Hírek, Tesztek

quadral Chromium Style 85 - az új audiophile élmény

BM
BM
2022.05.04 19:43
quadral Chromium Style 85 - az új audiophile élmény

Az immáron több mint 40 éves quadral márka mögött óriási tapasztalat és mérnöki tudás áll és mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy bár nem sietnek az új modellek bemutatásával, mivel évente nem rukkolnak elő egy-egy új szériával, most azonban némi kis mocorgás támadt a Hannoveri cég székhelyén, hiszen megjelentek a sikeres quadral Chromium Style sorozat új modelljei, melyek alaposan felkavarják majd az egyébként sem éppen állóvizéről híres márka rajongóinak érdeklődését. Az évek óta kínálatban levő favorit quadral Chormium Style 6-os és 8-as álló hangfalról sok bemutató született és megannyi elégedett ember használja őket, most azonban váltás némiképpen kínálat bővülést is hoz és elöljáróban annyi elmondható, hogy nem csak egy szimpla ráncfelvarrást kapunk. Szinte csak a név maradt, a sorozat elemei teljesen új tervezést, külső-belső megújulást és egy magasabb szintű hangélményt ígérnek. Az álló hangfalak elérhetősége két dobozról háromra bővült, mi most a középső modellt, a Chromium Style 85-ös hangfalat vesézzük ki.

 

quadral_chromium_style_8
quadral chromium style 8 - a kifutott, de favorit hangsugárzó

Az előző szériához képest a doboztest formája és mérete nagyon hasonló, csupán a doboz mélysége változott minimálisan. A hangdoboz most is hátrafelé ívelő kecses forma, az átlagos egy méter hat centiméteres magassággal, mely nem fog uralkodni egy lakószobában sem, és a feleség faktor vizsgán is biztosan átmegy, hiszen íves oldalai, a fém márka logó betétek elegáns és stílusos megjelenést kölcsönöznek neki. A front oldalon csak a hangszórók láthatók, a tartozékként hozzá adott, azokat védő akusztikailag áteresztő selymes betét mágnesesen rögzül az előlapra.quadral_chromium_style_85_group
quadral chromium style 65-85-105 - a 2022-es új modellek

A hangszórók süllyesztve kerültek beépítésre, az előlappal teljesen síkban és precízen ülnek a bemart helyükön. Az illesztések tökéletesek, a szerelés minősége a teljes dobozt és a fényezést vizsgálva minőségi munka. Ha már a fényezés is szóba került, a színválaszték nem változott. Magas fényű fehér vagy fekete színben elérhető a teljes sorozat. A doboz hátulján két aeroport jellegű reflex nyílás látható, valamint a bi-kábelezésre is alkalmas hangfal terminál, mely minőségi csatlakozókkal fogad banán vagy villás saruval szerelt kábeleket. A két csatlakozó átkötése nem a hagyományos réz lap, hanem egy annál jobb minőségű kábelből szerelt átkötés. A hangdoboz alsó lapja itt is egyfajta elcsatolást valósít meg, mely részt vesz a környezettől való szeparálásban. Ez a gumiággyal a doboztól elválasztott alsó talp menetes hangfaltüskéket is tud fogadni. A hangsugárzót lehet használni tüske szett nélkül is de javasolt egy garnitúra megfelelő minőségű (pl. SoundCare) szettet alá rakni ami, mint minden álló hangfal esetében precízebb megszólalást eredményezhet!

quadral_chromium_style_belso_kep
Egy pillantást vetve a hangdoboz belsejébe, jól látható, a hangváltó helyzete, valamint a merevítő lamellák helyzete is. A hangfal közép hangszórója külön hangolt kamrában helyezkedik el, míg a 2 mélysugárzó egy nagyobb literszámú, szintén reflexcsővel hangolt alsó kamrát kapott. A doboz hangolását és csillapítását a már említett lamellákon kívül a dobozban található csillapító anyaggal állították be. A hangváltóban a jel útban minőségi alkatrészek találhatók, melyek megfelelnek a kategória színvonalának. A chromium style sorozatra jellemző magas sugárzó itt is szalag „rendszerű”, azonban fontos megemlíteni, hogy az nem a bántó, karcos élű fajta. A bejáratás elején is kellemes karakter a 150-200 órás bejáratás után rendkívül finom, nagy felbontású, simogató hangot nyújt. Bár vannak gyártók, ahol még ma is lehet félni a ribbontól azonban a quadral már évek óta bizonyítja a saját maguk által tervezett magas sugárzói kapcsán, az AURUM és a quadral dobozokban is, hogy feleslegesek az előítéletek, itt bizony nem lesz bántó él, vagy kemény fülsértő megszólalás.

