Hírek, Tesztek

Accuphase E-5000 sztereó erősítő - a tradicionális gyártó új zászlóshajója!

BM
BM
2023.01.05 17:27
Accuphase E-5000 sztereó erősítő - a tradicionális gyártó új zászlóshajója!

A japán tradíció és precizitás új zászlóshajója – Accuphase E-5000 highend sztereó erősítő

Az Accuphase fennállása óta a tökéletességre törekszik és rendkívül precíz és kiváló hangú készülékeket készít. Most az 50. évforduló tiszteletére az eddigi tapasztalatuk legjavát felhasználva elkészítették az új integrált erősítő sorozatuk csúcs kategóriáját az E-5000-es modellt. Az AB osztályú beállításban üzemelő erősítő rész rendkívüli tartalékokkal rendelkezik, így csatornánként 8 ohmon 240W, míg 4 ohmon 320W teljesítmény képes hadrendbe állítani, mindezt megingathatatlan módon.

accuphase-e5000-bowerswulkins

A gondosan túlméretezett és rendkívül jól csillapított toroid transzformátor szekunder feszültségét gyors egyenirányító hídon keresztül két egyenként 40 000 μF értékű kondenzátor puffereli. Az áramköri felépítések a lehető legkevesebb vezetéket és extrém rövid jelutat tartalmaznak, a jelveszteség minimalizálása érdekében. A nagyméretű készülékház anyaga és kidolgozása olyan példa értékű, melyet semmilyen más európai gyártónál nem tapasztal még a megrögzött és sokat látott szakember sem. Ugyanez igaz a kezelőszervek, csatlakozók illesztéseire, minőségére…az egész készülék egy igazi prémium svájci óra minőségét hozza a japán átgondolt tervezéssel és rendkívüli szaktudással. A megjelenése az Accuphasre jellemző szimmetrikus formavilágot követi a megszokott pezsgő-arany színvilággal és a tradicionális deprez műszerekkel a front oldalon. A kezelőszervek egy takaró lap mögött foglalnak helyet, mely lapot egy finom gombnyomással tudunk kinyitni. Ez a gombnyomás és a takaró lap lassan lenyíló látványa olyan finomsággal működik, hogy ha nincs is konkrét szükség a kezelőszervekre, az ember az élmény miatt akkor is szívesen többször kinyitja majd becsukja azt.  

accuphase-e5000-panel

Ugyanilyen élmény a teljesen kotyogásmentes hangerőszabályzó megtekerése vagy a kezelőszervek használata közben tapasztalható finom, de határozott kattanás, amivel visszajelzést kapunk az állapot változásról. Rendkívül pazar, felséges és a végletekig kidolgozott munka. Ez a fajta odafigyelés sok más prémium gyártónál is alap elvárásunk lehetne, de ennek ellenére találkoztunk már olyan népszerű ultrahighend márkával, aminek a háza olyan sorjás volt, hogy elvágta az ujjunkat. Az Accuphase tehát nem csak a fülünket akarja kényeztetni, de egyfajta vizuális orgiát is biztosít tulajdonosának. Olyan presztizs értékkel bír, melyre csak ránézni is jól esik, hátha még meg is szólal.

