Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond 4/4/2 - hangfal, összekötő és tápkábel teszt

2019.08.26 11:21

A HiDiamond kábelek manufakturális jelleggel készülnek, vezetőik anyaga elsősorban réz, melyet a saját szabadalomnak számító 4VRC technológiának köszönhetően nem kétszer, (mint azt a legtöbb kábelgyártó teszi), hanem négyszer égetnek ki, emiatt sokkal tisztább és homogénebb alapanyagot tudnak előállítani. 

Megérkezett hozzánk az első kábel szett az olasz HiDiamond cég választékából, melyről így elöljáróban annyit érdemes tudni, hogy a legnagyobb itáliai kábelgyártó, aki az általa felhasznált anyagok és az elkészült kábelek tesztelésére különösen nagy figyelmet fordít.

Elgondolásuk szerint a különféle anyagok és a kábelszerkezetek tesztelése kiemelt fontosságú szempontnak számít, ezért a kábeleiket mechanikailag és elektromosan is számos próbának vetik alá, például még a húzószilárdságukat is tesztelik. Az elektromos vizsgálatok során megmérik a dielektromos szilárdságot, az impedancia átvitelt, az impedancia kapacitást, az ellenállást, az átviteli sebességet, a szigetelés szilárdságát és még néhány más dolgot, egyszóval náluk valóban csak tökéletes termékek hagyhatják el a gyárat.

A HiDiamond kábelek manufakturális jelleggel készülnek, vezetőik anyaga elsősorban réz, melyet a saját szabadalomnak számító 4VRC technológiának köszönhetően nem kétszer, (mint azt a legtöbb kábelgyártó teszi), hanem négyszer égetnek ki, emiatt sokkal tisztább és homogénebb alapanyagot tudnak előállítani. A saját üzemben, saját munkagépeken készülő alapanyagot önállóan húzzák elemi szálakra, melyekhez a munkafolyamat későbbi részében típustól függően még grafitot, vagy egyéb ötvözeteket kevernek. A kábelek belső területein a teflonnál 100× jobb szigetelőnek számító és emiatt jobb hangbeli képességekkel rendelkező XLPE anyagot használják, így a kábelek linearitása egészen kiemelkedő, míg a rézhez kevert grafit a kábel belsejében keletkező zajt csökkenti hatékony módon. A kábelek extrém kis ellenállással, kapacitással és induktivitással rendelkeznek, és mindegyikre legalább 4,2%-os ezüsttartalmú ezüst-ón ötvözettel forrasztják fel a high-end minőségű ródium bevonatú csatlakozókat.

 

A Diamond 4 összekötőkábel az 1-9-ig terjedő interkonnekt választéknak nagyjából a közepén helyezkedik el. A 7 mm-es fekete színű fonott külső köpenyben kettő 4VRC réz vezető található, míg az XLPE szigetelés a teflonnál százszor hatékonyabb védelmet biztosít számára. A kábel kapacitása maximum 85 Pf/m, a vezető ellenállása 62 Ohm/km, az árnyékolás ellenállása pedig 35 Ohm/km.

 

A szintén választék középtáján elhelyezkedő, de már így is jó vaskos Diamond 4 hangszórókábel belsejében 8 szál 4VRC réz vezető található a szokásos XLPE szigetelés hathatós védelmében. A kábel maximális kapacitása 87 Pf/m, míg a vezetők ellenállása csupán 11,2 Ohm/km.

 

A szetthez párosított Diamond 2 tápkábel alulról a második típus a gyártó választékában. A kábel szigetelése XLPE, négy vezetője 4VRC rézből készült, a kábel végeire pedig kiváló minőségű ezüstözött csatlakozókat szereltek.


A kábelezés összeállítására többféle filozófia létezik, annyi azonban bizonyos, hogy az audio kábelek kiválasztásánál nem csupán az adott típus(ok) objektív minősége, hanem a karaktere is ugyanolyan fontos, hiszen a kábelek többek között a végső hangolás feladatát is ellátják a sztereó illetve házi-mozi rendszerekben. A többi szempont estében azonban már koránt sincsenek kőbe vésett szabályok vagy hifis társadalmi konszenzusok. Az egyik vélekedés szerint a kábeleknek mindenképpen azonos gyártmányúaknak kell lenniük az azonos karakter és a szinergia miatt, nehogy káosz alakuljon ki a rendszerben, míg mások pontosan azzal érvelnek, hogy mivel egy adott márka minden típusának azonos, vagy legalábbis közel azonos karaktere van, ha mindegyik ugyanolyan, biztos, hogy valamilyen irányba elviszi a rendszer hangját, amit korrigálni kell. Egyszóval választani kell egy ellentétes karakterű típust a másik posztra és afféle húzd meg, ereszd meg játékszerűen meg lehet találni a kívánatos verziót. 
A gyártók biztosan az első változatra szavaznának, és igazából nekem is az a szimpatikusabb, mivel eddig minden szetthez sikerült megtalálni az ideális típusokat. A legjobb persze az, ha a rendszer hangja kiegyenlített. Ekkor választani kell hozzá egy semleges típust, ami jórészt csak keresztülengedi magán a zenét, oszt’ jó napot! 
Az élet persze nem ilyen egyszerű, de azért jó eljátszadozni a gondolattal, hogy ilyen is lehetne…

Következő dilemmának ott vannak a speciális hálózati kábelek. Sokan ódzkodnak tőlük például a „nem akarom hallani a hatásukat, így nem működnek és nincsenek is” gondolat jegyében, míg mások egyfajta tuning eszköznek tekintik őket, amelyek nem feltétlenül részei a szükséges kábelrendszernek. Annyi viszont biztos, hogy a hálózati kábelek esetében tényleg nem kell görcsösen ragaszkodni az audio kábelekkel azonos márkához, sőt, egyes gyártók e területen kifejezetten nagy mágusnak számítanak, így tőlük mindenféle kábelekhez szívesen vásárolnak tápkábeleket.