quadral_chromium_style_85_ribbon
Az új Chromium Style sorozatban azonban nem csak a magas sugárzót tökéletesítették tovább, de a mélyközép hangszórók is le lettek váltva. Itt a már felső kategóriában bizonyított AURUM hangfalakban alkalmazott ALTIMA fantázianevű hangszóró készletek kerültek beépítésre. A hangszórók erős, de lágy butil gumi felfüggesztéssel, Aluminim-Magnézium-Titán kompozit membrán anyaggal, merev öntvénykosaras szerkezettel, valamint óriási mágnessel, nagy csévetesttel készülnek. A style 85-ben mindjárt három darab 155mm-es ilyen hangszóró is beépítésre került 2/1 elosztásban, a mély/közép szekció kiszolgálására.
quadral_chromium_style_85_altimaSokan a méret hallatán felszisszennek, és vallják, hogy csak nagy hangszóróval lehet mélyhangot előállítani de ismét azt kell, hogy mondjam, nem szabad előítéletekkel, meghallgatás nélkül ítélkezni. A méret nem minden és ez gyakran be is igazolódik, akárcsak itt is, meglepő energiákat és rendkívüli jó alsó regisztert nyújt a széria középső doboza megfelelő gyorsasággal párosítva, melyre csak a kisebb hangszórók képesek.

Meghallgatás

Bár a hangdoboz 18-50m2-es szobákban érzi jól magát, mi a meghallgatást egy 18m2-es, átlagos lakószoba szerű akusztikai környezettel rendelkező szobában végeztük. A hangdobozok a falaktól nagyjából 60-70cm-es távolságban, egymástól 2,5 méterre kerültek elhelyezésre és azokat nagyjából 3 méterre a középpontban hallgattuk meg. A hangdobozok helyzetét több pozícióban kipróbáltuk, de a legjobb eredményt a hallgató felé forgatva, azt nem teljesen a középpontra állítva kaptuk. Ezt egyébként minden esetben a helyi adottságok és a lánc elemei, az akusztika és személyes ízlés is változtatja, így érdemes kísérletezni. Forrásként először egy Lindemann Limetree Network II majd egy Matrix Audio Element M is bekerült, az Audia Flight Three S és Trigon Audio Excced erősítő elé. Megpróbáltuk a félig csöves vonalat is, így az újdonságnak számító Vincent Audio SV-228-as hibrid erősítő is kapott némi szerepet és mint kiderült, a kisebb büdzsé ellenére nem vallott szégyent, sőt, bizonyos esetekben még kellemesebb élményt is nyújtott, mint nagyobb kategória társai. A felbontás, sebesség és realizmus szempontjából persze nem vette fel a versenyt a komolyabb készülékekkel szemben, de dögösebb, néhol szórakoztatóbb, húsosabb élményt adott, ami a hibrid felépítés miatt nem volt meglepő. Kábelezés szempontjából maradtunk a réz alapnál, hiszen a jó felbontású lánc nem igazán igényli az ezüst tartalmú kábelek kissé fényesebb karakterét. Itt a Ricable és Hidiamond kategóriába illő kábelei kerültek bekötésre. A kábelezésre egyébként a hangfal nem volt kényes, de a komolyabb, már-már néha túlzó színvonalú kábelek különbségeit is meg tudta mutatni, viszont nem igényelte azokat és jól kifutotta magát az ésszerű de minőségi kábelezés mellett is.