accuphase-e5000-vu-meter
Az E-5000-es modell alapvetően az integrált széria csúcsa, egy olyan készülék, ami mellett a külön házba épített elő végerősítők „belépő” vagy kezdő modelljeinek értelme, realitása megkérdőjelezhető. Annál is inkább mert az Accuphase E-5000-es modellben a mérnökök kimagaslóan alacsony, tulajdonképpen nulla szintre csökkentették az egy házba épített elő-végerősítő rész egymásra gyakorolt káros hatásait, a csatorna elválasztást és minden olyan paramétert, ami miatt a külön házba épített elő-végerősítőknek előnyük szokott lenni az integrált társaikkal szemben. Természetesen ebben az erősítőben is megkapjuk a gyártó saját fejlesztésű és levédetett AAVA hangerő szabályzó rendszerét mely csatornára bontott, relék által kapcsolt fázishelyes és jeldinamika vesztés nélküli rendkívül pontos együtt futású szabályzást tesz lehetővé. Kapunk áram visszacsatolt végerősítő részt, rendkívül gyors és nagyáramú MOS-FET végerősítő tranzisztorokat, dedikált, külön épített fejlesztett fejhallgató kimenetet, és sok olyan műszaki és szolgáltatás béli megoldást, ami nem is annyira egyedi ebben a kategóriában, viszont, ahogy az Accuphase készíti és gyúrja össze mindezt, az már sokkal inkább meghatározó és szédületes végeredményt garantál. A számtalan szimmetrikus és aszimmetrikus analóg bemenet mellett opcionálisan magas minőségű MM/MC lemezjátszó és Optikai, koax és USB digitális bemenetekkel ellátott bővítő kártyákat is vásárolhatunk, így minden igényt kielégítő erősítővé fejleszthető az E-5000-es erősítő.  A hangjáról még korai lenne részletesen bármit mesélni, hiszen az érkezést követő bejáratási ciklus zajlik. Egyébként is nehéz és csak szubjektívebb módon lehet önmagában egy erősítőről, az ő saját hangjáról írni, hiszen amennyi lánc és fül, annyiféle vélemény születhet majd. Japán gyökereit azonban nem tagadja meg, hiszen finom, lágy bensőséges karakterrel rendelkezik, felbontásban gazdag, de ugyanakkor nem röntgen jellegű. Nem akar fárasztani, nem akar szerepelni, és nem erőlteti ránk azt is, ami ott sincs a felvételen. Kiegyensúlyozott, finom, jól kidolgozott hangot mutat, érzelmes játékossággal, jól összedolgozva azt a középtartománnyal, melyben elsősorban a realizmusra helyezi a hangsúlyt. Sem az énekes, sem a hangszerek hangját nem tolja túl, nem ad számukra extra kontúrt, hanem sokkal inkább egyfajta ablaküvegként felnagyítva a forrás jelét, hajtja meg a hangszórókat, kényes impedancia allűröket, érzéketlenebb hangfalak energia igényét, a kábelek kapacitás és induktivitás problémáit észre se véve teszi a dolgát.

accuphasee5000inside
Ha mégis javasolni kellene, akkor talán azok a hangfalak ajánlottak kifejezetten hozzá, melyek tonalitása a közép magas tartományban kissé a határon mozgó karakteresebb, feltáró jelleget mutat. Ízlés kérdése minden, de az Accuphase erősítők a teljesség igénye nélkül kiváló párosai a Bower&Wilkins 800-as illetve 700-as sorozat nagy felbontású gyémánt vagy berillium magassugárzóval rendelkező hangfalainak (nem véletlen, hogy Ázsiában a Bowers hangfalait előszeretettel Accuphase erősítőkről demonstrálják), az Audio Solutions Vantage, az Audio Solutions Figaro és Virtuoso sorozatok valamint az Audiovector R sorozat valamint az Audio Physic dobozainak. Ezekkel rendkívül finom, hosszasan hallgatható, de a tartalomból semmit nem elvesztő rendszerek építhetők. Az erősítő teljesítménye és tápegységének túlméretezett mivolta, a damping faktor magas értéke (>1000) miatt a mélytartomány kontrolja, ereje és mélysége ugyancsak példa értékű, mely elengedhetetlen a kényesebb, bonyolultabb hangváltokkal szerelt, érzéketlenebb hangfalak mélyszekciós meghajtásához. Mélykaraktere húsos, de nem zsíros, inkább amolyan finom minőségi csöves jellegű. Amikor a műfaj igényli, akkor odateszi magát, de nem akar egyfolytában a rivaldafényben tetszelegni.

accuphase-e5000

Ezt a tulajdonságot talán egyedül a Gryphon erősítői csinálják még jobban, ahol a feszesség, a kontrol még markánsabb, viszont itt kapunk egy olyan adag nyugalmat, kiegyensúlyozott finomságot, ami kényezteti a lelkünket és fülünket egyaránt. Az AB osztályú működés az E-5000-es modellben már majdnem, hogy hozza a márkán belüli A-osztályú végerősítők kifinomult nyugalmát, de a megindulások, a hirtelen a semmiből előtörő forték energiája itt határozottabb és energikusabb. Ha a teljes képet nézzük, akkor talán bejáratás nélkül is látszik, hogy a vezető mérnököknek sikerült az integrált erősítők előnyeit, az AB-osztály általánosan jó jellemzőit és hatásfokát ötvözni az A-osztály nyugalmával, mindezt megfűszerezve a csöves erősítők andalító spirituális világával. Mindez kifogyhatatlan teljesítmény tartalékokkal, rendkívül precíz és csak szuperlatívuszokban mérhető külső megjelenéssel, és anyag használattal, valamint rendkívül sokoldalú csatlakoztatási lehetőséggel párosulva méltán képviseli a japán gyártó 50. évfordulójának zászlóshajója címét! Az Accuphase E-5000-es erősítő egészen biztosan állandó szereplője lesz a bemutatótermünk kínálatának. Aki a felsorolt karakterű vagy konkrétabban márkájú hangfalak mellé keres kiváló párosítást annak feltétlen javasoljuk a meghallgatást, de minden más esetben is érdemes számolni a japán gyártó új csúcsgépével!