaci árait megsaccolni. Nos, Salvatore Filippelli (HiDimond tulajdonos), és Giuliano Pompili (gyártás műszaki felelős) cége a klasszikus kivétel, amely erősíti ezt a szabályt.

A digitális információk átvitele

Előfordul, hogy egy márkajelzés alapján próbálják meg egy termék piaci árait megsaccolni. Nos, Salvatore Filippelli (HiDimond tulajdonos), és Giuliano Pompili (gyártás műszaki felelős) cége a klasszikus kivétel, amely erősíti ezt a szabályt. A bemutató első mondatát az magyarázza, hogy az audio kábeleik más gyártókkal összehasonlítva (híresebbek, jobban publikáltak sok esetben) szemmel láthatóan kedvezőbbek, nem beszélve a megjelenésről, és a gyanú felett álló szerelési minőségükről. Praktikus példával élve, mi sem bizonyítja jobban ennek a gyártónak a minőségét, mint hogy egy átcsomagoló cég árszintjén nehéz olyan réz alapú elemi szálat tartalmazó kábelt találni, amelyet legalább kétszer hőkezeltek. (néhányan még arra is veszik a bátorságot, hogy bombasztikus kijelentésekkel dicsérjék a teljesen átlagos OFC vezető erekből álló kábelüket). A technológia neve VRC, és arra hivatott, hogy homogenizálja az anyagot, amely aztán fokozza az átvitel sebességét, és csökkenti a kapacitását. A gyártás során az anyagot áthúzzák a kemencéken, amelyek pontosan beállított hőmérsékletével úgy végzi el az olvasztást, hogy közben nem sérül meg a kristályrács térbeli elrendezése. Ahogy az elvárható, minden ciklus finomít az anyagon, amelynek szálhossza folyamatosan nő. A folyamat többszöri ismétlése egyre jobb vezetési képességekkel ruházza fel az elemi szálakat.

A tesztben kétféle kábelt mutatunk be. Egy HDMI 1.4 kábelt, és egy optikai kábelt. A szerelés minősége ezekben az esetekben sem belépő kategóriás!

A HDMI kábel adat folyamokat szállít audio és video jelek formájában, ezért természetesen befolyásoló tényező az elektromos adata. A Toslink kábel alatt a Toshiba által kifejlesztett protokol értendő. A név a Toshiba Link szavak összevonásából keletkezett. A kábelen monokróm fényimpulzusok továbbítását végzi a rendszer. Hibás a feltevés, miszerint az emitter jele egy egyszerű fényvezető szálon fut át, mivel ebből is van több féle. Általában megkülönböztetünk műanyag vezető szálat (olcsóbb verziók), kvarcüveg szálat, és egy kristályból húzott magas minőségű üvegszálat.

A HiDiamond a mono kristály húzott üvegszálat alkalmazza. Ez az anyag nagyon magas tisztaságú, és a végeken (lencséknek hívják) a felület magas minőségű adat átvitelt tesz lehetővé. A végeken a fémrész csatolja a lencsét a fényvezető szálhoz, ezért a szerelési pontossága kritikus. Digitális átvitel hibát, vagy jelentős jitter torzítást okozhat a gyenge minősége.

A HDMI (High Definition Multimedia Interface kábelek alkalmazásakor probléma forrása lehet, hogy ha egyszerű elemi vezető ereket alkalmaznak. A HDMI 1.4 nagy sebességű kábelek esetében 4 pozitív egyszeresen árnyékolt kábel van csatlakoztatva 5 érintkezési ponthoz, amely szigeteléssel van ellátva.

Számokkal is érzékeltetem a kábel feladatát: egy 4,95 Gbps, 166 MHz sávszélességű jel (HDMI 1.4 szabvány) átvitele. 20,1 Gbps 340 MHz sávszélesség a veszteség nélküli 192 kHz hangjelek (8 csatorna) átviteléhez, és a két csatornás jelek 768 kHz sávszélességgel, továbbá az ethernet jelek.

Visszatérve az eredeti kényes kérdésre, hogy miként lehetséges a digitális jelek irgalmatlan kavalkádjának áthallás, és veszteség mentes átvitele. Ez bizony egy rendkívül komoly technikai kihívás. A teszt során vizsgált kábel rendelkezik az ATC Testing HDMI 1.4 tanusítvánnyal, amely bizony az egyik legmagasabb elismerés a házimozi műfajban. A réz elemi szál, amelyből a kábel épült, a 4VRC technológiával készült, amely rendkívüli tisztaságot eredményez. A gyártás minősége kiváló, ezért habozás nélkül csatlakoztattam a Denon BluRay HTCP, és a videó kapcsoló közé. A külső borítás kulcsszerepet játszik a minőség optimalizálásában. Nem merül ki a szerepe az elegáns megjelenés megteremtésében, a rendszer szerves része. A kábel átviteli minősége tagadhatatlanul a riválisok közé emeli, az Audioquest, a Wireworld, és a Monster magassága a méltó besorolás.

