Hírek, Tesztek

Quadral Argentum 430 állványos hangfal teszt

2019.08.26 10:44

Régi idők stílusában köszönt minket a quadral ARGENTUM 430, mely átmenetet képez a kompakt állványos és a méteres magasságú, padlón álló hangfalak közt. Alapos próbák után sikerült számos tulajdonságát megismernünk, íme, a teszt!

Régi idők stílusában köszönt minket a quadral ARGENTUM 430, mely átmenetet képez a kompakt állványos és a méteres magasságú, padlón álló hangfalak közt. Alapos próbák után sikerült számos tulajdonságát megismernünk, íme, a teszt!

 

Két ember, vagy egy izmos legény kell a quadral ARGENTUM 430 csomagjának cipeléséhez. A letisztult hifi hangfalaknak darabja kb. 10 kilót nyom, külsejük komolyságot sugároz. A hangdoboz egy centi híján fél méter magas, tehát érdemes előre kimérni a neki szánt helyet. Ha nem bútorzatra, hanem padlóra kerülne, erősen ajánlott méretre csináltatni egy hozzá passzoló állványt.

Látnivalók

Az ARGENTUM 430 két dolgot sugall, egyrészt a régi Videoton hangfalak világát, másrészt talán ügyetlen hasonlat, de az új James Bond filmek címszereplőjére is emlékeztet. Ugyanis látszik rajta, hogy van ereje, de a benne rejlő energiát igényes öltözékkel palástolja. Valójában a fényesre polírozott előlap az a látszólag jelentéktelen idom, amitől az ARGENTUM 430kategóriákkal elegánsabb összképet nyújt, annak ellenére, hogy hangszórói a legáltalánosabb kiosztásban helyezkednek el. Az előlap aljára stílszerűen, szürke betűkkel festették fel az ARGENTUM (ezüst) feliratot.

 

Miből jön a hang? Vegyük sorjában: legfelül, középen trónol a 25 mm átmérőjű selyem dóm magas sugárzó, ezt a kisgyerekek előszeretettel benyomják, a tulajdonos nem kis bánatára. A gyártó ezt intuitív módon megpróbálta elkerülni kettő darab, szolidan, de hatásosan elhelyezett védőlamellával. A 135 mm-es közép- és az alatta nyugvó 180 mm-es mélysugárzó fémes bevonattal csillognak. Ha szívesen visszautaznánk a múltba, elég, ha visszatesszük az előlapi védőrácsot, és a karosszékbe lehuppanva megcsodálhatjuk a veterán külsejű quadralokat. Egyébként a takarólemez nagyon jó minőségű, és nem gátolja merevítésekkel a membránok által megmozgatott levegő áramlását. A minimalista, letisztult összhatást tovább fokozza a hátoldal, melynek felső részén egy látszólag aránytalanul kicsi reflexnyílás tátong. Lent banándugót is fogadó aljzatba köthetjük a vezetéket, kettős kábelezésre nincs lehetőség – nekünk nem hiányzott.

 

Tesztalanyunk összességében ízléses, kulturált külsővel bír, jóllehet, a fekete verzión könnyű észrevenni, hogy kemény oldallemezeit nem valódi fa borítja. Koppintásunkra csekély lecsengésű, biztatóan tömör kamrakongást kapunk válaszul. Tényleges mérésre szintén sor került, melyet cikkünk végén közölni is fogunk.

 

Bekötés

Ha sztereóba kötjük a quadral ARGENTUM 430-at, nem kell sziklaszilárdan követnünk a hallgatói távolsághoz fűződő szabályokat, de a dobozokat mindenképpen kissé befelé fordítsuk. A hangszórók kiváló terítésének köszönhetően nem annyira fontos, hogy a hallgató mindig a középpontban legyen. Közepes méretű, közepes akusztikájú szobánkban mászkálva a legtöbb pontról rengeteg részlet eljut a fülig. Teszteléshez a következő rendszert használtuk:

Erősítő: Rotel RA-10 és NAD C 316 BEE integrált sztereó erősítő, Cambridge Audio Azur 551R

Hangfalkábel: Real Cable TDC-300F

Forráseszköz: Pioneer N-50

Tápkábel (forráseszköz és erősítő számára): IsoTek EVO3 Premier

Nem baj, ha fülmagassághoz képest kicsit magasabbra kerül az ARGENTUM 430, közvetlenül földre viszont nem szabad tenni, mert úgy soha nem kapjuk meg az áhított hangszínpadot.

Meghallgatás

 

quadral midi méretű doboza a Rotel, a NAD és a Cambridge Audio erősítőkön is szinte pontosan ugyanazt a karaktert 

produkálta. Ebből feltételezhető, hogy a hangfal képes a belépő és az erős középkategória közti, vagyis a saját részére pozícionált készülékekkel remekelni. Halkan és közepes hangerőn egyaránt jól érzi magát, ha nagyon hangosan hajtjuk, hangszórói hajlamosak kicsit túlhajszolni magukat. Ezalatt azt értjük, hogy a hangerő felső negyedébe kerülve a mélyek felkeményednek, ugyanakkor a korábban precíz középső frekvenciák pontatlan, mosottas jelleget öltenek. Tény, hogy hifi hangsugárzót nem üvöltetés céljából vásárolunk, az előbbivel csak laikus olvasóink figyelmét szeretnénk felhívni: attól, mert az ARGENTUM 430 nagyobb doboz, még nem fog nagy terhelésen is olyan stabilan dübörögni, mint padlón álló testvérei. Ezzel nagyjából fel is soroltuk tesztalanyunk gyengéit.

