Hírek, Tesztek

Aurum Wotan VIII - Hifipiac bemutató

2019.08.26 12:38

A gyártó felsőkategóriás Aurum szériájának állódobozai sorában a Wotan a legkisebb és egyben leginkább kisszoba barát modell, típusszámában a „VIII”-as pedig az Altan monitorhoz hasonlóan a Quadral legjobb magas sugárzójának számító, levegős és tiszta megszólalást biztosító ribbonok nyolcadik generációjára utal.

A gyártó felsőkategóriás Aurum szériájának állódobozai sorában a Wotan a legkisebb és egyben leginkább kisszoba barát modell, típusszámában a „VIII”-as pedig az Altan monitorhoz hasonlóan a Quadral legjobb magas sugárzójának számító, levegős és tiszta megszólalást biztosító ribbonok nyolcadik generációjára utal.

A szemből relatíve keskeny profilú, hátrafelé viszont szépen mélyülő kabinettel rendelkező 3-utas rear bassz-reflex Wotan VIII hangszórókészlete a hosszúkás alakú jellegzetes ribbon magassugárzóból (amely kizárólag az Aurum sorozat kiváltsága), 135 mm-es Altima fantázianevű alumínium, titánium és magnézium kompozíciójú membrános középsugárzóból és kettő ugyancsak

135 mm-es Altima wooferből áll. Az Altan monitorban alkalmazottnál jóval kisebb hangszóróknak köszönhető az elegáns karcsú forma, amelyért cserébe, mint rövidesen látni fogjuk, a minőségi és erőteljes basszust sem kellett feláldozni. Oldalról nézve a doboz oldallapjai és az alja az alsó részen hátrafelé nyúlik, érdekesebbé téve az alakzatot és egy biztonságos részt létrehozva az igényes terminál számára. 

A méretes, kör keresztmetszetű reflexnyílás a doboz hátlapjának alsó részén helyezkedik el.

A kiváló minőségű meghajtókhoz a francia Real Cable bi-metal (BM széria) audiofil belső kábelezése (réz a basszushoz és ezüst a tweeterhez) valamint szigorúan válogatott fémrétegű ellenállásokból és polipropilén film kondenzátorokból felépített kifinomult keresztváltó tartozik, a váltási frekvenciák 330 és 3200 Hz-en vannak. A kettős kábelezéshez illetve erősítéshez is alkalmas, banándugót és csupasz kábelvéget egyaránt fogadó minőségi terminál szettet egy ízléses alumínium lapra szerelték, ami kimondottan elegáns megoldás, stabil környezetet biztosít a csatlakozóknak és nem utolsósorban jól passzol a hangsugárzó minden ízéből kifinomultságot árasztó külsejéhez.

A Wotan VIII háromféle fafurnéros illetve magas fényű fehér és fekete fényezésű változatokban készül, emellett kérésre és némi felár ellenében az ügyfél által választott színre fényezve is kérhető, hogyha valaki abszolút egyediségre vágyik.

Az utóbbi időkben nálam járt új Quadral modellek (Signo Avantgarde 80, Rhodium 500) hangjára visszaemlékezve érdekes kontrasztot érzek közöttük és az Aurum Wotan között, mivel a felső kategóriás álló hangfal elsőre náluk jóval visszafogottabbnak és diszkrétebbnek tűnik. A különbség egyrészt a magasabb kategóriából és a ribbon magassugárzókból adódik, de vélhetően annak is komoly szerepe lehet benne, hogy míg az olcsóbb modelleket univerzális használatra tervezték, addig az Aurumokkal egyértelműen az elmélyültebb zenehallgatás kedvelőit célozták meg. Ennek megfelelően a Wotan megszólalásában nincs olyan óriási kitárulkozás, mint például a legutóbb nálam járt Rhodiuméban, és a doboz nem is akarja magát a fizikai valójánál jóval nagyobbnak, egy valódi energiabombának mutatni. Azt persze az Altan monitor óta tudom, hogy az Aranytorkúaknak a mélyek prezentálása is kiválóan megy, csak ők a basszussal a maguk nagyon-nagyon kulturált módján bánnak, így finoman, de határozottan odateszik, viszont a fejemet nem akarják lerobbantani vele. Basszusukban az erő és a testesség mellett ugyanolyan fontos elem a pontosság is; a dobok ütése pontszerű, a bőgők, basszusgitárok és hasonló hangszerek játéka pedig mindvégig kottázhatóan precíz.

