Hírek, Tesztek

Vincent SV-232 intergált erősítő teszt

2019.08.26 12:34

Ez a hifi-komponens szép. Gondosan megválogatott anyagokból, prémium szintű megmunkálással a Vincent SV-232 még a leginkább megrögzött sznobok lelkében is pozitív érzelmeket rajzol. A gyár mérnökei annak ellenére, hogy hatalmas árazási nyomás alatt áll saját technológiájuk, tudnak igazán kedvünkre valót alkotni. 

Ez a hifi-komponens szép. Gondosan megválogatott anyagokból, prémium szintű megmunkálással a Vincent SV-232 még a leginkább megrögzött sznobok lelkében is pozitív érzelmeket rajzol. A gyár mérnökei annak ellenére, hogy hatalmas árazási nyomás alatt áll saját technológiájuk, tudnak igazán kedvünkre valót alkotni. Az összeszerelés előtt minden alkatrész a legnagyobb szigorúsággal és gondossággal kerül kiválasztása. A Vincent fokozott figyelmet szentel olyan tényezőknek, mint a koncert hatás, a hallás és az érzelmek viszonya. A Vincent, az SV-232 integrált erősítőben, az adott anyagok használatával még mindig kiváló ár/teljesítmény arányt valósít meg.

A cég még mindig fontosnak tartja deklarálni származását, az innováció és a mérnöki teljesítmény patriotizmusát, ez a dupla (tengerentúli) csomagoláson látható.

Teljesítmény: 2×100 Watt / 8 Ohm
Frekvenciamenet: 5 Hz – 50 000 Hz +/- 2 dB
Torzítás: < 0.1 % (1 kHz, 1 Watt)
Bemeneti érzékenység: 260mV
Bemeneti impedancia: 47 kOhm
Méretek: 430×135×390 mm
Tömeg: 13,8 kg
Ár: 349 990 HUF
Forgalmazó: Streamaudio Kft.

 

A frontoldal nincs teletűzdelve színes, villogó fényekkel vagy reklám-matricákkal. A két sorban elhelyezett kezelőszervek szolidan jelzik az adott megbízhatóságot, stabilitást és tartósságot. Az előlap és a rajta lévő kezelőgombok alumíniumból készültek, kerülve a fejtörést – egy gombnak csak egy funkciója van. A készülék hátoldalán egy sor csatlakozó: hat sztereó bemenet (RCA), állandó szintű kimenet analóg felvételkészítés céljára. Ezenkívül jelentős szerepe van a változtatható szintű előerősítő kimenetnek, amelyről később lesz szó. A hangsugárzóknak szánt kimenetek csavarszorítósak, spade-villát és banándugót is fogadnak. Minden funkció és szabályozni való remek módon kezelhető a mellékelt távirányítóval is, amelynek burkolata szintén alumíniumból készült.

A Vincent SV-232 integrált erősítő modelljének kiváló a külső/belső vibrációs elszigetelése. Annak érdekében, hogy bármilyen interferenciától és rezonancia-hatástól meg legyen védve a belső szerkezet, válaszfalakkal három részre van osztva. Az egyik részben foglal helyet a tápegység egy „elég nagy” toroid transzformátorral, tömege a készülék súlyának legalább az egyharmada. A másik szekcióban az előerősítő egység, a kijelző és a vezérlő egység került beszerelésre. A jól ismert Vincent előerősítő modulok dolgoznak az előerősítő részben. A harmadikban a diszkrét kimeneti fokozat, benne két pár Sanken tranzisztor (a kinyerhető pillanatnyi impulzus teljesítmény egy kilowatt/4 Ohm).

 

A hangerő szabályozása elektronikus vezérléssel történik – ez gyakorlatilag örök-életű, kiváló pontosságú és szinte fokozatmentes, 1dB-s léptékekre kalibrált szabályozást tesz lehetővé. Az elektronikus hangerőszabályzó használatának eredményeként egyértelműen javult a két hangcsatorna szinkronizálása, egyensúlya és csökken az alkatrész-öregedési kiszolgáltatottság a hagyományos potenciométeres megoldásokhoz képest. Egy bemeneti szintező áramkört (Cirrus-IC 3310) is alkalmaznak az egyes műsorforrások jelének szintezésére. Erre a különböző, digitális elven működő műsorforrások DAC-jának 1-től 2.4 Volt-ig terjedő analóg kimeneti szintje miatt van szükség. Az egy soros kijelző fényereje szabályozható és kikapcsolható, hogy ne zavarja a zenében való elmélyülést, megőrizze a hang jellemzőit és a hangzás pontosabb legyen, bár ha kikapcsoljuk egy éles piros fénnyel világító LED kezdi meg „áldásos” működését.