quadral_chromium_style_85_1
A bemelegített lánc elé ülve először valami könnyedebb, hétköznapi műsoranyagot választottunk a TIDAL kínálatából, így Yello, Adele, Malia, Dire Straits, Queen, Presser egyes dalait hallgattuk meg elsőként. A chromium style 85 az igényes elektronikus műfaj felvételeinek jellege kapcsán a már említett mélytartományt megfelelő energiával, a hangszóró méretekhez képest kellő dinamizmussal, kiegyenlített, de pincébe menő mélységgel és mennyiséggel hozta. A zene ritmusa kellően gyors, energikus, de nem esik át a ló túl oldalára. Nem válik tolakodóvá és megfelelő kontroll alatt marad. A középtartomány is jól követi a mély szekciót, nyílt, levegős megszólalása emberi hang tonalitása abszolút hihető élő ének élményt varázsol. A magas tartomány feszes, nagy volumenű keretet rajzol a szobába, kellő szélességgel és gyorsasággal. Az elektronikus műfaj, sokszor túlzó, túlvezérelt bántó élének nyoma sincs. Karakteres nyitott megszólalás jellemzi melynek jól fókuszált hangja élvezetes előadást nyújt. A pop-rock zene valós hangszer hangjai életszerűek és azokat jól elhelyezi a lehallgató térbe. A hangszereknek van súlya és mérete is. Az énekhangok realisztikusok, a férfi női orgánum plasztikus. A kényes mássalhangzók, s-sz betűk nem sziszegnek, de az artikuláció, a légzés, a hangképzés az énekhangon jól követhető. Zenei stílust váltva kíváncsiak voltunk, hogy maradt-e a régi modell univerzalitása, azaz mennyire válogat a műfajok között. Néhány virtuóz, Brian Bromberg, Péter Bence, Vanessa Mae és a jazz valamint blues műfajok elismert előadóitól szemezgettünk többek között Leonard Cohen, Chantal Chamberland, Jeff Beck, Eric Bibb felvételeit pörgettük. A leginkább szembetűnő dolog az árnyaltság, a textúráltság kezelése és az érzelmi töltöttség átadása volt. Bevont minket a zenei történésbe és amikor kellett finoman andalított, lágyan simogatott, de ha kellett akkor markánsan odavágott, mindezt erőlködés nélkül. A húros hangszerek ereje, a lefogott húrok hangja, reccsenése óriási élményt nyújtott, akárcsak Cohen mély orgánumának egyedi és megismételhetetlen karaktere. A zongorajáték gyorsaságát, a kalapácsok ütésének súlyát is kellő energiával tálalta a style 85, így nem is volt különösebb negatív észrevételünk, csak hallgattuk a zenét és doboltunk lábainkkal, élvezve az előadást. Tettünk még egy kitérőt a Hard Rock-Metál műfaj irányában is, az AC-DC vagy Metallica „dallamait” még durvábbra is cseréltük, és Gojira – The Link című számával is megkínoztuk a hangfalat, de az csak állta a sarat és olyan dörgedelmesen hozta a rock koncerthez közelítő zúzást, hogy beláttuk…nehéz kifogni a quadral új chromium style sorozatának középső modelljén.

quadral_chromium_style_85_2

A quadral chromium style 8 is egy nagyon szerethető hangfal volt így nehéz helyzetben voltak a quadral szakemberei. Nehéz feladat volt, hogy a lécet ne csak megpöccintve sikerüljön átugrani de azt kell, hogy mondjuk, hogy nagyot alkottak, rendkívül jól elvégezték a házi feladatot. Egy nagyszerű, mindenben megújult, még jobb hangminőségű, még pontosabb és feszesebb és nagyobb felbontással rendelkező szériát sikerült létrehozni, mely méltó a quadral kínálatának koronájára. Rendkívüli térábrázolás, megfelelő mélységgel és szélességgel. Tiszta, nyílt levegős nagy felbontású hang, mely nem válik fárasztóvá vagy tolakodóvá. Energikus, pincemély alsó regisztere nem telepszik rá a plasztikus középtartományra mely jól követi a zene ritmikáját. Tiszta életszerű hangszerhangok és vokálok, jó mikró és makró dinamika, mindez egy kellemes megjelenésű, precízen megépített dobozba „csomagolva”. Nem vitás, hogy a jó öreg style 8 nyomdokain egy újabb sikeres széria született, mely igen kedvelté válik majd a zenehallgatók népes táborában!

quadral_chromium_style_85_3
Konklúzió:

+ ívelt, kecses és elegáns megjelenés

+ kiváló mikró és makró dinamika

+ nagy felbontású és rendkívül jó térábrázolású hang

+ meglepően energikus és pincemény de kontrollált mélytartomány

+ plasztikus, életszerű középhang

- csak két színben elérhető

Forgalmazó: Stream Audio Kft. www.streamaudio.hu

Műszaki adatok: 

Hangszórók:

1 db 155 mm-es ALTIMA középsugárzó
2db 155 mm-es ALTIMA mélysugárzó
1 db quadral ribbon magassugárzó

Frekvencia-átvitel: 29 Hz-52 kHz
Impedancia: 4 Ohm
Érzékenység: 89 dB 1w/1m
Méretek szé*ma*mé: 344 x 1006 x 213 mm
Tömeg (nettó): 23,8 kg/db
Akciós Ár: 850 000 Ft/pár