Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond 9 High-End rca-rca kábel teszt

2019.08.26 11:54

A Diamond 9 belső részében négy réz-grafit elemi szál található, amelyeket a szabadalmaztatott 4VRC technológiával gyártanak.

HiDiamond Diamond 9 bemutató Audiopuls

Szöveg és fotó: Marko Pecotic 2013 október

Gyártó HiDiamond S.R.L Italy

Ár: 2x1m RCA kb. 1730 EUR

Ezrével találhatók kábelek az interneten. Talán az audio kábelek témaköre a leggyakoribb az audiofil körökben világszerte. Egyesek azt állítják, hogy egyáltalán nincs különbség a kábelek hangja között, míg mások arra esküsznek, hogy a jó hang nem érhető el anélkül, hogy meg ne vennénk egy drága kábelt. Az igazság, mint mindig, valahol a kettő között van.

Különösen vitatott témakör a hálózati kábel. Sokan rámutatnak arra, hogy lehetetlen, hogy egy hálózati kábel akár drága, akár olcsó befolyásolja a hangminőséget, mert a falba beépített hálózati tápvonal utolsó 2 métere (ekkora kb. egy audiofil hálózati kábel hossza) befolyásolja a hangminőséget. Senkit nem ismerek, aki ezt pontosan meg tudná válaszolni. Ám ez mindegy is. A feltevéseimet megtartom magamnak. Az egyetlen fontos dolog számomra a hang. Hogy éppen a hálózati kábel okozta-e a különbséget, vagy más? Jelen esetben mindegy.

Igen, az audio kábelek – nem is kérdéses – befolyásolják a hangot. Fontos részei a kábelek az audio rendszernek? Igen! És mi a helyzet az árakkal? Igen, az audio kábelek általában túlságosan drágák. Úgy is mondhatnám, hogy a magas ár nem garantálja a hangminőséget.

Az equalizáció a rossz irány

Miért alkalmazunk audiofil kábeleket különböző célokra? Az a benyomásom, hogy az audiofil hallgatók gyakran a kábelt használják a hang kiegyenlítésére. Más szóval a kábellel korrigálják a hang hiányosságait (mélytartomány kiemelése, vagy a magas lágyítása, stb.)

Hmm… Ezt a megközelítést egyszerűen érthetetlennek tartom. Teljesen hibás megközelítés. Miért is kellene tonnányi pénzeket költeni egy kábelre, ha az módosítja a HiFi rendszer hangját? Ha az otthoni rendszer hangja nem kiegyenlített, miért éppen a kábellel kell a kiegyenlítést végezni? Nem egyszerűbb, és olcsóbb az előerősítő hangszín szabályzója? Biztos vagyok benne, hogy a legtöbb audiofil azonnali negatív választ vág rá erre a kérdésemre.

Nem túl régen beszélgettem egy audiofil zenehallgatóval, aki már két éve kínlódik a HiFi rendszerének túl vékony mélyhang tartományával. Kétféle hangszóró kábelt hallgatott meg, és hezitált közöttük (mindegyik kb. 1500 Eur áron volt), hogy melyik lenne jobb a problémája megoldására. Javasoltam neki, hogy próbálkozzon a hangfal áthelyezésével elsőként, vagy esetlen cserélje ki az erősítőjét, de ne a kábellel kezdjen. Nem tetszettek neki a szavaim, úgy éreztem, hogy felzaklattam őt. Az egyik hangszóró kábel jó nagy mélytartomány emelést végzett, az tetszett neki igazán (természetes loudness). Hiába mondtam neki, hogy nincs szükség 1500 Euro elköltésére, egyszerűen csavarja jobbra a mély hangszín szabályzóját. Ez még jobban felzaklatta. Végül természetesen, megvásárolta a kérdéses kábelt. Biztos vagyok abban, hogy a sztorinak mély pszichológiai (vagy ego) értelme van. Egyszerűen lelki szükséglet volt a drága kábel megvásárlása számára.

