Hírek, Tesztek

Thiel Audio TM3 állványos hangfal teszt

2019.08.26 13:09

Nagy múltú hangdobozgyártó a Thiel Audio, a világ legnevesebbjeinek egyike, termékeiket évtizedek óta jutalmazzák különféle "év terméke" és egyéb díjakkal, első helyen szerepelnek a hifisták kívánságlistáin. 

Nagy múltú hangdobozgyártó a Thiel Audio, a világ legnevesebbjeinek egyike, termékeiket évtizedek óta jutalmazzák különféle "év terméke" és egyéb díjakkal, első helyen szerepelnek a hifisták kívánságlistáin. Pár napja legfiatalabb családjuk, a 3rd Avenue Collection legkisebbjét, az állványos TM3 modellt hallgattuk meg a forgalmazó, Stream Audio demószobájában, erről szól cikkünk.

3rd Avenue Collection három tagból áll, tesztalanyunkon kívül a padlón álló TT1, és aTC1 centersugárzó tartozik bele. A Thiel hangfalak az USA-ban, Nashville-ben készülnek kézi erővel, ez a kinézetükön, minden porcikájukon meglátszik.

Szemből vizsgálva egyáltalán nem apró a TM3, ám oldalról filigrán, nem néztük ki belőle, hogy olyasmire képes, amitől majd eláll a lélegzetünk. Formája meghatározhatatlan, felülnézetből tojásdad, ami lényeges, az alja felé növekszik a mélysége, ezzel biztosítva nagyobb légteret a mélysugárzó számára. A furnérozása észveszejtően gyönyörű, ezzel szemben az előlapja szimpla sötétszürke. Hogy az jó, vagy rossz, mindenki döntse el saját hatáskörében. Az biztos, hogy nem vonja el a figyelmet a zenéről. Tetszetős megoldás, hogy a faborítás egyszer csak egy éles vonallal vált műanyag hatású bevonatra, miközben az ív nem törik meg, hanem szépen folytatódik. Az alsó igen, de a tetőlap nem sík, leesne le róla a virágváza. A szerkezet merevségét, szokásunk szerint, először heves kopogtatással ellenőriztük, majd működés közbeni simogatással, tapogatással ellensúlyoztuk a kezdeti durvaságot. Brutál stabil a doboz, ehhez kétség sem fér, minkét módszer ezt igazolta.

Az igényesen kialakított házimozi hangfalszett ívelt hátsó részén, mivel tulajdonképpen nincs hátlapja, egymás alatt - vagy felett, ahogy tetszik, nézőpont kérdése - helyezkednek el a csatlakozók. Összesen kettő, így legalább nem kell törni a fejünket, hogy szimplán vagy duplán kábelezzünk. Mondjuk, ez nem szokott gondot okozni, mert megrögzötten az egyszeres hívei vagyunk. Ide fúrták a basszreflexnyílást, amihez némi elvetemültség is kellhetett, mert a fekete műanyag torkolati betét rendesen megtöri a szemet gyönyörködtető összképet. El éppen nem csúfítja, arról szó sincs és a szükségességét sem vitatjuk, pláne a meghallgatás órái után. A csekély csőátmérőből nem következtettünk azokra a megdöbbentő basszusokra, amit előadott ez a hangfal.

Hasonló méretű és felépítésű hangfalak ismertetése során mélyközép sugárzót szoktunk emlegetni, de ez a 48 hertzes alsó határfrekvencia ismeretében, felérne egy anyázással. Ez bizony mélysugárzó. A 16,5 centiméteres, öntvénykosaras hangszóró membránja üvegszálas kompozit, gyártója a Scan-Speak, szóval igencsak jó házból került ki. Ezt az információt a meghallgatás során még nem tudtuk konkrétan, csak sejtettük és örülünk, hogy nem tévedtünk. Felette, picit besüllyesztve, a Seas-tól származó, egyedi tervek alapján készülő titán magassugárzó rejtőzik, alakja dóm, védelméről erősnek tűnő rács gondoskodik.

