Hírek, Tesztek

Audia Flight Three sztereó rendszer bemutató

2019.08.26 12:10

Az Audia Flight márkanévvel való első találkozásom Califonia-ban Pacifica városban a Blue Moon Audio boltjában történt. Len Kinsey megmutatta nekem az 5195 Dolláros FL Two integrált erősítőt. 

Audia Flight FL Three rendszer bemutató

 2014 május

Enjoy the Music.com

Audia Flight FL Three Integrált erősítő, és az Audia Flight FL Three CD lejátszó

 Dinamikus kombináció Olaszország Civitavecchia városából, amely el fogja csavarni a fejét

Írta: Anthony Nicosia

Az Audia Flight FL Three integrált erősítő, és az FL Three CD lejátszó Olaszországból, Civitavecchia városából érkezett. Az Audia Flight egy közismert high-end gyártó amelynek székhelye Rómától mintegy 70 km-re északra található. 1996.-ban alapította Massimiliano Marzi és Andrea Nardini. Mindketten komoly elektronikus tapasztalattal rendelkeznek, és céljuk az volt, hogy professzionális berendezéseket tervezzenek, amelyek semmit nem változtatnak az audio jelek hangzásán, és sebességén. 1994-től 1996-ig együtt dolgoztak egy új feszültség visszacsatolás rendszer tervezésén, amely nagy sebességű átvitelt tesz lehetővé, emellett jól kezeli a terhelésváltozásokat, és hatékony. 1997.-ben kezdődött meg a kiskereskedelmi gyártás, és már az első napokban megfogalmazták a célkitűzésüket:

„A termékeink harmóniát teremtenek a kidolgozott hang, és az eredeti design között olasz stílusban”

Az Audia Flight márkanévvel való első találkozásom Califonia-ban Pacifica városban a Blue Moon Audio boltjában történt. Len Kinsey megmutatta nekem az 5195 Dolláros FL Two integrált erősítőt. A nagyszerű hangja, és az egyszerű, elegáns formatervezése azonnal felkeltette az érdeklődésemet. Az Audia Flight három sorozatot kínál. Az One a legkedvezőbb árú high-end megoldásokat, a Three széria egy újabb lépcsőfok az árban, és audiofil jellemzőkkel rendelkezik. Ezt nevezik Classic szériának is. A top kategória szerelmeseinek a Strumento széria készül, amely két teljesítmény erősítőt, egy előerősítőt, és több újdonság egyéb berendezést kínál.

A rendszer bemutató koncepciója Paul Manos javaslatára született, aki a Massachusetts, Hingham székhelyű High Fidelity Services tulajdonosa. Természetesen beleegyeztem, hogy együtt teszteljem az FL Three integrált erősítőt, és az FL Three CD lejátszót. A szinergia mindig jó dolog, és bárki érezheti úgy, hogy ezek a belépő kategóriás berendezések együtt fognak működni egy rendszerben, hogy egy kis ízelítőt kapjon a tulajdonos az Audia Flight letisztult hangzásából. Annak érdekében, hogy teljes képet kaphasson, a bemutatót a fizikai, és technikai részletekkel kezdem. Ezt követi majd egy rövid hallgatási teszt, amelyet számomra ismerős környezetben végeztem. Az összehasonlítás alapja pedig az én rendszerem lesz. Miután a hátteret bemutattam, a két készülék együttes játékára fogok áttérni.

Két Magnepan 3.6R egyedi igényekre gyártott háromrétegű oldalfalas hangfal, és Spendor SP1/2R hangfalak Skylan állványokon lesznek a teszt különböző részein használatban.

Az FL Three bemutatása

Az Audia Flight FL Three integrált erősítő audiofil high-end koncepció alapján épült. Bár az ára mérsékelt a High-end világában, nem fukarkodik a minőséggel, és tele van olyan funkciókkal, amely a legigényesebb audiofilt is kielégíti. Szüksége lehet egy opcionális fejlesztésre (melyik audiofilnek ne lenne rá szüksége?), ha USB 24 bit/192 kHz DAC átalakítót és/vagy MC/MM előerősítőt szeretne alkalmazni. Az alapfelszereltség egy fejhallgató kimenetet, és egy hangszóró kimenet kapcsolót tartalmaz, amelyre akkor van szüksége, ha egyéni zenehallgatást szeretne élvezni. A távvezérlő masszív alumínium, amely jól kézre áll, nem túl nagy, és nem túl kicsi. A bemenet választóval négy aszimmetrikus, és egy szimmetrikus bemenet jelét kapcsoltathatja az aranyozott érintkezős relékkel. Kiváló minőségű ALPS Blue potméter van beépítve, és ne feledjük, hogy a gyártás 100%-ban olasz.

