Hírek, Tesztek

Quadral Aurum Altan VIII monitor sugárzó teszt

2019.08.26 10:42

Ismét kitűnő hangsugárzó-márka tűnt fel a hazai kínálatban. A Quadral impozáns megjelenésével, igényes kivitelével és nem utolsó sorban élvezetes, megnyerő hangjával vált népszerűvé a hazai „audiófülek” körében.

Kicsiben is nagy…az elődök nyomában

Ismét kitűnő hangsugárzó-márka tűnt fel a hazai kínálatban. A Quadral impozáns megjelenésével, igényes kivitelével és nem utolsó sorban élvezetes, megnyerő hangjával vált népszerűvé a hazai „audiófülek” körében. A múlt század utolsó éveiben és az ezredfordulón korszerűsítették a Phonologue sorozatot így lett Aurum, ez a sorozat tükrözi igazán a cég elkötelezettségét a legmagasabb minőség elérése felé. A fejlesztés mindig is nélkülözte az anyagtakarékosságot, akkor is, most is a technológia csúcsán járnak.

 

Kivitel: Két-utas, Bass-reflex rendszer
Teljesítmény: 70/120 Watt
Frekvencia átvitel: 38Hz – 65.000 Hz
Keresztezési frekvencia: 2400 Hz
Impedancia: 4/8 Ohm
Érzékenység (dB/1W/1m): 87 dB
Magas hangszóró: Ribbon
Közép-mély hangszórók: 170 mm Ø ALTIMA®
Méretek: 405×222×345 mm
Tömeg: 12,6 Kg
Ár: 479.990 HUF
Forgalmazó: StreamAudio Kft.

A klasszikus kétutas rendszerű „hangszer” felső szintjére a Quadral saját fejlesztésű szalagsugárzója került. Egy-vonalban alatta egy 170 mm-es ALTIMA® (alumínium, magnézium, titán kompozit) membránú közép mély sugárzót építettek be. Mindkettő High-Tech a maga kategóriájának csúcsát reprezentáló gyártmány. Az alumínium, magnézium, titán kompozit membrán igen könnyű és rendkívül merev. A motor lágy felfüggesztése szinte akadálytalan mozgást tesz lehetővé. A gumiperem a gyártó szerint meglehetősen hosszú élettartamú. Erre utal a 10 évnyi teljes körű garancia is. Az alkalmazott hangváltó gondosan tervezett, igényes alkotóelemekből megépített, 24 dB/ oktáv meredekséggel, a keresztezési frekvencia 2400 Hz-nél van. A belső kábelezésnél nagyon jó minőségű Real Cable vezetékezést használnak. Az érzékenység 86 dB, 4és 8 Ohm-os végerősítő is könnyen meghajtja.

 

Az „asztalosmunka” igényes, már-már művészi színvonalú. A 19 mm-es MDF kabinet nívós fafurnér borítást kapott. A lekerekített íves forma gondos tervezés eredménye. A „rádiuszok geometriájával” csökkenthető a káros reflexiók kialakulása. A doboz kétutas basszus-reflex rendszerű. A kimeneti nyílás a hátsó oldalon helyezkedik el. Ennek láttán felmerül a kérdés, hogy egyáltalán polcra helyezhető-e ez a hangdoboz, mert a hátsó fal és a hangsugárzó között célszerű minimum 250-450 mm-es távolságot hagyni. Az ALTAN VIII-asat a mellékelt szivacs-dugókkal helységünk akusztikájához hangolhatjuk. A szolid hifi hangfal megfelelő akusztikus csatolását egy speciális talpszerkezet biztosítja. A doboz és a talp között szabadalmaztatott csillapító elemeket helyeztek el. A WBT csatoló-terminálok lehetővé teszik a dupla kábeles (bi-Wired) vagy kettős erősítésű (bi-Amp) „meghajtást” is. A beépített robusztus csatlakozók a nagyobb átmérővel rendelkező kábeleket, banándugókat és csatlakozó villákat is képesek fogadni. Az alkalmazott aranyozott átkötők (jumper) kivitele igényes. A hangszórók védelmére szolgáló előlap rendkívül ötletesen, mágnesek segítségével rögzül. Sem a mágnes, sem az ellendarabja nem látható, ezek belesimulnak a felületekbe. A meghallgatásra kerülő páros cseresznyefurnérozású. Ezen kívül még világos és csokoládé tölgy, illetve fehér és fekete magas fényű változatokban is rendelhetők. A robusztusnak számító (12.6 kg/db) dobozok csinosan állnak a lehallgató szobában, részükre kikészített fém állványon. Már látványuk predesztinálja, itt most valami csodálatos fog történni. Minden részletre kitérő, nagyon magas technikai színvonalon megtervezett, kiváló anyaghasználattal kivitelezett szinte műalkotás színvonalú hangsugárzót fogunk a következőkben értékelni.

