Hírek, Tesztek

Vincent Audio SV-500- az audiophile hibrid

2019.08.26 13:22

A bécsi székhelyű Vincent Audio portfóliójában több mint 25 erősítő mellett CD lejátszókDAC-ok, tunerek, végerősítők, kábelek és hálózati szűrők is találhatók. Most az általuk készített legfrissebb hibrid erősítőt, az SV-500-as modellt vettük górcső alá. 

A bécsi székhelyű Vincent Audio portfóliójában több mint 25 erősítő mellett CD lejátszók, DAC-ok, tunerek, végerősítők, kábelek és hálózati szűrők is találhatók. Most az általuk készített legfrissebb hibrid erősítőt, az SV-500-as modellt vettük górcső alá.

Vincent Audio SV-500

Az SV-500-as modell egy, már bevált és sikeres készülék, az SV-227-es hibrid (elektroncsöves / félvezetős) erősítő alapjaira épül, szolidabb megjelenéssel és más csökészlettel. Az előerősítő részben egy 12AX7-es illetve két darab 6N1-es dupla trióda végzi a vonal jelszint erősítését, melyből a 2x80W / 4 ohm teljesítményt Toshiba végtranzisztorok állítják elő. A tápegységben egy nagyméretű, 250VA-es toroid transzformátor található, mely bőséges tartalékokkal rendelkezik, még nagyobb igénybevétel esetén is.

A színvonalas házimozi erősítő megjelenése nem a mai modern kor, csillogó készülékeire hajaz, sokkal inkább letisztult, egyszerű vonalvezetésű: tiszta fém ház, szálra csiszolt vastag alumínium előlappal, melyen az íves Vincent Audio logo hirdeti büszkén gyártóját. A baloldalon egy bemenet választó kapcsoló, ezzel szimmetrikusan a jobb oldalon a hangerő szabályozó, közöttük a kiiktatható magas, mély szabályozó potenciométerek és a bekapcsoló gomb helyezkedik el. Az előlapon található még egy némító gomb és a fejhallgatót használók örömére, egy 6.3mm-es jack csatlakozó is itt került elhelyezésre. Ránézésre kellemes, egyszerű, könnyen átlátható, de masszív látványt nyújt a készülék. Megfordítva, az erősítő hátulját szemügyre véve az analóg bemenetek mellett több digitális csatlakozót is találni. Az optikai és digitális koax bemenet számos esetben igen előnyös és univerzális lehet, hiszen akár a TV hangja, akár egy CD lejátszó vagy egy média lejátszó digitális kimenete azonnal csatlakoztathatóvá válik. A DAC chip egy kevésbé ismert, de igen jó hangú PCM5100-as Texas Instruments típus. A felbontása 24 bit / 192Khz-es maximális mintavételű file-ok lejátszását teszi lehetővé. Az elektroncsövek a házon belül kaptak helyet, mindenféle led-es megvilágítás és magamutogatás nélkül, mely különösen tetszik számunkra. A csövek élettartamának növelése érdekében a bekapcsolás után egy „soft start” áramkör még 15 másodpercig némítja az erősítőt, erre egy piros led villogva figyelmeztet. A felfűtési procedúra végét egy halk relé kattanása jelzi, utána az erősítőnk hadra fogható.

Úgy vélem, hogy a Vincent Audio ezzel a készülékkel egy igazi hiánypótló terméket gyártott: a mai kor zene szerelmesei az analóg források mellett sok digitális forrás eszközt használnak és itt adott a lehetőség azok csatlakoztatására. A hagyományos félvezetős erősítők mellett azonban vágynak az elektroncsövek meleg, érzelmes hangkarakterére, de ugyanakkor megbízható és hosszú élettartamú termékeket keresnek, melyek képesek kellő teljesítménnyel kiszolgálni a meglevő hangsugárzóikat. Nos, a Vincent Audio SV-500-as sztereó erősítő pont ilyen készülék, ráadásul a megfizethető 1000 EUR alatti ár kategóriában.

 

Vincent SV-500: Hangminőség

Magas elvárásokkal álltam neki a tesztnek, de előtte, mivel volt időm, így bőségesen bejárattam a készüléket. Lássuk mit, hogy hallottam: Többféle zenével hallgattam a kíváló csöves erősítőt, kezdve a rockosabb stílustól a lágyabb akusztikus jazzig. A hangja mindvégig megfogott meleg tónusú, jó felbontással. A finom részleteket szépen kottázza, telt mélyei jól kontroláltak, mintha még mélyebbre is menne a hifi hangfal, és szinte a gyomromig hatoló dinamikával szólal meg.
Egészen elképesztő módon adja vissza a zenét az SV-500. Tiszta kellemes közepek, csodálatosan kidolgozott színes előadás, ami a hallgatót érzelmileg is megérinti. Ez a tulajdonsága az akusztikus és elektromos hangszereknél jelen van. A Vincent Sv-500 valóságosan rajzolja a színpadot és szólaltatja meg rajta az egyes hangokat-hangszereket. Hangja megnyugtató, érzelmessé teszi a zenét, soha nem válik erőszakossá, és nem kell félnie a nálánál drágább erősítők összehasonlításától sem.

