Hírek, Tesztek

HiDiamond reference USB kábel teszt - audiocavi

2019.08.26 11:53

HiDiamond kábelek már több tesztünkben szerepeltek, és magas minőségükkel, kedvező árukkal igazi best sellernek bizonyultak. Az olasz gyártó a katalógusában, és a web oldalán igazi tűzijátékot rendez a kábelekből. 

HiDiamond Reference USB Audiocavi bemutató

árkategória: 500 EUR

A csoportos hallgatási tesztet kizárólag emberi hallással végeztük. A teszt eredménye hosszabb hallgatási tesztek benyomásai, amelyek személyes megítéléseket tartalmaznak a teljesség igénye nélkül.

Olasz kiválóság

Minden USB kábel teszteléséhez Macbook Pro és Cambridge Audio DacMagic Plus, HRT Music Streamer II, vagy Rega DAC egységek közötti összeköttetéshez illesztettük be a teszt alanyait.

A teszt:

A HiDiamond kábelek már több tesztünkben szerepeltek, és magas minőségükkel, kedvező árukkal igazi best sellernek bizonyultak. Az olasz gyártó a katalógusában, és a web oldalán igazi tűzijátékot rendez a kábelekből. A kínálatukból most egy USB kábelt veszünk górcső alá. A teszt alanya klasszikus fonott szövet borítást kapott fekete alapon. A külső átmérője kb. 8 mm. Magas minőségű gumi alapú csatlakozó ház van mindkét végre igényesen felszerelve. A kábelen van jel haladás irány jelölés a gyártó logoja mellett. Ezt a kábelt a teszt során a Macbook Pro, és a Rega DAC közé illesztettük be, és az iTunes kínálatból küldtünk rajta át fájlokat. A hangzásban bekövetkezett változásokat egy átlagos, 7 Euro-ért beszerezhető 3 méteres kábellel hasonlítottuk össze.

Hogy megérthető legyen a jelentős árkülönbség, minden esetben igényes felvételeket választottunk az iTunes könyvtárból, és mindkét kábelen teszteltük a hangzást. Természetesen ahogy az már hagyomány nálunk, népszerű előadók dalaival is teszteltük a kábeleket, hogy pontosabban fogalmazhassuk meg a különbségeket az általánosan hallgatott zenei anyagok esetében is.

Olyan előadók hallgatásakor, mint Tom Waits, Marc Jordan, vagy David Sylvian a Reference USB azonnal jól érzékelhető különbséget okozott. Több tartományon azonnal eltűnt a digitális kompresszió érzése, és igazi analóg hangzás jelent meg, amely mentes volt a ridegség érzésétől, és csökkentett sávszélesség tartomány zavaró hatásától. A színpadkép túlnyúlt a hangfalak által behatárolt területen, és megjelent a magasság faktor. A vokál előttünk szólalt meg, tisztán, és megfelelő mélyhang tartalommal, pontosan úgy, ahogy azt egy CD, vagy vinyl lemezen lehet hallani.

 

Nyilvánvaló az előny. A színpadképen ki kell emelnünk a művészek közötti távolság érzet kialakulását. Minden hangszer elfoglalta a pontos helyzetét, és ott is maradt. Az előadás mód könnyed, erőlködésmentes, a megrajzolt kép éles, és nem homályos.

Ugyanerre a felismerésre jutottunk akkor is,amikor egy sokkal komplexebb zeneművel szólaltattuk meg. Berlioz Concerto for piano and orchestra (RCA 2222) hallgatása során hatalmas a kihívás. Egy nagyzenekar húros, ütős, és fúvós hangszereinek előadása összetett színpad megrajzolását teszi szükségessé. A HiDiamond felvette a kesztyűt, és természetes módon jelenítette meg. Elképesztő volt az, hogy még az új futam előtti rövid csendet is hallani lehetett, érzékelhetővé vált a pillanat, amikor a művész a húrra tette az ujját.

A tonális átvitel komplex, és kerek. Sokkal több apró részlet jelent meg a magas tartományban, hangosabban, és tisztábban szólalt meg. Eltűnt a tömörítés érzése, a megtorpanás, és a digitális visszhang. Az alacsony frekvencia tartományban a wooferünk életre kelt. Tudni kell, hogy ez a felvétel igazi többrétegű mestermű, amely nélkülöz minden speciális effektet, és más hozzáadott, vagy elvett tartományt. A HiDiamond Reference tette a dolgát, átvitte a teljes zenei anyagot stílusosan, és zajmentesen.

Hogy több információt szerezhessünk be róla, Keith Jarrett, Bill Evans, és Colin Walcott számokkal is teszteltük. Ezek a felvételek aztán megmutatták a kábel igazi belső értékét. Pontosan úgy szólaltak meg, ahogy felvették őket, a finom részletekkel, az apró dinamikus változásokkal. Ez várható el egy zászlóshajó digitális kábeltől. A bemutatójára sokáig emlékezni fogunk.

Összefoglalás:

A kábelért kifizetendő összeg nem kevés, de ha megengedheti magának, egy pontos, következetes digitális kábelt kap érte, amely minden zenei stíluson képes feledtetni azt, hogy digitális zenét hallgat. Ez egy olyan digitális kábel, amely feltárja a zenei stílusok minden részletét, kellemes időtöltéssé, pihenéssé teszi a zene hallgatását. Kétség nem férhet az ötcsillagos minősítéséhez, emellett kiérdemelte az Audiocavi Supercable címét is.