Hírek, Tesztek

AudioSolutions FIGARO MK2 hangsugárzó sorozat megjelenése

BM
BM
2023.05.13 14:19
AudioSolutions FIGARO MK2 hangsugárzó sorozat megjelenése

Az Audio Solutions büszkén mutatja be a második generációs Figarót!

A litván audiophile-highend gyártó Figaro MK1  modellje 2018 februárjában indult hódító útjára. Rövid idő leforgása alatt az árkategóriájában nyújtott teljesítményével azonnal hírnevet szerzett. A 2018-as Münchenben debütált modellek egyike a Figaro XL volt. Ez egy kivételes szimmetrikus hangsugárzó modell volt melyet már a muncheni highend kiállításon azonal a legjobbak közé válogattak. A Figaro XL-nek a mai napig nincs megfelelője, és senki más nem tud ilyen színvonalú, méretű és szimmetrikus ellerendezésű hangsugárzót kínálni ezen az áron és a színvonalon. Most azonban folytatódik a Figaro-t! “saga” az új FIGARO MK2-es szériával.

AudioSolutions Figaro MK2 széria

Újjászületett az AudioSolutions termékek közül valaha volt legsikeresebb hangfalsorozat. A vizuális változás meglehetősen jelentős, mivel a külső is sokkal modernebbé válik. A Figaro MK2 hangsugárzó keresztmetszete változatlan marad, ahogy az arányok és sok egyéb technikai jellemző is, ami miatt a Figaro (mk1) kiváló hangsugárzóvá vált árkategóriájában. Az új Figaro MK2 nemcsak egyfajta vizuális arcplasztika. Annak ellenére, hogy az előző verzió valóban úttörő hangsugárzó volt a piacon, még mindig volt néhány dolog, amit az elmúlt 5 év gyártása során összegyült visszajelzések és tapasztalatok akapján lehetett javítani, így most egy kívül belül frissített új széria indul útjára.

AudioSolutions Figaro MK2 széria kék-szürke

Az ügyfelek egyik legjobban várt frissítése a hangfal lábazat elcsaolást támogató tüske rendszer. ezzel nem csak a hangsugárzó áll stabilabban, de a padlótól való elcsatolás is jelentős mértékben javítható. A Figaro MK2 a régi dobozokkal ellentétben dedikált mélyhang-meghajtókkal kerül gyártásba, így a mély és közép tartományt lesugárzó hangszórók sokkal pontosabban tisztábban és kisebb hibával tudják a számukra legoptimálisabb hangsávot lesugárzozni. Ezzel hangminőség és az artikuláció észrevehetően javul. A Mini-Horn frissítésére nem volt szükség, de ezen is végeztek némi fejlesztést. Egy kis geometriai eltérés egy kicsit szélesebb lesugárzási görbét ad, különösen a frekvencia legfelső sávjában. A keresztváltókat vastagabb vezetékes légtekercsekkel, valamint új áramköri elrendezéssel frissítették, amely valamivel kevesebb áthallást eredményez az egyes sávok között. A hangsugárzó csatlakozók továbbra is WBT Next-Gen típusok, de újdonság lesz az álló hangfalaknál a Bi-Wiring vagy Bi-Amping támogatás.

AudioSolutions Figaro MK2 széria bordó

A legfontosabb és legnagyobb frissítés természetesen magában a doboz konstrukcióban van. Az előző verzióban önzáró (doboz a dobozban) szerekezetet használtak, amely igen nagy előrelépést jelentett a gyártásban, és először az Overture MK2 hangfalakban, 2015-ben, a Warsaw Audio Video Show során került bemutatásra. Ez egy nagyon ígéretes technológia volt, amelyet több mint három évig fejlesztettek tovább. Az önzáró szerkezet frissítése után 2018 februárban bemutatták a Figaro MK1 hangfalakat melyek már az új rendszerrel készültek, és a végeredmény hihetetlenül jó lett. Egy ilyen siker után arra a cég fő tervezője és tulajdonosa Gediminas Gaidelis további módosításokon kezdett dolgozni. Csendben haladtak a fejlesztések és egy új, teljesen más megközelítés kezdett kibontakozni ami nem köti szorosan a rétegeket egymáshoz, hanem a különböző tömegű és sűrűségű felületek között van némi plaszticitás, ami a rezgési energiát hővé alakítja a két felület találkozásánál. Ez a technológia már az első tesztektől kezdve bebizonyította, hogy sokkal több potenciállal rendelkezik. Körülbelül 1,5 év elteltével már rendelkeztek egy teljesen működőképes új szekrényszerkezettel, amelyet 2019-ben vezettek be a  premium színvonalú Virtuoso sorozatban, ennek neve Cabinet-In-a-Cabinet (CIC) rendszer. Ez a rendszer került most bele az új Figaro Mk2 sorozatba is.

AudioSolutions Figaro MK2 széria zöld

Az új Figaro MK2 “Bespoke” letisztult de premium megjelenésű díszítéssel kerül piacra, amely hat színt tartalmaz szaténból és szálcsiszolt fémből aranyszerű díszítéssel az elején, oldalain és hátul. Később elérhető lesz egy „Standard” kivitel is mely kevésbé díszes, kevésbé élénk színekkel, aranyszerű berakások  nélkül kerül forgalomba. Úgy gondoljuk, hogy a „Standard” díszítés tetszeni fog azoknak, akik a diszkrétebb megjelenés hívei, a „Bespoke” díszítés pedig minden bizonnyal vonzza azokat az embereket, akik szeretik stílusosan hangsúlyozni a dolgokat és a kontrasztokat.

AudioSolutions Figaro MK2 széria kék

Az új Figaro MK2-es hangsugárzó széria első darabjai valamikor május végén válnak elöször rendelhetővé. Első körben a két álló hangsugártó a FIGARO M MK2 és a FIGARO S MK2 lesz elérhető. Nyár eleje-közepe tájékán az állványos hangsugárzók (Figaro B és BL MK2) és a center dobozok érkeznek és a sort a nyár végén megjelenő új FIGARO XL MK2 zárja. Az árak tekintetében még pontos számok nem tudhatók, de előzetes információk szerint az előző sorozat áraihoz képest típus és szín függvényében 15-25% ár növekedés várható.