Hírek, Tesztek

Audio Solutions FIGARO M álló audiophile hangfal teszt

2019.08.26 13:40

Még kevés információ áll rendelkezésre az AudioSolutions cégről, mivel nem régen, évtizedünk elején alakult. A vállalatot Gediminas Gaidelis alapította 2011 őszén.

Még kevés információ áll rendelkezésre az AudioSolutions cégről, mivel nem régen, évtizedünk elején alakult. A vállalatot Gediminas Gaidelis, egy tehetséges hangszóró-fejlesztő mérnök alapította 2011 őszén, Vilniusban, Litvániában. Élete útjának első szakasza a lelkes amatőrt indította el, majd mindent kitanulva elkezdte vállalkozását. Gediminas családjában vérvonal a fával való foglalatosság, mondhatni, könnyű annak, „akinek a nagyapja volt a környék legjobb hírű kézműves mestere”. Egy részről sikerült ellesni a famunka fogásait, másrészről, mint a fiúk közül sokakat, Őt is az a zene, az autók és az elektronika érdekelte.

Végig járta az iskolákat, beleértve a „hangfalas” élet gyakorlati oldalát, szinte minden alapanyagból volt saját készítésű hangdoboza. Az anyagok felfedezése később meghozta az eredményeket. Végtelen kísérletezések sora következett a keresztváltókkal és a hangszórókkal. Megtanult minden fafeldolgozási technikát, keresztváltó és dobozkalkulációt, felkészült a szükséges mérések elvégzésére. Saját bevallása szerint soha nem képzelte, hogy a hobbija lesz a munkája, de egy 25 m²-es garázsban addig kísérletezett, míg eljutott az AudioSolutions megalapításáig. Olyan csapatot próbált létrehozni, amelynek tagjai nem csupán felveszik a hónap végén a fizetést, hanem valódi érdeklődést mutatnak a hangszórók iránt.
Lássuk elsőnek a Figaro M modellt! Annál is inkább, mert maga a Figaro sorozat a legújabb, ez év februárjában debütált, tesztpéldányunk a 008-as gyártási számot viseli.

Teljesítmény: 140 / 280 Watt
Frekvencia átvitel: 32 Hz – 25 000 Hz
Impedancia: 4 Ohm
Érzékenység: 91.5 dB / 2.83V / 1m
Keresztezési frekvencia: 400 Hz; 4000 Hz
Méretek: 1120 mm x 272 mm x 470 mm
Tömeg: 41 Kg
Ár: 1 500 000 HUF

Ez a három utas, négy hangszórós hátrafelé basszus-reflex rendszerű hangsugárzó arányos, lágy idomú hasáb forma. A Figaro M – már amennyire ez lehetséges a hangsugárzógyártásban – egyedülálló stílusjegyekkel tartja fenn a szemünk érdeklődését. A tervek szerint szikla-szilárd hatású, időtlen formával kúszik be nappalinkba, egyáltalán nem uralja a teret, nem borítja fel a lakberendezés arányait. Úgy szoktam mondani, hogy emberi léptékű. Az elő- és fedlap, valamint a hangdoboz első harmadának sziporkázó ezüst/mély-szürke borítása akár formabontónak is nevezhető.

A kivitel több úttörő ötletet vonultat fel a használat praktikuma és a zenehallgatás élményének gyakorlati megvalósításában. Az önálló tervezésű kabinet dupla falú, extra merev, rétegelt lemezekből kialakított hangszekrény. A hangszekrény falvastagsága különböző helyeken 18 mm-től 50 mm-ig terjed, a középrésztől kezdve szendvicsszerkezetű. Kialakítása számtalan rezgéselemzési mérés alapján történt. Az egész konstrukció annyira merev, mintha egy anyagból lenne kiöntve/kifaragva.

A Fogaro M hangsugárzót saját döntésünk alapján kétféle előlappal használhatjuk. Az egyik a szokásos, a hangszórókat eltakaró, a másik a hangszórókat láthatóvá tevő, a hangsugárzó kabinetjébe beintegrált praktikus előlap. Ez a második előlap lehetővé teszi a hangrezgések teljesen zavartalan eljutását fülünkig. Egyébként a grillszövet szálai sem avatkoznak bele a hangzásba, mert az ritkán szövött. A tervezés érdekes szempontja volt, hogy nagyfrekvenciákon a hullámhosszak sokkal hosszabbak, mint a szövetszálak vastagsága.

