Hírek, Tesztek

Thiel Audio CS3.7 Referencia High-End álló hangsugárzó bemutató 2.

2019.08.26 10:58

A Thiel Audio új csodája már régóta csábít minket. Most végre bemutathatjuk…

"A kopasz szépség"

A Thiel Audio új csodája már régóta csábít minket. Most végre bemutathatjuk…
Legyen szó a rádió javításáról, vagy az idő és fázis pontosságáról a hangfalakban, Jim Thiel egész életét végigkísérte a rajongás az elektronika, és a zene világa iránt. Jim Thiel cége a Thiel Audio kiválóan példázza azt, hogy miként lehet két látszólag ellentétes szakterületet – fizika, és a zene – egybeolvasztani. A zene fizikájának megértése segített a Thiel Audio-nak abban, hogy az AV közösség egyik legkifinomultabb, ünnepelt márkaneve legyen. Az amerikai Kentucky államból, Lexington városból származó Thiel számos terméke ért már el nagyon jó teszteredményeket, és kapott dicsérő kritikákat a szakemberek részéről az eltelt közel négy évtized alatt. Most a legújabb fekete színű CS3.7-et mutatjuk be.

 

Kicsomagolás

Vannak szokatlan termékek, és csodálatos termékek. Nagyon ritkán találhatunk viszont olyat, amely szokatlanul szép – a Thiel CS3.7 nagyon jó példa erre. A „kopasz” felső rész megjelenés nagyon szokatlan, és meghökkentő megjelenést kölcsönöz a hangfalnak. Ennek ellenére az ezüstszínű magas és közép kombináció gyönyörűvé teszi. A prémium álló hangfal az építési minőség csúcsa. Mindent összevetve az a két álló hangfal erőt sugárzó, és csodaszép egyszerre. Tökéletes választás lehet olyan audiofilek számára akik szeretnék, hogy a hangfal megfeleljen az FJT (Feleség Jóváhagyó Teszt) faktornak is. Mi mást tehetnénk?

A technológia

A Thielnél hagyomány az, hogy minden egyes komponensre rengeteg figyelmet fordítanak, legyen az akár a doboz, a hangsugárzók, vagy más egyéb apróság. Ennek eredménye első pillantással felmérhető. A kimagasló minőségű kidolgozás minden Thiel Audio termékre jellemző.

A CS3.7 több innovatív fejlesztést tartalmaz. Ilyen például a lekerekített doboz forma, az alumínium fedél rész, és a döntött alumínium előlap. A doboz 15 rétegű keményfa laminált rétegből áll, amelyet nagy nyomással hajlítanak formára. Ez bizony már joggal nevezhető erősnek. A front panel biztosítja az idő koherenciát a woofer, és a magas/közép kombináció számára. A fülbe beérkező hanghullámok időbeli pontossága elengedhetetlen, a zene valósághű bemutatása e nélkül elképzelhetetlen. Két egyedi tervezésű hullámos membránnal szerelt 10 inches alumínium felület uralja az alsó részt. A felső a woofer, a lenti pedig egy passzív radiátor membránja. Hasonló módon működik, mint egy kicsatoló cső. Az alacsony frekvencia tartomány energiáját továbbítja a dobozon kívülre, ám ezt nagyon kontrollált módon végzi. A 4,5 inches alumínium közép speciális eszköz, amelyet a CS3.7-hez fejlesztettek ki. A membrán felületén lévő redőzés olyan merevvé teszi a felületét, hogy akár 20 kHz-is is képes felmenni.

A CS3.7 különleges kidolgozású, első rendű keresztváltókat alkalmaz. Ez a design sokkal pontosabb együttfutást eredményez, mint bármely más szűrőrendszer. A driverek ezáltal tisztán, és pontosan képesek reprodukálni a hangtartományokat. Az első rendű szűrő azért is jó választás, mert a torzítása is sokkal alacsonyabb, mint a meredekebb szűrőké. Az alacsony torzításnak, és a pontos fázis átvitelnek köszönhetően a megjelenített színpadkép valósághű marad. A keresztváltó pontossága feleslegessé tette a hangtartományok kettős erősítéssel való vezérlését. Az egység sokkal többet tesz annál, hogy a driverek felé a megfelelő tartományokat leszűrve továbbítja, mint egy forgalomirányító rendőr. Emiatt a hangfal hátlapján lévő csatlakozás nincs is kettős erősítés fogadására felkészítve.

A bemutató

Jól megdolgoztatott minket a CS3.7 miközben bevittük a hallgató szobába. Ezek a hatalmas hangfalak minimum két embert igényelnek, ha szállítani szeretné őket. Nyugodtan hívja el néhány barátját, ha mozgatni szeretné a hangfalait. Végül sikeresen elhelyeztük az 1/3-os szabály szerint őket, és kijelöltük a hallgatási pontot az egyenlő szárú háromszög csúcsában.

Elsőként egy Bryston szettet csatlakoztattunk (BCD-1, BP-26, és 4B-SST) Straightwire Encore kábelekkel. Amikor elkezdtük lejátszani az első referencia anyagot az OST – Return Of The King CD lemezről, az első szó ami eszünkbe jutott a CS3.7 bemutatójáról a „nagyszerű” volt. A hangfal új értelmet adott a felvételnek, erővel, és dicsőség érzésével egészítette ki azt. Minden részlet, minden futam, és rezdülés tisztán hallható. A hangfalak könnyedén mutatták be még Howard Shore trükkös háttér hanganyag bevágásait is. A gyors, pontos tranziens átvitelről csak a legmagasabb elismeréssel szólhatunk ráadásul mindez hihetetlen irányérzékeléssel párosul.

A CS3.7 egy rendkívül mély színpadot ábrázolt, amely teljesen élethű bemutatója ennek a zenének. Nagyra értékeltem a széles dinamika tartományt, amelyet a legjobban Peter Gabriel OVO albumán élveztem. Az album minden felvételén az elektronikus, és akusztikus hangszerek nagyszerű elegyét hallgathattam. A hangfalak minden dalt rendkívüli részletességgel szólaltattak meg. Minden keverési pont egyforma fázissal hallható, nem volt halkabb, vagy hangosabb részlet az anyagban. A CS3.7 másik jellegzetessége az, hogy a szokásosnál több kiemelést alkalmaz a magas frekvenciákon, ami a hangját egy kicsit fényesebbé teszi. Ez az egyetlen olyan jellemző, amelyet figyelembe kell vennie. A jó erősítő, vagy CD lejátszó választás hatalmas segítség lehet, és elháríthatja a jelenséget. Másrészről a CS3.7 kiegyenlített minden más hangtartományon, kiemelésnek nyoma sincs.

Összefoglalás

A CS3.7 temérdek jó példát mutat az esztétikában, a kimagasló tranziens átvitelben, a mély és pontos hangzástér leképezésben, emellett rendelkezik az erő bemutatásának képességével. Mindenkinek javaslom, aki szereti a zene fényes, szikrázó bemutatás módját, mert a CS3.7 a hangtartomány többi részén már kiegyenlített tonalitást mutat.

Sumit Bhosle

Értékelés:

Modell: CS3.7

Kategória: álló hangfal

Garancia: 5 év

Megjelenés       4 csillag

Építés                5 csillag

Hang                  4 csillag

Használhatóság 4 csillag

VFM                   5 csillag

AV Max értékelés 4 csillag

forrás: AV-Max