Az Aurum hangsugárzók megszólalásának másik kulcseleme az immár nyolcadik generációjánál járó ribbon magassugárzó, ami az amúgy szintén kitűnő RiCom tweetereknél érezhetően finomabb és lágyabb hangzást nyújt, s teszi mindezt az olcsóbb típus precízségének és széles frekvencia átvitelének megőrzésével. A Wotan magasai az Altannál tapasztaltakhoz hasonlóan végtelen könnyedséggel szakadnak le a dobozokról, légiesek és konkrétak is egyben, eredendő pontosságukat pedig ügyesen természetességbe csomagolják, hogy a zene mindig a technika előtt legyen. Eszköztelenségük a sztatikusok világát idézi, akárcsak a Martin Logan Folded Motion tweetereinek hangja – ilyenkor sajnálja az ember, hogy ezek az alkatelemek sajnos túl drágák ahhoz, hogy az olcsóbb kategóriákba is bekerülhessenek. 
Termetes állódobozként a Wotan meglehetősen könnyed és koherens hangzással rendelkezik, miközben a méretéből adódó biztos alapok meglétét minden pillanatban érezni a megszólalásában. Ugyancsak a monitorok világát felidézve a dobozok széles és mély színpadot hoznak létre, amelyen a zenészeket levegősen és pontosan helyezik el. 
Akusztikus műveken a hangjának egyik legmegragadóbb eleme a semlegesség és a színezetlenség, melyeket természetesen ismét csak a ribbon tweetereknek köszönhetünk. A zenei élvezet és az analitikus megszólalás nála abszolút kéz a kézben járnak, így a dobozokban azok is megtalálják a számításukat, akik azt szeretik, ha kedvenc muzsikájuk valósággal elvarázsolja őket, és azok is, akik kiemelkedő precízségre vágynak. A hangzást alul olyan testes, pontos és megfogott mélyek teszik teljessé, amelyek a mindig elég, se sosem sok fajtába tartoznak. A bevezetőben említett diszkrét, régi vágásúan visszafogott karakternek köszönhetően a basszus nagyon finoman épül be a különféle klasszikus zenék hangképébe, amikor viszont húzósabb pop és rockzenék kerülnek a lejátszóba, a fantasy moziba illő nevű Wotanok mondhatni a kisujjukból kirázzák a hatásos prezentálásukhoz szükséges erőt és dinamikát, és a maguk kulturált stílusában akár még zúzni is elkezdenek, ha téma úgy kívánja.

A letagadhatatlanul a kifinomultságra hangolt, viszont ezzel együtt testes és erőteljes megszólalásra is képes Wotan hangzásának kulcseleme a ribbonnak köszönhető eszköztelen, légies és semleges magas tartomány, melyhez hasonló jellegű közepek és kulturált mélyek párosulnak. A dobozba került csúcskategóriás hangszórók másik fontos tulajdonsága, hogy precízségük és kiemelkedő paramétereik dacára egyáltalán nem esnek át a „ló” mérnöki oldalára, így a Wotan hangzása a racionalitás mellett egyben kellően zenei és barátságos is a kategóriájához méltó hosszú távú zenei élvezethez.


Quadral Aurum Wotan VIII
Teljesítmény: nom./zenei: 120/200 W
Frekvencia átvitel: 33 Hz- 65 kHz
Váltási frekvenciák: 330/3200 Hz
Érzékenység (dB/1W/1m): 88 dB
Impedancia:4-8 Ohm
Tömeg: 921×194×428 mm
Tömeg: 19,2 kg
Ár: 900.000,- Ft

Forgalmazó: Stream Audio
Tel: 30/211-5253
https://streamaudio.hu/

forrás: www.hifipiac.hu