 

Mielőtt színpadra kerültek a dalnokok, nagyon fontosnak tartjuk, hogy olvasóink, részletes ismertetést kapjanak a meghallgatás körülményeiről, a lehallgató térről, a teszt rendszer felépítéséről és a meghallgatott zeneművekről.
A lehallgató tér 35 négyzetméteres, megtervezett, műszeresen bemért, nagyon jó akusztikájú nappali. A reális értékítélethez egy gondosan összehangolt, műszeresen beállított, állandó hangrendszert használtam.

 

Tápellátás: ALS 777 Quantum technológiával működő hálózati szűrő/elosztó, az analóg és digitális eszközökre 2 db VibaVoice Omega 500-as tápgenerátor, Furutech hálózati kábelek.
Az analóg lemezjátszóhoz Orbit PRO tápgenerátor.
Analóg források: Rega 3, RB300-as hangkar Rega Super Bias 2 hangszedő,
Digitális források: Onkyo Integra 9711 futómű, Delta Audió Jitter killer, DAP 777-es Reimyo JVC K2 Dac. Cambridge Audió NP 30-as média lejátszó-internet rádió
Erősítő: Onkyo Integra 9911, a saját fonó fokozatával
Kábelek: Neotech digitális/analóg összekötő- és hangszórókábel
Állványok: egyedileg tervezett SöundArts bowden felfüggesztésű készülékállványok.
A hangsugárzókat négypontos alátámasztású fém-állványokra állítottuk.
Mindenképpen célszerű egy hozzá illő állványra helyezni, úgy, hogy a hallgató fülének magasságába essen a magas sugárzó. A jó installációhoz mindenképpen az elhelyezésre is ügyelni kell! A megfelelő elhelyezéssel kihozhatjuk a benne rejlő tartalékokat is. A transzparenciát és nyitottságot is megkaptuk, de a végleges hangzás kialakulásához legalább 200 óra bejáratás után juthatunk. A mély-hangátvitel javul „az égetés során”! Ha a Quadral kínálatából egy aktív mély-sugárzót „teszünk alá”, akkor minden igényt ki tud elégíteni, ilyen kis méretben. Nem utolsó sorban így akár „feleségtűrő” megoldás lehet.

 