Meghallgatás:

Először is szeretném leszögezni, hogy nem vagyok birtokában egy digitális médium audiofil képességeinek, ezért nem írok kritikát a Black Silver kábel hangminőség átviteléről. Ennek az oka, hogy a Denon BluRay lejátszóm a többcsatornás veszteség mentes jeleket lekeverve küldi át a Cary Audio előerősítőre, ahol a DA konverziót az kiváló minőségben elvégzi. Engem leginkább a videó átvitel minősége érdekelt jobban, az audio részt meghagyom más kollégáknak.

Két rövid mondatban bemutatom a rendszert, amelyben a videó átvitel jellemzőket teszteltem. JVC D-ILA RS50 projektor jeleníti meg a képet. Ez a típus elismerten kiváló kontraszt jellemzőkkel rendelkezik. A kép dinamikája még a bonyolult mozgások során is nagyon jó, egyáltalán nem tapasztaltam alulvilágított, vagy beégett részleteket. Kiváló.

Mivel meghallgatás tesztet ígértem, át is térek a másik kábel értékelésére, amely szintén a fotonok áramlásáról szól, ám most a hangminőség szempontjából közelítjük meg. A Digital Fiber + kábel képességeit foton áramlási szempontból mellőzöm, azonnal az audio részre térek rá.

Segítségnek a Burmester Test CD II lemezt alkalmazom, amely gyakorlatilag bármilyen stílusbeli meghallgatást lehetővé tesz. A hanganyag megszólalásakor azonnal feltűnik, hogy a minőség messze felülmúlja a kábel javasolt fogyasztói árát. A megszólalás stílusa jól definiált, levegős, a színpadkép mély, és széles. Paco De Lucia akusztikus gitárja, és Steve Ray Vaughan Fender Stratocastere rendkívül pontosan jelenik meg a környezetben. A fókusz kiváló, éles. A középtartomány kiváló impulzus átvitele, és különösen figyelemre méltó szépsége a Fiber Plus kábelt a kategóriája fölé helyezi. A hangjának következetessége őszintén szólva elképesztő. Egy másik jó példa egy orgona felvétel, amely nem székesegyházban készült, így hiába is keresnénk benne a hatalmas lecsengési időket, ám a minősége kiváló.

A tér bemutatás pontos, képes az apró részletek megjelenítésére. A sípok nem az arcunkban szólnak, és a méret megjelenítés is csaknem pontos. A kórus holografikus megjelenést kap, kidolgozása megfelelő, éppen elegendő levegő van a részletek között. A környezet bemutatása kiváló, a magasság is rendben van, nem hallatszik különbség a referenciához képest. A legérzékenyebb részletek sem mosódnak el, kiváló az áttekinthetőség.

Pink Floyd The Wall (EMI CD): A fenti megjegyzés még nyilvánvalóbb ezen a felvételen, amely mára már szinte kultikus. A híres brit zenekar felvétele minden audiofil hallgatót lenyűgöz a részleteivel, ezért alapelem minden teszten.

Először is a dinamika, és a mélybeütések jól konzerváltak a digitális médián, és ezekkel szemben kifogás nem is merült fel, mindkettő több is, mint elegendő. A részletezés megfelelő, és a textura egyáltalán nem annyira durva, amit elvárhatnánk egy ilyen alacsony árkategóriás kábeltől.

A hangok áramlása soha nem akadozik, a hangzás likviditása nagyon jó. A játéka hiteles, és megvan a maga sajátossága, de ezt az árkategóriája felett teljesíti. David Gilmour kiváló gitáros, és a Fendere hangja intenzív, és teljes. Soha nem volt száraz, vagy kimerült. A belépők kellően pontosak, a dallam bemutatás módja következetes az egész dupla CD lemezen. Emellett a vokál nagyon szép és igaz, rendkívül élvezetes.

 

Összefoglalás:

Első pillantásra egyetlen felhasználó sem tudná megkülönböztetni ezt a HDMI kábelt ez egy jól ismert gyártó csúcsmodell darabjától. Ez igen sokat elmond a tervezésről, és a beépített technológiákról. 

A Toslink kábellel kapcsolatosan az a véleményem, hogy ha nem lenne a végeken a fém záró gyűrűr amellyel a mechanikus stabilitást fokozzák, ugyanolyan jó eredményt érnének el, de így abszolút rendben van az egész kábel. Az összehasonlítást egy SPDIF Digital III Furutech Reference kábellel végeztem, amelyet normál esetben referenciaként használok a rendszeremben, de meglepett a nagyságrendekkel olcsóbb kábel produktuma. Röviden annyit mondhatok, hogy ha megnézi a termék árát, nem fog hinni a szemének, hogy mire képes. Más katalógusok böngészésekor gyakran találhat műanyag vezető szálas kábeleket ehhez képest tripla áron!

forrás: Fedelta.it