17 különböző színű burkolat között választhatunk. A választék magas-fényű Xiralic bevonatai között több, egyediséget kölcsönző, leginkább pasztell, lágy, szelíd színekben, érdekes felületeket kínál. Van közöttük szinte 3D-s textúrájú felület is. A forma, a jelentékeny mennyiségű, az oldallapokon és a fedlapon is zömében jelentkező grafit-szürke szín, valamint a választott oldalpanel optikai összhatásában nyugodt és kecses megjelenést nyújt.

A magas frekvenciák egyenletes térbe juttatásának feladatát egy 25 mm membrán-átmérőjű úgynevezett, Mini-Horn selyem-dóm magas-hangszóró látja el, amit a SEAS mérnökeivel erre a modellre konstruáltak. A membrán kellően nagy felületű ahhoz, hogy jól mutassa be az ebben a frekvencia-tartományban működő hangszerek felharmónikusainak sokszínűségét. A membrán körül akusztikus lencse segíti a szokásosnál nagyobb térszögben elérhető, sokkal egyenletesebb hullám-terítést.

A középfrekvenciájú rezgéseket egy 152 mm-es ER, azaz (Extra Rigid) nagy szilárdsággal rendelkező, hullámvezetővel ellátott, papírból készült membránnal szerelt hangszóró sugározza. A papírmembrán zeneiség szempontjából még mindig a legjobb, a gyors tranziens válaszhoz is elengedhetetlen. Ez a hangszóró a középtartományban a szokásosnál szélesebb frekvenciatartományban működik, hogy még több hangszer valósághoz közeli hangzását tudja bemutatni.

Kettő darab 183 mm-es ER papír-membrános mély-hangszóró közvetíti a basszustartományban történő zenei történéseket. Aránylag kisebb felületük ellenére, de hosszabb lengyőcsévélyük folytán ezek a hangszórók meg tudják mozgatni azt a levegőtömeget, ami a telt basszusok érzékeltetéséhez szükséges. A hangszórók az SB Acoustic termékei, amiket a két cég mérnökei kizárólag a Figaro M hangzásának megalkotásához terveztek.

A válogatott alkatrész-komponensekből összeállított keresztváltó a legfontosabb intervallumokban csökkenti a keresztirányú torzításokat. A csatolók igényes kivitelűek, gondosan megmunkált anyagból készültek, többféle kábelvég befogadására alkalmas WBT NextGen csatlakozó kapcsok.

Az AudioSolutions munkatársai semmit nem gyártanak raktárra, csak megrendelésre dolgoznak, de tudják tartani a vállalási határidőket. A tervezéshez alapos tudással rendelkeznek a fizika tárgyköréből, sok éves kemény munkát és kutatást fektettek mindegyik hangsugárzójuk megtervezésébe, elkészítésébe, az ideális hangzásbeli képességek megközelítésébe. Sikeresen valósították meg a gyártási stabilitást. A kézzel készített hangsugárzókat mindenre kiterjedő ellenőrzésnek vetik alá.

MEGHALLGATÁS

Az értékeléshez előre bocsátom, hogy a tapasztalt tesztelőt is érhetik meglepetések. Ezt a hangsugárzót hosszasan teszteltük és megvitattuk a hallottakat – nem erőltettük véleményünket sem egymásra, sem a forgalmazó munkatársakra.
Más gyártmányok esetében le szoktuk írni, hogy tömör, együtt álló hangzású. Szintén említeni szoktuk, hogy a legjobb helyen ülünk a nézőtéren, vagy azt, hogy beavatós a hangzás. Nos, az AudioSolutions Figaro M nem ilyen. De akkor milyen?

Szokásos tesztanyagaink lefuttatása után – amik nem végletekig kihegyezett, csak éppen jó felvételek – a következőkre jutottunk. Az AudioSolutions Figaro M álló hangsugárzó megszólalásában a hangszerek térbeliségére, a felvételi környezet mutatására helyezi a hangsúlyt. Teszi ezt úgy, hogy nem vesz el semmit a bizonyos közeli mikrofonozással készült felvételek nyújtotta intim érzésből. Ha a hangszerek pontos rajzolatait keressük, meg fogjuk találni, de mégis megkapunk egy jellegzetes lecsengéssel járó, aura-szerű, esetenkénti visszhangos kontúrt, ami nagyon jót tesz a élmény elérésének érdekében. A hangtér nem hatalmas és nem mindig ugyan olyan.