A meghallgatás során sok minden kiderült. John Mayal & Bluesbreakers (Stories-Eagle Records 2002) Hamisítatlan amerikai feeling. Mayal nekünk énekel. A zongora, a harmonika, az ütősök életszerűen szólnak. A zenészek a térben muzsikálnak, teljesen jól pozicionálható az együttes tagjai hol helyezkednek el. Gyors és precíz, a hangszerek aurájában nincs átfedés, a játszott zene kottázható. Blues zenéhez kicsit kevés a mély-hang tömege, a „legalja” csak a lelkünkben szólal meg, de a megszólalás nem lötyögős. Az előadásmód az ami élvezhető.
Norah Jones – Feels Like Home (Blue Note Records 2007) Csodálatos előadás. A nagybőgő kicsit sovány, a zongora, az ütősök gyorsak, életszerűek. A térleképzés holografikus az énekes középre pozicionált, szinte látjuk ahogyan előttünk áll, érezzük a jelenlétét. A mély-szekció egy picit halovány, de ne felejtsük el, ez nem egy nagy állósugárzó, a hangzási balanszhoz igazított mély-hang tartománnyal bír.
Phil Collins Big Band – A Hot Night (WEA Records 1999) Óriási dinamika, hatalmas a tér, gyors impulzusok követik egymást. A legkisebb megerőltetés nélkül épülnek fel a dinamikai csúcsok, nem probléma a szükséges erőtartalék, légiesen könnyed. Részletező, de a nagy hangtömegek megjelenítéséhez aktív mély-sugárzó támogatása szükséges.
Meat Loaf Bat Out of Hell (Sony Music SBM Records 1977)Igazi Rock koncert hangulat. A gitár és a zongora hangzása életszerű. A legjelentéktelenebb moccanásról, szusszantásról sem maradunk le. És persze a felvétel jellegével, hibáival szemben sem elnéző, tárgyilagosan tudósít mikrofonzörejről, szalagzajról, dinamikakorrekcióról, stb. A dobok egy kicsit vékonyak. A térleképzés meggyőző, magunk előtt látjuk a színpadot. A torzított hangok jók.
Magical Baroque Trumpet III (Samat Varnssdorf Records 2001)Az orgona megszólalása idézi a prágai Miklós templom hangulatát, az eredetei zenei élmény lejön, a lábsípok legalja picit hiányzik. Függőlegesen is megnyílik a tér (ott voltam ennek a lemeznek a felvételén). Szinte érezhető az Isten és ember kapcsolata. A trombita a karzatról felülről szólal meg. Érezhető, ahogy a kupolából visszaverődik a hang. Komoly zenei élmény.
Andreas Vollenweider – Behind The Garden (CBS Recording 1984) A természet részei vagyunk, a madarak előttünk suhognak, repkednek, csiripelnek. Az analóg lemez hangzásának az ALTAN VIII.-on kesresztül felsőbbsége van. A hárfa húrjait szinte látjuk, érezzük a rezgését. Fantasztikusan tiszta hangzást képvisel, szinte már félelmet keltő tér mélységgel. Nagyon jó dinamika, a hárfához illő testesség, de hát ez egy nagyobbra sikerült „bookself” szerethető hanggal.
John Coltrane – Heavyweight Champion (Atlantic Recording II. edition 2000)Tökéletesen precíz, részletező előadásmód. A szaxofon csillogását szinte látni lehet. Kottázható a dallam, hallani, ahogy a levegő megrezeg a hangszerben. A művészek teljes nagyságunkban előttünk állnak. A teljes zenekar betölti a szobát, a zene körbe ölel.
Peter Gabriel Quiex Sv Super Vinyl (Classic Records 2002) Hihetetlen dinamikával muzsikál, van még tartalék a régi technikában! Játékos, mégis fegyelmezett, rendezett a hangkép, mentes az elszínezéstől, ettől, semleges és világos megjelenítés. Egyúttal leleplező is, pazar a felbontás, elképesztő a háttérinformáció-áradat, ami a muzsikát kíséri. A tér, a mélység lenyűgöző, az elektronikus hangszerekkel könnyedén megbirkózik.
Wiener Dances 1850 (Harmonia Mundi Records 1979) A felelevenedett Bécs. A hangszerek hangja, pozicionálása lenyűgöző. Végletekig kifinomult és átható szimfonikus zenei hangzást produkál, magabiztos, stabil színpadképpel. A nagyzenekar szinte minden hangszere külön jelenik meg. A cselló hangzása életszerű, teres, jól pozicionált, megfelelő dinamikával.

 

Ha összesítjük a hallottakat a következőkre jutunk! A hangfrekvenciás sáv a legaljától eltekintve kiegyenlítetten szól, még közepes szobai hangerő mellett is. Nyugodt, mégis izgalmasan részletező, barátságos, minden torzított harsányságot nélkülöző hangja hosszútávon élvezhető. Ajánljuk ezt a remekmíves hangsugárzót mindenkinek, aki szereti a High-Tech belsőt, a mestermunkát és a jó hangot, viszonylagosan kisebb méretben.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 90%
Kivitel: 100%
Szerelés minosége: 100%
Kezelhetoség: 95%
Összesen: 95%

Pro
+kiváló minőségű alapanyag felhasználás
+egyedi konstrukciójú alapegységek
+rendkívüli gondosság a kivitelezésben

Kontra
-mély-hangok tömörségének hiánya egyes zenei műfajokon

Disztribútori információk:
Forgalmazó: StreamAudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : +36-30/530-6192

forrás: www.hangzasvilag.hu