Hírek, Tesztek

10 végzetes baklövés Hifi / Házimozi vásárlása során!

2019.08.26 13:17

10 végzetes baklövés Hifi / Házimozi vásárlás során!

Házimozi / Hifi vásárlás előtt állsz? Érdemes az alábbiakat szem előtt tartani, mielőtt a vásárlás több pénzedbe kerül, mint amire szükség lenne!

10 végzetes baklövés Hifi / Házimozi vásárlás során!

Házimozi / Hifi vásárlás előtt állsz? Érdemes az alábbiakat szem előtt tartani, mielőtt a vásárlás több pénzedbe kerül, mint amire szükség lenne!


1. Nem próbálod meghallgatni és összehasonlítani a hangfalakat, kábeleket, készülékeket!

Ne a reklámok, műszaki adatlapok, prospektusok vagy díjak alapján hozz döntést, a legbiztosabb, ha a saját füleddel hallgatod meg a kiszemelt készülékeket. A legtöbb szaküzletben (nem online shopban) van mód a nyugodt körülmények között történő demókra.

Azért is célszerű kipróbálni meghallgatni több márkát, több kategóriát, mert az egyéni ízlés teljesen szubjektív, és a tesztek sem objektívek!

Ne dőlj be a reklámoknak, a csábító szlogeneknek és trendeknek, hiszen minden gyártó érdeke, hogy évről évre növelje az eladást. Ezen nagyon sok marketing szakember dolgozik, így a jól csengő címszavak gyakran csak a nagyobb volumenű eladások eszközei. A bevált és stabil dolgok nem változnak fél-egy évente!

Ha nincs lehetőséged rá, hogy meghallgasd, kérd egy szakértő segítségét és mondd el neki a pontos elvárásaidat! Ne ess abba a hibába, hogy adatlapokat böngészel, fórumokon (szakácsoktól, autószerelőktől, orvosoktól) műkedvelőktől kérsz tanácsot. Lehet, hogy akad egy-két jó ötlet, de gyakrabban mellékvágány az ott kapott segítség, sőt sok esetben teljes káoszt eredményez. Általában hiányzik a valós tapasztalat és a rutin az olyan offline szaküzlettel szemben, ahol nagyon sok márka nagyon sok készüléke megtalálható, kipróbálható és megvásárolható!

Fontos, hogy ha sok pénzt áldozol a hobbidra, akkor az olyan legyen, amit évek múltán is tudsz élvezni, és örömedet leled benne!

2. Felejtsd el a Watt-okat

Az erősítők és hangfalak adatlapjaira írt wattok - főként az olcsóbb kategóriáknál, - nagyrészt csupán tájékoztató adatok, reklám fogások! Egységes szabványrendszer nélkül semmiképp nem összehasonlítási alap.  A mért teljesítmény relatív, nem mindegy, hogy milyen frekvencián mérik, milyen torzítás mellett és milyen idő intervallum alatt.

Arról nem is beszélve, hogy a jó hangot nem wattban mérik!

3. Ne vásárolj Hifi-t / Házimozi-t márkanév alapján

Az elmúlt évtizedben rendkívül átrendeződött a piac, ahol a márkák jönnek és mennek. Sok esetben egy-egy jól csengő márkanév mögött már csak egy pénzügyi befektető csoport áll, és a régi mérnök csapat rég nem dolgozik a termékek tervezésén. Könnyű belátni, hogy az ilyen cégek elsősorban profit orientáltak és nem kifejezetten a minőséget és a jó hangot tartják szem előtt.

Ezzel párhuzamosan mindenkinek más az ízlése, így nem érdemes másokra hallgatni! Míg valakinek egy X márka készüléke tetszik jobban, (vagy azért mert elégedett, vagy, mert fanatikus márkarajongó) lehet, hogy neked pont egy Y márka lesz a megfelelő.

Anélkül, hogy hallanád vagy elmondanád az elvárásaidat egy hozzáértő szakembernek, ne vásárolj műszaki terméket, mert valószínű, hogy csalódás lesz a vége!

4. Ne dőlj be az öndicsérő márka / termék reklámszövegeknek

Nézz szét az interneten vagy nyiss ki egy prospektust! Mit látsz?

