Hírek, Tesztek

Velodyne mélysugárzók a kínálatban

2019.08.26 12:38

Az amerikai székhelyű, mára már legendássá vált mélysugárzó specialista Velodyne, 30 éve fanatikusan csak a mélyhangok legjobb reprodukálásának lehetőségét kutatja. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben fejhallgatókat és szub-erősítőket is kínálnak. 

A Stream Audio kezébe egyre több ütőkártya kerül, ami a házimozi és hifis készülékek választékában mutatkozik meg. Legújabb ászuk a Velodyne, ennek márkaképviseletét vállalták el az elmúlt hetekben és hírünk megjelenésekor már az első szállítmány szubláda megérkezett a raktárba és a bemutatóterembe.

Az amerikai székhelyű, mára már legendássá vált mélysugárzó specialista Velodyne, 30 éve fanatikusan csak a mélyhangok legjobb reprodukálásának lehetőségét kutatja. Mondjuk ezt annak ellenére, hogy az utóbbi időben fejhallgatókat és szub-erősítőket is kínálnak. Persze ezekkel nem távolodnak el az alapoktól, hiszen pontos, megfogott, ütős és erőteljes mélyhangok nélkül nem lehet jó egy fejhallgató sem. Eme jellemzőket mutatják a Velodyne paletta aktív szubbasszus sugárzói, ártól és minőségi kategóriától függő mértékben.

Amit mindjárt fontos megjegyezni, az az, hogy belépő Impact sorozatuk sem hétköznapi tucatáru, ezt a 150000 forintos listaár is sejteti. A sorban felette következő EQ-Max már DSP vezérlésű, távirányító és mérőmikrofon jár hozzá, utóbbi segítségével a mélynyomó beállítja magát, illetve a hangzását a szoba akusztikájához igazodva.

Ezeken felül, vezeték nélküli jelátvitelre is képesek az egy lépcsőfokkal feljebb található Velodyne Wi-Q aktív mélyládák, amely szolgáltatás sokak számára jelenthet vonzerőt.

A csúcsmodellek előtt az Optimum-ok foglalnak helyet, ezek a korábbi elképesztően sikeresSPL Ultra szériának a továbbfejlesztett változatai. A már említettekkel ellentétben nem basszreflex, hanem zárt felépítésűek, D osztályú ERS erősítőjük maximum 2400 watt leadására képes, az önbemérő ekvalizátor hétsávos. A kevlár erősítésű, többrétegű membrán mögött olyan technika (kosár, mágnes, lengőtekercs, stb.) rejtőzik, amit vétek MDF lapokkal eltakarni, inkább közszemlére kellene tenni. Persze akkor nem tudnának elvarázsolni minket a hangjukkal, ami a múltban konkrétan megtörtént és közel három évig volt szerkesztőségünk referencia mélynyomója egy SPL 1200 Ultra. Elsőként vele szereztünk tapasztalatokat arról, mire jó a DSP vezérlés? A lehető legnagyobb teljesítményt és a minimális torzítást a Velodne mélyládák úgy érik el, hogy folyamatosan ellenőrzik a hangszóróra jutó jeleket, és ha szükséges beavatkoznak és optimalizálnak.

Velodyne vezető tervezője és alapítója, David Hall 1983-ban vezetett be egy új áttörést hozó technológiát a mélysugárzó gyártás terén, mely forradalmasította az alacsony frekvenciájú hang reprodukálását. A találmány lényege egy szabadalmaztatott, gyorsulásmérésen alapuló "high-gain servo" rendszert, amivel a membrán mozgását tudják ellenőrizni. Ez talán a legérdekesebb, azonban nem az egyetlen, mely a Velodyne mélysugárzók kimagasló színvonalához hozzájárul.

A felsorolás végére hagytuk a csúcs, Digital Drive Plus szériát, annak négy tagját. Igen, négyen vannak: 25; 30; 38 és 46 centis hangszórókkal szerelve. Mindegyiket 3000 W maximális teljesítményű erősítő hajtja, EQ-juk nyolcsávos és az ahhoz tartozó mikrofon professzionális darab, amit a vaskos kábel végén díszelgő, hárompólusú csatlakozó is bizonyít. Az előlapi USB aljzathoz PC csatlakoztatható, hogy a beállítás a lehető legalaposabb és legpontosabb legyen. Ez valódi különlegesség, izgatottan várjuk, hogy kipróbálhassuk! Persze nem csak a csúcsmodellek valamelyikét szeretnénk tesztnek alá vetni, hanem az összes Velodyne aktív szubbasszus sugárzót, amire ígéretet kaptunk.

A Stream Audio honlapján tájékozódhatnak az árakról, és arról, melyik mélyládát hallgathatják meg a szokásos rend szerint, előre egyeztetett időpontban.

www.streamaudio.hu

www.velodyne.com