Hírek, Tesztek

Vincent SV-500 - "Jó erősítőt a népnek"

2019.08.26 12:24

Az SV-500 névre hallgató új modell nemcsak kinézetében, hanem áramköri felépítésében is a nagyobb testvért idézi, a felhasznált elektroncsövek azonban nem ugyanazok benne.

A gyártó egyik legsikeresebb integrált erősítője kétségkívül az SV-227-es típus, ami azonban túl drága ahhoz, hogy jó értelemben vett „néperősítő” legyen belőle. A Vincent éppen ezért elhatározta, hogy 1000 EURO alatti áron megvalósítja a kiváló minőségű „kicsi” hibrid házimozi erősítő koncepcióját, és ehhez a tervhez a kiindulási alap, természetesen az SV-227-es lett.

Az SV-500 névre hallgató új modell nemcsak kinézetében, hanem áramköri felépítésében is a nagyobb testvért idézi, a felhasznált elektroncsövek azonban nem ugyanazok benne. A kisebb típusban szintén három cső, mégpedig kettő 6N1 és egy 12AX7 található, a 8 Ohmos terhelésen csatornánként 50 W (4 Ohmon 2×80 W) teljesítményt pedig négy darab Toshiba tranzisztor állítja elő. A készülék tápellátását szintén egy méretes toroid transzformátor biztosítja, 20.000 mikroFarados tároló kondenzátorokkal. Nagyobb márkatársához hasonlóan az SV-500 is tartalmaz beépített DA konvertert, így a négy vonalszintű analóg bemenete mellett egy koax illetve egy optikai digitális bejárat is található rajta. Pre-out és Rec-out kimenetei révén a készülék akár más végfokkal vagy aktív szub-wooferrel is használható.

Mivel az SV-227-hez hasonlóan az SV-500 is a jól bevált csöves előfok/izmos félvezetős végfok kombinációt alkalmazza, vélhetően hasonló jellegű hangzásra számíthatunk tőle, mint amit a nagyobb testvérnél is megismertünk és megkedveltünk.