Minden más szempontból ez egy nagyon klasszul sikerült hangsugárzó. A középső frekvenciák elképesztően élethűek, ami ebben az ármezőnyben ritka tulajdonság. Nem csak az énekhangok, hanem a dobok, az elektromos gitár is mind igazinak tűnnek a quadral előadásában. A magas frekvenciák szinte mérnöki pontossággal simulnak a közepekhez, harmonikus és élvezetes az összkép. Német márka révén eleinte kicsit szkeptikusak voltunk: a magas tartomány esetleges ércességétől tartottunk, pedig e téren az ARGENTUM 430 éppenséggel finoman és jólesően viselkedett. Szubjektív ízlésünkkel egyedül a basszusokból hiányoltunk valamit. Nem arról van szó, hogy csúnyák a mélyek, egyszerűen csak nem olyan élethűek és árnyaltak, mint a közepek. Valószínűleg ez az árkategória függvényében alakult így, könnyen lehet, hogy az eggyel nagyobb szériájában már nincs efféle hiányérzet. Ennek ellenére lendületben, dinamikában nincs hiány, a térérzet is szó szerint nagyszerű. Persze egy ilyen nagy doboztól el is várjuk, hogy a "hangmező-tortából" minél nagyobb szeletet tegyen elénk. Szívesen leírnánk, hogy milyen számokkal remekelt igazán a quadral ARGENTUM 430, de tulajdonképpen az összes kipróbált felvétellel szépen szólt. Kicsit a saját stílusát is belevitte, de öröm volt hallgatni.

Végszó

Nem nehéz kitalálni, hogy kinek ajánlott a quadral ARGENTUM 430: aki 200 000 Ft-os pár-ár alatt keres egy alapvetően kellemes és részlet gazdag hangzású, régi szép időket idéző hangfalat. Talán még mókás is lehet, mikor a feleség, akinek minden hangfal egyforma, hazaér és hirtelen rádöbben, hogy a régi, gondosan ápolt és gyakran használt Orion hangsugárzó helyéről sokkal tisztább hang érkezik. Hifizésre remek választás, elsősorban hangszeres zenékhez.

 

quadral ARGENTUM 430 állványos hangfal

Impedancia-jelleggörbe: (IM)

 

A 0,7 Q-nál (jósági tényező) némileg magasabbra  hangolt reflexdoboz, 40 Hz-es rezonanciaponttal, pontosan 4 ohmos névleges és 3,5 ohmos minimum impedanciával. Az alsó keresztfrekvencia 3 kHz környékén lehet, az erősen csillapított magassugárzó csak a legtetején jut szóhoz.

 

Süketszobai frekvenciaátvitel mérési diagramja: (SN)

 

Szép egyenletes energia-eloszlású, lineáris görbe, átlagos szint ugrásokkal. A 90 hertzes beszakadás membrán betörés lehet.

 

Szobában mért frekvenciaátvitel tercsávos átlagolású mérési diagramja: (RT)

 

Ez is nagyon precíz, a süketszobai mérésnél is jobb eredmény, az előbbi szakadék helyét csak kis gödör jelzi. Az 50 Hz már csak jelzésértékű, de ne legyenek illúzióink, egy kisdoboztól ez is több, mint az elvárható.

 

Impulzus-válaszfüggvény (ML)

 

Átlagosnál némileg gyengébb impulzus-átvitel, nehezen meginduló mélysugárzóval, sokáig hangzó középsugárzóval.

A méréseket együttműködő partnerünk, a Totel Szerviz Kft. végezte

Műszaki adatok

Felépítés: háromutas basszreflex
Frekvenciatartomány: 40 Hz-35 kHz
Érzékenység: 87 dB
Terhelhetőség: 80/120 W
Hangszórók:

1 db 2,5 cm-es selyem dóm magassugárzó

1 db 135 mm középsugárzó

1 db 180 mm mélysugárzó

Méretek: 490x212x280 mm
Tömeg: 10 kg/db
Színek: fekete, fehér
Ár: 179 990 Ft/pár
Forgalmazó:

Stream Audio Kft.

+36-30-530-6192

+36-30-211-5253

1142 Budapest, Szatmár u. 54/b

https://streamaudio.hu/

Mérleg

+ Klasszikus, hagyománytisztelő kialakítás

+ Audiofil tulajdonságokat is megvillant

- A gyártó által megadott 40 Hz csak kb. 20 decibeles eséssel igaz

Szubjektív vélemény

Hangminőség: 4,5 csillag 
Kivitel: 4 csillag
Dizájn: 3,5 csillag 
Ár/érték arány: 4,5 csillag 

 

forrás: av-online.hu