Hírek, Tesztek

Dynavox VT-90 kezdő sztereó erősítő teszt

BM
BM
2022.12.29 14:31
Dynavox VT-90 kezdő sztereó erősítő teszt

Dynavox VT-90 sztereó erősítő teszt – nocsak, ki beszél?

A Dynavox márka kínálatában elsősorban kiegészítők, csatlakozók, kábelek és minden olyan dolog található, ami az audio eszközökhöz szükséges lehet. Meglepő módon azonban néhány erősítő is helyet foglal a gyártó palettáján, ami felett át is siklana a vérbeli hifista, rálegyintve a puritán külsőt és a méreteket szemügyre véve. Mi sem vettük komolyan első látásra a kompakt formával rendelkező erősítőt, azonban azt jobban megvizsgálva, erős baklövés lett volna a szokásos előítéletes véleményformálás.

Dynavox VT90 sztereó erősítő

A Dynavox VT-90 nem akar más lenni, mint amire tervezték. Nem highend és még csak nem is lesz audiophile, viszont az ismert konzumer gyártók belépő készülékeivel messze felveszi a versenyt…mindezt harmad vagy negyed annyi pénzért. Ez már jól hangzik ugye? Lássuk, mit is kínál kívül, belül a készülék, mely képes egy átlagos nappalit jó minőségben kiszolgálni zenei élménnyel. A Dynavox VT-90 egy masszív, de kompakt méretű erősítő, melynek előlapja vastag szálhúzott alumíniumból készült. A bizalom jegyében a tömege is megvan, hiszen 3 kilogrammos súlyának nagy részét a szellőzőrácsokon keresztül is látható nagy méretű 200W-os toroid transzformátor teszi ki.  A végerősítő rész hagyományos AB osztályú diszkrét félvezetőkre építkezik. Nem IC, nem valami D-osztályú csoda, hanem a jól bevált paralel végtranzisztorokkal előállított teljesítmény, mely jelen esetben 4 ohmon akár a csatornánként zenei 90W-ot is eléri. Ez a teljesítmény bőségesen elegendő akár álló akár állványos hangfalak meghajtására és még tartalék is marad a nehézkesebb hangsugárzók igényei esetén. Az előlap rendezett és jó néhány érdekességet is rejt.

Dynavox VT90 sztereó erősítő belső

A bal oldalon a bekapcsoló gomb mellett a működést jelző led látható. Mellette rögtön feltűnik egy USB A csatlakozó, melyről a készülék Pendrive-ot beledugva képes önállóan lejátszani WAV, FLAC, MP3 formátumokat, melyek a készülék előlapjáról vagy akár a mellékelt távirányítóról léptethetők, vezérelhetők. Az USB csatlakozó mellett egy 3,5mm-es jack kimenet található, a fejhallgató számára. A mély-magas hangszínszabályzás mellett balansz szabályzásra is van mód és kapcsolható a kimeneti hangfal csatlakozó felület A vagy B illetve A+B módban. Az erősítőre 4 ohm impedanciától már köthető hangfal, amennyiben azonban használni szeretnénk az A+B módot (2 pár hangfalat egyszerre üzemeltetni) úgy a minimum impedancia 8 ohm vagy magasabb kell legyen! A készülék jobb oldalán a nagy méretű hangerő szabályzó látható. Az erősítő közepén egy jól olvasható kijelzőről az aktuális bemenetet, és adott esetben az USB-ről lejátszott zeneszámok címét is leolvashatjuk. A mode gomb a bemenő csatornák közötti váltást vezérli. A bemenetek száma bőséges az átlagos igényekhez, hiszen két digitális bemenetet (optikai és koax), egy analóg bemenetet, egy phono MM bemenetet is kapunk. A kimenetek között vonal jelszint (akár aktív mélysugárzó számára) és két pár banándugózható hangfal csatlakozó is található. Érdekesség még az 5.0-ás bluetooth vevő, mely segítségével jó minőségben streamelhetünk erre alkalmas készülékeinkről. Az erősítőhöz egyébként egy kis távirányítót is mellékelnek, melyről szinte minden funkció irányítható.