Meglepetés volt számomra a beépített DAC minősége. A beépített chip nem éppen a legismertebbek közül való, de egy teljesen tiszta, közepekben nagyon finom, már-már puhának nevezhető hangot nyújt, ami nagyon emlékeztet a régi 7001-es Marantz SACD lejátszómra. A tesztben a C.E.C CD5 lejátszómmal kötöttem össze az erősítőt, párhuzamosan analóg, és digitális kábellel egyaránt. Analógról digitális bemenetre váltva egy picit nyugodtabb folyékonyabb lett a hang, és mintha a frekvenciatartomány egészen teteje egy leheletnyivel lágyabb lenne. Ha valaki inkább a pattogósabb-ropogósabb hangot szereti annak valószínűleg jobb, ha az analóg bemenetet használja, viszont aki még inkább szeretne, egy picit a csöves hangkarakter felé menni annak a digitális bemenet lehet a nyerő. Az egyetlen hátrány, az USB csatlakozó hiány.

 

Teszt eredmény: Vincent SV-500

Nem tagadom, hogy a Vincent SV-500-as rendkívül lenyűgözött ebben az ár kategóriában. Olyannyira, hogy sokáig nem is hallgattam más készüléket. A közel 1000 EUR-os árért nem csak élvezetet, de gyártási minőséget is kínál a gyártó, mely véleményem szerint szenzációs: egy igazi mindenes a szó jó értelmében, mellyel öröm a zenehallgatás minden pillanata. 
A Vincent SV-500-as hangkaraktere meleg, kicsit édeskés, ugyanakkor a tranzisztoroknak hála nyomatékos, bőséges teljesítmény tartalékokkal bíró és alacsony frekvencián is kontrollált. A magas tartomány legteteje szerethetően gömbölyű, aki a száraz, steril technikai hangot keresi annak érdemes máshol kutakodnia. Finom dinamikus, de ha kell, üt és durvul. A nagy felbontású közép tartomány csillogó, meleg karakterrel hozza a hangszerek előnyös tulajdonságait. A színpad szélessége a hangsugárókon túli, tiszta és stabil. A színpad térmélysége jó. A színpad széles, reális panoráma képpel és jó térábrázolással rendelkezik. A tonális karaktere meggyőző, kerek és harmonikus. A mélytartomány meleg, és hangsúlyos, dinamikája finom, részletező, ami ritka ebben az árfekvésben. A D/A konverter rendkívül jó minőségű és partiban van a készülék kvalitásaival. Az SV-500-as minden zenei műfajon otthon érzi magát és nagyon szórakoztató előadást nyújt. Ha az analóg bemenetek mellett szükség van a digitális bejáratokra is, és egy elegáns, időtálló készüléket keres, kellemes tonalitással, akkor ne hezitáljon! Az SV-500-as egy igazi ár / érték bajnok azok számára, akik előnyben részesítik a bensőséges zenehallgatást, ízlésük széles zenei skálán mozog és egy megbízható, letisztult digitális bemenetekkel is rendelkező sztereó erősítőt keresnek.

Vincent Audio SV-500 

Ár:  299 990.-Ft (akciósan 269 990.-Ft)

Forgalmazó:

 Stream Audio Kft.

Internet:

https://streamaudio.hu/   

+36-30/530-61-92

 Garancia:

 1 év

Technikai jellemzők

Kialakítás:

hybrid sztereó erősítő, elektroncsövekkel és félvezetővel

Teljesítmény: 

2 x 80W / 4 ohm – 2 x 50W / 8 ohm

 Bemenetek:

4 analóg RCA, 1 optikai Toslink, 1 Koax SPDIF, 1 USB-B 24bit – 192Khz

Kimenetek:

 

 

Pre-out RCA, Rec-Out RCA, 1 pár hangfal terminal, 6,3mm jack fejhallgató.

Tartozékok:

távirányító, 1m optikai kábel, elemek,

Fogyaszatás:

Üresjáratban 33 Watt

Méretek és súly:

118mm x 430mm x 475mm MaxSzéxMé, 10kg