Aaron Neville, Brian Bromberg, Al Di Meola, Diana Krall, Nils Lofgren, Adele és még sok más művész kiváló felvételei megmutatják a Figaro M hangsugárzó képességeit. Odafigyeléses meghallgatás szükséges a megítéléshez, de ki az, aki nem hosszú időn át szeretné hallgatni a zenét? Még nagy hangerő esetén sem a két hangsugárzó között kialakuló hanggombócot kapunk, inkább széles, de egységes, vízszintes ellipszis alakú teret. Érzékenysége folytán energiák játékát kapjuk, nem egykaptafás hangzást. Minden esetben távolabb vagyunk a zenei történésektől, egy képzeletbeli „nézőtéren” helyez el bennünket, nem önti bele fülünkbe a hangszereket, nem szorul be fejünk a hangszerbe, mint az „uborkás üvegbe”. Nincs harsány tolakodás érzet, egyik szólam sem fedi a másikat.

Az átvihető frekvenciákban szélesebbre engedett középhangszóró nagyon jól mutatja be a hangszerek sokféleségét, nincs két egyforma trombita, nem tud a dobos kétszer egyformán odaütni, az akusztikus-gitár húrjainak pendítésein keresztül fogalmunk nyílik a hangszer sokszínűségére és testének méretére.

A két mély-hangszóró remekül dolgozik együtt, dalol a mély-hang. A membránok gyors mozgása folytán a mély hang ott ér végett ahol kell, nem brummog, nem cseng tovább, fázisban együtt áll. A zeneszám közben megsímított oldallapoknál érezhető, nincs rezgés, tehát a kabinetnek nincs saját hangja.

A Figaro M egy speciális helyet elfoglaló modell a hangsugárzók tengerében. Ha, azt mondjuk műfaj-független, hozzá kell tenni, hogy nem átlagol, nem csap be. Ha, azt mondjuk a pop és rock zenét szereti, akkor a nagy hangerőn fellépő torzítások nagy ívben történő elkerülését kell kiemelni. Igen, de bizonyít a komolyzenében szokásos fortissimo-k tranzienseinek leképezésénél is. A hallgatás alatt kialakul egy egészséges vágy, még több muzsikát szeretnénk meghallgatni, mondjuk úgy, a hangzás rabul ejt.

KONKLÚZIÓ

Azt le kell szögezni, hogy az AudioSolutions Figaro M kortárs és klasszikus is egyben, nem Quadral, nem Audio Physic, de nem is Sonus faber és legfőképpen nem Focal. Ezzel a kijelentéssel és ezzel a sorral nem minősíteni szeretnénk, legfőképpen nem kategorizálunk, hiszen a hallgató számára egy hangszer meghallgatásakor sem a cáfolhatatlan minősítés és osztályba sorolás a cél, hanem a zenehallgatás. A vásárló nem ítész, csak egy jó hangsugárzót szeretne. Egy új márka, egy új konstrukció indításakor a legfontosabb a hangzás találkozása a hallgatóval, ami a Figaro M modellnek jól sikerült. Egy hangsugárzó esetében nem az a fontos, hogy mekkora világmárka, mennyire státusz-szimbólum, mennyiért tudom majd eladni, mit szólnak hozzá a haverok! Ezekkel a tényezőkkel a gyártó számol és biztosítja mindet a maga helyén. Csak az a fontos, mennyire tud számomra muzsikálni!
A megítéléshez, az esetleges összehasonlításokhoz, a választás elősegítéséhez a forgalmazó minden feltételt biztosít. Döntsön a vásárló! Mi ajánljuk.

Pro
+ szikla-szilárd, időtlen forma
+ 17 különböző bevonat
+ papírból készült membránnal szerelt hangszórók
+ hangzása hamar rabul ejt

Kontra
 egy elegáns, szabályozható lábazat hiánya

Disztribútori információk:
Forgalmazó: StreamAudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: +36-30/211-5253, +36-30/530-6192