Hírek, Tesztek

Thorens TD-203 analóg lemezjátszó bemutató 2016

2019.08.26 13:20

Mindig öröm látni egy új tervezésű vinyl lemezjátszót. Íme a Thorens újdonsága, amely a vinyl szerelmeseinek jókedvét hivatott fokozni igencsak elfogadható árával. 

Mindig öröm látni egy új tervezésű vinyl lemezjátszót. Íme a Thorens újdonsága, amely a vinyl szerelmeseinek jókedvét hivatott fokozni igencsak elfogadható árával. A lemezjátszók minősége drámaian fokozódik, ha a túllépi a belépő kategória ezer Dolláros árszintjét. A Thorens ezt még fokozni tudta extra speciális hangzásával, amely túlmutat az árkategóriáján. Nem véletlenül nyerte el a bemutatója a 2016-os Sound+Image díját.

Általános bemutató

Fekete, fehér, és piros színben rendelhető, ami már akár a Thorens védjegyének is nevezhető. A TD 203 többtengelyes karja nem megszokott ebben az árkategóriában. Ugyanígy nem megszokott az elektronikus sebesség váltás luxusa, mivel általában a szíj áthelyezésével lehet más típusokon a műveletet elvégezni. Jelen esetben a lapos meghajtó szíj a hordozó tányér körül vezetve rejtve van, és a sebesség váltást elektronikus kapcsolóval lehet átkapcsolni – igazán üdvözölhető kényeztetés.
A kiemelendő tulajdonságok listáján mindenképpen meg kell említeni a többtengelyes hangkar csapágyazást, amely általában csak a magasabb árkategóriában található meg. A hagyományos csuklós csapágyas verziók két dimenzióba zárják a kart, ám ebben az esetben egy karbid lapon öt csapágy golyóval minden irányba szabad mozgást engedélyez a rendszer – természetesen az anti-skating súly szabta határok között. Ez az elrendezés sokkal szabadabb karmozgást tesz lehetővé. Szonikusan a szabad karmozgás a részletek pontos megjelenítésében jelentkezik, nem mellesleg a kar rezonanciát is jobban csillapítja. Maga a kar hengerelt alumínium cső ebben a kiemelkedő lemezjátszóban.


A jel csatlakozások – beleértve a földelést is - a plith alatt a hangkar hátsó részén találhatók. A tápcsatlakozás a bal oldalon található a bekapcsoló, és sebesség választó kapcsolók elektronikája alatt. A műanyag porvédő fedél legalábbis furcsa, mivel nem lecsukható, mikor a lemezjátszót használná, így nem is tedja csökkenteni a hangfalak által keltett rezgéseket. Tényleg csak a por távoltartása a feladata. Nem a megszokott módon támaszkodik a lábazatra, ezért mielőtt használni szeretné a lemezjátszót, le kell emelnie, és a nagydarab műanyagnak máshol kell helyet találnia a szobában. A tányér fedő sem tartozék. A parafa verzió 69 Dollár, a gumi pedig 79 Dollár többlet költséget jelent. Mi nem támogatjuk szívesen azt az ötletet, hogy ne használjunk tányér fedőt, ezért egy másik lemezjátszóról emeltünk át egyet a teszthez.


A setup ebben az árkategóriában vagy nagyon egyszerű, vagy rendkívül bonyolult. A Thorens üzembe helyezése egyszerű, nagy segítséget nyújt hozzá a képes kezelési útmutató, de még jobb az online elérhető színes képekkel illusztrált változat, mivel ez akár nagyítható is.
Elsőként a szállítási rögzítőket kell eltávolítani (ezeket jobb biztonságosan eltárolni, mert szállításkor szükség lehet rájuk), majd a lapos szíjat kell felhelyezni a meghajtó tányérra. Ez esetünkben elmaradt, mivel használt darabbal végeztük a tesztet.
Két mozgatható súly található a hangkar végén. A nagyobbik ezek közül a tracking, amely a tűnyomásért felelős, de van egy excentrikus furattal ellátott második, kisebb is, amit együtt kell mozgatni a nagyobbikkal a kar kiegyensúlyozásához.

