Hírek, Tesztek

HiDiamond Diamond 1/2 és 2/2 - hangfal, összekötő kábel teszt

2019.08.26 11:50

A múltkori, remélhetőleg nem túl hosszúra sikeredett eszmefuttatás konklúziójaként a HiDiamond összekötő és hangszórókábeleket végül egy rendszernek tekintve hallgattam meg, s nem tettem másként a mostani alkalommal sem.

A római székhelyű (és erre roppant büszke) olasz HiDiamond választékából először középtájról hallgattam meg egy szettet, ami nagyon bejött nekem, így most kíváncsian várom, mit nyújtanak a márka belépő modelljei, nevezetesen a Diamond 1 és 2 interkonnektek, valamint a Diamond 2 hangszórókábel.

A manufakturális módszerekkel dolgozó gyártó nagyon alapos minőségbiztosítási rendszeréről, a kábeleikben alkalmazott réz vezetők speciális négyszeri kiégetéséről (4VRC technológia) valamint a különleges szigetelőanyagukról már írtunk a cégről szóló hírben és a korábbi tesztben, úgyhogy ezeket a részleteket most már kihagynám ebből a cikkből. Aki esetleg nem olvasta őket, a vonatkozó írásokat megtalálja itt és itt.

Az igényes aranyozott RCA dugókkal szerelt Diamond 1 összekötőkábel az 1-9-ig terjedő interkonnekt választék belépő tagja. 6 mm-es fekete színű fonott külső köpenyében kettő 4VRC réz vezető található, míg az XLPE szigetelés a teflonnál százszor hatékonyabb védelmet biztosít számára. A kábel kapacitása maximum 126 Pf/m, a vezető ellenállása 12 Ohm/ 100 m, az árnyékolás ellenállása pedig 3,3 Ohm/100 m.

 

A rangsorban őt követő Diamond 2 immáron 7 mm-es fekete színű fonott külső köpenyében kettő 4VRC réz vezető található, a szigetelése pedig ugyanúgy a különleges XLPE anyagból készült. A kábel kapacitása maximum 126 Pf/m, a vezető ellenállása 7,5 Ohm/ 100 m, az árnyékolás ellenállása pedig 3,1 Ohm/100 m.

Az alulról a második Diamond 2 hangszórókábel belsejében 2 szál 4VRC réz vezető található a szokásos XLPE szigetelés hathatós védelmében. A kábel maximális kapacitása 114 Pf/m, míg a vezetők ellenállása csupán 4,95 Ohm/100 m.

A múltkori, remélhetőleg nem túl hosszúra sikeredett eszmefuttatás konklúziójaként a HiDiamond összekötő és hangszórókábeleket végül egy rendszernek tekintve hallgattam meg, s nem tettem másként a mostani alkalommal sem. Elsőként a Diamond 1 interkonnekt szerepelt a Diamond 2 hangszórókábellel, majd ezután következett a Diamond 2 összekötőkábel, ami azt mutatta meg, milyen különbségek vannak a márka kettő belépő szintű interkonnektje között.

Annyi már a HiDiamond kábelekkel való első találkozás alkalmával egyértelműen kiderült, hogy a kábelek az átengedő karakterű típusok közé tartoznak, s ez természetesen nincs másként a belépő szett esetében sem. A színvilág nyílt, tiszta és világos, sok a részlet, a hangkép alsó fertályát pedig erőteljes és kottázhatóan pontos mélyek jellemzik. A frekvencia átviteli sáv nagyon széles és a különböző frekvenciák egyensúlyban vannak benne, egyik sem akar előnyhöz jutni a másik kárára. Az izgalmas színvilág és az alapvetően friss hangulatú megszólalás kellőképpen felkelti és fenntartja az érdeklődést, izgágaságba azonban nem csap át, így hosszabb távon sem válik fárasztóvá. A zenei részletek és a különböző akusztikai információk jókora bőségben áramlanak, ennek köszönhetően a gyártó nagyobb típusaihoz hasonlóan a kottazörgések, szuszogások és széknyikorgások rajongói is a kedvüket lelhetik a produkcióban. 
A színpad széles és mély, a zenészek levegősen helyezkednek el rajta, az énekesek pedig középről és jó hátulról dalolnak, pont úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

A Diamond 1-et kicserélve a Diamond 2-re a legfőbb jellemzők, amelyek ezek szerint családi sajátosságnak tekinthetők, nem változnak, azonban a hangkép egyértelműen lágyabbá, kellemesebbé és kifinomultabbá válik. Visszatekintve a Diamond 1 szikárabb és kissé szárazabb volt, a 2-es típus koherensebb, érettebb és komplexebb hangzást nyújt a frissesség, lendületesség és az izgalmas, nyílt színvilág megtartása mellett. A két kábel érezhetően egy „alomba” tartozik, a fejlődés azonban elvitathatatlan, a több mint 50%-nyi árkülönbséget olyan valós nyereségért fizeti ki az ember, ami gyakorlatilag már a legelső pillanatokban megmutatkozik.

Érdekességképpen a kábeleket kipróbáltam az éppen nálam lévő Advance Acoustic Xi-90-es erősítővel is, és a kicsi Gyémántok új lendülettel ruházták fel az alapvetően a finomságaival hódító készüléket. A bőréből persze nem bújt ki teljesen, de mindenképpen dinamikusabb és élettelibb lett; azoknak tehát, akik egy kicsit ebbe az irányba szeretnék hangolni a készülék hangzását, a HiDiamond kábelek is érdekes alternatívák lehetnek.

A gyártó középkategóriájának sikeres bemutatkozás után most a belépő típusok is nagyon szépen szerepeltek, lényegileg ugyanazokat a pozitívumokat bemutatva, mint a drágább testvéreik. Hasonló karakterük révén ők is legfőképpen a nagyjából rendben lévő rendszerekhez ideálisak, és általános karakterük, valamint az AA erősítővel nyújtott produkciójuk alapján úgy gondolom, hogy a csöves készülékekhez is nagyon jó választások lehetnek.


HiDiamond Diamond 1 IC
Ár: 19.990,- Ft

HiDiamond Diamond 2 IC
Ár: 31.990,- Ft

HiDiamond Diamond 2 hangszórókábel 
Ár: 113.990,- Ft


Stream Audio
www.streamaudio.hu

forrás: www.hifipiac.hu