 

A meghallgatás

Kellő bejáratás és bemelegedés után (sokak szerint egy félvezetős erősítőt az életünkben csak egyszer kell bekapcsolni, és egyszer ki) majdhogynem skandináv hűvösség és linearitás érzékelhető. Mivel nincsenek hangszínszabályozók, – audiofileknek tervezve – bízhatunk a linearitásban. Főleg a sípos hangszerek: szaxofon, klarinét, tangóharmonika, orgona levegőjének, magas-hangbéli regisztereinek és hangzásterének pontos a bemutatása. A csembaló és általában a magas hangokat nyújtó hangszerek hangzásának kiváló tolmácsolója. Nem a 120 tagú szimfonikus zenekar legnagyobb tuttijának bemutatására alkalmas, de nem is emészti fel a kujbisevi vízi-erőmű energiatartalékait. Igen hatékony Sanken végtranzisztorai segítségével a 2×100 Watt hangteljesítmény kinyerésére csak 350 Watt energiát vesz fel a hálózatból. A mikrodinamikák rendben vannak, a nagy dinamikájú, nagy hangerőt igénylő impulzusok esetén szolid visszafogottság érezhető. Nem kell megijedni, a kellő mély-hangenergiával rendelkező felvételeket szépen játssza, a hangzási balansza rendben van. Egy audiofil CD-lemez feltárja a Vincent SV–232 erősítő teljes potenciálját. Viszont egészen biztos, hogy jó minőségű elő-fokozattal rendelkezik, hiszen szabályozható kimenete révén külön épített végerősítő-fokozatokat, akár „erőművészeket” is lehet hajtani vele, így multi-funkcionális használata biztosított.

Ezenkívül a Vincent SV-232, és természetesen a magunk részére, kijelölhetünk egy utat, az analóg hangzás megvalósításának útját, ugyanis van a választékban egy igen ígéretes phono elektronika a Vincent PHO8. Végtére is, az emberiség a hifi-világból először a hanglemezjátszással, a hanglemezekkel ismerkedett meg. A Vincent SV-232 hosszabb nyaggatása alatt kiderült, hogy részletességgel reprodukálja hangszínpad levegősségének mennyiségét és mélységét. A hangzás magassága megfontolt és természetes, aki a basszus hangok masszázsára vágyik, az vásároljon hozzá egy aktív mély-sugárzót. A végerősítő-fokozatokat sem torzítja a jelet még nagy teljesítmény elérésekor sem, így ajánlható heavy-metal és elektronikus jazz opusok, valamint fúziós avant-garde zene megvalósítására is. Az akusztikus hangszerek bemutatásakor kiderül, az SV-232 teljesen érzéki lény, szeret játszani.

Konklúzió és ajánlás

A Vincent SV–232 modellje könnyedén játssza a zenét, otthon érzi magát minden műfajban, nyíltabban muzsikál, mint sok egy fokkal alacsonyabbra vagy pont erre a kategóriára beárazott erősítő. Nem analizáló, nem arcunkba kiáltó, nem a teljesítménnyel villogó, csak zenél, akár hosszú, esti, kellemes órákon keresztül. Amennyiben csak egy szolidabb házimozi erősítőt szeretnénk és a többi komponensünk más gyártótól származik, a Vincent jól eltalált, közepes árkategóriájú modellje, megállja a helyét. Jó váltás azoknak, akik különböző japános hangzású, kisebb teljesítményű erősítőjüket kívánják lecserélni vagy azoknak, akik meg akarnak ismerkedni a Vincent elektronikáival. Innen a „nagy-modellek” világába visz az út, ahol mindenből többet kapunk.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 80%
Kivitel: 90%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 86%

 

Pro
+ elegáns kivitel
+ kiváló a külső/belső vibrációs elszigetelése
+ a hangzás megfontolt és természetes

Kontra
 felesleges piros LED display off állásban
 nem energiabajnok, alacsony teljesítménycsúcs

Disztribútori információk:
Forgalmazó: Streamaudio Kft.
Internet: https://streamaudio.hu/
Telefon: : 06-30/530-6192