Jár a TM3-hoz finom szövésű, akusztikailag transzparens anyaggal borított, perforált védőlemez, ráillesztve neodímium mágnesek rögzítik, határozottan kellemes látvány azzal is a hangfal.

Szilikon csillapító lábacskákat adnak hozzá, hogy némi elcsatolást biztosítsanak, ha kényszerhelyzetben, jobb híján, polcra helyezi őket valaki. A Thiel Audio marketingesei nem mennek a szomszédba, ha valami frappáns jelmondatot kell kiagyalniuk, azt igazolja ez is:"A Bookshelf Speaker With a Large Sound". Találó, mert tény és való, hogy méretéhez és fajtájához képest hatalmasat szól a TM3. Azzal viszont képtelenek vagyunk megbarátkozni, hogy angol nyelvterületen ezt a berögzült, magyarra fordítva könyvespolc megnevezést alkalmazzák az állványos hangfalakra. Sajnos beszivárgott a magyarországi köznyelvbe, akárcsak a német die Schallwand - hangfal. Mindkettőt, ahol lehet, tűzzel, vassal irtjuk, mert így, szolgai fordításban félrevezetők. Ezzel az erővel beszélőnek kellene hívni a hangdobozokat, hiszen a "speaker" azt jelenti.

Megvásárolható tartozékok: falra szerelést biztosító adapter és állvány. Utóbbival remek összképet, egységet mutat a TM3, öröm ránézni a képekre. Ebből a mondatból az is kikövetkeztethető, hogy nem olyanokon álltak a meghallgatás során. Sajnos a hazai vásárlóközönség általában sajnálja a pénzt eredeti állványokra, ezért kevés forgalmazó meri vállalni olyasminek a behozatalát, amit talán soha nem fog tudni eladni. USA-beli árakat nézegetve, a hangfalpár egyötödébe kerül a két állvány, ami szerintünk teljesen korrekt, pláne annak a ténynek figyelembevételével, hogy a maximumot azokkal lehet kihozni aTM3-ból. Amennyiben valaki mégis szeretne vásárolni a Thiel állványokból, annak semmi akadálya, megrendeli a Stream Audiónál, és a következő szállítmányban benne lesz.

A kezelési leírás felhívja a figyelmet arra, hogy nem szerencsés, ha a hangdobozok és a hallgató között üveg, vagy fa asztal helyezkedik el. Amennyiben lehetséges, annak eltávolítását, félrehúzását javasolják. Ezen kívül, további ötleteket, tanácsokat adnak a használathoz, nem csak sztereó, hanem házimozis 5.1 és 7.1 felállás esetére.

Thiel TM3 mögött a következő elektronikák sorakoztak: Primare BD32 MkII, Audia Flight Strumento n.1/n.4 páros, utóbbi HiDiamond Diamond 8 kábellel csatlakozott a hangfalakhoz.

Egyik tesztlemezünkről előbb zongora és dob (Free Bits Part II) majd basszusgitár és bariton szaxofon duója (Low Blow) ejtette ámulatba a négytagú hallgatóságot. Állványos dobozokból ilyen basszust ritkán hallani, ha mégis, akkor azok jóval méretesebbek, mint a Thiel TM3. A zongora legvastagabb húrjainak még a hosszát is látni véltük, a lábdob hangja elemi erővel tört elő. A szaxofon teljes életnagyságban jelen meg előttünk és a színpad olyan magasra került, amit legutóbb másfél méteres, 165 kilós óriások jóvoltából hallottunk. Szélességben is döbbeneteset alkotott ez a két hangkeltő, az oldalról érkező hangok leküzdötték a köztünk lévő távolság felét, sőt, annál is többet. Ezt úgy értse a Kedves Olvasó, hogy időnként, kis túlzással, majdnem velünk egy vonalból is megszólaltak hangszerek. Körülvett minket a zene. Régi kedvencünk Kurtis Blow Party Time című számában igazi ütőhangszeres kavalkád kápráztatja el a hallgatóságot. A szoba légterének minden pontjáról megszólalt valami, de nem ám a csillapítatlan, visszhangos helyiségek bántó, összevissza stílusában, itt mindegyik kolompnak pontosan meghatározható helye volt, közben a lábdob rúgásait a testünkön éreztük.