 

A tartozék műanyag beállítás segítő eszközzel az egyensúly beállítása egyszerű, ezt követően már csak a TP82 hangkar, és TAS257 cartridge javasolt 2,3 grammos nyomását kell belőni. Ez is könnyen ment. 

Az excentrikus súlyt el lehet forgatni ha szükséges az azimuth pontos beállításához (a mi készülékünkön ez a beállítás már el volt végezve). A legvégső mozzanat az antiskating súly beállítása. Az apró súly egy szinte láthatatlan szálon lóg, amelyet ráadásul át kell vezetni egy ici-pici huzal szemen. Ehhez nem árt, ha előkészíti az olvasó szemüvegét, és felkapcsolja az asztali lámpát.

 

A zenei bemutató

Ez a lemezjátszó elég precíz ahhoz, hogy képes legyen a barázda legkisebb részleteinek kiolvasására. Ez azonnal nyilvánvalóvá vált, amikor feltettem Steely Dan szinte érintetlen The Royal Scam című lemezét. Dan repertoárja a magas minőségű vágással, és a Thorens feszes bemutatójával a Sing On Stranger zongora szólójában csúcsosodott ki. Mikor hangfal csere után ugyanezt a lemezt feltettem, a pontosság még inkább lenyűgözött. A JBL 4429 Studio monitorokról váltottam a gyorsabb KEF Reference One hangfalra, és nagyon megérte. Nem szívesen nevezném szinte klinikainak a pontosságot, de mindenesetre elképesztett a precizitás, ahogy az apró részletek megjelentek a hangzástérben.
A basszus eléggé tömör ezen a felvételen, ezért kíváncsi lettem, hogy miként boldogul a modernebb stílussal. A The Beatles Hey Jude lemez vágás módja nem igényel olyan komoly mélyátvitelt. A Thorens a The Ballad of Yohn and Yoko felvételének lejátszásakor tökéletesen megmutatta az LP bensőséges hangulatát (a KEF hangfalakon). Maga a Hey Jude lemez egy kissé túlexponált, ám az ábrázolás mód új életet adott a zenekarnak. Ringo belépései valóságosak, a cintányér fényes, és élő, McCartney tökéletesen középen helyezkedik el a két gitár között. A basszus alacsonyra lemegy, és dallamos, pont, ahogy az kell. Ez olyan egyszerű gazdag analóg hangzás, amely még a digitális remaster fájlokban is visszaköszön. A vinyl tovább él ezekben is. Ami a részleteket illeti, jól hallhatók a pergődob mély rezgései a Don’t Let Me Down elején, és jól tolmácsolja McCartney jajgatásait a végén.
Meg kell említenünk, hogy a TD203 meghajtó szíjának feszessége állítható, emellett a sebesség is finom hangolható a lemezjátszó alján található apró lyukakon keresztül, bár ezekkel a beállításokkal nem lesz túl sokszor dolga. A cartridge túlnyúlás is állítható, de mivel a tartozék már fel van szerelve a karra, azt gyárilag beállították.
Dicséretet érdemel a fejszerelvény karlift megoldása, amely a kar mellett található, és segít megőrizni az értékes lemezek állapotát. Nem utolsó sorban elkerülhetővé teszi a fájdalmas tű leeresztés zajokat, amelyek a tű kézzel történő áthelyezéskor fellépnek.

Összefoglalás

A felbontásával, a könnyedségével, és a bemutató minőségével messze túlmutat az árkategóriáján. A Thorens egy remek lemezjátszót alkotott. A gazdaságosság csak az egyik érv mellette, a másik a rendkívül egyszerű üzembe helyezés. A dobozból kivéve kevés előkészítést igényel, éppen csak annyit, ami még elfogadható. Nagyon ajánlott.

Előny:
- Kiváló hang az árkategóriájában
- Unipivot rendszerű kar
- Elektronikus sebesség választás

Hátrány:
- Nem tartozék a filc
- A nagy műanyag porvédőt le kell venni, és máshová helyezni lejátszáskor