FL CD Three bemutatása

Az Audia Flight FL Three CD referencia minőségű lejátszó 24 bit/192 kHz felskálázást, ultra precíz referencia órajel generátort, és végletekig kidolgozott áramköröket alkalmaz a bemutató tipikus digitális harsogásának elkerülése érdekében. Toroid trafó, A-osztályú teljesen szimmetrikus kimenet segít megvalósítani a nagyon széles dinamika tartományt. A 15 mm vastag alumínium front panel, és a tömör alumínium távvezérlő ugyanúgy megtalálható ebben is, mint az FL Three integrált erősítőben. Ismétlem, az FL Three CD ezen a piacon kivételesen jó ár érték arányt képvisel a high-end audiophile hang kategóriában. Az XLR és RCA kimenetek mellett a hátlap digitális kimenet csatlakozást is kínál.

Audia Flight FL Three Integrált erősítő

Mi mással lehetne kezdeni egy olasz termék bemutatójának megítéléséhez, mint az olasz születésű Andrea Bocelli csodálatos tenor hangjával CD Amore [Decca B0006069-02]. Az OPPO Digital lejátszómat az XLR bemenethez csatlakoztattam az FL Three hátlapon. Andrea Bocelli varázslatos és erőteljes hangja pontosan olyan volt, mint az élő előadáson, ahogy az Amapola-t énekelte. A dalt olyan hangosra állíthattam, ami még nem károsítja a hallásom, de a Spendorok még mindig tisztán, zavar mentesen szóltak. Az FL Three hangja nagyszerű volt, de a hatalmas teljesítménye egy kicsit meghaladja az én hangfalam potenciális igényeit.

Az Audia Flight FL Three integrált erősítő lépést váltott a Queen Greatest Hits [Hollywood Records 2061-62465-2] lemezen az Another One Bites the Dust dalban. Itt megmutathatta, hogy mire képes a rock and roll zenén. A megszólalás stílusa nem volt fárasztó, vagy zavaró. Szép három dimenziós teret épített a Fat bottom Girls vokálján. Igazán meggyőző volt. Philip Glass zongora játéka Solo Piano CD [CBS MK 45576] következett. Itt nem csak nyílt, és élethű volt, hanem szinte robbanékony. A zongora futamok nem csak a hangfalaim közötti teret töltötték ki, de előre, és hátra is kiterjedtek. Nem ez volt a legnagyobb mélység amit hallottam, de éppen elegendőnek bizonyult. Mielőtt túl messzire távolodok, beszélek egy kicsit az FL Three CD-ről is. Áttértem a Parasound és az Aesthetix Calypso csöves hibrid erősítőre, miután kivettem az Audia Flight végfokot. Csatlakoztattam az FL Three CD lejátszót az OPPO helyére.

Audia Flight FL CD Three CD lejátszó

Az Audia Flight FL Three CD lejátszó csatlakoztatásához XLR kábeleket használtam. Johnny Cash CD-jén a The Legend of Johnny Cash [Legacy B0006288 02] azonnal tapasztalható volt az integrált erősítővel való rokonság. A CD lejátszó hallgatásakor megragadta a figyelmemet az, hogy milyen könnyedén tárja fel a zenei részleteket a bonyolult rétegek közül. A Folsom Prison Blues hangzásának élethű bemutatás módja túlszárnyalta az OPPO Digital lejátszóm képességeit, pedig annak ára messze felette van az Audia Flight árkategóriájának. Egy jó pont az FL Three-nek. Johnny Cash gitárjának élessége egy árnyalattal jobb is volt, mint ahogy az egy élő felvételtől elvárható lett volna.