- hihetetlen, hatalmas erő, dinamikus, precíz, high-end, akció hegyek, csak most, csak neked...stb.

Ez mind csak marketing, valahogy el kell adni a silányabb minőséget is.

Nyilván a gyártók maguk is tisztában vannak vele, ha silány termékeket árulnak. Sajnos azonban a jó marketingnek köszönhetően és az emberek tájékozatlanságára alapozva ezekre mégis van kereslet. Miért fizetnének minőségi előállításért, minőségi alapanyagokért, ha egy átlag felhasználó bedől a marketing fogásoknak?

Próbálj a saját füled, ízlésed szerint választani és kérd szakember segítségét!

Ne dőlj be az olcsó áraknak, az ígéretekkel teli promóciónak!

5. A pénz határozza meg az igényeidet

Alapvetően hibás megközelítés! Akkor leszel boldog és akkor fogsz örülni a vásárolt termékeknek, ha azok maradandó élményt okoznak. Örömmel kapcsolod be nap, mint nap és szívesen használod arra, amire való.

Sajnos olcsó házimozi vagy sztereó berendezés nincs! Aki ebben a hitben ringatja magát, az sosem tapasztalja meg azt az élményt, ami ennek a hobbinak a lényege! Az ilyen készülékek vásárlása esetén a vásárló csak átlag alatti minőséget kap, melyek inkább csak háttér zörejként funkcionálnak…az ilyen rendszerek a mozi élményt vagy a zene hangulatát nem képesek vissza adni.

Nyilván nem csak a drága mozi / hifi a jó, de van egy szint, ami alatt biztos csak silány termékeket kapni. Ezt a szintet érdemes az elején átugrani, mert kinőni nagyon hamar ki lehet, viszont a termékeken túladni annál nehezebb és hosszadalmasabb feladat. 

Itt sem az adatlap, a barátok javaslatai, a fórumok, a tesztek lesznek segítségedre, hanem a meghallgatások és a szakmai szemmel történő segítség nyújtás!

Érdemes a tervezett költség keret felett is bele hallgatni termékekbe, hogy érezzük mi miért annyi, hol az a határ, ahol már a jelenlegi hallás tapasztalat „elfogy”. 

Egy készülék nem azért kerül több százezer forintba a másikhoz képest, mert „olyan hangos", hanem mert magasabb minőségi bel tartalmi szintet képvisel, és olyan élményt nyújt számodra, melyre egy életen át emlékezni fogsz!

6. Minden hifi / házimozi elemet egyszerre akarsz megvenni

Ne akarj hifi / házimozi rendszert százezer forintból vásárolni. Ez lehetetlen...

Ha mégis, így teszel a végeredmény hifinek nem nevezhető, rossz minőségű és hangú rendszer lesz, amit idővel megbánsz, és csak tovább gazdagítod azokat a gyártókat, akik az igénytelen cuccokkal terítik a piacot.

Ha nincs egyszerre elég pénzed a teljes rendszerre, inkább részletekben, de minőséget vásárolj!

Nem ritka, hogy egy jó hifi / házimozi rendszer akár évekig is épül. Cserébe kárpótol a végeredmény és biztos, hogy elégedett leszel!

7. Rendszered elemei nincsenek egy szinten, ergó a gyenge láncszem esete

Az egyik legrosszabb dolog, amikor a rendszered elemei nincsenek szinergiában egymással. Hiába komoly az erősítő, ha a hangfalak átlagosak, hiába vásároltál komoly hangfal szettet, ha a mélysugárzó csapnivaló…fontos, hogy a lánc teljes eleme passzoljon egymással. És IGEN, a kábelek is a rendszer elemei…egészen a fali konnektortól a hangfal hangszórójáig, sőt a szoba akusztikájáig rendszerben kell gondolkodni!

Próbálj úgy választani, hogy elegendő pénzed legyen a rendszerhez szükséges kiegészítők megvásárlására, vagy már az elején kalkuláld bele, hogy a végeredményhez szükség lesz rájuk is, még ha később is vásárlod meg őket!

Könnyen belátható, hogy egy sportautó is csak akkor hozza a tudásának legjavát, ha az üzemanyagtól kezdve a teljes műszaki tartalmán keresztül a beállításain át a legoptimálisabbat válogatja össze a gyártó.