Kis kitérő után vissza az eredeti témánkhoz. Milyen setupot használ a HiFi rendszerében? Minden készüléklánc három alapvető tagból áll. Forrás, erősítő, hangfalak. Akár a leg általánosabb kábelekkel összekötve is létrejön a rendszer megfelelő összhangja, ha alapvetően megfelelő módon vannak összeválogatva, és a hangminőségük megfelelő (természetesen a szoba akusztikája, és a hangfalak elhelyezése is befolyásoló tényező). Ha a rendszer hangja nem megfelelő (nincs elegendő mély, vagy csillog a magas, stb) az elemek cseréjével, vagy a hangfalak áthelyezésével érdemes kezdeni a probléma orvoslását. Egyetlen kábel cseréjével nem ringathatja magát abba az álomba, hogy minden meg fog oldódni, és a rendszer hangja megjavul.

Néhány szó erről a kábelről…

A Diamond 9 az olasz gyártó legdrágább kábele. 1700 Euro igazán sok pénz egy darab drótért. Azért emellett tudni kell, hogy más gyártóknak ennél többször drágább kábelei pöffeszkednek a top kategóriában, így kimondható, hogy ez egyáltalán nem túl drága modell.

A Diamond 9 belső részében négy réz-grafit elemi szál található, amelyeket a szabadalmaztatott 4VRC technológiával gyártanak. Ennek lényege, hogy négyszer melegítik fel a fémet eltérő hőmérsékletekre, hogy csökkentsék az ellenállását, a kapacitását, és az induktivitását. A legutolsó fázisban keverik grafittal, így hozzák létre a véső ötvözetet. A gyártó tájékoztatása szerint a grafit csökkenti a zajt az elektromos jelek (zene) áramlásakor. A szigetelő anyag XLPE (egyfajta polietilén), amely szintén a gyártó tájékoztatása szerint sokkal jobb jellemzőkkel rendelkezik, mint a teflon. Az RCA rhodium csatlakozással szerelt kábelek bejáratás időtartama minimum 150 óra. A kábel kb. 20 mm vastag középen, és a végeken kb. 10 mm-re vékonyodik.

A hang:

Általánosságban a kábel egészségesen  természetes, és neutrális a teljes spektrumon. Semmit nem emel ki, és semmit nem vesz el.

Ez az a kábel, amelyről szó szerint elmondható, hogy kitárja az ablakot. Ez mindent átvisz, semmihez nem ad hozzá, semmi módon nem színezi el az átvitelt. A hangszerek fizikálisan kézzelfoghatók és teljes testűek, nem szárazak, vagy soványak. A dob hangja levegős, pontos méretű, a részletek és a lecsengés tökéletesek. A klasszikus gitár is ugyanilyen jó, tisztán hallhatók a futamok közötti húr lefogások minden tartományban. A vokál nagyszerű. A torok rezonancia rendben, hallható az énekesek közötti tér, és minden más. A színpad nagy, és gazdag. Az időzítés kiváló, és izgalmas.

A mélytartomány nemkülönben: mély, gyors, megfelelő hangerejű. Néhányan azt mondanák erről a kábelről, hogy csökkenti a mély hangerősséget, vagy sok húst fogyaszt le a basszus régióban, de erre én csak annyit mondok, hogy nincs loudness. Nem fogyaszt húst, csak nem hízlal. Ha növelni akarja a mélyhang mennyiségét, más kábelt válasszon.

A magas tartomány tiszta, részletező, és nyitott (egyáltalán nem fényes), de nem túlságosan analitikus. Ez persze nem jelenti azt, hogy a kábelen elsikkad a legapróbb magas részlet, hanem inkább úgy értendő, hogy nincsen a végletekig kihangsúlyozva.

Egyszóval ez egy kiváló kábel. Az ár/hang arány az én végső értékelésem szerint 9/10.

 

 forrás: audiopuls