Mozart "The Marriage of Figaro" CD Great Overtures [Digital Stereo HCT-2-8816] klasszikus darabja a zene történelmének. Ennek a zeneműnek egyes részletei akkor szólnak a legjobban, ha nagyobb hangerővel hallgatja. Az FL CD számára semmiféle problémát nem jelentett a teljes nagyzenekar hangzásának, és dinamikus kontrasztjának bemutatása. A húrosok gyorsan, és lágyan, tonális túlkapások nélkül szólaltak meg a Spendorokon. Mivel ez a lejátszó nem kezeli az SACD médiát, a The Rolling Stones Beggars Banquet [abkco 95392] lemezről a Redbook tartalmat játszotta le. A Sympathy for the Devil lejátszásakor olyan színpad szélességet mutatott, amely túlment a hangfalakon, és szépen elkülönültek az egyéni előadók. Elég volt a különálló bemutatásokból, itt az ideje, hogy betartsam az ígéretemet, és mindkét Audia Flight készüléket egyszerre illesszem be a rendszerembe. A két készüléket XLR kábelekkel csatlakoztattam egymáshoz.

Rendszer bemutató:

Mivel a teszten szereplő integrált erősítőbe bele volt építve az amúgy opcionális phono modul, ezzel kezdtem. 425 Dolláros elfogadható kiegészítő áron gyárilag beépítve érkezik az MM és MC cartridge egységeket is támogató modullal az erősítő. Ez egyáltalán nem számít soknak, és a teljesítményt komolyan fokozza. Különösen azt figyelembe véve, hogy az én Musical Surroundings Nova Phonomena phono előfokom 1000 Dolláros ára ennek a kétszerese.

Buta vagyok, korábban rá kellett volna jönnöm arra, hogy az Audia Flight gyárt önálló egységként phono előerősítőt FL Phono néven, ezért nem alapfelszereltség. Az FL Phono 5995 Dolláros fogyasztói ára ellenére a közelmúltban kiváló kritikákat kapott, ezért kicsit érthetetlen volt számomra ez a 425 Dolláros upgrade ár.

Mikor a zene megszólalt, az feledtette az alacsony költségvetést. Olyan hangzásban volt részem, hogy teljesen belemerültem a zenébe. Ha beállításokat szeretne módosítani, el kell távolítani az FL Three fedlapját és ott kell átkapcsolni néhány kapcsolót. Más készülékeken ez általában a hátlapon, könnyen hozzáférhető helyen található. Igazság az, hogy az ember a cartridge egységeit nem cserélgeti túl gyakran, ezért ez a kissé nehézkes beállítás nem jelent nagy hátrányt.

Dinah Washington Unforgettable [Mercury Records MG20572] felvételével kezdtem. Természetesen az első a címadó volt. Azok, akik nem ismerik az ő Blues stílusú előadás módját, érdemes meghallgatniuk, ha találnak néhány régebbi vinyl felvételt. A phono fokozat ablakot nyitott a zenére, amely lehetővé tette számomra, hogy bent szétnézve minden hangszerre, és az előadó művészre is tökéletes rálátásom legyen. Hangjának teljessége nyilvánvaló, egyáltalán nem vékonyodott el, mint több más phono előerősítő esetében tapasztaltam.

Eljött az idő, hogy feltegyem a kedvenc lemezemet. Morten Lindberg of 2L, Mozart Violin Concertos [2L-038-LP]-ról van szó. 180 grammos audiofil vágás, amelynek anyagát a Selbu templomban, Norvégiában rögzítették 2006 májusában. Ez a lemez volt a bemutató csúcsa. A hegedűk olyan lágyak voltak, mint a selyem, és csaknem pontosan úgy adta vissza az élményt, mintha a templomban hallgattam volna. A nagyobb hangerejű részek visszamaradó hangja mellett tele volt apró részletekkel, ami megerősítette bennem, hogy ez a rendszer bizony megéri az árát.