Fentiek alapján a HiDiamond összekötő és hangszórókábeleket egy rendszernek tekintve hallgattam meg, ami már csak azért is előnyös volt, mert így jobban kirajzolódott a márka karaktere, a különválasztott hálózati kábelt pedig a következő lépésben kötöttem be, hogy megtapasztalhassam az általa előidézett javulást illetve annak milyenségét.

A tesztrendszeremben a legtöbb esetben Nordost és Siltech kábeleket használok, ezért a hangja ezekkel a kábelekkel rögzült bennem a legjobban. Mindkét márka gyártmányaira a nagy felbontóképesség, a tisztaság, a minimális sajáthang és a széles frekvencia átvitel jellemző, ezért egyrészt ideálisak a tesztkábel célokra, másrészt utánuk jól elég pontosan ki szokott rajzolódni az éppen kipróbált kábelek karaktere. 
Kissé felülírva a hosszú elméleti fejtegetésemet két lépésben „vetem be” a HiDiamond kábeleket, elsőként az interkonnenktet bekötve a rendszerbe. 
A hangzás tonálisan nagyon hasonló a megszokotthoz, ami elsőre annyit jelez, hogy a HiDiamond kábelek hasonló világot képviselnek, mint a Nordost és a Siltech, ami egyébként teljesen egybecseng a gyártói leírásban olvasható hangjellemzésükkel. Széles frekvencia átvitel, kellemes, levegős magasak és testes, dinamikus, jól kottázható mélyek jellemzik, utóbbi paraméterben a Nordost típusait egyértelműen felül is múlják. A színviláguk különösen tetszik; széles palettáról dolgoznak rendkívül sok árnyalattal és tónussal, de teljesen valóságos és hihető módon. Ugyanezen jellemző miatt a hangzás kellőképpen izgalmas is ahhoz, hogy felkeltse az ember érdeklődését, de nem tolakodik, így hosszabb távon sem válik fárasztóvá.

Amikor a hangsugárzó kábel is bekerül a rendszerbe, az említett jellemzők még hangsúlyosabbá válnak és a kábelek saját karaktere kiteljesedik. A változások közül a térdimenziók növekedése különösen felkelti a figyelmemet, a színpad némileg mélyebbé és jóval szélesebbé válik, a zenészek pedig kihasználva a plusz teret a korábbinál szellősebben helyezkednek el rajta. A szett egyértelműen az „átengedő” fajtába tartozik, az információk, a dinamika és a színek könnyedén áramlanak rajta keresztül a hangszórókból, ami különösen a felszabadultan hömpölygő vonóskarok esetében igazán látványos. Részletek terén egyáltalán nincs takargatnivalója, akusztikus műfajoknál az elmaradhatatlan „szöszözések” rajongói bizonyára le lesznek nyűgözve tőlük. Ugyancsak a magas fokú analitikát jelzi a hangok összetettsége, ahogy egy-egy dallam szinte az összetevőire felbontva szólal meg, miközben a megszólalás, becsületére legyen mondva, egyáltalán nem csap át mérnöki produktumba.

Bekötve a hálózati kábelt a hangzás mélysége nő meg érezhetően, legfelül pedig egy nagyon picit lekerekítetté válik, mintha a legtetején eddig hamis felharmonikusok „üldögéltek” volna. A közepek és a mélyek plasztikusabbak, domborműszerűen sokkal jobban testet öltenek, amitől a megszólalás valóságosabbnak hat. A teltség a komplett átviteli sávra jellemző, emellett a hang kiegyensúlyozottabb, stabilabb és megfoghatóbb. Az alapvető könnyedség és játékosság megmarad, mégis mintha megkomolyodott volna, amitől érettebbnek és összeszedettebbnek tűnik. Visszatérve a „normál” állapothoz a hang vékonyabb és kissé hátrább húzódó lesz, a fizikai valóságosság érzete csökken és ezzel együtt ez előbb kiváló jelenlétérzet is, ami az előző után már nagyon hiányzik.


Egy másik forgalmazó rövidke próbálkozása után a HiDiamond kábelek teljes választékban megérkeztek a hazai piacra, újabb erős konkurenciát jelentve ezzel a többi márka számára. Karakterüket tekintve a tiszta, részletező, izgalmas és színes kábelek közé tartoznak, ezért legfőképpen a nagyjából rendben lévő rendszerekhez ideálisak, amiket sok tekintetben szinte új élettel töltenek fel, és hathatósan segítenek kiaknázni a készülékekben rejlő minőségi potenciált. 
Az akár a szettel együtt megvásárolható, akár más audio kábelek mellé beszerezhető hálózati kábel legfőbb jó tulajdonsága a testessége és a fizikai valóság illúziójának megteremtése, mely tulajdonságok műfajtól függetlenül tevékenyen hozzájárulnak a zenék élvezeti értékének jelentős növeléséhez és a különösen fontos jelenlétérzet fokozásához.

 

HiDiamond Diamond 4 IC
Ár: 91.350,- Ft

HiDiamond Diamond 4 hangsugárzó kábel 
Ár: 226.800,- Ft

HiDiamond Diamond 2 tápkábel 
Ár: 79.990,- Ft


Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/

Forrás: www.hifipiac.hu