Dynavox VT90 sztereó hátsó

A készülék beüzemelése pofon egyszerű. Mindösszesen csatlakoztatni kell a hálózati tápkábelt (mely cserélhető és a cseréjével a hangminőség még finoman fokozható is), a megfelelő forrásokat és hangfalunkat csatlakoztatva máris használatra kész a VT-90. Az első hangok meglepően kiváló karakterűek. Sem hangminőségben sem teljesítményben nem érezteti igen kedvező árát a készülék. A teljesítmény bőséges, még buli jelleggel is megálja a helyét. Összevetve a nálánál kétszer háromszor drágább és ismertebb márkák erősítőivel, abszolút nem marad szégyenben. Karaktere nem korlátozódik a dünnyögő mélytartomány és a túlzó, bántó magas tartomány forszírozására. Kiegyenlített, dögös, de nem hivalkodó, egységes, de nem unalmas tonalitása elég univerzálissá teszi a műfajok között. Előadásmódja jól artikulált, kellően feszes és gyors. A részletek megvannak, nyilván nem olyan kidolgozott színvonallal, mint egy prémium kategóriás készüléknél, de nem tűnnek el a sötétségbe és teres, rendezett színpadot is jól rajzolja.

Nem tör highend babérokra, hiszen nem a kifinomult, mindenben a hibát kereső füleknek készült, hanem a jó minőségű mindennapos zenehallgatáshoz szükséges kondíciókkal rendelkezik. Egy átlagos érzékenységű álló vagy állványos hangfallal rendkívül szórakoztató előadásra képes és feledteti az árkategóriáját is, melyről, ha nem tudja a hallgatója, hogy hova tartozik, akkor talán el sem hiszi azt. A népszerű, alsó kategóriás hangsugárzók 100-300 ezer forintos pár árú darabjaival biztosan jó parti, olyan szolgáltatásokkal, melyek kiemelik és vonzóvá teszik azok számára, akik nem a non plus ultra megszólalást keresik viszont szeretnének egy megbízható „mindenest” a nagy nevek árnyékában, kedvezőbb áron, de nem feltétlen kompromisszumokat kötve a hangminőség terén.
A kompakt kategóriában úgy gondoljuk, hogy mindenképpen zseniális kis készülék, lemezjátszó bemenettel, bluetooth streaming és USB A – Pendrive lejátszással, valamint erejével és a klasszikus kapcsolástechnikájával, na meg igen kedvező árával, hiszen a cikk írása idején alig kell 120 000.-Ft-ot a kasszánál hagyni, ami kitűnő vétellé emeli a Dynavox VT-90-es erősítőt.

Konklúzió:

+ kis méret mellett is izmos, energikus megszólalás

+ univerzális karakter, nem kiabál, nem lomha

+ bőséges csatlakoztathatóság, diszkrét áramköri felépítés

+ phono, bluetooth, analog és digitális bemenetek

+ jó hangminőség / ár érték arány

Forgalmazó: Stream Audio Kft. www.streamaudio.hu

Készülék link: https://streamaudio.hu/dynavox-vt-90-sztereo-erosito

Műszaki adatok: 

 • frekvenciamenet 20hz-20khz (+/- 3dB)
 • kimenő teljesítmény zenei 2x90W 4 ohm
 • torzítás 0,1% 1Khz/1W
 • bemenő érzékenység 500mv RCA
 • jel/zaj arány >85dB
 • hálózati feszültség 230V / 50Hz
 • maximális teljesítmény felvétel 200W
 • bemenetek: 1pár RCA vonal jelszint, 1 pár MM phono RCA, 1db optikai, 1db koaxiális, 1 pár RCA preout kimenet (pl mélysugárzó számára)
 • kimenetek 2 pár hangfal csatlakozó (A, B A+B) A+B üzemmódban minimálisan 2 pár 8-16 ohmos hangfal köthető rá! (8 ohm alatti nem!!)
 • front oldali USB A bemenet (pendrive számára, zenelejátszás, számok léptetése a távirányítóról)
 • auto standby funkció
 • készenléti fogyasztás <0,4W
 • Bluetooth antenna - (V5.0 verzió)
 • Méretek: szélesség 300mm magasság 89mm mélység 175mm
 • tartozékok távirányít, tápcsatlakozó, Bt antenna
 • rendelhető szín: csak fekete

Dynavox VT90 távirányító