A digitális hangzásvilág teszteléséhez áttértem az FL Three CD lejátszóra, mint műsorforrás. Ha az erősítőn nincs digitális bemenet, XLR, vagy RCA csatlakozásokat kell használni. A gyártó ingyenes tartozékként szállít egy bekapcsolás vezérlő kábelt, amely lehetővé teszi, hogy a két Audia Flight egy rendszerként kapcsoljon be, és ki. Az FL CD Three és az FL Three Integrált erősítő fizikai méretét, és általános megjelenését tekintve hasonló, így kiválóan alkalmasak egy rendszerben való használatra. Helyénvaló megjegyezni, hogy az FL Three integrált erősítőben található néhány nagyon hasznos funkció. A balansz szabályzás jelenléte számomra kötelező alapfelszereltség, ezért ezt az akadályt az FL Three sikerrel vette. A kijelző fényerő szabályozható. Ez is egy remek funkció, mivel néhány audio berendezés túlzottan ragyogó kijelzője komoly fejfájást okoz nekem, szó szerint. A tesztre érkezett integrált erősítőbe nem csak a Phono előerősítő, de a másik 475 Dolláros opció, az USB 24 bit/192 kHz DAC modul is bele volt építve gyárilag. A bemenetek átnevezhetők, amely nagyon jó segítség, ha hozzám hasonlóan elfelejti, hogy mit, és hová kötött. Most pedig térjünk vissza a hanghoz.

Tracy Chapman Our Bright Future CD lemezén [Elektra 514061-2] a Something to See dalnál – ezt elég jól ismerem – úgy tűnt, hogy fokozódott a középső mély tartomány mélysége. Emellett megjegyzem azt is, hogy a háromdimenziós képalkotás soha nem volt ennyire nyilvánvaló ezen a lemezen, mint most. A Sing for You vokáljának tisztasága extra részleteket tárt fel. Minden esetben egy kis extra tapasztalható, amely elég ahhoz, hogy a jól ismert felvételeit teljesen új bemutatás móddal hallgathassa. Emlékeztetem arra, hogy a rendszeremből hibrid csöves/félvezetős előerősítőt emeltem ki, és tettem a helyére egy félvezetős verziót, amely befolyásolhatja az érzékeimet. Akárhogyan is nézem, a hangzás kiváló, főleg, ha figyelembe vesszük az árkategóriát. A részletekben megegyező két készülék megőrzi a jellegzetességeit akár egyedül, akár rendszerben alkalmazza azokat. Különösen hangsúlyossá akkor válnak, ha együtt dolgoznak a bemutatón.

Carlos Santana Da Le Taleo dalában Supernatural CD [ARISTA 07822-19080-20] egy kicsit veszített a részletezés és a mikro dinamika bemutatóban. A zenészeket egészen jól elhelyezte a színpadon, ám a hangok mintha kicsit összemosódtak volna. Arra gondoltam, hogy a hangfalam okozza, és áttértem a Magnepan 3.6 használatára. És tényleg! A színpad kinyílt, betöltötte a szobát, de nem csak széltében, hanem magasságában is. Azért említem meg ezt az esetemet, mert olyan hangfalat célszerű használni ehhez a rendszerhez, amely együtt lélegzik vele. A Spendorok kiváló pontszerű leképezésre, és vokál textúrára képesek, ám a jóval nagyobb Magnepan pár a zenével sokkal inkább fel tudta tölteni a szobát. Miután hangfalat cseréltem, a mélyátvitelt ellenőriztem Santana Maria Maria című dalával. Itt aztán megerősödött bennem az érzés, hogy a hangszóró kábeleket is cserélnem kell, ha az igazi képességekre vagyok kíváncsi. Ezt követően olyan bemutatót tartottak, amely után a mosoly még mindig kiül az arcomra, ha rágondolok.

Az Audia Flight FL Three integrált erősítő érdekessége, hogy a hátlap címezhető RCA előerősítő kimenetet tartalmaz, amely lehetővé teszi azt, hogy csak, mint előerősítő funkcionáljon. Ez azok számára jöhet jól, akik hozzám hasonlóan hat végerősítőt tartalmazó rendszert üzemeltetnek. Ebből a hatból négy csöves, és ezek is nagyon jól dolgoztak együtt a félvezetős FL Three egységgel. Ha bármikor nagyobb teljesítményre van szüksége, jó tudni, hogy lehetséges. Megjegyzem, nekem nem volt rá szükségem a teszt során.

Próbaként az 1960-as Harman Kardon Citation 1 csöves végfokomat tápláltam meg jellel az FL Three-ről, mint előerősítő. A 60 wattos végfokot vezéreltem az FL Three-ről, amely a Magnepan 3.6 hangfalakat hajtotta. A hangzás csodálatos volt. Nem az lepett meg, hogy a Citation KT-88 csövei jól teljesítettek, hanem az képesztett el, hogy az Audia Flight milyen jól helytállt, mint előerősítő. A csöves, és félvezetős elektronikák ötvözése egy rendszerben manapság a legkönnyebben elérhető dolog. Szó nincsen arról, hogy javasolnám az FL Three megvásárlását előerősítőnek, mindössze annyit jegyeznék meg, hogy ilyen esetekben is kiválóan helyt tud állni.