Itt sincs ez másképp. Egy rendszert összeállításához szakmai segítség, tapasztalat és rutin kell! Tesztekből, adatlapokból megint csak nem lehet választani, hacsak nem áll rendelkezésre mérhetetlen mennyiségű pénz, idő és kedv a kísérletezéshez. A szaküzletek ezt spórolják meg azoknak, akik az igényeiknek megfelelően jót / jó ár értékkel (nem a legolcsóbban!) szeretnének vásárolni!

8. Majd én / barátom összerakja a házimozimat ingyen

El sem hiszed, mennyit dolgozunk az ilyen „hozzáértő” emberek után. Ez persze nekünk jó, mi mégis annak örülnénk, ha már elsőre elégedett lehetne a vásárló, és nem a már meglevő rossz szájíz kapcsán találkoznánk.

Attól, mert valaki villanyszerelő vagy már rakott össze sztereó / házimozi rendszert, közel sem biztos, hogy érti is, amit csinál.

Egy hifi / házimozi rendszer nem csak a kábelek összekötéséről szól, a nagyobb munka a finomhangolás, akusztikai megoldások, beállítások és az elhelyezés tervezése.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a megvásárolt alsó-közép, felső kategóriás rendszerek nagy többsége tudások felét, harmadát nyújtják a beüzemelés szakszerűtlensége végett. Ez részben emberi lustaság, részben hozzá nem értés és saját kútfőből való építkezés eredménye.

Nyilván a szakmai segítség, a tapasztalat nincs ingyen, hiszen az ügyvéd sem grátisz ad jogi tanácsokat, azonban a drágán megvásárolt rendszer élménye és öröme nem lesz teljes, ha sajnáljuk a teljes kiadásainkra vetített összeg elenyésző részét a beállításra, finomhangolásra.

9. Nem megfelelő kábeleket vásárolsz

Akárki akármit gondol a hifiben nagyon fontos a kábelek helyes megválasztása, jel, hangszóró és tápoldalon egyaránt.

Sokan, (főleg műszaki végzettéggel) túlmisztifikáltnak tartják a kábelek jelentőséget, azonban az esetek 99%-ban még a kevésbé tapasztalt fülűek is képesek meghallani a kábelek közötti különbségeket. A rendszer megfelelő hangjához elengedhetetlen a jó minőségű kábel, melyet akkor érdemes csak megvásárolni végleges minőségében, mikor már az egyes fő komponensek (hangfal, erősítő, stb.) „véglegesnek” tekinthetők! 
(A kabáthoz a gombot és ne fordítva!)

Itt is fontos, hogy ne a népszerűség és a díjak legyenek a döntők, mert úgyis a rendszer dönti el, hogy egy adott kábel passzol-e vagy sem!

Manapság minden szaküzletben letét ellenében pár napra otthoni környezetben kipróbálhatók a komolyabb kábelek! Ne vaktában vásároljunk, éljünk a lehetőséggel és próbáljunk ki néhányat!

10. Minden Hifi / házimozi szaküzlet egyforma, így mindegy hol vásárlok

Ez is egy hatalmas tévedés. Gondoljunk bele, hol vásárlunk szívesebben a mindennapokban? A legolcsóbb helyen, hozzá nem értő „kiszolgáló” személyzettől, vagy ott, ahol a kérdéseinkre választ kapunk, az igényeinkre megoldásokat kínálnak és nem csak terméket tesznek a „kosarunkba”?

Biztos, hogy az utóbbi drágább, de cserébe elégedettek lehetünk, mert jó döntés mellett, olyan terméket kapunk a pénzünkért, ami nem hordoz felesleges költségeket és probléma esetén is van hova fordulni!

Mivel a házimozi / hifi termékek kiválasztása a személyes igények alapján működik (legalább is így kellene működnie), így érdemes olyan helyen vásárolni, ahol kellemes nyugodt légkör mellett, objektív szakmai irányítás és megfelelő árukészlet, valamint több éves szakmai tapasztalat garantálja a megfelelő választást!

Hasznos volt a cikk? 

Ha igen, kérlek értékelj minket facebook oldalunkon!