A helyiek kedvencei közül az STS Digital kiadó Groove into Bits vol. 2 lemezének néhány dalát szólaltatta meg a TM3, sajnos nem volt időnk az összes végighallgatására. A nagybőgő húrjainak pendülése és a dobok, együttes erővel püfölték a mellkasunkat. A fotel nem remegett alattunk, ettől eltekintve felnőttes mélyekkel árasztotta el a szobát a két darab 16,5 centis hangszóró. Kristálytiszta és részletező magastartománya libabőrt varázsolt a karjainkra, az érzelmes, bársonyos női énektől ellágyultunk, a pörgős rock megmozgatta lábainkat.

Igen, ez az, pontosan az ilyen előadást szeretjük.

Azt is próbálgattuk, mekkora hangnyomást lehet elővarázsolni a TM3 hangfalakból anélkül, hogy a minőség rovására menne. Mondhatjuk, hogy bármekkorát, bár a gyakorlati határokat nem feszegettük, mert az általunk elviselhető maximum nem ért odáig, valamint ahangszórókat sem akartuk tönkretenni, a lengőcsévéket füstté változtatni, amit a duál monó végfok 4 ohmon 2x400 wattja simán végrehajtott volna. Azt mindenesetre bizton állíthatjuk, a brosúrában ígért ultra alacsony torzítás nem marketingszöveg.

Külön műfaj, más állatfajta az állványos hangfal, mint az álló, persze nem mindegyik ad akkora élvezetet, mint a Thiel TM3. Hamarosan alaposan megfüleljük a 3rd Avenue Collection TT1 állódobozát, akkor majd kiderül, mennyit számít a nagyobb test és a plusz 9 Hz. De addig sokszor fog eszünkbe jutni az a pár kellemes óra, amit a TM3 társaságában töltöttünk.

 

Műszaki adatok

Felépítés: kétutas, basszreflex
Frekvencia-átvitel: 48 Hz-30 KHz
Érzékenység: 87 dB szobában, (90 dB süketszobában)
Névleges impedancia: 4 Ohm
Minimum impedancia: 3,6 Ohm 2,83 V, 1 m
Magassugárzó: 2,54 cm-es titán dóm (Seas)
Mélysugárzó: 16,5 cm-es, szövött üvegszálas membránnal (Scan-Speak)
Keresztváltási frekvencia: 2100 Hz
Ajánlott erősítő teljesítmény: 20-150 W
Színválaszték: eszpresszó, rózsafa, fekete és fehér zongoralakk
Méretek: 434x249x277 mm
Tömeg: 9,1 kg
Ár: 1 099 990 Ft
Forgalmazó:0

Stream Audio Kft.

+36-30-530-6192

+36-30-211-5253

1142 Budapest, Szatmár u. 54/b

https://streamaudio.hu/

Mérleg

+ Elképesztően széles, magas és tagolt színpadképet varázsol a hallgatóság elé, köré

+ Mélyhangjai a sokkal nagyobb hangdobozokat megszégyenítően erőteljesek, ütősek, pontosak

+ Hangulatot teremt, nem lehet széles mosoly nélkül hallgatni, az embernek kedve támad ültő helyében táncra perdülni

 

Szubjektív vélemény

 
Hangminőség: 5 csillag 
Kivitel: 5 csillag 
Formaterv: 4,5 csillag 
Ár/érték arány: 5 csillag