Hírek, Tesztek

Quadral ARGENTUM 420 monitor hangsugárzó bemutató teszt

2019.08.26 11:05

A Platinum és Ascent állódobozok után jöjjön végre egy monitorsugárzó is az állványos dobozok kedvelőinek vagy azoknak, akik kis helyre keresnek valami megfelelő méretű és kedvező áru hangsugárzót. 

A Platinum és Ascent állódobozok után jöjjön végre egy monitorsugárzó is az állványos dobozok kedvelőinek vagy azoknak, akik kis helyre keresnek valami megfelelő méretű és kedvező áru házimozi hangfalat. Az aktuális delikvens az Argentum sorozat kettő monitora közül a 420 típusjelű kisebbik modell, egy karcsú és ízléses két-utas dobozka.

A kedvező áru Argentum család modelljeiből hi-fi sztereó és házimozi hangsugárzó szettek egyaránt összeállíthatók, utóbbiakban a 420-as háttérsugárzónak is ideális lehet, de kisebb terekben szub-woofer használatával akár a frontsugárzó szerepkörét is elláthatja. A rear bassz-reflex kialakítású hangsugárzó hangszórókészlete 25 mm-es selyem dóm tweeterből és 155 mm-es mély/középsugárzóból áll. A selyem dóm, noha több gyártónál az olcsóbb kategóriát képviseli, egy valódi klasszikus hangsugárzó elem, aminek lágy tónusa miatt nagyon sok rajongója van. Sok hifista például semmilyen „puccos” alumínium vagy titán csipogóért nem adná oda, többek között ezért is lesz érdekes és tanulságos kipróbálni a gyártó híres high-tech alu tweeterei után.

A fekete vagy fehér fólia borítású dobozok vastag fényes előlapot kaptak, aminek az esztétikai szempontok mellett a kabinet merevségének növelésében is komoly szerepe van. A reflex-nyílás hátul található, így a falak távolságával ügyesen kísérletezve finoman még rá lehet segíteni a basszusra, ami egy kisméretű monitor esetében általában mindig jól jön. A függőleges középvonalhoz képest aszimmetrikusan elhelyezett reflex port alatt található a single hangsugárzó terminál banándugót és csupasz drótvéget egyaránt fogadó kivitelben.

A kiemelt audiofil paraméterek mellett egy hangsugárzó, különösképpen egy monitor megítélésénél illetve kipróbálásánál kiemelt szempont a basszus mennyisége és milyensége, hiszen ez a paraméter alapjaiban meghatározza az adott típus felhasználhatóságának körét, és valljuk be, egyáltalán nem mindegy, hogy egy doboz műfaj független, vagy Darvas László örökbecsű magazinjának egyik olvasói levél gyöngyszemét felidézve, csak XVI. századi török sípzenét lehet rajta hallgatni. 
Az Argentum 420 kis mérete ellenére a mélyek tekintetében is szépen helytáll, pedig egy nagy és magas szobában zenél, ráadásul jó 1 méterre a hátsó falaktól, vagyis senki sem segít neki. Azt persze nem állítom, hogy úgy istenigazából meggyomrozna, de ami nagyon fontos, a balansza egyensúlyban van, és a hangzása annak ellenére sem könnyűsúlyú, hogy a tervezői nem éltek a felsőbasszus kiemelés jól bevált eszközével. A megszólalása alapvetően racionális jellegű, friss, nyílt és izgalmas, jazz illetve pop és rockzenéken a ritmusszekció egyaránt dinamikus és életteli. Márkatársaihoz hasonlóan valósággal vonzza a figyelmet, az élénkség, a sok részlet és a szín még lehalkítva sem hagyja háttérzenévé degradálódni. A selyem dómok szintén kitesznek magukért; a magasak egyszerre kellemesek és élénkek, a részletek pedig bőséges mennyiségben érkeznek. Ha a zene élvezhetőségét nézzük, semmilyen hiányérzetet nem hagynak bennem, noha a korábbi Quadral modellek alumínium dómjai analitikában és átviteli paraméterekben is többet tudtak náluk.
A hangszereket pontosan helyezi el és szépen elkülöníti egymástól a tágas és levegős színpadon. A karaktere abszolút monitoros, könnyedén leszakadó laza hangokkal és doboztalan jellegű megszólalással, amitől az ember a csekélyebb basszus ellenére mindig meginog az állódoboz kontra monitor kérdésben, ami a hifi műfaj egyik legősibb és legkínzóbb problémája.

Klasszikus muzsikákon méretét abszolút meghazudtoló vehemenciával zenél és a komplex nagyzenekar számára óriási falatot jelentő megszólaltatásától sem ijed meg. A sok hangszer és az összetettség ellenére meglehetősen telten és öblösen szól, emellett a monitoros könnyedséget és oldott hangulatot is megőrzi. Nyíltságának köszönhetően pontos rálátást biztosít a zenére és a zenekarra és alapkarakteréből fakadóan nagyon sok részlettel és apró információval kényeztet. Az énekesnőt pontosan ábrázolja, az énekhang telt, sokszínű és artikulált, például azt is tökéletesen hallani, hogy jóval erőteljesebben pörgeti az „r” betűket, mint egy született olasz. A Vivaldi mű érzelmessége pedig még a pozitív értelemben letagadhatatlanul németes jelleg mellett is átjön, a hegedűk néhol szinte már sírnak, minden bizonnyal úgy, ahogy azt a Mester anno elképzelte, amikor a művet papírra vetette.

Az előző kettő Quadral modellhez képest az Argentum 420 egy pici és olcsó hangsugárzó, de csak a méretét és az árát tekintve, mert a megszólása egyrészt a márkatársaknál megismert pozitívumokat vonultatja fel (nyíltság, tisztaság, pontosság, transzparencia, levegősség) másrészt a kedvezőbb ár dacára is minőségi hangzást nyújt. A monitor jelleg miatt a stílusa természetesen sok tekintetben más, mint az álló dobozoké, könnyed eszköztelenségével azonban gyorsan megszeretteti magát és a számára ideális környezetben (kisebb terek) hamar a nélkülözhetetlen családi Ezüstté válhat.


Quadral Argentum 420
Frekvencia átvitel: 45 Hz – 35 kHz
Teljesítmény: 60/90 W (nom/zenei)
Érzékenység: 87 dB
Impedancia: 4-8 Ohm
Méretek: 310×165×250 mm
Tömeg: 5 kg
Ár: 119.990,- Ft
Promóciós ár: 99.990,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/

 

forrás: www.hifipiac.hu