Ha az FL Three integrált erősítő, és CD lejátszó kombináció képességei még mindig nem győzték meg, tudnia kell, hogy távvezérlővel bypass üzemmód is aktiválható, amely egy kiválasztott bemeneten érhető el a teljesítményerősítő részen. Javaslom, gondosan olvassa el a kezelési útmutató erre vonatkozó részét, hogy miként csatlakoztathat külső előerősítőt a hangerő szabályzás érdekében. Mielőtt ebbe a tesztbe belevágtam nem tulajdonítottam nagy jelentőséget a fejhallgató és hangszóró kimenet kikapcsolás funkciónak. Késő éjszaka szerettem volna zenét hallgatni, de úgy, hogy ne zavarjam az édesdeden alvó feleségemet. Csatlakoztattam a Sennheiser fejhallgatómat az FL Three fejhallgató kimenetéhez, majd úgy növeltem a hangerősséget, hogy elfelejtettem kikapcsolni a hangfal kimeneteket. Nos, mindenki kellő mértékben meglepődött az eredmény hallatán.

 

Összefoglalás:

Javaslatom az, hogy ha nem teszi boldoggá ennek a két készüléknek a hangja, gondolkozzon el a hangfal, és/vagy a kábelek cseréjén. Minden, beleértve a zene forrását (nem minden felvétel egyforma), a hallgatási környezetet, képes befolyásolni az élményt. Lehetséges persze az is, hogy ez a kombináció megadja Önnek, amit elvárt, a rendelkezésére álló rendszer elemekkel. Adjon neki egy jó lemezt, egy jó kábelezést, és teljes sávú hangfalakat, és máris megtette az első lépést az audio Nirvana felé. Képes volt bizonyítani a rendszer a sokoldalúságát, ezért ez egy nyerő kombo lehet azok számára, akiknek számít a pénz. Mivel egyáltalán nincsenek messze a high-end audiofil legmagasabb kategóriájától, meggyőződésem, hogy a legtöbb ember tökéletesen elégedett lesz velük. Természetesen lehetséges magasabb hangminőséget választani, de érdemes feltenni a kérdést, hogy milyen árkülönbséggel mekkora előnyre tehet szert. Remélem, hogy minél többen választják, és használják majd elégedetten az olaszországi Civitavecchia városából származó két berendezést. Azzal együtt, hogy ezek belépő kategóriás Audia Flight komponensek, állják az összehasonlítást más berendezésekkel. Az én ízlésemhez tökéletesen illeszkedett úgy árban, mint hangzásban, ezért mindkettőt nagyon melegen ajánlom.

A hallgatási környezetem:

18 láb hosszú, és 13 láb széles. A hangfalakat, és a berendezéseket a rövid falfronton helyeztem el. A katedrális mennyezete 8 láb magasan kezdődik a rövid falnál, középen 13 láb, majd a szemközti oldalon visszacsökken 8 lábra. A keményfa padlón hat láb hosszú hangelnyelő szőnyegek (9 darab) futnak végig a hangfal tengelyirányában. Nincs holttér a hallgatási pozíció, vagy az elektronika állványának közelében. Nincs ajtó, de két helyen nyitott a helyiség. Az egyik bejárat a folyosóról nyílik, és szemben van a jobb oldali hangfallal, a másik a hallgatási pozíció mögötti ebédlő felé néz. Két nagyméretű akusztikus panel van a rövid falon a sarkokban a hangfalak mögött a hallgatási pozícióval szemben az Acoustic Revive-től, és GIF Tri-trap akusztikus állványok vannak a sarkokban. A harmadik AR panel a jobb oldali falon van elhelyezve, emellett Numerous Auralex Studio hab panelek futnak végig a falak mentén teljes magasságban a többi sarokban. Minden audio berendezés egy Synergy Twin S30 Salamander állványon foglal helyet a rövid falon, szemben a hallgatási hellyel.

 forrás: www.enjoythemusic.com